Travelgo
ΠΡΟΟΡΙΣΜΟΣ
    sun-solid Άνδρος
    Fri 18.7°C
    Clouds

    Άνδρος: Ένα νησί με πολλά πρόσωπα

    ΑΝΔΡΟΣ
    Κείμενο: Travelgo Team
    Άνδρος: Ένα νησί με πολλά πρόσωπα

    Βουτιές σε παραλίες με κρυστάλλινα νερά, πεζοπορίες στην πλούσια φύση, βόλτες στην αριστοκρατική Χώρα και γραφικά χωριά που ενώνονται μεταξύ τους με όμορφα μονοπάτια - Ένας μίνι οδηγός ανακάλυψης της πολυπρόσωπης Άνδρου

    Σε απόσταση μόλις δύο ωρών από το λιμάνι της Ραφήνας, η Άνδρος είναι ένα νησί που διαφέρει αρκετά από τα υπόλοιπα των Κυκλάδων. Η πλούσια φύση που σε κάνει να ξεχνάς ότι βρίσκεσαι σε κυκλαδονήσι, η πανέμορφη Χώρα με τα νεοκλασικά αρχοντικά και τα γραφικά χωριά συνθέτουν ένα μοναδικό μωσαϊκό εμπειριών και απολαύσεων.

    Το δεύτερο μεγαλύτερο νησί των Κυκλάδων είναι πολυπρόσωπο και έχει όλο το «πακέτο» για να σας προσφέρει αξέχαστες διακοπές. Από τα μοναδικά αξιοθέατα μέχρι τις υπέροχες αμμουδερές παραλίες και τις φυσιολατρικές εκπλήξεις, συγκεντρώσαμε σε ένα μίνι οδηγό όλα όσα θα σας πείσουν να επισκεφθείτε την Άνδρο.

    Διαβάστε ακόμη:

    Η αριστοκρατική Χώρα των καπεταναίων

    Άνδρος: Ένα νησί με πολλά πρόσωπα
    Η Χώρα της Άνδρου με τα αρχοντικά καπετανόσπιτα δεν θυμίζει κυκλαδίτικη πρωτεύουσα (πηγή: Shutterstock)

    Η Χώρα της Άνδρου είναι από εκείνες που σου μένουν αξέχαστες. Αριστοκρατική, με υπέροχα αρχοντικά καπετανόσπιτα, μοναδικά διατηρητέα κτίσματα, ωραίες εκκλησίες και λιθόστρωτα δρομάκια. Γνωστή ως πατρίδα φημισμένων εφοπλιστών και καπεταναίων, είναι χτισμένη σε μια μικρή χερσόνησο που μοιάζει να κόβει τη θάλασσα στα δύο και δε θυμίζει σε τίποτα κυκλαδίτικη πρωτεύουσα.

    Στην είσοδο του λιμανιού δεσπόζει ο φάρος Τουρλίτης, ένα μοναδικό αξιοθέατο καθώς πρόκειται για τον μοναδικό φάρο στην Ευρώπη που είναι χτισμένος πάνω σε βράχο. Χτίστηκε το 1887, καταστράφηκε από τους Γερμανούς στον πόλεμο και ανακατασκευάστηκε το 1994, με έξοδα της οικογένειας Γουλανδρή.

    Άνδρος: Ένα νησί με πολλά πρόσωπα

    Στο βορειοανατολικό άκρο της χερσονήσου της Χώρας, πάνω σε μια νησίδα η οποία ενώνεται με τη Χώρα με ένα πέτρινο τοξοτό γεφύρι, θα δείτε τα λείψανα από το ενετικό κάστρο. Απέναντι από το κάστρο βρίσκεται η πολυφωτογραφημένη πλατεία όπου δεσπόζει το άγαλμα του Αφανή Ναύτη, αφιερωμένο σε όλους τους ναυτικούς που έχασαν τη ζωή τους στη θάλασσα.

    Άνδρος: Ένα νησί με πολλά πρόσωπα
    Το άγαλμα του Αφανή Ναύτη (πηγή: Shutterstock)

    Στον κεντρικό μαρμαροστρωμένο δρόμο της Χώρας θα θαυμάσετε τη Λέσχη Ανδρίων, την πλατεία Γηροκομείου, αλλά και την εκκλησία της Κοίμησης της Θεοτόκου. Αξίζει επίσης να αφιερώσετε χρόνο στα ενδιαφέροντα μουσεία, όπως το Αρχαιολογικό, το Ναυτικό και το Λαογραφίας και Χριστιανικής Τέχνης. Για τους φιλότεχνους υπάρχει πάντα το διεθνούς φήμης Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης, που φιλοξενεί κάθε καλοκαίρι ενδιαφέρουσες εκθέσεις.

