Travelgo
ΠΡΟΟΡΙΣΜΟΣ
    sun-solid Σύμη
    Fri 28.9°C
    Clear

    Σύμη: Έρωτας με την πρώτη ματιά

    BEST OF
    Κείμενο: Travelgo Team
    Σύμη: Έρωτας με την πρώτη ματιά

    Ένα μικρό νησί που μοιάζει σαν ζωγραφιά.

    Μια ώρα μακριά από τη Ρόδο βρίσκεται ένα μικρό και γοητευτικό νησί, ιδανικό για όσους αναζητούν διακοπές με χαλαρή ατμόσφαιρα. Κοσμοπολίτικη και παραδοσιακή μαζί, η Σύμη θα σας συνεπάρει με τη ρετρό ομορφιά και την ιδιαίτερη αρχιτεκτονική της από την πρώτη στιγμή που το πλοίο θα πλησιάσει το λιμάνι.

    Σύμη

    Φτάνοντας στον Γιαλό, το λιμάνι του νησιού, τρίβεις τα μάτια σου αντικρίζοντας τα πολύχρωμα νεοκλασικά σπιτάκια που σκαρφαλώνουν στους γύρω λόφους λουσμένα στο αιγαιοπελαγίτικο φως. Ο αμφιθεατρικά χτισμένος οικισμός είναι σαν ζωγραφιά! Η Σύμη ανακηρύχθηκε νωρίς ως διατηρητέος οικισμός και κατάφερε να διατηρήσει τον κεντρικό χαρακτήρα της αρχιτεκτονικής της.

    Περιηγηθείτε στο λιμάνι, στον καθεδρικό ναό του Τιμίου Προδρόμου του 1838, στο τελωνείο, στην ψαραγορά, στο πέτρινο γεφύρι, στο άγαλμα του μικρού ψαρά, στο ρολόι του 1881 και στον παλιό ταρσανά στη συνοικία Χαράνι.

    Στα οπωσδήποτε η βόλτα στην Καλή Στράτα. Αυτός ήταν άλλοτε ο εμπορικός δρόμος της Σύμης και θα σας εντυπωσιάσει με τα αρχοντικά που είναι χτισμένα κατά μήκος του. Πεντακόσια πέτρινα, φαρδιά σκαλοπάτια σας οδηγούν από το Γιαλό στο Χωριό, την Άνω Σύμη. Συνεχίστε το σουλάτσο ψηλά στο Χωριό, μέσα στα στενά σοκάκια με τα πανέμορφα σπίτια.

    Σύμη

    Οι ντόπιοι θα σας δείξουν τη Σπετσαρία, το παλιό δημοτικό φαρμακείο με τα γυάλινα δοχεία και τις χαρακτηριστικές επιγραφές σε κτήριο του 1884, την οικία Χατζηαγαπητού-Χατζηϊωάννου με την εντυπωσιακή σάλα και την οικία Φαρμακίδη που στεγάζει το Αρχαιολογικό-Λαογραφικό Μουσείο. Ανηφορίστε τα λιθόστρωτα καλντερίμια ως το Κάστρο για να θαυμάσετε τη θέα στο Αιγαίο που θα σας γεμίσει με όμορφες εικόνες.

    Κατά τη διαμονή σας στο νησί θα βολτάρετε και στους γύρω οικισμούς, που είναι εξίσου γραφικοί. Θα πάτε, λοιπόν, στον Εμπορειό (ή Νημπόριο) που είναι το δεύτερο λιμάνι του νησιού, στο Πέδι, ένα γραφικό, μικρό λιμανάκι 2 χλμ. από τη Χώρα, αλλά και στον οικισμό Πανορμίτη, στη νότια άκρη του νησιού.

