Travelgo
ΠΡΟΟΡΙΣΜΟΣ
    sun-solid Κιλκίς
    Sat 18.2°C
    Clouds

    Ο γύρος της Ελλάδας μέσα από 10 μαγικά δάση

    BEST OF
    Κείμενο: Travelgo Team
    Ο γύρος της Ελλάδας μέσα από 10 μαγικά δάση

    Εκεί που γίνεσαι ένα με τη φύση.

    Η Ελλάδα, μεταξύ των υπολοίπων φυσικών θησαυρών της, διαθέτει πολλά δάση που προσφέρουν ένα μαγευτικό θέαμα και συναρπαστικές εμπειρίες στους φυσιολάτρες. Για να μιλήσουμε με νούμερα, το 25,4% της συνολικής έκτασης της Ελλάδας αποτελείται από δάση.

    Τα πανύψηλα δέντρα, τα χρώματα, οι μυρωδιές, το θρόισμα των φύλλων και τα κελαρυστά νερά στήνουν το καλύτερο αγχολυτικό σκηνικό για όσους αναζητούν την επαφή με τη φύση.

    Ακολουθήστε μας σε μια βόλτα σε δέκα από τα ομορφότερα ελληνικά δάση.



    Δάσος Στροφυλιάς, Αχαΐα

    Δάσος Στροφυλιάς, Αχαΐα

    Το δάσος της Στροφυλιάς, στο βορειοδυτικό άκρο της Πελοποννήσου, μία ώρα μακριά από την Πάτρα, είναι μία από αυτές τις γωνιές-εκπλήξη της Ελλάδας. Πρόκειται για παραθαλάσσιο δάσος που, μαζί με τη λιμνοθάλασσα Κοτυχίου, αποτελούν το ομώνυμο Εθνικό Πάρκο. Το δάσος καλύπτει περί τα 22.000 στρέμματα και συνορεύει με τη λιμνοθάλασσα Κοτυχίου, το έλος της Λάμιας, τη λίμνη Προκόπου και το Ιόνιο πέλαγος. Τα πεύκα διαδέχονται τις κουκουναριές- τα δέντρα που δίνουν στο δάσος το όνομά του, καθώς «στροφυλιά» σημαίνει κουκουναριά- ενώ στη συνέχεια καταλήγει στη θάλασσα, όπου υπάρχουν αμμόλοφοι με χαρακτηριστική κυματοειδή μορφή και αμμοθίνες. Μαζί με τη λιμνοθάλασσα, αποτελεί ένα σημαντικό ζωντανό οικοσύστημα, που έχει χαρακτηριστεί καταφύγιο άγριας ζωής.

    Δάσος Φολόης, Ηλεία

    Δάσος Φολόης, Ηλεία

    Το δάσος της Φολόης είναι ένα από τα πολλά και καλά κρυμμένα μυστικά της Πελοποννήσου. Βρίσκεται στην ορεινή Ηλεία, στα σύνορα Αρκαδίας-Αχαΐας, στους νοτιοδυτικούς πρόποδες του βουνού Ερύμανθος, μόλις 25 χλμ. μακριά από την Αρχαία Ολυμπία. Σύμφωνα με τη μυθολογία πήρε το όνομά του από τον βασιλιά των Κενταύρων Φόλο, φίλο του Ηρακλή, που κατοικούσε στο δάσος. Οι βελανιδιές του οροπεδίου της Φολόης καλύπτουν έκταση πολλών χιλιάδων στρεμμάτων, με αποτέλεσμα να δημιουργούν ένα από τα λίγα αμιγώς σπερμοφυή τέτοια δάση στην Ευρώπη. Κυριαρχούν οι ευθύκορμες βελανιδιές, που οι ντόπιοι ονομάζουν Κάπελη, αλλά υπάρχουν και δέντρα με μεγάλο κορμό και πολλά κλαδιά. Περιπλανηθείτε στα μονοπάτια του και παρατηρήστε τα τεράστια δέντρα, που μοιάζουν να αγγίζουν τους ουρανούς. Η πρόσβαση στο δάσος της Φολόης μπορεί να γίνει είτε από τον Πύργο Ηλείας, μέσω αρχαίας Ολυμπίας και Λάλας, είτε από την Τρίπολη, είτε από την Πάτρα.

