Travelgo
ΠΡΟΟΡΙΣΜΟΣ
    sun-solid Χίος
    Thu 17.9°C
    Clouds

    Χίος: 10 πράγματα που πρέπει να κάνετε εκτός από το να πιείτε μαστίχα

    BEST OF
    Κείμενο: Γιάννης Μπαϊρακτάρης
    Χίος: 10 πράγματα που πρέπει να κάνετε εκτός από το να πιείτε μαστίχα

    Μια επίσκεψη στο πιο «αρωματικό» νησί της Ελλάδας θα σας πείσει πως η Χίος συνθέτει ίσως ένα από τα πιο αυθεντικά και ακαταμάχητα παζλ εμπειριών και γεύσεων.

    Αν μπορούσαμε να χωρίσουμε τα ελληνικά νησιά σε δύο κατηγορίες, αυτές θα ήταν από τη μία τα τουριστικά και πασίγνωστα κι από την άλλη τα «ανεξερεύνητα» διαμάντια, τα οποία μας περιμένουν υπομονετικά να τα ανακαλύψουμε χωρίς να «φωνάζουν». Μέχρι και μια συγκεκριμένη ηλικία στη ζωή μας θέλουμε για κάποιο περίεργο λόγο να επισκεφτούμε τα πρώτα.

    Λίγο μετά τα 30, όμως, όταν αποφασίζουμε πως τελικά ζητάμε κάτι περισσότερο από τις διακοπές μας, τότε αρχίζουμε και σκεφτόμαστε πιο καθαρά. Σε αυτή την κατηγορία θα μπορούσαν να προστεθούν άνετα τα νησιά του Βορειοανατολικού Αιγαίου.

    Διαβάστε ακόμη:

    Η Χίος για παράδειγμα μπορεί να μην είναι ένα από τα νησιά που θα πέσουν πρώτα στο τραπέζι των προτάσεων ως απάντηση στο ερώτημα για το «πού θα πάμε φέτος», ωστόσο μια μικρή συζήτηση με κάποιον που πήγε, θα μπορέσει να σας πείσει πως το ευλογημένο από τη φύση νησί, με τη μεγάλη ιστορία, τα μεσαιωνικά χωριά, τις άγριας ομορφιάς παραλίες, το άρωμα της μαστίχας και τους δεκάδες κρυμμένους θησαυρούς, συνθέτει ένα μοναδικό παζλ εμπειριών και γεύσεων.

    Ίσως μία από τις ενστάσεις κάποιων να είναι η απόσταση από την Αθήνα. Το καταλαβαίνουμε. Εκτός από το πλοίο, όμως, (η διάρκεια του ταξιδιού είναι περίπου στις οκτώ ώρες) μπορεί κανείς να φτάσει στην πόλη της Χίου με αεροπλάνο σε περίπου 40 λεπτά. Κάπως έτσι φτάσαμε κι εμείς εκεί πριν μερικές ημέρες, μετά από ένα κάλεσμα της Περιφέρειας Βορείου Αιγαίου, του περιφερειάρχη Κώστα Μουτζούρη και της συζύγου του Δήμητρας Μουτζούρη, για τις εκδηλώσεις μνήμης των 200 χρόνων από τη σφαγή της Χίου, αλλά και μια γνωριμία με το όμορφο νησί.

    Οι περισσότεροι έχουμε στο μυαλό μας πως «Χίος» σημαίνει «Μαστίχα» και πως το μοναδικό πράγματα που έχεις να κάνεις στο νησί είναι να δοκιμάσεις αυτό το πασίγνωστο σε κάθε μέρος του πλανήτη, «δάκρυ». Σίγουρα η μαστίχα αποτελεί τη «βασίλισσα» του ταξιδιού στη Χίου, όμως στη σκακιέρα των εμπειριών που προσφέρει το νησί υπάρχουν τουλάχιστον άλλα δέκα πιόνια-προτάσεις, που πρέπει οπωσδήποτε να κάνετε, αν αποφασίσετε να περάσετε κάποιες ημέρες των διακοπών σας εκεί.

    Να περπατήσετε στο Κάστρο της Χίου

    Κάστρο Χίου (Πηγή: Shutterstock)

    Κάθε εκδρομή που σέβεται τον εαυτό της θα πρέπει να ξεκινάει από το κεντρικότερο σημείο του εκάστοτε προορισμού. Έτσι και η δική μας άρχισε με μια βόλτα στο Κάστρο της Χίου βρίσκεται στη βόρεια πλευρά του λιμανιού της πόλης της Χίου και έχει έκταση περίπου 180.000 τ.μ.. Το Κάστρο περιλαμβάνει κατοικημένη περιοχή, η οποία περικλείεται από πέτρινα τείχη, τα οποία αποσκοπούσαν στην προστασία του πληθυσμού από ναυτικές επιθέσεις και πολιορκίες. Ένα απόγευμα αξίζει να το περάσετε εκεί, να περιπλανηθείτε στα δρομάκια και στη συνέχεια να κατεβείτε στο λιμάνι για ένα αναψυκτικό ή καφέ.

