Travelgo
ΠΡΟΟΡΙΣΜΟΣ
    sun-solid Καβάλα
    Sat 15.4°C
    Clouds

    Καβάλα: Η ωραία του Βορρά

    BEST OF
    Κείμενο: Travelgo Team
    Καβάλα: Η ωραία του Βορρά

    Το Travel by Reader.gr σε ταξιδεύει στους κορυφαίους προορισμούς για το 2021 με την AEGEAN

    Χτισμένη αμφιθεατρικά δίπλα στη θάλασσα, στο σταυροδρόμι Ανατολής και Δύσης, η Καβάλα είναι μία από τις ομορφότερες πόλεις της Ελλάδας. Σε αυτή την αυθεντικά πολυπολιτισμική πόλη της ανατολικής Μακεδονίας έχεις πολλά να δεις και πολλές εμπειρίες να φορτώσεις στις βαλίτσες σου επιστρέφοντας.

    Πέταξε στην Καβάλα με την AEGEAN για να ανακαλύψεις τους λόγους που κάνουν τη «Γαλάζια Πόλη» της Μακεδονίας τόσο ξεχωριστή.

    travelgo.gr
    Η πόλη της Καβάλας από ψηλά (πηγή: Shutterstock)

    Γιατί να πας

    Μια υπέροχη Παλιά Πόλη που κρύβει θησαυρούς, κτήρια με εντυπωσιακή αρχιτεκτονική, μνημεία παγκόσμιας κληρονομιάς, παραθαλάσσιες βόλτες, γευστικές απολαύσεις, κοντινές αποδράσεις σε νησιά, γραφικά χωριά και βουνά. Η Καβάλα είναι μια πόλη που ξέρει πώς να εντυπωσιάζει τους επισκέπτες της όλες τις εποχές.

    Τα top αξοθέατα

    H Παλιά Πόλη της Καβάλας και η συνοικία της Παναγίας είναι μια βόλτα που πρέπει να κάνεις – μια βόλτα στην ιστορία 2.500 ετών της πόλης. Ήσυχα πλακόστρωτα σοκάκια και πολύχρωμα αρχοντικά με ξύλινα μπαλκόνια και ανθισμένες αυλές θα σε ταξιδέψουν σε μιαν άλλη εποχή.

    travelgo.gr
    Παραδοσιακά σπίτια στην Παλιά Πόλη της Καβάλας (πηγή: Shutterstock)

    Ένα από τα ωραιότερα μνημεία που θα δεις είναι το Ιμαρέτ, ένα εξαιρετικό δείγμα ισλαμικής αρχιτεκτονικής. Χτισμένο στις αρχές του 19ου αιώνα από τον Μεχμέτ Αλή, έχει ανακαινιστεί και λειτουργεί σαν ξενοδοχείο. Επόμενη στάση η πλατεία Μωχάμετ Άλη, όπου βρίσκεται το «κονάκι» του Μωχάμετ Άλη και το άγαλμά του, φιλοτεχνημένο από τον γλύπτη Κωνσταντίνο Δημητριάδη. Συνέχισε μέχρι το άκρο της χερσονήσου για να φτάσεις στον Φάρο με την πανοραμική θέα της θάλασσας που – αν ο καιρός το επιτρέπει – φτάνει μέχρι τη Θάσο.

    Στην κορυφή της Παλιάς Πόλης στέκει επιβλητικό το Φρούριο της Καβάλας, ένα από τα πιο σημαντικά ιστορικά μνημεία της πόλης, που έχει διοικηθεί κατά καιρούς από Λομβαρδούς, Φράγκους, Βυζαντινούς και Οθωμανούς. Από εκεί θα απολαύσεις μια μοναδική θέα προς το Βόρειο Αιγαίο.

    travelgo.gr
    Οι εμβληματικές Καμάρες (πηγή: Shutterstock)

    Κατεβαίνοντας από το Φρούριο θα βρεθείς στις εντυπωσιακές Καμάρες. Το μήκους 280 μ. τοξωτό υδραγωγείο, που ήταν κάποτε η βασική πηγή υδροδότησης της Καβάλας, σήμερα αποτελεί σήμα κατατεθέν της πόλης.

    Η Μέκκα του καπνού

    Από τα μέσα του 19ου αιώνα και μέχρι τη δεκαετία του 1950, η Καβάλα αποτελούσε το μεγαλύτερο κέντρο επεξεργασίας και εξαγωγών καπνού στα Βαλκάνια. Διάσπαρτες σε όλη την πόλη, οι καπναποθήκες είναι επιβλητικά βιομηχανικά μνημεία. Κάνε μια στάση στο εξαιρετικό Μουσείο Καπνού για να μάθεις την ιστορία πίσω από την καπνοπαραγωγή της Καβάλας.