    Φοινικόδασος του Βάι, Λασίθι, Κρήτη

    Φοινικόδασος του Βάι, Λασίθι, Κρήτη

    Στο νομό Λασιθίου, σε απόσταση περίπου 24 χλμ. ανατολικά της Σητείας, βρίσκεται ένα από τα γοητευτικότερα φυσικά τοπία της Κρήτης. Το εντυπωσιακό φοινικόδασος με τους 5.000 «φοίνικες του Θεόφραστου» είναι ένα από τα 19 Αισθητικά Δάση της Ελλάδας, στα οποία εντάχθηκε το 1973. Σύμφωνα με τον θρύλο, μερικά από κουκούτσια από χουρμάδες που πέταξαν κάποτε οι Σαρακηνοί πειρατές ήταν αρκετά για να ξεφυτρώσει πάνω στην άμμο αυτή η όαση. Το παραδεισένιο φοινικόδασος είναι φυτρωμένο σε ένα μεγάλο σύστημα υγροτόπων εκτάσεως 250 στρεμμάτων με υφάλμυρο νερό που αναβλύζει από τη γη. Στο σημείο συνάντησης με τη θάλασσα, σχηματίζεται μια εξωτική αμμουδερή παραλία με φόντο το προστατευόμενο φοινικόδασος.

    Δάσος Στενής, Εύβοια

    Δάσος Στενής, Εύβοια

    Το Δάσος Στενής βρίσκεται στη Νότια πλαγιά του Όρους Δίρφυς, κοντά στη Στενή Δίρφυος. Είναι ένα από τα 19 Ελληνικά αισθητικά δάση και αποτελεί προστατευόμενη τοποθεσία του δικτύου Natura 2000. Έχει συνολική έκταση 6.740 στρέμματα, ενώ η προστατευόμενη περιοχή καλύπτει μία έκταση 13.600 στρέμματα, σε υψόμετρα 432- 1740 μέτρα. Το φυσικό περιβάλλον θα σας κόψει την ανάσα: ρυάκια, φαράγγια, διαφορετικά είδη δέντρων και φυτών, μικρά άγρια ζώα και σπάνια πουλιά συνθέτουν ένα παραδεισένιο τοπίο. Υπάρχουν πολλά μονοπάτια, ιδανικά για φυσιολάτρες, που καταλήγουν σε κρυστάλλινες πηγές.

    Βάλια Κάλντα

    Βάλια Κάλντα

    Ο Εθνικός Δρυμός Πίνδου, γνωστός και ως Βάλια Κάλντα, βρίσκεται σε ιδιαίτερα δυσπρόσιτη περιοχή της οροσειράς της Πίνδου στα όρια μεταξύ των νομών Γρεβενών και Ιωαννίνων. Αποτελεί έναν από τους σπουδαιότερους και παρθένους δρυμούς της Ελλάδας. Περιλαμβάνει την κοιλάδα της Βάλια Κάλντα («ζεστή κοιλάδα» στα βλάχικα), η οποία βρίσκεται σε υψόμετρο 1.400 περίπου μέτρων και περιτριγυρίζεται από τα βουνά Λύγκος και Μαυροβούνι μέχρι και τις κορυφές του βουνού Αυγό. Την κοιλάδα διασχίζουν αρκετά ρέματα με σημαντικότερο το Αρκουδόρεμα, το οποίο αποτελεί παραπόταμο του Αώου. Ο Εθνικός Δρυμός έχει πέντε βασικές εισόδους, περίπου όσα και τα χωριά που βρίσκονται στην περίμετρό του: Βωβούσα, Μηλιά, Κρανιά, Περιβόλι και Μικρολίβαδο. Κάθε χρόνο εκατοντάδες περιηγητές επισκέπτονται την κοιλάδα της Βάλια Κάλντα για να θαυμάσουν τα εντυπωσιακά και αξέχαστα τοπία της.

    Πάικο, Πέλλα/Κιλκίς

    Πάικο, Πέλλα/Κιλκίς

    Το όρος Πάικο βρίσκεται στην Κεντρική Μακεδονία στα σύνορα των νομών Πέλλας και Κιλκίς. Συνδέεται στα δυτικά με το Καιμακτσαλάν, ενώ στα ανατολικά του έχει την κοιλάδα του Αξιού. Το Πάικο είναι προικισμένο με το μεγαλύτερο δάσος καστανιάς της Ελλάδας. Στο βουνό υπάρχουν περί τα 4.500 στρέμματα καστανιών, εκ των οποίων τα 2.500 είναι καλλιεργήσιμα. Γύρω στις 300 οικογένειες έχουν ως δεύτερη ασχολία το κάστανο και υπολογίζεται ότι η ετήσια παραγωγή φτάνει στους 500-600 τόνους, ανάλογα με τη χρονιά. Λόγω του κλίματος που επικρατεί στην περιοχή το κάστανο που παράγεται είναι ιδιαίτερα γλυκό και γευστικό.