    Να δειπνήσετε στη Βολισσό

    Τα βράδια στη Βολισσό, το μεγαλύτερο χωριό της βορειοδυτικής Χίου είναι διαφορετικά. Το συγκεκριμένο χωριό είναι χτισμένο αφμφιθεατρικά στην πλαγιά του λόφου, ενώ στην κορυφή του σώζεται ένα βυζαντινό κάστρο. Καθώς πέφτει ο ήλιος, το σκηνικό είναι ιδανικό για φωτογραφίες. Αφού «χαθεί», φτάνει η στιγμή για το φαγητό. Ίσως το καλύτερο μέρος για να δειπνήσετε εκεί είναι η «Φάμπρικα», η πιο γνωστή παραδοσιακή ταβέρνα της Βόρειας Χίου.

    Να κάνετε «μάθημα ιστορίας» στη Μονή του Αγίου Μηνά

    Το μοναστήρι του Αγίου Μηνά ιδρύθηκε μεταξύ των ετών 1572-1595 και η ιστορία του γράφτηκε σε εκατοντάδες βιβλία. Ήταν εκεί, όπου το Μεγάλο Σάββατο προς Κυριακή του Πάσχα 2 Απριλίου το 1822 έγινε η μεγάλη σφαγή των χριστιανών από τους Τούρκους. Σε αυτό τον Ιερό Τόπο του Ολοκαυτώματος βρεθήκαμε κι εμείς για την τιμητική εκδήλωση που είχε ετοιμάσει η Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου για τη 200η επέτειο της καταστροφής της Χίου. Πρόσφατα εγκαινιάστηκε και το Μουσείο Σφαγών στο μαρτυρικό Μοναστήρι του Αγίου Μηνά, το οποίο φυσικά αξίζει να επισκεφτείτε να φτάσετε μέχρι εκεί.

    Να εξερευνήσετε τα Μαστιχοχώρια της Νότιας Χίου

    Πυργί (Πηγή: Shutterstock)

    Η αλήθεια είναι πως η Νότια Χίος είναι συναρπαστική και διαφορετική από οποιαδήποτε εικόνα έχετε στο μυαλό σας. Εκεί βρίσκονται τα πασίγνωστα Μαστιχοχώρια, τα οποία διατηρούν τη μεσαιωνική αρχιτεκτονική τους. Η μακραίωνη ιστορία τους ξεκινά περίπου στα μέσα του 14ου αιώνα, όταν οι Γενοβέζοι κατακτητές έχτισαν τα χωριά αυτά για να στεγάσουν τους άρχοντες που θα έλεγχαν την παραγωγή της μαστίχας. Σήμερα σώζονται 24 Μαστιχοχώρια, με τα περισσότερα από αυτά διατηρούν στο ακέραιο τα χαρακτηριστικά ενός μεσαιωνικού οχυρωμένοι οικισμού.

    Να κάνετε στάση στο Πυργί και στα Μεστά

    Από όλα τα Μαστιχοχώρια, τα πιο ξακουστά είναι το Πυργί και τα Μεστά. Το πρώτο είναι γνωστό και ως «ζωγραφιστό χωριό» και ξεχωρίζει για την εξωτερική διακόσμηση των σπιτιών με ιδιαίτερα γεωμετρικά σχήματα. Το δεύτερο είναι το καλοδιατηρημένο Μαστιχοχώρι και ένα από τα ωραιότερα μεσαιωνικά καστροχώρια του νησιού. Η ιδιαίτερη αρχιτεκτονική του πηγάζει από τη βυζαντινή περίοδο και πραγματικά αξίζει να το περπατήσετε όλο και να χαθείτε στους δαιδαλώδεις δρόμους του.

    Να κάνετε μια βουτιά στα Μαύρα Βόλια

    Παραλία Μαύρα Βόλια (Πηγή: Shutterstock)

    Δεν γίνεται να γράψουμε έναν οδηγό με πράγματα για τη Χίο και να αφήσουμε εκτός την καλύτερη και πιο διάσημη παραλία της. Ο λόγος για τα «Μαύρα Βόλια», ένα μικρό κολπάκι το οποίο εντυπωσιάζει κάθε επισκέπτη με τα μαύρα ηφαιστειακά του βότσαλα, καθώς και τα βαθιά σκούρα, αλλά πεντακάθαρα νερά του. Η παραλία αυτή βρίσκεται περίπου 30 χιλιόμετρα νοτίως της πόλης του νησιού και 5 χιλιόμετρα νοτίως του Εμπορειού και μπορείτε να συνδυάσετε τη στάση σας εκεί, μαζί με την περιπλάνηση στη νότια πλευρά της Χίου.

