Travelgo
ΠΡΟΟΡΙΣΜΟΣ
    sun-solid Ιθάκη
    Fri 18.8°C
    Clouds

    Ιθάκη: 5+1 πράγματα που πρέπει να κάνετε στο καταπράσινο νησί του Ιονίου

    BEST OF
    Κείμενο: Travelgo Team
    Ιθάκη: 5+1 πράγματα που πρέπει να κάνετε στο καταπράσινο νησί του Ιονίου

    Καταπράσινη και ρομαντική, με συγκλονιστικές παραλίες και όμορφα χωριουδάκια, η Ιθάκη θα σας κερδίσει σίγουρα με την αυθεντικότητά της. Συγκεντρώσαμε όλα όσα πρέπει να κάνετε στο μυθικό νησί του Ιονίου

    Μυθική, καταπράσινη, γεμάτη ιστορία και με τοπία βγαλμένα από πίνακα ζωγραφικής, η Ιθάκη, ένα από τα πιο ήσυχα νησιά του Ιονίου, έχει πολλούς πιστούς επισκέπτες που την επιλέγουν κάθε καλοκαίρι για διακοπές χαλάρωσης. Περιτριγυρισμένη από όλες τις αποχρώσεις του γαλαζοπράσινου, η μυθική πατρίδα του Οδυσσέα προκαλεί τον ταξιδιώτη να περιηγηθεί σε παραδοσιακά επτανησιακά χωριά, να βουτήξει σε θαυμάσια νερά και να ανακαλύψει τους ήρεμους ρυθμούς της.

    Αυτό το νησί θα σας μαγέψει με την απλότητα και την αυθεντικότητά του και θα σας κάνει να επιστρέψετε. Φτιάξαμε για εσάς ένα mini οδηγό με όλα όσα πρέπει να δείτε και να κάνετε όσο βρίσκεστε στην Ιθάκη.

    Διαβάστε ακόμη

    Βαθύ: Μια βόλτα στην πρωτεύουσα της Ιθάκης

    travelgo.gr
    Βαθύ (πηγή: Shutterstock)

    Το Βαθύ μπορείτε να το εξερευνήσετε είτε με τα πόδια είτε με ποδήλατο. Η πρωτεύουσα του νησιού προσφέρεται για απολαυστικές βόλτες στα καντούνια της αλλά και στον παραλιακό δρόμο της. Μέσα στον οικισμό, μπορείτε να επισκεφτείτε την Μητρόπολη, τον Ιερό Ναό των Εισοδίων της Θεοτόκου, με το πανέμορφο βενετσιάνικο καμπαναριό και το θαυμάσιο μεταβυζαντινό τέμπλο της. Κοντά στη Μητρόπολη βρίσκεται και το Αρχαιολογικό Μουσείο, το οποίο φιλοξενεί σημαντικά ευρήματα από τις ανασκαφές που έγιναν κυρίως στη Νότια Ιθάκη. Στην είσοδο του λιμανιού στο Βαθύ βρίσκεται το Λαζαρέτο, ένα μικρό, πανέμορφο νησάκι όπου δεσπόζει το εκκλησάκι του Σωτήρος, το οποίο μπορείτε να επισκεφτείτε με βάρκες.

    Μαγευτικές παραλίες

    travelgo.gr
    Παραλία Γιδάκι (πηγή: Shutterstock)

    Η ομορφιά της παραλίας Γιδάκι είναι τέτοια που την κατατάσσει μεταξύ τον ομορφότερων παραλιών του Ιονίου αλλά και όλης της Ελλάδας. Τα ήρεμα και καταγάλανα νερά, τα λευκά βότσαλα και ο ανοιχτός κόλπος με θέα το νησάκι Άτοκος, δημιουργούν ένα τοπίο που εντυπωσιάζει κάθε επισκέπτη. Υπάρχει μονοπάτι που οδηγεί στην παραλία και που περνά μέσα από πεύκα και θάμνους ξεκινώντας από τον διπλανό όρμο του Σχίνου, αλλά ο ευκολότερος τρόπος για να πάτε στο Γιδάκι είναι με τα καραβάκια που αναχωρούν καθημερινά από το λιμάνι της Ιθάκης.

    travelgo.gr
    Παραλία Γιδάκι (Πηγή: Shutterstock)

    Σίγουρα αξίζει να επισκεφτείτε τον Πλατυνάμμο, αφού εκεί το τοπίο είναι εξωπραγματικό. Έχει παραδεισένια νερά και θεόρατους βράχους που υψώνονται πίσω από την παραλία. Η πιο κοσμοπολίτικη παραλία του νησιού είναι το Φιλιατρό. Βρίσκεται στα νότια του νησιού και μπορείτε να την προσεγγίσετε οδικώς από το Βαθύ μέσα σε 15 περίπου λεπτά. Η παραλία είναι βοτσαλωτή και τα νερά - όπως σε κάθε παραλία της Ιθάκης - είναι διαυγή, τιρκουάζ και πεντακάθαρα.