    Λαϊλιάς, Σέρρες

    Λαϊλιάς, Σέρρες

    Πανύψηλα δέντρα, απόκρημνες χαράδρες και τεράστιοι βράχοι συνθέτουν την εικόνα της περιοχής του Λαϊλιά, του σπουδαιότερου δασικού πνεύμονα του νομού Σερρών, στο δυτικό τμήμα των βουνών της Βρόντους. Πρόκειται για ένα πανέμορφο δάσος από οξιές και ορεινή πεύκη με έκταση 33.000 στρεμμάτων. Κατά την επικρατέστερη εκδοχή, η ονομασία Λαϊλιάς προήλθε από παραφθορά τουρκικής λέξης (γιαϊλιάς ή γιαϊλάς) που σημαίνει παραθεριστικός οικισμός, ενώ ετυμολογείται και από παραφθορά του ονόματος του αγίου των Ελληνικών βουνών Προφήτου Ηλία. Το μεγαλύτερο ενδιαφέρον των επισκεπτών συγκεντρώνει ο τεράστιος βράχος της Κατίγκας που βρίσκεται στο χείλος μιας βαθιάς χαράδρας και ξαναζωντανεύει το θρύλο της Κατίγκας, της κοπέλας που αυτοκτόνησε πέφτοντας από το βράχο για να μην παντρευτεί έναν μωαμεθανό. Στη βόρεια πλευρά της κορυφής Aλή Mπαμπά, μέσα σε δάσος σε υψόμετρο 1.600 μ., βρίσκεται το χιονοδρομικό κέντρο του Λαϊλιά, δημιούργημα του Ελληνικού Ορειβατικού Συλλόγου Σερρών (φωτο: Καταφύγιο Λαϊλιά).

    Δάσος Φρακτού, Δράμα

    Δάσος Φρακτού, Δράμα

    Το Παρθένο Δάσος Φρακτού βρίσκεται βόρεια του Παρανεστίου, σε απόσταση 90 χλμ. περίπου από την πόλη της Δράμας. Το δάσος χαρακτηρίζεται ως «παρθένο», γιατί σε αυτό υπήρξε ελάχιστη ή καθόλου ανθρώπινη δραστηριότητα κατά τα τελευταία τουλάχιστον 500 χρόνια, ενώ κηρύχθηκε διατηρητέο μνημείο της φύσης από το 1980. Μέσα στο δάσος υπάρχουν πεζοπορικά μονοπάτια, καθώς και σκεπαστοί χώροι ξεκούρασης σε συγκεκριμένα σημεία, όπου μπορούν να καταφεύγουν οι επισκέπτες όταν βρέχει, κάτι που συμβαίνει συχνά, ακόμη και το καλοκαίρι, λόγω του υψηλού υψόμετρου και της πλούσιας, άγριας βλάστησης του δάσους.

    Δάσος Χαϊντούς, Ξάνθη

    Δάσος Χαϊντούς, Ξάνθη

    Στην οροσειρά της Ροδόπης, βόρεια από την πόλη της Ξάνθης, υπάρχει το δάσος Δρυμός, γνωστό και ως Χαϊντού. Πρόκειται για έναν επίγειο παράδεισο με θεόρατες αιωνόβιες οξιές ύψους άνω των 30 μέτρων που δημιουργούν μια επιβλητική εικόνα. Εκτός από τις οξιές, υπάρχουν πεύκα, ελάτη, ερυθρελάτη αλλά και κίτρινο κρίνο που φύεται στα βουνά της Ροδόπης. Στην περιοχή βρίσκουν καταφύγιο αρκούδες, λύκοι και ζαρκάδια. Από την δεκαετία του ογδόντα 180 στρέμματα του δάσους έχουν χαρακτηριστεί «Μνημείο της Φύσης» και είναι προστατευόμενη περιοχή.

    Δάσος Δαδιάς, Έβρος

    Δάσος Δαδιάς, Έβρος

    Το Εθνικό Πάρκο Δάσους Δαδιάς-Λευκίμης-Σουφλίου είναι μια από τις σημαντικότερες προστατευόμενες περιοχές σε εθνικό, ευρωπαϊκό και διεθνές επίπεδο. Το μωσαϊκό τοπίων που διαμορφώνεται από δάση πεύκης και δρυός, τα οποία διακόπτονται από ξέφωτα, βοσκοτόπια και καλλιεργούμενες εκτάσεις αποτελεί το ιδανικό περιβάλλον για αρπακτικά πουλιά. Στο Εθνικό Πάρκο συναντώνται τρία από τα τέσσερα είδη γύπα της Ευρώπης (Μαυρόγυπας, Όρνιο και Ασπροπάρης), ενώ φιλοξενεί τη μοναδική αποικία Μαυρόγυπα στα Βαλκάνια. Οι επισκέπτες ξεκινώντας από το οικοτουριστικό κέντρο, μπορούν να περπατήσουν σε αρκετά μονοπάτια με άρτια σήμανση και να φτάσουν μέχρι την κορυφή της Γκίμπρενας, απ’ όπου θα απολαύσουν την μαγευτική θέα, σε όλα τα σημεία του ορίζοντα.

    Διαβάστε Επίσης

    gazzetta
    gazzetta insider reader insider