Travelgo
ΠΡΟΟΡΙΣΜΟΣ
    sun-solid Αθήνα
    Sat 16.1°C
    Clear

    4 χωριά κοντά στην Αθήνα για εκδρομές με τα παιδιά

    BEST OF
    Κείμενο: Travelgo Team
    4 χωριά κοντά στην Αθήνα για εκδρομές με τα παιδιά

    Προτάσεις για οικογενειακές εξορμήσεις που θα «γεμίσουν» τα Σαββατοκύριακά σας.

    Μια σύντομη απόδραση σε ένα γραφικό χωριό μέσα στη φύση είναι ό,τι πρέπει για να χαλαρώσετε, να διασκεδάσετε και να περάσετε ποιοτικό χρόνο με την οικογένεια μέσα από διάφορες δραστηριότητες. Παρακάτω θα βρείτε μερικές ιδέες για εκδρομές σε χωριά που βρίσκονται σε απόσταση το πολύ τριών ωρών από την Αθήνα. Ανακαλύψτε καταπράσινα τοπία, παραδοσιακούς οικισμούς με ωραίες πλατείες και υπέροχα θεματικά πάρκα και ζήστε μαζί με τα παιδιά σας εμπειρίες που θα σας μείνουν αξέχαστες.

    Παύλιανη

    travelgo.gr
    Η Παύλιανη διαθέτει ένα πανέμορφο πάρκο αναψυχής (πηγή: Shutterstock)

    Χτισμένη στις καταπράσινες πλαγιές του όρους Οίτη, σε υψόμετρο 1.040 μέτρων, δίπλα στα νερά των πηγών του Ασωπού ποταμού, μέσα στα έλατα και στην καταπράσινη φύση, η Παύλιανη στη Φθιώτιδα είναι ένας υπέροχος οικογενειακός προορισμός που σας περιμένει να τον ανακαλύψετε όλες τις εποχές του χρόνου. Θα χρειαστείτε περίπου 2,5 ώρες από την Αθήνα για να φτάσετε σε αυτό το πανέμορφο χωριό που τα τελευταία χρόνια προσελκύει όλο και περισσότερους ταξιδιώτες που αναζητούν την ορεινή χαλάρωση σε συνδυασμό με δραστηριότητες στη φύση.

    Pavliani
    Pavliani
    Στην Παύλιανη θα ξαναγίνετε για λίγο κι εσείς παιδιά (πηγή: Shutterstock)

    Αυτό που εντυπωσιάζει μικρούς και μεγάλους στην Παύλιανη είναι το ιδιαίτερης ομορφιάς πάρκο αναψυχής, φτιαγμένο από τους κατοίκους του χωριού με μεράκι και σεβασμό στο φυσικό περιβάλλον. Μέσα στο πάρκο θα συναντήσετε αστείες επιγραφές, αιώρες ανάμεσα στα δέντρα, ιδιαίτερα παγκάκια και άλλες ευφάνταστες κατασκευές που σας καλούν να ζήσετε μια μοναδική εμπειρία και να ξαναγίνετε για λίγο και εσείς παιδιά. Από το χωριό ξεκινούν επίσης πολλές μικρές ή μεγάλες διαδρομές για πεζοπορία, όπως αυτή που οδηγεί στον «Θρόνο του Δία» με την πανοραμική θέα έως τον Μαλιακό Κόλπο, καθώς και αυτή που οδηγεί στον «σιδερένιο Θρόνο», μια κατασκευή που παραπέμπει στο δικό μας Game Of Thrones.

    Αμφίκλεια

    travelgo.gr
    Η κεντρική πλατεία της Αμφίκλειας είναι ιδανική για παιχνίδι (πηγή: Travelgo.gr)

    Δεν χρειάζεται και πολλή σκέψη για να αποφασίσετε μια οικογενειακή εκδρομή μέχρι τη γραφική Αμφίκλεια Φθιώτιδας. Μόλις σε δύο ώρες από την Αθήνα μπορείτε να φτάσετε σε αυτόν τον παραδοσιακό οικισμό και να χαθείτε στα γραφικά πλακόστρωτα σοκάκια του. Η Αμφίκλεια αποτελεί διατηρητέο οικισμό, με πολλά καλντερίμια ιδανικά για χαλαρό περπάτημα, πέτρινα σπίτια, νεοκλασικά αρχοντικά και πετρόχτιστες βρύσες. Το πιο ζωντανό κομμάτι του χωριού είναι η μεγάλη και πλακόστρωτη κεντρική πλατεία, που είναι ιδανική για να παίξουν τα παιδιά ενώ εσείς απολαμβάνετε τον καφέ σας κάτω από τα πλατάνια.

    travelgo.gr
    Η εκκλησία της Αγίας Ιερουσαλήμ λίγο έξω από την Αμφίκλεια (πηγή: Shutterstock)

    Στην Αμφίκλεια βρίσκεται και το μοναδικό στην Ελλάδα Μουσείο Άρτου. Αξίζει μια επίσκεψη για να μάθετε τα πάντα για την ιστορία, τα είδη και τους κύκλους παρασκευής του ψωμιού. Από το χωριό ξεκινούν αρκετά μονοπάτια προς πανέμορφες τοποθεσίες και ιστορικά ξωκλήσια όπως την Αγία Ιερουσαλήμ του 11ου αιώνα που είναι σκαρφαλωμένη στα βράχια. Η ευρύτερη περιοχή είναι ιδανική για τους λάτρεις της πεζοπορίας που θέλουν να απολαύσουν τις ομορφιές της φύσης. Εάν πάλι σας αρέσουν τα χειμερινά σπορ, το Χιονοδρομικό Κέντρο Παρνασσού απέχει μόλις 17 χλμ. από την Αμφίκλεια.