    Να θαυμάσετε τα αρχοντικά στον Κάμπο

    Ο Κάμπος της Χίου, σε μικρή απόσταση από την πόλη, είναι must για κάθε επισκέπτη, καθώς προσφέρει αμέτρητες επιλογές για περιπλανήσεις στα στενά δρομάκια, ανάμεσα στα περιβόλια των εσπεριδοειδών και στα αρχοντικά. Εδώ θα κάνετε τον απογευματινό σας περίπατο, θα θαυμάσετε τα καλοδιατηρημένα κτίρια και θα καταλήξετε στον πολυχώρο Citrus. Πρόκειται για ένα επισκέψιμο περιβόλι, που περιλαμβάνει ένα μικρό μουσείο αφιερωμένο στον Κάμπο και τα εσπεριδοειδή του. Παράλληλα, διαθέτει και ένα μικρό café στην αυλή του, όπου μπορείτε να δοκιμάσετε γλυκά του κουταλιού που φτιάχνονται εκεί. Αμέσως μετά, αν πεινάτε, μια καλή επιλογή για το δείπνο σας αποτελεί το παλιό αρχοντικό «Ριζικό».

    Να απολαύσετε τη θέα από τον Αγιο Γεώργιο Σικούση

    Άγιος Γεώργιος Σικούσης (Πηγή: Χίος)

    Οι περισσότεροι μπορεί να μη γνωρίζουν καν την ύπαρξή του πριν φτάσουν στη Χίο. Και είναι απόλυτα λογικό. Πρόκειται για ένα μικρό πανέμορφο μεσαιωνικό χωριό, το οποίο βρίσκεται «κρεμασμένο» στην κεντρική οροσειρά του νησιού με μαγευτική θέα προς τον Κάμπο, την απεραντοσύνη του Αιγαίου και τα παράλια της Μικράς Ασίας. Οι φωτογραφίες από αυτό το μέρος είναι εντυπωσιακές. Μη χάσετε την ευκαιρία να περπατήσετε τον παραδοσιακό οικισμό, μέχρι να φτάσετε στην εκκλησία του Αγίου Γεωργίου. Ο αρχικός πυρήνας αυτού του ναού ιδρύθηκε ως καθολικό μοναστηριού τη μεσοβυζαντινή εποχή, πιθανότατα τον 12ο αιώνα. Αν και καταστράφηκε κατά τη Σφαγή της Χίου το 1822, ακολούθησε η επισκευή του με τη συνδρομή όλων των κατοίκων του χωριού και σήμερα αποτελεί ένα σημαντικό μνημείο του νησιού.

    Να φάτε φρέσκο ψάρι στη Λαγκάδα

    Επειδή το καλοκαίρι θάλασσα και καλό ψάρι, δεν γίνεται να μην κάνετε μια βόλτα από τη Λαγκάδα, ένα γραφικό ναυτοχώρι, βορειοδυτικά της πόλης της Χίου. Αμφιθεατρικά χτισμένη σε ένα λαγκάδι, το οποίο της χαρίζει και το όνομα, είναι ιδιαίτερα πλούσια σε ελιές, ευκαλύπτους, οπωροφόρα δέντρα και νερά. Η παραλία είναι γεμάτη από εστιατόρια και ταβέρνες, οι οποίες γεμίζουν κατά το μεσημεράκι. Εκεί θα βρεις και το εστιατόριο «Ο Πάσσας», ένα από τα καλύτερα του νησιού, το οποίο φημίζεται για τα φρέσκα θαλασσινά του. Αν σας βγάλει ο δρόμος προς τα εκεί, αναζητείστε και τον και τον Γιώργο Πάσσα, ο οποίος έχει αναλάβει τη διαχείρισή του. Είναι δεδομένο πως θα φροντίσει να μη λείψει το παραμικρό από το τραπέζι σας.

    Να δοκιμάσετε σούμα και μασουράκι

    Χίος (Πηγή: Shutterstock)

    Αυτό που τελικά μας μένει από κάθε ταξίδι είναι οι εικόνες και οι γεύσεις του. Μιας και για τις εικόνες τις Χίου μιλήσαμε αρκετά, ας κάνουμε και μια ωδή στο μασουράκι και στη σούμα, δύο από τα πιο παραδοσιακά τοπικά προϊόντα του νησιού και σίγουρα λιγότερο γνωστά από την ξακουστή μαστίχα. Το μαρουράκι είναι παραδοσιακό γλυκό της Χίου, το οποίο φτιάχνεται με φύλλο κρούστας και αμυγδαλόψιχα, ενώ η σούμα είναι ένα απόσταγμα από σύκα, το οποίο παρασκευάζεται αποκλειστικά στο νησί.

    Εντάξει, πριν φύγετε μπορείτε να αγοράσετε και μερικά κεράσματα μαστίχας, προκειμένου να τα καταναλώσετε όταν επιστρέψετε σπίτι. Έτσι, για να μη λείψει και η μαστίχα από αυτό το ταξίδι σας στη Χίο.

    Διαβάστε Επίσης

    gazzetta
    gazzetta insider reader insider