Travelgo
ΠΡΟΟΡΙΣΜΟΣ
    sun-solid Αράχοβα
    Fri 8.4°C
    Clear

    Αράχωβα: Όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε για τον top χειμερινό προορισμό

    ΑΡΑΧΩΒΑ
    Κείμενο: Travelgo Team
    Αράχωβα: Όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε για τον top χειμερινό προορισμό

    Ένας μίνι οδηγός για διακοπές στην Αράχωβα, τον διασημότερο ελληνικό χειμερινό προορισμό. Βόλτες, αξιοθέατα, αξέχαστες εμπειρίες και οι καλύτερες προτάσεις διαμονής και φαγητού στη «βασίλισσα» του Παρνασσού

    Παράδεισος των σκιέρ, αγαπημένος τόπος για κάθε καλοφαγά, ιδανικός προορισμός για όσους θέλουν απολαύσουν τη μαγεία του βουνού και της φύσης, αλλά και την κοσμοπολίτικη ζωή ενός δημοφιλούς προορισμού. Χτισμένη στους πρόποδες του Παρνασσού, στα 950 μέτρα υψόμετρο, μια ανάσα από το μεγαλύτερο χιονοδρομικό κέντρο της χώρας, η Αράχωβα είναι αδιαμφισβήτητα το διασημότερο χειμερινό θέρετρο της Ελλάδας.

    Είναι όμορφη η Αράχωβα έτσι όπως απλώνεται αμφιθεατρικά στις νότιες πλαγιές του Παρνασσού, με τα γραφικά καλντερίμια και τα πέτρινα σπίτια της. Έχει ζεστούς ξενώνες και εξαιρετικά ξενοδοχεία που αποτελούν από μόνα τους έναν λόγο για μια σύντομη απόδραση, ποικιλία μαγαζιών για κάθε γούστο, έντονη νυχτερινή ζωή, καταπληκτικά τοπικά προϊόντα και «νοστιμότατες» ταβέρνες που σερβίρουν παραδοσιακές λιχουδιές.

    Αράχωβα: Απόδραση στον top χειμερινό προορισμό

    travelgo.gr
    Πανοραμική άποψη της Αράχωβας (πηγή: Shutterstock)

    Μία από τις πιο χαρακτηριστικές εικόνες που θα δείτε μπαίνοντας στην Αράχωβα είναι το επιβλητικό Ρολόι. Είναι το σύμβολο της Αράχωβας και κοσμεί πολλές φωτογραφίες. Όσο για το βράχο στον οποίο δεσπόζει, ονομάζεται Τυριάς και για πολλά χρόνια χρησιμοποιούνταν ως φυσικό «ψυγείο» για τη φύλαξη τυριών. Δίπλα στο βράχο του ρολογιού βρίσκεται η εκκλησία της Θεοτόκου και το παλιό Δημοτικό Σχολείο που σήμερα λειτουργεί ως Λαογραφικό Μουσείο.

    travelgo.gr
    Ο βράχος με το Ρολόι, σήμα κατατεθέν της Αράχωβας (πηγή: Shutterstock)

    Ο κεντρικός δρόμος είναι η καρδιά της Αράχωβας. Όλοι και όλα συναντιούνται πάνω σε αυτό το στενό, φιδογυριστό δρόμο. Η Πλατεία Λάκκα είναι το απόλυτο σημείο συνάντησης, με καταστήματα και all day στέκια για καφέ, γλυκό και ποτό, χειμώνα-καλοκαίρι. Τα τραπεζάκια έξω γίνονται ανάρπαστα κυρίως τις ηλιόλουστες μέρες.

    travelgo.gr
    Τα Σαββατοκύριακα τα δρομάκια της Αράχωβας γεμίζουν με κόσμο (πηγή: Shutterstock)

    Αξίζει τον κόπο να ανεβείτε τα 264 σκαλιά για να φτάσετε στην εκκλησία του Αϊ-Γιώργη, προστάτη της Αράχωβας. Η ανηφοριά λέγεται και «Εγκάρσιος» και η διάνοιξη έγινε το 1927 από τον λήσταρχο Καραθανάση. Στο τέρμα σάς περιμένει η εντυπωσιακή θέα του χωριού από ψηλά.