    Εξερευνώντας τα χωριά

    Άνδρος: Ένα νησί με πολλά πρόσωπα
    Οι Στενιές είναι από τα πιο γραφικά χωριά της Άνδρου (πηγή: Shutterstock)

    Οι Στενιές είναι το πιο κοντινό χωριό στη Χώρα του νησιού. Είναι αρχοντικό, με κατοικίες εφοπλιστών και πολιτικών, και απλώνει τα μεγάλα σπίτια του αμφιθεατρικά στην πλαγιά. Αξίζει να δείτε το στιβαρό πύργο Μπίστη-Μουβελά του 17ου αιώνα, το πέτρινο γεφύρι του Λέοντος και την ερειπωμένη σήμερα φάμπρικα.

    Μια βόλτα στο Μπατσί ειδικά μετά τη δύση του ηλίου θεωρείται επιβεβλημένη, αφού εδώ χτυπάει η καρδιά της νυχτερινής ζωής του νησιού. Κοσμοπολίτικο χωρίς όμως να χάνει την παράδοση του, είναι χτισμένο δίπλα στη θάλασσα, με οργανωμένη παραλία, πολλά ξενοδοχεία, μπαράκια και ταβέρνες.

    Άνδρος: Ένα νησί με πολλά πρόσωπα
    Στο Μπατσί χτυπάει η καρδιά της νυχτερινής ζωής του νησιού (πηγή: Shutterstock)

    Μην παραλείψετε να επισκεφθείτε και το Κόρθι, που αποτελεί ένα ολόκληρο νησί από μόνο του! Τα πυργόσπιτα, οι περιστεριώνες, οι νερόμυλοι και τα πέτρινα γεφύρια στα Διποτάματα, τα νεοκλασικά σπίτια στην προκυμαία του Όρμου Κορθίου και οι παλιές μονές, όπως της Τρομαρχιανής, γοητεύουν.

    Οι καλύτερες παραλίες της Άνδρου

    Άνδρος: Ένα νησί με πολλά πρόσωπα
    Το Πήδημα της Γριάς είναι μία από τις πιο δημοφιλείς παραλίες της Άνδρου (πηγή: Shutterstock)

    Ή Άνδρος προσφέρει μια απίστευτη παλέτα ακτών. Το Πήδημα της Γριάς στο Κόρθι είναι η διασημότερη παραλία του νησιού. Ένας μακρόστενος πέτρινος βράχος ξεπηδά από τα κρυστάλλινα νερά και κλέβει τις εντυπώσεις.

    Τα Άχλα, στην ανατολική πλευρά του νησιού, είναι για πολλούς η ωραιότερη παραλία της Άνδρου. Ψιλή άμμος, μικρό λευκό βότσαλο, μαγευτικά νερά, πλατάνια μέχρι λίγο πριν την άμμο κι ένα ποταμάκι που καταλήγει στην παραλία. Η πρόσβαση γίνεται με καράβι που ξεκινάει από το λιμάνι της Χώρας ή από το χωματόδρομο που μόνο αυτοκίνητα με τετρακίνηση μπορούν να τον διασχίσουν.

    Άνδρος: Ένα νησί με πολλά πρόσωπα
    Η παραλία Άχλα είναι ένας από τους λόγους για να επισκεφθείτε την Άνδρο (πηγή: Shutterstock)

    Από τις πιο δημοφιλείς παραλίες της Άνδρου είναι το Νημπορειό και το Παραπόρτι δίπλα στη Χώρα, ο Άγιος Πέτρος, η Χρυσή Άμμος, το Κυπρί και το Μπατσί. Σημειώστε επίσης την άγρια παραλία της Βόρης με το συγκλονιστικό ναυάγιο στα ανατολικά, το Ζόρκο και το Βιτάλι στη βορειοανατολική πλευρά, τις Αποθήκες και τον Χαλκολιμιώνα στο κέντρο της δυτικής πλευράς του νησιού.

    Φύση και Ιστορία

    Άνδρος: Ένα νησί με πολλά πρόσωπα
    Πεζοπορώντας στα μονοπάτια της Άνδρου (πηγή: Shutterstock)

    Οι Μένητες είναι ένα χωριό στην καρδιά του νησιού που θα σας μυήσει στη σπάνια ομορφιά του τόπου. Στην πλατεία του χωριού υπάρχουν πολλές βρύσες με τρεχούμενο νερό και δημιουργούν μια μαγική εικόνα, σε συνδυασμό με τα αιωνόβια δέντρα, αλλά και τον χείμαρρο που διασχίζει το χωριό.

