BEST OF
Κείμενο: Travelgo Team

Οι ερευνητές εστίασαν στην αρχιτεκτονική και κατέταξαν τις πόλεις με τα ομορφότερα κτήρια στον κόσμο χρησιμοποιώντας τον κανόνα της «χρυσής αναλογίας» - Δείτε σε ποια θέση βρίσκεται η Αθήνα

Ποια πόλη έχει τα ομορφότερα κτήρια του κόσμου; Οι σχετικές λίστες και οι υποψήφιες πόλεις είναι πολλές καθώς, όπως άλλωστε λέει και ένα από τα δημοφιλέστερα κλισέ, η ομορφιά είναι πάντοτε υποκειμενική υπόθεση.

Μια πρόσφατη μελέτη από την εταιρεία Online Mortgage Advisor έρχεται να δώσει μια πιο επιστημονική προσέγγιση στο παραπάνω ερώτημα. Χρησιμοποιώντας τον κανόνα της χρυσής αναλογίας, οι αναλυτές της εταιρείας δημιούργησαν μια λίστα με τις πόλεις που φιλοξενούν τα ωραιότερα κτήρια του κόσμου. Ανάμεσά τους βρίσκεται και η Αθήνα - και μάλιστα στην έκτη θέση της κατάταξης.

Διαβάστε ακόμη:

Πού βρίσκονται τα ομορφότερα κτήρια του κόσμου;

Το Μεγάλο Κανάλι στη Βενετία (πηγή: Shutterstock)

Πολλοί καλλιτέχνες και αρχιτέκτονες ανά τους αιώνες προσάρμοσαν τα έργα τους ώστε να προσεγγίζουν τη χρυσή τομή - αναλογία (ή αλλιώς αναλογία 1 προς 1.618) των αρχαίων Ελλήνων, με στόχο την ανάδειξη της ιδεώδους ομορφιάς. Η «χρυσή» αυτή αναλογία εκτιμάται ότι αντικατοπτρίζει τη φυσική αισθητική τελειότητα και μπορεί να βρεθεί στην αρχιτεκτονική, τη ζωγραφική, τη μουσική και τη φύση.

Το Κολοσσαίο της Ρώμης (πηγή: Shutterstock)

Οι ερευνητές της μελέτης Eye-Catching Architecture του Online Mortgage Advisor εστίασαν στην αρχιτεκτονική και άντλησαν υλικό από το Google Street View για εικόνες εκατοντάδων κατοικημένων δρόμων και περίπου 2.400 εμβληματικών κτηρίων σε πόλεις από όλο τον κόσμο. Στη συνέχεια, υπολόγισαν τις αναλογίες όλων αυτών των κτηρίων για να διαπιστώσουν πόσο κοντά είναι στο να ταιριάζουν με τη «Χρυσή Τομή».

Η Αθήνα βρίσκεται στην έκτη θέση της λίστας (πηγή: Shutterstock)

Η Βενετία κατέλαβε την πρώτη θέση της λίστας, με ποσοστό 83,3%. Στη δεύτερη θέση βρίσκεται η Ρώμη (82%), ενώ στην τρίτη θέση συναντάμε τη Βαρκελώνη (81.9%). Η Πράγα (78,7%) και η Νέα Υόρκη (77,7%) συμπληρώνουν την πρώτη πεντάδα, ενώ η Αθήνα, με ποσοστό 77,5 %, καταλαμβάνει την έκτη θέση της κατάταξης.

Ακολουθεί το top 15 των πόλεων με τα ωραιότερα κτήρια σύμφωνα με τη συγκεκριμένη μελέτη:

1. Βενετία, Ιταλία

2. Ρώμη, Ιταλία

3. Βαρκελώνη, Ισπανία

4. Πράγα, Τσεχία

5. Νέα Υόρκη, ΗΠΑ

6. Αθήνα, Ελλάδα

7. Βουδαπέστη, Ουγγαρία

8. Βιέννη, Αυστρία

9. Μπορντό, Γαλλία

10. Μιλάνο, Ιταλία

11. Στοκχόλμη, Σουηδία

12. Παρίσι, Γαλλία

13. Φλωρεντία, Ιταλία

14. Τελ Αβίβ, Ισραήλ

15. Κοπεγχάγη, Δανία

Πηγή φωτογραφιών: Shutterstock

Διαβάστε ακόμη: