Travelgo
ΠΡΟΟΡΙΣΜΟΣ
    sun-solid Δελφοί
    Wed 13.7°C
    Clouds

    7 εναλλακτικά χωριά της Ελλάδας που αξίζει να ανακαλύψετε

    BEST OF
    7 εναλλακτικά χωριά της Ελλάδας που αξίζει να ανακαλύψετε

    Ορεινές γωνιές που διατηρούν την αυθεντικότητά τους και επιμένουν σε χαμηλούς τόνους.

    Ήσυχες γειτονιές με πετρόχτιστα αρχοντικά, γαλήνιες πλατείες με θέα που σε καθηλώνει, πυκνά δάση για εξερεύνηση, αναμμένα τζάκια και καλό φαγητό. Αν σχεδιάζετε τις αποδράσεις σας με μόνο σκοπό να χαλαρώσετε κοντά στη φύση και να αδειάσετε το μυαλό σας, μακριά από την πολυκοσμία, ακολουθήστε μας σε επτά πανέμορφα και low profile ελληνικά χωριά, ιδανικά για χειμερινές- κι όχι μόνο- αποδράσεις που ξεφεύγουν από τα συνηθισμένα.

    Πυρσόγιαννη, Ιωάννινα

    Πυρσόγιαννη, Ιωάννινα

    Τα Μαστοροχώρια, μια ομάδα ορεινών οικισμών στο βορειοανατολικό άκρο του νομού Ιωαννίνων, ανάμεσα στο Γράμμο και το Σμόλικα, είναι ο τόπος των ξακουστών μαστόρων της πέτρας, που ταξίδεψαν σε όλο τον κόσμο αφήνοντας πίσω τους πέτρινα αριστουργήματα. Το πιο ξακουστό χωριό της περιοχής, η Πυρσόγιαννη είναι χτισμένη αμφιθεατρικά σε πλαγιά του Γράμμου, σε απόσταση 27 χλμ. από την Κόνιτσα. Το χωριό διατηρεί στοιχεία της αίγλης του παρελθόντος που καθρεφτίζονται στα μνημεία της παραδοσιακής αρχιτεκτονικής, στα λιθόστρωτα καλντερίμια που οδηγούν στις γειτονιές με τα πετρόχτιστα αρχοντικά και τις επιδέξια πελεκημένες εκκλησίες (ξεχωρίζουν αυτές του Αγίου Νικολάου και του Αγίου Γεωργίου), όλα έργα των ντόπιων μαστόρων. Ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζει το Εθνολογικό Μουσείο Ηπειρωτών Μαστόρων, που φιλοξενείται στο πέτρινο κτήριο του σχολείου. Με αφετηρία την Πυρσόγιαννη μπορείτε να πραγματοποιήσετε σύντομες εκδρομές στα υπόλοιπα Μαστοροχώρια, όπως τη Βούρπιανη, τους Χιονάδες, το Πληκάτι, την Καστάνιανη, τη Μόλιστα και το Γαναδιό.

    Διαμονή & φαγητό: Στην Πυρσόγιαννη υπάρχει ο μικρός ξενώνας Αρμολόι, όπου λειτουργεί και εστιατόριο με καλό φαγητό.

    Φιδάκια, Ευρυτανία

    Φιδάκια, Ευρυτανία

    Από τα ομορφότερα χωριά της Ευρυτανίας, σε απόσταση 25 χλμ. από το Καρπενήσι, τα Φιδάκια απλώνουν τα πέτρινα σπίτια τους στις πλαγιές του όρους Χελιδόνα και ξεχωρίζουν για την υπέροχη θέα που προσφέρουν στη λίμνη Κρεμαστών από υψόμετρο 960 μ. Αυτό το μικρό χωριό που έχει χαρακτηριστεί παραδοσιακός οικισμός, είναι ό,τι πρέπει για μια χαλαρωτική απόδραση. Ο γαλάζιος τρούλος του ναού της Γέννησης της Θεοτόκου στην κεντρική πλατεία ξεχωρίζει από μακριά. Πλακόστρωτα σοκάκια, παλιά αρχοντικά, καλοδιατηρημένα σπίτια και ανθισμένες αυλές συνθέτουν το σκηνικό σε αυτή την πανέμορφη γωνιά της Ευρυτανίας. Μόλις 3 χλμ. από το χωριό, θα βρεθείτε στη θέση Τσαγκαράλωνα για να απολαύσετε το ηλιοβασίλεμα και τη μαγευτική θέα στη λίμνη Κρεμαστών, που είναι η μεγαλύτερη τεχνητή λίμνη της Ελλάδας.