    Ταξιάρχης Μιχαήλ Πανορμίτης, Σύμη

    Στον Πανορμίτη βρίσκεται ο Ταξιάρχης Μιχαήλ ο Πανορμίτης, το εμβληματικό μοναστήρι του Αιγαίου όπου οι προσκυνητές κάνουν ουρά. Χτίστηκε στις αρχές του 18ου αιώνα στον ομώνυμο όρμο, σε τοποθεσία που συνδυάζει βουνό και θάλασσα. Το μοναστήρι φιλοξενεί δύο μουσεία, το λαογραφικό και το θρησκευτικό.

     

    Βουτιές

    Άγιος Γεώργιος Δυσάλωνας, Σύμη

    Πανέμορφες και ανέγγιχτες, οι παραλίες της Σύμης σας προσκαλούν να τις ανακαλύψετε. Πολλές από τις ωραιότερες παραλίες του νησιού προσεγγίζονται μόνο με καΐκι ή θαλάσσιο ταξί.

    Η παραλία του Αγίου Γεωργίου Δυσάλωνα είναι η μεγαλύτερη και η πιο εντυπωσιακή παραλία του νησιού. Βρίσκεται στην ανατολική πλευρά του νησιού, ανάμεσα στο Πέδι και τη Μαραθούντα, και είναι προσβάσιμη μόνο από τη θάλασσα. Θα σας μαγέψει με τη μοναδική φυσική ομορφιά της, τα καταγάλανα πεντακάθαρα νερά της και τον επιβλητικό βράχο 300 μέτρων που ορθώνεται πίσω από αυτήν.

    Νανού, Σύμη

    Δημοφιλέστερη παραλία του νησιού είναι η Νος, η πιο κοντινή από τον οικισμό της Σύμης και το Πέδι. Είναι οργανωμένη και προσβάσιμη με τα πόδια, με ταξί ή λεωφορείο. Και μετά είναι η Νανού. Έχει μεγάλα βότσαλα και πεντακάθαρα νερά και την προτιμούν οι περισσότεροι επισκέπτες (η πρόσβαση γίνεται μόνο από τη θάλασσα). Επίσης θα κολυμπήσετε στις οργανωμένες Αγία Μαρίνα και Άγιος Νικόλαος και στη Μαραθούντα (από τις λίγες που είναι προσβάσιμες με αυτοκίνητο). Μην παραλείψετε να βάλετε στο πρόγραμμα μια ημερήσια εκδρομή στα νησάκια Νίμος και Σεσκλιά (ή Σέσκλι).

     

    Τοπικές νοστιμιές

    Συμιακό γαριδάκι

    Η Σύμη διαθέτει τη δική της σπεσιαλιτέ που δεν είναι άλλη από το πασίγνωστο συμιακό γαριδάκι - μία σπάνια ποικιλία γαρίδας, πολύ μικρού μεγέθους που ζει στη θάλασσα της περιοχής. Μην αγνοήσετε όμως και τα υπόλοιπα εδέσματα κυρίως θαλασσινά και οστρακοειδή που σερβίρουν στα ταβερνάκια του νησιού. Επίσης μην παραλείψετε να δοκιμάσετε τη γαελόπιτα, γνωστή και ως αθερινόπιτα. Από γλυκά, ξεχωρίζουν τα συμιακά ακούμια, που θυμίζουν πολύ τους λουκουμάδες.

    Σύμη: Έρωτας με την πρώτη ματιά
    Σύμη: Έρωτας με την πρώτη ματιά
    Σύμη: Έρωτας με την πρώτη ματιά
    Σύμη: Έρωτας με την πρώτη ματιά
    Σύμη: Έρωτας με την πρώτη ματιά
    Σύμη: Έρωτας με την πρώτη ματιά
    Σύμη: Έρωτας με την πρώτη ματιά
    Σύμη: Έρωτας με την πρώτη ματιά
    Σύμη: Έρωτας με την πρώτη ματιά
    Σύμη: Έρωτας με την πρώτη ματιά

    Διαβάστε Επίσης

    gazzetta
    gazzetta insider reader insider