    travelgo.gr
    Τα σκαλιά για την εκκλησία του Αϊ-Γιώργη (πηγή: Shutterstock)

    Η αυλή του ναού του Αγίου Γεωργίου είναι στολισμένη από ανάγλυφες πλάκες με σχέδια από αραχωβίτικα υφαντά, φτιαγμένα από Αραχωβίτες τεχνίτες. Σε αυτή την εκκλησία κάθε χρόνο στις 23 Απριλίου, οι Αραχωβίτες διοργανώνουν το τριήμερο «Πανηγυράκι» προς τιμήν του Αγίου Γεωργίου, που εξελίσσεται σε μεγάλο πανηγύρι.

    travelgo.gr
    Ο ναός του Αγίου Γεωργίου (πηγή: Shutterstock)

    Σε απόσταση 10 χλµ. από την Αράχωβα βρίσκεται το Λιβάδι. Το οροπέδιο του Παρνασσού που κάποτε ήταν βοσκότοπος με καλύβες και στάνες έχει μετατραπεί σε μια μικρή σχεδόν πολιτεία µε όμορφα chalets, παραδοσιακές πετρόχτιστες βίλες, ταβέρνες και cafes. Όταν χιονίζει, το τοπίο γίνεται μαγικό.

    Αν έχετε όρεξη για πεζοπορία ή όχημα 4Χ4, αξίζει να συμπεριλάβετε στις περιηγήσεις σας το Κωρύκειον Άντρον, ένα εντυπωσιακό σπήλαιο πάνω από το Λιβάδι σε υψόμετρο 1.360 μ., για να θαυμάσετε τα φυσικά γλυπτά από σταλακτίτες και σταλαγμίτες.

    Χιονοδρομικό Κέντρο Παρνασσού

    travelgo.gr
    Το Χιονοδρομικό Κέντρο Παρνασσού είναι το μεγαλύτερο της χώρας (πηγή: Shutterstock)

    Το μεγαλύτερο και αρτιότερο από άποψη οργάνωσης και υποδομών χιονοδρομικό κέντρο της Ελλάδας λειτουργεί από Δεκέμβριο έως αρχές Μαίου, σε υψόμετρο 1.640-2.260 μέτρων, στις τοποθεσίες Κελλάρια και Φτερόλακα. Το Χιονοδρομικό Κέντρο Παρνασσού έχει συνολικά 23 πίστες, 7 χιονοδρομικές διαδρομές και 7 συνδετικά μονοπάτια, συνολικού μήκους 34 χλμ. Οι καταβάσεις αρχίζουν από υψόμετρο 2.260 μ. και φτάνουν έως τα 1.640 μ. με το επιμέρους μήκος τους να κυμαίνεται από 300 μ. έως 4 χλμ.

    travelgo.gr
    Ο Παρνασσός είναι παράδεισος για τους λάτρεις των χειµερινών σπορ (πηγή: Shutterstock)

    Οι λάτρεις των χειμερινών αθλημάτων θα βρείτε εδώ την πίστα που σας ταιριάζει σε ό,τι αφορά το βαθμό δυσκολίας και το επίπεδο ικανότητας. Όσοι αναζητάτε την περιπέτεια και τη διασκέδαση θα επιλέξετε κάποια από τις εκτός πίστας «μαύρες» διαδρομές με πραγματικά βαθύ χιόνι και πολλή-πολλή αδρεναλίνη, ή μια επίσκεψη στο Snow-Funpark στα Κελάρια. Υπάρχουν επίσης cafe, εστιατόρια, σχολές εκμάθησης και καταστήματα ενοικίασης. Το Χιονοδρομικό Κέντρο Παρνασσού απέχει 24 χλμ. από την Αράχωβα.