    Στο νοτιότερο σημείο της Ιθάκης υπάρχει μία ακόμα μαγική παραλία με καταγάλανα νερά. Το Άντρι είναι ένας στενός, υπήνεμος όρμος, στο βάθος του οποίου βρίσκεται μια μικρή, βοτσαλωτή παραλία. Στο σημείο αυτό λέγεται  ότι άραξε το καράβι του Τηλέμαχου, γιου του Βασιλιά Οδυσσέα, ερχόμενο από την Πελοπόννησο, όπου πήγε για να πληροφορηθεί για τον πατέρα του. Μπορείτε να πάτε μόνο με σκάφος μιας που το μονοπάτι που οδηγεί ως εκεί είναι δύσβατο.

    travelgo.gr
    Παραλία Αφάλες (πηγή: Shutterstock)

    Αν σας αρέσουν οι παραλίες άγριας ομορφιάς, τότε πρέπει να κολυμπήσετε και στις Αφάλες. Η παραλία βρίσκεται μέσα σε έναν βαθύ κόλπο και τα νερά της έχουν ένα μοναδικό τιρκουάζ χρώμα. Ένας ακόμα όμορφος κόλπος που βρίσκεται μέσα στο πράσινο και την βλάστηση είναι το Σαρακήνικο. Η βοτσαλωτή παραλία βρίσκεται πολύ κοντά στο Βαθύ και είναι ανοργάνωτη.

    Κιόνι: Το ομορφότερο χωριό της Ιθάκης

    travelgo.gr
    Το Κιόνι από ψηλά (Πηγή: Shutterstock)

    Σκαρφαλωμένο αμφιθεατρικά σε μια καταπράσινη πλαγιά που κατεβαίνει στη θάλασσα, το Κιόνι είναι το πιο φημισμένο χωριό της Ιθάκης και ένα από τα ομορφότερα των Επτανήσων. Στη βόρεια πλευρά του νησιού, προς τα ανατολικά, περίπου 25 χλμ. από το Βαθύ, αυτός ο διατηρητέος παραδοσιακός οικισμός με το γραφικό του λιμανάκι μοιάζει βγαλμένος από πίνακα ζωγραφικής. Αξίζει να τον σεργιανίσετε, να περπατήσετε ανάμεσα στα παλιά πέτρινα σπίτια με τις λουλουδιασμένες αυλές, να καθίσετε για φαγητό και ποτό πλάι στο κύμα και να αγναντέψετε τους τρεις ανεμόμυλους, οι οποίοι στέκονται αγέρωχοι στην είσοδο του λιμανιού.

    travelgo.gr
    Σκάλες δίπλα στη θάλασσα στο Κιόνι (πηγή: Shutterstock)

    Αξίζει, επίσης, να περπατήσετε στον δρόμο προς τον «Αργαλειό» και προς την περιοχή της Λόντζας. Εκεί θα συναντήσετε τα ερείπια του σπιτιού που σύμφωνα με την παράδοση έζησε ο ήρωας της Επανάστασης, Γεώργιος Καραϊσκάκης, καθώς και τις βοτσαλωτές παραλίες με τα καθαρά νερά Κατσικούλι, Σαρακινάρι, Πλακούτσες και Φιλιατρό.

    Επισκεφθείτε τις Φρίκες κι άλλα γραφικά χωριά

    travelgo.gr
    Φρίκες (πηγή: Shutterstock)

    Στο βορειοανατολικό τμήμα του νησιού, σε απόσταση 19 χλμ. από το Βαθύ και 5 χλμ. από το Κιόνι, υπάρχει ένα υπέροχο ψαροχώρι με ελάχιστους κατοίκους, που ακούει στο όνομα Φρίκες. Μια βόλτα σε αυτή τη γραφική γωνιά του νησιού θα σας πείσει για τον λόγο τον οποίο ο Όμηρος επέλεξε την Ιθάκη ως το μέρος που θα αποτελούσε τον τόπο καταγωγής και τον τελικό προορισμό του πολυμήχανου Οδυσσέα. Σύμφωνα με τους ερευνητές, στις Φρίκες τοποθετείται το ομηρικό λιμάνι του Ρείθρου. Σήμερα, οι Φρίκες αποτελούν αγαπημένο προορισμό για πολλούς επισκέπτες, με το μικρό λιμανάκι τους να γεμίζει με σκάφη τους καλοκαιρινούς μήνες. Στο χωριό θα βρείτε μικρές ξενοδοχειακές μονάδες, καλό φαγητό, κυρίως φρέσκο ψάρι, και συμπαθητικά μικρά καφέ δίπλα στο κύμα. Σημαντικό αξιοθέατο του χωριού αποτελούν οι δύο καλοδιατηρημένοι ανεμόμυλοι στις δύο πλευρές του λιμανιού, χωμένοι κυριολεκτικά στο πράσινο.