    Στενή

    travelgo.gr
    Η Στενή είναι ένα από τα γραφικότερα χωριά της Εύβοιας (πηγή: Shutterstock)

    Αν ονειρεύεστε μια οικογενειακή απόδραση για να ξεφύγετε για λίγο στη φύση, να χαλαρώσετε σε ένα ειδυλλιακό τοπίο με πλατάνια και τρεχούμενα νερά, να ανακαλύψετε τις μυρωδιές του δάσους και να απολαύσετε καλό φαγητό σε χαλαρή ατμόσφαιρα χωριού, τότε η Στενή στην κεντρική Εύβοια είναι μία από τις καλύτερες επιλογές για εσάς. Ξεκινώντας πρωί από την Αθήνα, σε λιγότερο από μιάμιση ώρα θα βρεθείτε σε ένα φιλόξενο και πνιγμένο στο πράσινο χωριό, το οποίο είναι χτισμένο στους πρόποδες του όρους Δίρφυς, σε υψόμετρο 400 μ. και σε απόσταση 30 χλμ. από τη Χαλκίδα.

    travelgo.gr
    Στη Στενή θα βρείτε ένα ειδυλλιακό τοπίο με πλατάνια και τρεχούμενα νερά (πηγή: Shutterstock)

    Τα σοκάκια και η πλατεία του χωριού σφύζουν από ζωή όλη τη μέρα. Το χωριό αποτελείται από τρεις οικισμούς: την Πάνω και την Κάτω Στενή και τον σχεδόν εγκαταλειμμένο οικισμό του Πύργου, γνωστό και ως Σκουντέρι. Κέντρο του χωριού είναι η πλακόστρωτη πλατεία απ’ όπου ξεκινούν στενά μονοπάτια και διακλαδίζονται ως την τελευταία άκρη του χωριού. Μέσα στην πλατεία υπάρχουν γραφικές βρύσες με τρεχούμενα νερά, ενώ μεγάλα πλατάνια απλώνουν τη σκιά τους πάνω από τα γραφικά καφενεδάκια και τις περίφημες κρεατοταβέρνες. Αν σας αρέσουν οι βόλτες στη φύση με τα παιδιά, το καλύτερο σημείο για πεζοπορία είναι το Αισθητικό Δάσος της Στενής, ένα από τα 19 αισθητικά δάση της Ελλάδας, το οποίο έχει ενταχθεί στο πρόγραμμα Natura.

    Βαμβακού

    travelgo.gr
    Ένα εγκαταλελειμμένο χωριουδάκι του Πάρνωνα απέκτησε ξανά ζωή (πηγή: Shutterstock)

    Η Βαμβακού Λακωνίας είναι ένα μικρό και γραφικό χωριό, χτισμένο σε υψόμετρο 900 μέτρων στη δυτική πλευρά του Πάρνωνα, λίγα μόλις χιλιόμετρα από τη Σπάρτη και την Τρίπολη και 2,5 ώρες από την Αθήνα. Η Βαμβακού έχει μια πολύ ενδιαφέρουσα ιστορία. Μια ομάδα νέων ανθρώπων, με καταγωγή και ισχυρούς δεσμούς με το χωριό, θέλησε να γράψει ένα νέο κεφάλαιο στην ιστορία της Βαμβακούς. Το άλλοτε εγκαταλελειμμένο χωριό πήρε ξανά ζωή χάρη στην πρωτοβουλία της ομάδας, η οποία ίδρυσε τον οργανισμό Vamvakou Revival, έχοντας την ηθική και οικονομική υποστήριξη από το Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος.

    travelgo.gr
    Κάθε Σαββατοκύριακο στη Βαμβακού είναι διαφορετικό (πηγή: Vamvakou Revival)

    Η Βαμβακού αποτελεί ιδανικό προορισμό για οικογένειες με παιδιά όλες τις εποχές. Το χωριό διαθέτει έναν όμορφο παραδοσιακό ξενώνα, τη «Ρούγα της Βαμβακούς», εστιατόριο-καφέ και παραδοσιακό καφενείο, ενώ τα ποικίλα εκπαιδευτικά και πολιτιστικά δρώμενα, που λαμβάνουν χώρα στο πλαίσιο της πρωτοβουλίας Αναβίωσης της Βαμβακούς, συμπληρώνουν την ταξιδιωτική εμπειρία. Οι δραστηριότητες για τα παιδιά περιλαμβάνουν εργαστήρια, παιχνίδια, δημιουργική απασχόληση και βόλτες στη φύση. Δείτε αναλυτικές πληροφορίες και το πρόγραμμα των εκδηλώσεων της Βαμβακούς εδώ. Με αφετηρία σας τη Βαμβακού μπορείτε να εξερευνήσετε τον Πάρνωνα, τη Σπάρτη και πολλά ακόμη όμορφα μέρη της Λακωνίας.

    Διαβάστε Επίσης

    gazzetta
    gazzetta insider reader insider