    Διαμονή & φαγητό: Ο ξενώνας Οιχαλία προσφέρει σπιτική φιλοξενία σε ζεστό και άνετο περιβάλλον, ενώ διαθέτει και εστιατόριο για να δοκιμάσετε παραδοσιακές σπεσιαλιτέ της περιοχής.

    Μεταξοχώρι, Κίσσαβος

    Μεταξοχώρι, Κίσσαβος

    Σε απόσταση περίπου μισής ώρας οδικώς από τη Λάρισα, το Μεταξοχώρι αποτελεί ιδανική βάση για περιηγήσεις στον Κίσσαβο που θα σας δώσουν την ευκαιρία να γνωρίσετε την κρυμμένη ομορφιά της Θεσσαλίας. Είναι ένα ωραιότατο χωριουδάκι που διατηρεί χαμηλούς τόνους και αποτελεί αγαπημένη επιλογή όσων αγαπούν την ηρεμία της φύσης. Πολλοί καλλιτέχνες, ποιητές και συγγραφείς βρήκαν σε αυτό το μέρος το καταφύγιό τους, γι' αυτό και αποκαλείται και «χωριό των καλλιτεχνών». Όμορφα αρχοντικά- μάρτυρες της εποχής που άκμαζε το χωριό χάρη στην εκτροφή μεταξοσκώληκα-, πλούσια βλάστηση και τρεχούμενα νερά συνθέτουν το σκηνικό. Στο Μεταξοχώρι ρέει ο ποταμός Άμυρος, ενώ ένα μικρό ρέμα το χωρίζει σε δύο τμήματα τα οποία ενώνονται με ένα μικρό γεφυράκι στο ύψος της πλατείας. Σε απόσταση αναπνοής, βρίσκεται η Αγιά, με αξιόλογα αρχοντικά και σημαντικά θρησκευτικά μνημεία. Αξίζει επίσης να επισκεφθείτε τον παραδοσιακό οικισμό της Ανατολής, τη Μελιβοία με την υπέροχη θέα και τη γραφική Άνω Σωτηρίτσα.

    Διαμονή & φαγητό: Στο χωριό υπάρχει ο ξενώνας Αρχοντικό Σουλιώτη, ένα όμορφο κτίσμα του 19ου αιώνα που αναπαλαιώθηκε με μεράκι, καθώς και η ταβέρνα Κεραμίδι που σερβίρει καλή παραδοσιακή κουζίνα.

    Άγιος Γεώργιος Νηλείας, Πήλιο

    Άγιος Γεώργιος Νηλείας, Πήλιο

    Περίπου 20 χλμ. ανατολικά από τον Βόλο, κοντά στη Βυζίτσα και τις Μηλιές, ο Άγιος Γεώργιος Νηλείας είναι ένα λιγότερο γνωστό αλλά πανέμορφο χωριό του Πηλίου. Απλωμένο αμφιθεατρικά ανάμεσα σε δύο ράχες, σε υψόμετρο 700 μ. περίπου, αποτελεί το ορεινότερο χωριό του Πηλίου και φημίζεται για την υπέροχη θέα του στον Παγασητικό κόλπο. Η καρδιά του χωριού χτυπάει στη γαλήνια πλατεία του, μία από τις ομορφότερες του Πηλίου. Εδώ, τα παλιά πέτρινα σπίτια στέκουν δίπλα σε νεοκλασικά αρχοντικά του 19ου αιώνα. Τα τελευταία ανήκουν σε εμπόρους που μετανάστευσαν στην Αίγυπτο και έκαναν περιουσίες πριν επιστρέψουν στο χωριό για να χτίσουν εντυπωσιακές εξοχικές κατοικίες. Πέτρινες βρύσες και τρεχούμενα νερά συμπληρώνουν την εικόνα του χωριού. Η φύση τριγύρω σε καλεί για εξορμήσεις στο δάσος, περιπάτους και πεζοπορία.

    Διαμονή & φαγητό: Το Anovolios Boutique Hotel θα σας φιλοξενήσει σε ανακαινισμένα παλιά πέτρινα σπίτια με πολύ περιποιημένα δωμάτια. Πιάστε τραπέζι στο Ουζερί του Στεφανή για λαχταριστούς ντόπιους μεζέδες και τσίπουρο.