    Ταξίδι στην Ιστορία

    Ο Αρχαιολογικός Χώρος των Φιλίππων, μόλις 15 χλμ. από την Καβάλα, αποτελεί ένα από τα σημαντικότερα αρχαία μνημεία της Ελλάδας και Μνημείο Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς της Unesco. Η πόλη των Φιλίππων ιδρύθηκε το 360 π. Χ. ως αποικία των Θασίων, ενώ το 356 π. Χ. ο Φίλιππος Β΄ κατέλαβε την πόλη, ολοκλήρωσε την οχύρωσή της και τη μετονόμασε σε Φιλίππους. Το πιο εντυπωσιακό κτίσμα είναι το Αρχαίο Θέατρο των Φιλίππων, το οποίο κάθε καλοκαίρι φιλοξενεί παραστάσεις του Φεστιβάλ Φιλίππων.

    travelgo.gr
    Το Αρχαίο Θέατρο των Φιλίππων (πηγή: Shutterstock)

    Οι γεύσεις

    Οι μακεδονίτικες γεύσεις με επιρροές από την κουζίνα των προσφύγων από τον Πόντο, τη Μικρά Ασία και την Καππαδοκία, είναι ένας ακόμη λόγος να αγαπήσεις αυτή την πόλη. Τα ψάρια και τα θαλασσινά, άφθονα και ολόφρεσκα, έχουν την τιμητική τους. Στην Καβάλα θα δοκιμάσεις φοβερά αλίπαστα, πικάντικα πιλάφια με θαλασσινά, αλλά και εδέσματα με καβουρμά. Μην παραλείψεις να αγοράσεις ένα κουτί από τους περίφημους κουραμπιέδες της Νέας Καρβάλης.

    Μυστικά από ντόπιους

    Στην ανατολική πλευρά της πόλης, δίπλα στη συνοικία των Πεντακοσίων, ένα δασάκι περιμένει τους επισκέπτες που θέλουν να ηρεμήσουν ή να απολαύσουν τον καφέ τους με θέα στη θάλασσα. Μπορείς να συνδυάσεις τη βόλτα σου εκεί με ένα πέρασμα από το λιμανάκι στα παλιά Σφαγεία, όπου θα βρεις ταβέρνες με φρέσκο ψάρι, όμορφη θέα και ησυχία.

    Κοντινές εξορμήσεις

    Σε κοντινή απόσταση από την Καβάλα, το Παγγαίο και τα ορεινά χωριά του (Μουσθένη, Μεσορόπη, Παλαιοχώρι κ.ά.) αποτελούν έναν θαυμάσιο προορισμό για όσους αγαπούν τη φύση και την παράδοση, αλλά και για οινόφιλους που θα ενθουσιαστούν με τα οινοποιεία της περιοχής. Στα ανατολικά της Χρυσούπολης, στο Δέλτα του Νέστου, οι φυσιολάτρες θα ανακαλύψουν ένα εκπληκτικό σκηνικό με καταπράσινες όχθες, γαλάζια νερά, άγρια ζώα και πτηνά. Το καλοκαίρι το ενδιαφέρον προσελκύουν η Νέα Πέραμος, οι Αμμόλοφοι, η Κεραμωτή και η καταπράσινη Θάσος απέναντι από την Καβάλα.

    Πώς να πας

    Κλείσε εισιτήριο εδώ με την AEGEAN για να γνωρίσεις τη γοητευτική πόλη του Βορρά.

    Δες το αφιέρωμα με τους κορυφαίους προορισμούς του μήνα

    Το λιμάνι, η παλιά πόλη και το κάστρο της Καβάλας (πηγή: Shutterstock)
    Το λιμάνι, η παλιά πόλη και το κάστρο της Καβάλας (πηγή: Shutterstock)
    Οι Καμάρες της Καβάλας (πηγή: Shutterstock)
    Οι Καμάρες της Καβάλας (πηγή: Shutterstock)
    Η οροφή του εντυπωσιακού Ιμαρέτ (πηγή: Shutterstock)
    Η οροφή του εντυπωσιακού Ιμαρέτ (πηγή: Shutterstock)
    Αεροφωτογραφία της Καβάλας (πηγή: Shutterstock)
    Αεροφωτογραφία της Καβάλας (πηγή: Shutterstock)
    Ο αρχαιολογικός χώρος των Φιλίππων (πηγή: Shutterstock)
    Ο αρχαιολογικός χώρος των Φιλίππων (πηγή: Shutterstock)
    Το Δέλτα του Νέστου (πηγή: Shutterstock)
    Το Δέλτα του Νέστου (πηγή: Shutterstock)
    Δρόμος στο Παγγαίο (πηγή: Shutterstock)
    Δρόμος στο Παγγαίο (πηγή: Shutterstock)
    Το χωριό Μουσθένη (πηγή: Shutterstock)
    Το χωριό Μουσθένη (πηγή: Shutterstock)

    Διαβάστε Επίσης

    gazzetta
    gazzetta insider reader insider