    Κοντινές εκδρομές

    travelgo.gr
    Το Αρχαίο Θέατρο των Δελφών (πηγή: Shutterstock)

    Δεν γίνεται να πάτε στην Αράχωβα και να μην επισκεφθείτε τους Δελφούς, που απέχουν μόλις 15 λεπτά με το αυτοκίνητο. Περιηγηθείτε στον αρχαιολογικό χώρο για να νιώσετε την ιδιαίτερη ενέργεια αυτού του τόπου και επισκεφθείτε το Αρχαιολογικό Μουσείο Δελφών όπου φιλοξενούνται πολύ σημαντικά ευρήματα. Με ορμητήριο την Αράχωβα, ανάλογα με τον καιρό και τη διάθεσή σας, μπορείτε επίσης να επισκεφθείτε την Αγόριανη, την Αμφίκλεια, την Πολύδροσο, το Χρισσό, την Ιτέα και το Γαλαξίδι.

    ΟΔΗΓΟΣ ΑΡΑΧΩΒΑΣ

    ΔΙΑΜΟΝΗ

    • Το πολυτελές Αίγλη Αράχωβα διαθέτει 11 τύπους δωματίων, όλα με υπέροχη θέα στα γύρω βουνά. Η αρχιτεκτονική του είναι βασισμένη στην ιδέα της δημιουργίας μιας μικρογραφίας της Αράχωβας. Διαθέτει εστιατόριο και κέντρο spa με εσωτερική θερμαινόμενη πισίνα.
    • Ο ξενώνας Αφανός αποτελείται από 14 πλήρως ανακαινισμένα δωμάτια, δύο εκ των οποίων αποτελούν τις ευρύχωρες, προσεγμένες σουίτες του ξενώνα. Χαρακτηριστικό των δωματίων είναι οι ονομασίες τους, εμπνευσμένες από γνωστά βουνά της Ελλάδας.
    • Με μίνιμαλ αισθητική, διακριτική πολυτέλεια και υπέροχη θέα στο ιστορικό Ρολόι, το Clocktower Luxury Suites and Villas, που λειτουργεί από τον Οκτώβριο του 2021, προσφέρει μια ξεχωριστή εμπειρία διαμονής στο κέντρο της Αράχωβας.
    • Σε εξαιρετική θέση μέσα στην Αράχωβα με θέα στο χωριό και το βουνό, ο ξενώνας Δηώ Studios προσφέρει αυθεντική φιλοξενία σε ένα περιβάλλον που συνδυάζει το παλιό με το νέο.
    • To Arahova Inn, που θα συναντήσετε στα δεξιά σας ακριβώς μόλις εισέλθετε στο χωριό, διαθέτει όμορφα και ζεστά δωμάτια με θέα την Αράχωβα ή το βουνό.
    • Το White Hills Suites & Spa προσφέρει ευχάριστη διαμονή στην καρδιά της Αράχωβας, σε δωμάτια με μοντέρνα διακόσμηση και ρομαντικό στυλ.
    • Το παραδοσιακά χτισμένο Boutique Hotel Parnassia διαθέτει όμορφα διακοσμημένα δωμάτια και εστιατόριο.
    • Μια πολύ καλή επιλογή διαμονής είναι το Rock Dandy, μια πετρόχτιστη τριώροφη βίλα σε ένα συγκρότημα με λίγα σπίτια, με υπέροχη θέα στο Μαντείο των Δελφών, τα βουνά, την κοιλάδα και την Ιτέα.

    Λιβάδι

    • Το Boutique Hotel Skamnos, σε απόσταση 12 χλμ. από τη Αράχωβα, έχει κομψά δωμάτια, εξαιρετικές εγκαταστάσεις αναψυχής και υπέροχη θέα στα βουνά.
    • Το Mountain Chalet Livadi είναι ένα μοναδικό chalet ιδιαίτερης αισθητικής όπου κυριαρχεί η πέτρα και το ξύλο. Μπορεί να φιλοξενήσει μέχρι 8 άτομα.
    • Το συγκρότημα κατοικιών ViP Chalet αποτελείται από 10 chalet (80 έως 200 τ.μ.) που, αν και διαθέτουν τις ανέσεις ενός πεντάστερου ξενοδοχείου, διατηρούν την ηρεμία και την οικειότητα μιας ιδιόκτητης κατοικίας.