    Το Σπήλαιο Φόρος είναι μία από τις εκπλήξεις του νησιού. Βρίσκεται στο χωριό Αλαδινού Άνδρου λίγο έξω από τη Χώρα. Έχει ηλικία 4,5-5 εκατομμυρίων ετών και αποτελείται από πέντε αίθουσες, από τις οποίες οι τέσσερις είναι επισκέψιμες. Οι σταλακτίτες, οι σταλαγμίτες, οι κρεμαστοί βράχοι και τα πολύχρωμα πετρώματα προσφέρουν ένα ξεχωριστό θέαμα.

    Ένα ακόμα υπέροχο θέαμα που δεν πρέπει να χάσετε είναι οι καταρράκτες της Πυθάρας. Η ρεματιά της Πυθάρας βρίσκεται στα Αποίκια, δέκα λεπτά μακριά από τον δρόμο μέσω ενός ομαλού μονοπατιού γεμάτο βλάστηση. Αποκαλείται, σύμφωνα με την παράδοση, και «Νεραϊδότοπος». Τα άφθονα και κρυστάλλινα νερά της δημιουργούν έναν εκπληκτικό βιότοπο, σχηματίζοντας μικρούς καταρράκτες και λιμνούλες όπου αφθονεί η υδρόβια ζωή.

    Άνδρος: Ένα νησί με πολλά πρόσωπα
    Οι καταρράκτες της Πυθάρας δημιουργούν ένα μαγευτικό σκηνικό (πηγή: Shutterstock)

    Στην περιοχή του Κορθίου δεσπόζει το Κάστρο της Φανέρωμενης (Πάνω Κάστρο). Ανεβείτε τα απότομα σκαλιά ανάμεσα από τα ερείπια για να απολαύσετε μια ανεπανάληπτη θέα στο Αιγαίο.

    Χαρακτηριστικό της Άνδρου είναι η ύπαρξη πολλών αρχαίων μονοπατιών, τα οποία διατρέχουν το νησί σχεδόν σε όλο το μήκος και το πλάτος του. Το συνολικό μήκος των μονοπατιών υπολογίζεται περίπου στα 300 χλμ. Μια συνεχής διαδρομή 100 χλμ. του δικτύου Andros Routes έχει πάρει την ευρωπαϊκή πιστοποίηση Leading Quality Trails- Best of Europe. Διασχίζει τις οροσειρές του νησιού, περνά από τοπία μεγάλης φυσικής ομορφιάς και σημαντικά μνημεία.

    ΟΔΗΓΟΣ ΑΝΔΡΟΥ

    ΔΙΑΜΟΝΗ

    Χώρα

    • Το Camara Suites είναι ένα πανέμορφο boutique ξενοδοχείο με τέσσερις μοναδικές σουίτες σε μια προνομιακή τοποθεσία στη Χώρα της Άνδρου, στην πιο ψηλή και απόκρυμνη άκρη του βράχου.
    • Χτισμένο μέσα σε μια κατάφυτη έκταση 10 στρεμμάτων, μόλις 1 χλμ. από τη Χώρα, το Casa di Fiori Andros Suites είναι ένα ολοκαίνουργιο ξενοδοχείο, εμπνευσμένο από την ομορφιά των λουλουδιών.
    • Το Myrto Studios and Apartments, σε έναν λόφο στο Νειμποριό, ακριβώς πάνω από την κεντρική παραλία της Χώρας, διαθέτει πλήρως εξοπλισμένα στούντιο κατάλληλα για 2 άτομα και διαμερίσματα για 4 άτομα.
    • Το συγκρότημα διαμερισμάτων Rastoni Apartments βρίσκεται στον παραδοσιακό οικισμό Ανεμόμυλοι στη Χώρα της Άνδρου, σε ένα καταπράσινο και μαγευτικό περιβάλλον.
    • Το Vassiliki Studios απέχει μόλις 50 μ. από την αμμώδη παραλία του Νειμποριού και διαθέτει εξωτερική πισίνα.
    • Πολύ κοντά στη θάλασσα, στην παραλία Νειμποριό, βρίσκονται και τα άνετα Stella Rooms & Apartments.

    Κυπρί

    • Το Hotel Perrakis βρίσκεται σε μια ειδυλλιακή τοποθεσία στην ακτή Κυπρί, σε απόσταση μόλις 3 χλμ. από το λιμάνι του Γαυρίου. Πρόκειται για ένα πανέμορφο ξενοδοχείο με σύγχρονες ανακαινισμένες εγκαταστάσεις και ιδιαίτερο μεράκι στη φιλοξενία.

