Travelgo
ΠΡΟΟΡΙΣΜΟΣ
    sun-solid Κάρπαθος
    Thu 20.9°C
    Clouds

    Κάρπαθος: Το νησί με την άγρια ομορφιά και τις μαγευτικές παραλίες

    BEST OF
    Κείμενο: Travelgo Team
    Κάρπαθος: Το νησί με την άγρια ομορφιά και τις μαγευτικές παραλίες

    Με παρθένες και άγριας ομορφιάς παραλίες, χωριά με πλούσια παράδοση και έντονο ανάγλυφο, η Κάρπαθος συνδυάζει ομορφιά βουνού και θάλασσας μαγεύοντας τους επισκέπτες με τις αντιθέσεις της

    H Κάρπαθος, το δεύτερο μεγαλύτερο νησί των Δωδεκανήσων, μεταξύ Ρόδου και Κρήτης, είναι ένας τόπος πλούσιος σε εικόνες και αντιθέσεις. Ένα νησί που έχει τα πάντα και που δεν μοιάζει με κανένα άλλο. Οι εναλλαγές είναι τόσο συχνές και απρόσμενες, που δεν αφήνουν περιθώρια για πλήξη. Άγρια βουνά που περικλείουν μαγευτικές παραλίες και γραφικά χωριά με ολοζώντανες παραδόσεις και πολύχρωμα σπίτια που κοιτάζουν το Αιγαίο, συνθέτουν ένα μοναδικό παζλ νησιώτικης ομορφιάς.

    Διακοπές στην Κάρπαθο σημαίνει χαλάρωση, κολύμπι σε κρυστάλλινα νερά, βόλτα σε ορεινούς οικισμούς με ξεχωριστά έθιμα, απόλαυση της υπέροχης παραδοσιακής κουζίνας και διαδρομές σε άγρια και ήσυχα μονοπάτια. Ετοιμαστείτε για ένα συναρπαστικό ταξίδι σε έναν τόπο που θα ξυπνήσει μέσα σας το πάθος για εξερευνήσεις.

    Διαβάστε ακόμη:  

    Περιήγηση στους οικισμούς της Καρπάθου

    travelgo.gr
    Τα Πηγάδια (Πηγή: Shutterstock)

    Τα Πηγάδια, η πρωτεύουσα και το κυρίως λιμάνι του νησιού, σφύζουν από ζωντάνια χάρη στα εστιατόρια, τα μπαρ και τα πολλά στέκια τους. Αν σας ενδιαφέρει η ιστορία, μπορείτε να δείτε το Αρχαιολογικό Μουσείο και να κάνετε μια βόλτα στην κορυφή του λόφου όπου θα βρείτε τα ερείπια της αρχαίας ακρόπολης ή μια στάση στη νεοχριστιανική βασιλική της Αγίας Φωτεινής στο δρόμο προς το Απέρι. Αν κατευθυνθείτε νότια θα συναντήσετε τις Μενετές, το μεσαιωνικό χωριό με την πλούσια μουσική παράδοση, όπου δεσπόζει η εκκλησία της Κοίμησης της Θεοτόκου. Στα δυτικά βρίσκεται η Αρκάσα, που εντυπωσιάζει με τη χερσόνησο της, το Παλαιόκαστρο και την παλαιοχριστιανική βασιλική της Αγίας Σοφίας με τα υπέροχα ψηφιδωτά.

    travelgo.gr
    Θέα στη θάλασσα από την Όλυμπο (Πηγή: Shutterstock)

    Από τα Πηγάδια με κατεύθυνση προς βορρά, θα συναντήσετε το Απέρι, ένα καταπράσινο ορεινό χωριό με ανακαινισμένα αρχοντόσπιτα, που υπήρξε παλιά πρωτεύουσα του νησιού. Στη συνέχεια θα φτάσετε στη γραφική Βωλάδα, με τα δαιδαλώδη σοκάκια με τις ασπρισμένες αυλές. Για να απολαύσετε μια υπέροχη, πανοραμική θέα, επισκεφθείτε το Όθος, το πιο ορεινό χωριό της Καρπάθου, χτισμένο στα 510 μέτρα υψόμετρο.

    travelgo.gr
    Το Διάφανι (Πηγή: Shutterstock)

    Η διαδρομή από το χωριό Σπόα στο πιο στενό σημείο της Καρπάθου προς την Όλυμπο μοιάζει σαν να κινείται πάνω στη ραχοκοκαλιά του νησιού και υποβάλει στον επισκέπτη την άγρια ομορφιά του τοπίου. Η Όλυμπος είναι από τα πιο φημισμένα αιγαιοπελαγίτικα χωριά που πρέπει οπωσδήποτε να δείτε. Επίνειο της Ολύμπου είναι το ψαροχώρι Διαφάνι, το δεύτερο λιμάνι του νησιού. Από εκεί μπορείτε να πάρετε καραβάκι για να επισκεφθείτε το ακατοίκητο νησάκι Σαρία και να απολαύσετε το μπάνιο σας σε απομακρυσμένες παραλίες.