    Χρισσό, Φωκίδα

    Χρισσό, Φωκίδα

    Χτισμένο στους πρόποδες του Παρνασσού, μόλις 8 χλμ. από τους Δελφούς, το Χρισσό είναι ένα από τα ομορφότερα παραδοσιακά χωριά της Φωκίδας. Αναπαλαιωμένα σπίτια που περιβάλλονται από καταπράσινους κήπους, δύο πλατείες, πολλές πέτρινες εκκλησίες, παραδοσιακά καφενεία και ταβερνάκια όπου θα γευτείτε νόστιμο κρέας από ντόπιους παραγωγούς, φτιάχνουν το ιδανικό σκηνικό για χαλάρωση και ηρεμία. Η θέα είναι μαγευτική, καθώς απλώνονται μπροστά σας οι ελαιώνες της Άμφισσας, η παραλία της Ιτέας και το Γαλαξίδι. Από το Χρισσό, μπορείτε να εξορμήσετε στους Δελφούς, να ανεβείτε στην Αράχωβα ή να κατηφορίσετε προς τη θάλασσα.

    Διαμονή & φαγητό: Για διαμονή υπάρχει ο Ξενώνας Χρισσό. Στην ταβέρνα του Φούρλα, εκτός από νοστιμότατα παϊδάκια, κοντοσούβλι κι άλλα κρεατικά, θα απολαύσετε και απρόσκοπτη θέα στην Ιτέα και το Γαλαξίδι.

    Τσίντζινα, Λακωνία

    Τσίντζινα, Λακωνία

    Κρυμμένο μες στα έλατα, στην καρδιά του Πάρνωνα, με παραδοσιακά πέτρινα σπίτια αμφιθεατρικά χτισμένα σε τρεις πλαγιές, το χωριό Τσίντζινα (γνωστό και ως Πολύδροσο) δίνει μια αίσθηση καταφυγίου και προσφέρεται για αποδράσεις όλες τις εποχές. Ο οικισμός είναι ιδανικός για όσους αναζητούν χαλάρωση και ηρεμία, ενώ χάρη στα εννέα σηματοδοτημένα μονοπάτια διαφόρων βαθμών δυσκολίας αποτελεί δημοφιλέστατο ορμητήριο για πεζοπορίες στον Πάρνωνα και φυσιολατρικές εξορμήσεις γενικότερα. Αν έχετε διάθεση για εξερευνήσεις, γύρω από τα Τσίντζινα θα ανακαλύψετε σπήλαια, πηγές και γραφικά εκκλησάκια. Από τα σημαντικότερα αξιοθέατα του χωριού, το μοναστήρι των Αγίων Αναργύρων και η εκκλησία του Αϊ-Βλάση με τις αγιογραφίες του Φώτη Κόντογλου. Φωτo: Ξενώνας Πρυτανείο

    Διαμονή & φαγητό: Στο ψηλότερο σημείο του χωριού, ο ξενώνας Πρυτανείο διαθέτει 11 καλαίσθητα δωμάτια και εστιατόριο με σπιτικές γεύσεις.

    Κοσμάς, Αρκαδία

    Κοσμάς, Αρκαδία

    Ο Κοσμάς, γνωστός ως το «μπαλκόνι της Κυνουρίας», είναι ένας ήσυχος παραδοσιακός οικισμός κρυμμένος στις νοτιοανατολικές παρυφές του Πάρνωνα σε υψόμετρο 1.150 μ., σε ένα καταπράσινο τοπίο με άφθονα νερά και υπέροχα ελατοδάση. Προσεγγίζεται είτε μέσω Λεωνιδίου είτε μέσω Σπάρτης. Έχει πετρόχτιστα σπίτια και μια πανέμορφη πλατεία με τεράστια πλατάνια, στο κέντρο της οποίας δεσπόζει η επιβλητική εκκλησία των Αγίων Αναργύρων- το ιδανικό σκηνικό για να χαλαρώσετε απολαμβάνοντας καφεδάκι, μεζεδάκια, αλλά και παραδοσιακό γαλακτομπούρεκο. Στα πόδια του χωριού, το υπέροχο καστανοδάσος προσφέρει ευκαιρίες για εξερεύνηση όλο τον χρόνο. Με αφετηρία τον Κοσμά μπορείτε να πραγματοποιήσετε μίνι εκδρομές στο Λεωνίδιο και στο Γεράκι με τη βυζαντινή καστροπολιτεία, καθώς και μονοήμερες σε Μυστρά, Γύθειο, Μονεμβασιά κ.ά. Μην παραλείψετε να επισκεφθείτε την εντυπωσιακή Μονή της Έλωνας, που είναι σφηνωμένη σε ένα θεόρατο απόκρημνο βράχο, μεταξύ Κοσμά και Λεωνιδίου.

    Διαμονή & φαγητό: Ο ξενώνας Ουρανογείτων προσφέρει αυθεντική φιλοξενία. Στην πλατεία του χωριού δοκιμάστε γίδα βραστή και πιταρούδες (τοπικές χορτόπιτες) στην ταβέρνα Μαλεάτης Απόλλων.

    Διαβάστε Επίσης

    gazzetta
    gazzetta insider reader insider