    travelgo.gr
    Θέα στο Βαθύ από το Περαχώρι (πηγή: Shutterstock)

    Ο Σταυρός, το κεντρικό χωριό του βόρειου τμήματος της Ιθάκης, αξίζει επίσης μια επίσκεψη. Στην κεντρική του πλατεία υπάρχει το άγαλμα του Ομήρου αλλά και ομοίωμα με μακέτες για το πώς ήταν διαμορφωμένο το ανάκτορο του Οδυσσέα. Μια βόλτα στο πιο ορεινό χωριό της Ιθάκης θα σας εντυπωσιάσει, αφού η Ανωγή προσφέρει μοναδική θέα προς της Κεφαλονιά. Εδώ βρίσκεται και το ελικοδρόμιο του νησιού. Μοναδικό χωριό στη νότια Ιθάκη, το Περαχώρι, είναι αμφιθεατρικά χτισμένο στην βορειοανατολική πλευρά του όρους Νήιον. Εκεί σας περιμένουν περιποιημένα σπίτια και λουλουδιασμένοι κήποι. Ανεβαίνοντας το χωριό, η θέα γίνεται ολοένα και πιο μαγευτική και όταν φτάσετε το υψηλότερο σημείο του οικισμού, θα δείτε να απλώνεται μπροστά σας η Λευκάδα και η Ζάκυνθος. Το χωριό φημίζεται για την καλή ποιότητα κρασιού και λαδιού.

    Η ιστορία της Ιθάκης μέσα από τα αξιοθέατά της

    travelgo.gr
    Πλατεία στο Βαθύ (πηγή: Shutterstock)

    Κοντά στο Περαχώρι βρίσκεται η ερειπωμένη μεσαιωνική Παλαιοχώρα, όπου σώζονται εκκλησίες που διατηρούν μέρος της εξαιρετικής διακόσμησής τους και προσφέρουν μαγευτική θέα. Κοντά στον Σταυρό, στο λόφο Πηλικάτα, έχουν εντοπισθεί ίχνη μυκηναϊκής ακρόπολης. Στο μέρος αυτό λέγεται πως πιθανώς να βρισκόταν η πόλη της ομηρικής Ιθάκης. Ευρήματα της περιοχής εκτίθενται στην Αρχαιολογική Συλλογή Σταυρού Ιθάκης. Λίγο βορειότερα από τα Πηλικάτα, βρίσκεται η περιοχή του Αγίου Αθανασίου. Εδώ οι ανασκαφές έχουν εντοπίσει μυκηναϊκά ευρήματα για τα οποία υπάρχουν ενδείξεις πως πρόκειται για απομεινάρια από το παλάτι του Οδυσσέα. Η περιοχή είναι γνωστή και σαν «Σχολή Ομήρου» και η είσοδος σε αυτή είναι ελεύθερη.

    Σημείο αναφοράς του νησιού αποτελεί και η Ιερά Μονή των Καθαρών ή η Παναγία στα Καθαρά, όπως είναι γνωστή. Είναι χτισμένη στη νοτιοανατολική κορυφή του ομηρικού όρους Νήριτο, σε μια γωνιά που απέχει 600 μ. περίπου από τη θάλασσα και σε απόσταση 15 χλμ. από το Βαθύ. Το καμπαναριό της φαίνεται από όλο το νότιο νησί και είναι αφιερωμένη στο Γενέσιο της Θεοτόκου που γιορτάζει στις 8 Σεπτεμβρίου.

    Και για φαγητό...

    Βαθύ

    • Στις Σειρήνες θα βρείτε παραδοσιακά μαγειρευτά φαγητά μέχρι γκουρμέ εκδοχές ορισμένων κλασικών ορεκτικών.
    • Εάν έχετε όρεξη για κρεατικά, τότε ο Ζώης είναι η καλύτερη επιλογή. Εξαιρετική ποιότητα και γεύση σε μια ψησταριά που θα τη βρείτε ακριβώς πάνω στην πλατεία.
    • Ο Μπάτης θα σας εξασφαλίσει τα πιο φρέσκα και καλομαγειρεμένα ψάρια σε ένα ρομαντικό μέρος, με τραπέζια δίπλα στη θάλασσα.

    Πλατρειθιάς

    • Το πιο ιδιαίτερο στέκι του νησιού, το Yefyri, προτείνει πειραγμένες μεσογειακές σπεσιαλιτέ μέσα στους ελαιώνες.

    Κιόνι

    • Η Καλυψώ σας περιμένει για για φρέσκα ψάρια, ψητά σχάρας και υπέροχα μαγειρευτά.

    Σταυρός

    • Ο Πολύφημος είναι η ιδανική στάση για ουζάκι και νόστιμο, καυτερό σπετζοφάι.

    Διαβάστε Επίσης

    gazzetta
    gazzetta insider reader insider