    Όλυμπος: Ένα χωριό - εμπειρία

    travelgo.gr
    Η Όλυμπος είναι από τα πιο φημισμένα αιγαιοπελαγίτικα χωριά (Πηγή: Shutterstock)

    Χτισμένη σε μια ορεινή και απομακρυσμένη τοποθεσία στη βόρεια Κάρπαθο, η Όλυμπος είναι ένας παραδοσιακός οικισμός που μοιάζει με ζωντανό λαογραφικό μουσείο. Τα πολύχρωμα και καλοδιατηρημένα σπίτια κατεβαίνουν την κορυφογραμμή, σφιχτά «δεμένα» μεταξύ τους. Πέτρινοι ανεμόμυλοι και παλαιές εκκλησίες (ξεχωρίζει ο ναός της Παναγίας, του 16ου αιώνα, με ξυλόγλυπτο τέμπλο και αξιόλογες τοιχογραφίες) συμπληρώνουν την εικόνα.

    travelgo.gr
    Ο οικισμός της Ολύμπου μοιάζει με ζωντανό λαογραφικό μουσείο (Πηγή: Shutterstock)

    Ο οικισμός χτίστηκε ακολουθώντας την αρχιτεκτονική των οχυρωμένων μεσαιωνικών νησιωτικών οικισμών και την εικόνα αυτή διατηρεί σχεδόν αναλλοίωτη μέχρι σήμερα. Την ονομασία Όλυμπος την οφείλει στο παλαιότερο όνομα του βουνού στους πρόποδες του οποίου χτίστηκε, και το οποίο σήμερα ονομάζεται Προφήτης Ηλίας.

    travelgo.gr
    Το τοπίο στην Όλυμπο μαγεύει τους επισκέπτες (Πηγή: Shutterstock)

    Η Όλυμπος παρέμεινε μέχρι πρόσφατα αποκομμένη από τις υπόλοιπες περιοχές της Ελλάδας, ακόμα και από την υπόλοιπη Κάρπαθο. Καθόλου περίεργο λοιπόν που αυτή η μικρή κοινωνία ανέπτυξε μιαν εντελώς ξεχωριστή πολιτισμική παράδοση, με πολλά στοιχεία της να διατηρούνται ακόμα. Η αίσθηση πως ο χρόνος έχει σταματήσει κυριαρχεί σε αυτό το χωριό. Χαρακτηριστική είναι η παραδοσιακή φορεσιά της περιοχής που φοριέται ακόμα και σήμερα από τις γυναίκες της Ολύμπου, ενώ μπορεί κανείς να ακούσει και την τοπική διάλεκτο.

    Οι μαγευτικές παραλίες της Καρπάθου

    travelgo.gr
    Η παραλία Άπελλα (Πηγή: Shutterstock)

    Η Κάρπαθος διαθέτει 160 χλμ. ακτογραμμή μετρώντας αμέτρητες παραλίες για κάθε γούστο: οργανωμένες ή πριβέ, με βότσαλα ή με άμμο. Η εξωτική Άπελλα είναι μία από τις δημοφιλέστερες και ωραιότερες παραλίες του νησιού. Βρίσκεται στην ανατολική πλευρά της Καρπάθου, 22 χλμ. από τα Πηγάδια. Τα πεύκα που σκύβουν πάνω από την παραλία, η άσπρη άμμος με τα βότσαλα και τα πεντακάθαρα νερά σε όλες τις αποχρώσεις του γαλαζοπράσινου κάνουν το τοπίο συναρπαστικό.

    travelgo.gr
    Η Κυρά Παναγιά (Πηγή: Shutterstock)

    Η πανέμορφη παραλία της Κυρά Παναγιάς βρίσκεται στην ανατολική ακτή του νησιού, 19 χλμ. από τα Πηγάδια. Από τη μία μεριά βρίσκεται το εκκλησάκι της Παναγιάς με τον κόκκινο τρούλο και από την άλλη ένας τεράστιος βράχος. Ανάμεσά τους, μια πλατιά και ευρύχωρη αμμουδιά με ψιλό βότσαλο και πεντακάθαρα βαθιά νερά χαρίζει μοναδικές στιγμές χαλάρωσης στους επισκέπτες.

    travelgo.gr
    Η παραλία Αχάτα (Πηγή: Shutterstock)

    Ο επιλογές για βουτιές σε  γαλαζοπράσινα πεντακάθαρα νερά δεν σταματούν εδώ. Υπάρχουν πολλές όμορφες παραλίες να τραβήξουν την προσοχή σας, όπως η Αχάτα με τον μαγευτικό υποβρύχιο κόσμο, η ήρεμη παραλία του Αγίου Μηνά, η οργανωμένη και ιδανική για οικογένειες Αμμοοπή και οι παραλίες του Αγίου Νικολάου και του Αγίου Γεωργίου στον οικισμό της Αρκάσας. Αν ονειρεύεστε μία παραλία με εξωτική ομορφιά, τότε πρέπει να επισκεφθείτε τον Διακόφτη, στα νότια του νησιού. Πρόκειται για μια διπλή παραλία που αποτελείται από μία λωρίδα άμμου και λίγα βράχια. Σας προτείνουμε κάνετε το γύρο του νησιού με καραβάκι και να ανακαλύψετε την παραλία που σας ταιριάζει.

    Εκδρομή με καραβάκι στη Σαρία

    travelgo.gr
    Το νησί Σαρία (Πηγή: Shutterstock)

    Η Σαρία βρίσκεται απέναντι ακριβώς από τη βόρεια άκρη της Καρπάθου. Αυτό το μικροσκοπικό και ακατοίκητο νησί είναι διάσπαρτο από αρχαία μνημεία, ερείπια και υπολείμματα αρχαίων οικισμών, ενώ αποτέλεσε και ορμητήριο Σαρακηνών πειρατών. Για τους λάτρεις των απομονωμένων παραλιών αλλά και της πεζοπορίας σε προστατευόμενες περιοχές Natura 2000, η Σαρία είναι ιδανικός προορισμός για εκδρομή. Τα καραβάκια από τα Πηγάδια ή το Διαφάνι θα σας αφήσουν στα Παλάτια, την κεντρική εντυπωσιακή παραλία του νησιού.

    Διαβάστε ακόμη

    Διαβάστε Επίσης

    gazzetta
    gazzetta insider reader insider