    Κάτω Φελλός

    • Σε μια υπέροχη τοποθεσία, σε μια κοιλάδα που βρίσκεται περίπου 500 μ. από την παραλία Φελλός, το Ow Andros Luxury Suites διαθέτει μόνο 5 σουίτες με premium ανέσεις που εξασφαλίζουν χαλάρωση και ασφάλεια.
    • Στην ίδια περιοχή τα Valsamia Studios σας περιμένουν να σας φιλοξενήσουν σε 6 studios και 2 διαμερίσματα, σε ένα ήσυχο περιβάλλον.

    Μπατσί

    • Χτισμένο πάνω από το γραφικό λιμάνι του Μπατσίου και μόλις 50 μ. μακριά από την πλησιέστερη παραλία, το Villa Fiamegou αποτελείται από 12 ευρύχωρα και φωτεινά δωμάτια με θέα την απέραντη θάλασσα του Αιγαίου.
    • Ακριβώς μπροστά στην αμμουδερή παραλία του Μπατσίου, στο κέντρο του παραδοσιακού οικισμού, τα νεόκτιστα δωμάτια Albatross Studios, εξοπλισμένα με όλες τις σύγχρονες ανέσεις, σας υπόσχονται ξέγνοιαστες διακοπές.
    • Χτισμένο σε μια προνομιακή θέση, στην περιοχή Στιβάρι στο Μπατσί, το Marisini Sea View προσφέρει ωραία και άνετα στούντιο και διαμερίσματα, όλα με θέα στη θάλασσα.
    • Το Aneroussa Beach Hotel είναι ιδανικά χτισμένο ανάμεσα σε δύο αμμουδερές παραλίες, Δελαβόγια και Αγίας Μαρίνας Απροβάτου, με πεντακάθαρα κρυστάλλινα νερά, μόλις 800 μ. από το γραφικότατο Μπατσί.
    • Το Paradise Design Apartments, μόλις 15 λεπτά από το λιμάνι, προσφέρει διακριτική πολυτέλεια και άνεση σε ένα ιδιαίτερα ζεστό, φιλικό και οικογενειακό περιβάλλον.
    • Το Blue Dolphin βρίσκεται σε ένα από τα ωραιότερα και πιο αμφιθεατρικά σημεία του Μπατσίου και διαθέτει έναν πανέμορφο κήπο.
    • Εξίσου καλές επιλογές διαμονής στο Μπατσί είναι τα Amorani Studios, η Villa Joanna, η Villa Bonatsa και τα Ilios Studios.

    Παλαιόπολη

    • Το Agnanti Apartments διαθέτει 10 άνετα δωμάτια που σας κάνουν να αισθανθείτε σαν στο σπίτι σας.

    ΦΑΓΗΤΟ

    • Στη Χώρα της Άνδρου αξίζει να δοκιμάσετε τα πρωτότυπα και προσεγμένα πιάτα της Ενδοχώρας αλλά και τους θαλασσινούς μεζέδες του μεζεδοπωλείου ο Νόνας.
    • Στο Μπατσί θα βρείτε το OTI KALO, ένα μικρό εστιατόριο που προσφέρει υπέροχη θέα στον γραφικό κόλπο και νόστιμα πιάτα από την ελληνική και τη μεσογειακή κουζίνα, φτιαγμένα με τοπικά προϊόντα.
    • Στου Ζοζέφ στον Πιτροφό θα γευτείτε παραδοσιακά πιάτα φτιαγμένα με μεράκι και επιλεγμένα τοπικά προϊόντα από την κυρία Κατερίνα σε μια καταπράσινη αυλή.
    • Δοκιμάστε τα δημιουργικά πιάτα του Δημήτρη Γκιγκίνη στο πανέμορφο Sea Satin Nino στον Όρµο Κορθίου.
    • Το Μπαλκόνι του Αιγαίου στο Απρόβατο σερβίρει νόστιμα παραδοσιακά πιάτα (δοκιμάστε οπωσδήποτε τη φουρτάλια) με απεριόριστη θέα στο πέλαγος.
    • Στην παραλία Φελλού υπάρχει το Στέκι του Ανδρέα για γευστικά παραδοσιακά πιάτα σε μια ωραία αυλή με μουριές.
    • Οι φανατικοί κρεατοφάγοι θα λατρέψουν τα παϊδάκια και το κατσικάκι στη λαδόκολλα στην ταβέρνα του Κόσση στον Άνω Φελλό.

    Διαβάστε Επίσης

    gazzetta
    gazzetta insider reader insider