    ΦΑΓΗΤΟ

    • Στον κεντρικό δρόμο της Αράχωβας, το Αρχοντικό αποτελεί σταθερή αξία για παραδοσιακές γεύσεις με θέα το Ρολόι.
    • Στην κορυφή της Αράχωβας, πίσω στην εκκλησία του Αγίου Γεωργίου, η ταβέρνα Παναγιώτα ​​​​​​αποτελεί συνώνυμο του καλού φαγητού.
    • Το «αδερφάκι» της, το bar-restaurant Panayiota Plus σερβίρει δημιουργική κουζίνα και ωραία cocktails.
    • Στο δημοφιλές Οίστρος by Aktida, πάνω στον κεντρικό δρόμο, θα γευτείτε προσεγμένα πιάτα μαγειρεμένα με φαντασία από την Αχτίδα Κορίτου. Σερβίρει ακόμα και φρέσκα θαλασσινά.
    • Στο Skala Up For Food, τη νέα γευστική έκπληξη της Αράχωβας, θα βρείτε πρωτότυπες γευστικές δημιουργίες, cozy ατμόσφαιρα που θυμίζει παλιό καφενείο και μια υπέροχη πετρόχτιστη αυλή.
    • Η ταβέρνα Δασαργύρης, που μετρά έναν αιώνα ζωής, έχει ζεστή ατμόσφαιρα και είναι ξακουστή για το κοντοσούβλι και το κοκορέτσι της.
    • Από τις πιο ιστορικές ταβέρνες της Αράχωβας είναι και ο Καπλάνης, με καλό, σπιτικό φαγητό.
    • Για ιταλική κουζίνα θα πάτε στο Tavola. Δοκιμάστε οπωσδήποτε το ριζότο με τα μανιτάρια.
    • Το Le Sapin σερβίρει γαλλική και μεσογειακή κουζίνα σε ένα καλαίσθητο χώρο.
    • H ταβέρνα Ζάχος στο Λιβάδι αποτελεί εδώ και χρόνια αγαπημένο σημείο συνάντησης κρεατοφάγων. Να πάτε και στην Καλύβα και να δοκιμάσετε οπωσδήποτε την υπέροχη κοτόσουπα και το αγριογούρουνο στιφάδο. Στο Λιβάδι ξεχωρίζουν επίσης ο Μπάμπης και το Καραούλι.

    ΚΑΦΕΣ & ΠΟΤΟ

    • Αγαπημένα σημεία συνάντησης για όλες τις ώρες το Sehre, το Cine Celena Cafe-Bar και το Bonjour. Σταθερή αξία στο bar-restaurant E στον κεντρικό δρόμο, με minimal διακόσμηση, λαχταριστό brunch, ενδιαφέρουσες γεύσεις και live events. Αν είστε λάτρεις του τσαγιού, κάντε μια στάση στο O tea pineis.
    • Στο Λιβάδι, το Paramount σε στυλ αλπικού chalet είναι το απόλυτο apres ski στέκι για καφέ, φαγητό και ποτό. Σήμα κατατεθέν του είναι το επιβλητικό τζάκι στο κέντρο του μαγαζιού.

    ΑΓΟΡΕΣ

    travelgo.gr
    Παραδοσιακά προϊόντα Αράχωβας (πηγή: Shutterstock)

    Η Αράχωβα φημίζεται για τα τοπικά προϊόντα της. Φεύγοντας πάρτε μαζί σας πεντανόστιμη φορμαέλα (το τυρί σήμα κατατεθέν της Αράχωβας), φέτα Παρνασσού, οψιμοτύρι, χωριάτικα λουκάνικα, χυλοπίτες, εμφιαλωμένο τσίπουρο από τον Βασιλιά αλλά και παραδοσιακά γλυκά Αράχωβας (καρυδάτο, µυδγαλάτο κ.ά.) από το ζαχαροπλαστείο Παπαστάθη.

    Διαβάστε Επίσης

    gazzetta
    gazzetta insider reader insider