Travelgo
ΠΡΟΟΡΙΣΜΟΣ
    sun-solid Αθήνα
    Sun 16.1°C
    Clear

    Πάπιγκο: Στολίδια από πέτρα

    ΖΑΓΟΡΟΧΩΡΙΑ
    Κείμενο: Travelgo Team
    Πάπιγκο: Στολίδια από πέτρα

    Το Μεγάλο και το Μικρό Πάπιγκο, δύο από τα διασημότερα χωριά του Ζαγορίου, προσφέρονται για μαγευτικές χειμωνιάτικες- κι όχι μόνο- αποδράσεις που συνδυάζουν παραδοσιακή ατμόσφαιρα, χαλάρωση και περιπέτεια στη φύση.

    Δεν γίνεται να ταξιδέψεις στο Ζαγόρι και να μην επισκεφθείς το Μεγάλο και το Μικρό Πάπιγκο, δύο από τα πιο γνωστά χωριά του, που απέχουν μεταξύ τους περίπου τρία χιλιόμετρα. Το Μεγάλο Πάπιγκο σε υψόμετρο 900 μ. και το Μικρό Πάπιγκο σε υψόμετρο 980 μ. προσφέρουν ένα από τα πιο γοητευτικά σκηνικά για χειμερινές αποδράσεις στην Ήπειρο.

    Στην όμορφη εικόνα του τοπίου συμβάλλει ο εντυπωσιακός σχηματισμός της Αστράκας (κορυφής της Τύμφης) με τους απόκρημνους βράχους που θυμίζουν πύργους. Αξιόλογες επιλογές διαμονής και φαγητού, αλλά και ευκαιρίες για συναρπαστικές πεζοπορικές διαδρομές, ελκύουν ταξιδιώτες που αναζητούν παραδοσιακή ατμόσφαιρα, χαλάρωση αλλά και περιπέτεια στη φύση.

    Μεγάλο και Μικρό Πάπιγκο: Τι να κάνετε

    travelgo.gr
    Μικρό Πάπιγκο (πηγή: Shutterstock)
    • Περιπλανηθείτε στα πλακόστρωτα καλντερίμια των οικισμών για να θαυμάσετε τα καλοδιατηρημένα σπίτια παραδοσιακής ζαγορίσιας αρχιτεκτονικής, τις εκκλησίες και τις πέτρινες κρήνες. Οι επιβλητικοί «πύργοι» της Αστράκας, που υψώνονται πάνω από τους οικισμούς, καθηλώνουν το βλέμμα.
    travelgo.gr
    Σπίτια με φόντο τους πύργους της Αστράκας (πηγή: Shutterstock)
    • Επισκεφθείτε την πέτρινη εκκλησία των Ταξιαρχών στο Μικρό Πάπιγκο, που έχει χαρακτηριστεί διατηρητέα, το ναό του Αγίου Βλασίου στο Μεγάλο Πάπιγκο αλλά και το ξωκλήσι του Αγίου Χριστόφορου πάνω στο λόφο για να χαζέψετε την πανοραμική θέα στην Αστράκα και το Πάπιγκο.
    travelgo.gr
    Ο ναός των Ταξιαρχών στο Μικρό Πάπιγκο (πηγή: Shutterstock)
    • Ακολουθήστε το μονοπάτι που ενώνει τους δύο οικισμούς για να δείτε τις «Κολυμπήθρες» ή «οβίρες». Πρόκειται για κοιλώματα που σχηματίστηκαν από τη φυσική ροή τού νερού και μοιάζουν με μικρές λιμνούλες. Το ρέμα του Ρογκοβού, που πηγάζει από δυτικότερη κορυφή του όρους Τύμφη, τον Λάπατο, έχει διαβρώσει το έδαφος δημιουργώντας ένα μοναδικό τοπίο. Το καλοκαίρι, οι κολυμπήθρες προσφέρονται για δροσιστικές βουτιές και ηλιοθεραπεία στις λείες σχιστολιθικές πλάκες.
    travelgo.gr
    Κολυμπήθρες (πηγή: Shutterstock)
    • Το Μικρό Πάπιγκο αποτελεί σταθερή αγάπη των ορειβατών, αφού από το χωριό ξεκινάει η διαδρομή μέχρι την περίφημη Δρακόλιμνη της Τύμφης, μια από τις γνωστότερες αλπικές λίμνες της Ελλάδας. Θα χρειαστείτε περίπου 2,5 με 3 ώρες μέχρι το καταφύγιο της Αστράκας (1950 µ.) και από εκεί περίπου άλλη 1,5 ώρα για να φτάσετε στη δρακόλιµνη. Τα νερά της είναι κρυστάλλινα και φτάνουν σε βάθος 5 μέτρων, ενώ η θέα στις γύρω βουνοκορφές είναι εντυπωσιακή.
    travelgo.gr
    Δρακόλιμνη Τύμφης (πηγή: Shutterstock)
    • Περπατήστε στις όχθες του Βοϊδομάτη. Ο ποταμός Βοϊδομάτης πηγάζει κοντά στο χωριό Βίκος και αφού διασχίζει το φαράγγι του Βίκου συναντιέται με τον Αώο. Θεωρείται ένας από τους καθαρότερους ποταμούς της Ευρώπης και είναι ιδανικός για αρχάριους που θέλουν να γνωρίσουν τη δραστηριότητα του rafting.
    travelgo.gr
    Γεφύρι Αρίστης (πηγή: Shutterstock)
    • Το Φαράγγι του Βίκου είναι η απόλυτη ατραξιόν της περιοχής. Πρόκειται για ένα από τα πιο ξακουστά στην Ελλάδα, ενώ κατέχει μία θέση στο βιβλίο Γκίνες ως το φαράγγι με το μικρότερο άνοιγμα στον κόσμο. Ο καλύτερος τρόπος για να το γνωρίσετε είναι, φυσικά, διασχίζοντας το, με έμπειρη καθοδήγηση, ιδανικά την καλοκαιρινή περίοδο. Το χειμώνα μπορείτε απλά να αγναντέψετε τη χαράδρα από ψηλά. Τα καλύτερα σημεία για να το κάνετε βρίσκονται στο Μονοδένδρι, στην τοποθεσία Οξιά και στο μοναστήρι της Αγίας Παρασκευής, αλλά στη θέση Μπελόη κοντά στο χωριό Βραδέτο.
    travelgo.gr
    Πανόραμα της χαράδρας του Βίκου (πηγή: Shutterstock)
    • Οργανώστε ημερήσιες αποδράσεις στα κοντινά χωριά: την Αρίστη, τον Βίκο, το Μονοδένδρι, τη Βίτσα, το Καπέσοβο και τα Άνω Πεδινά.
    • Δοκιμάστε τις παραδοσιακές ηπειρώτικες πίτες. Αλευρόπιτες, κρεατόπιτες, γαλατόπιτες, μανιταρόπιτες και ό,τι άλλο βάζει ο νους σας σε πίτα θα το βρείτε εδώ, βολτάροντας στα καλντερίμια των χωριών.

    ΔΙΑΜΟΝΗ

    • Το πολυβραβευμένο Mikro Papigo 1700 Hotel & Spa αποτελεί σταθερά τον πρεσβευτή του ορεινού τουρισμού. Το ξενοδοχείο αποτελείται από 8 κτήρια, 18 δωμάτια και σουίτες, ένα μοναδικά σχεδιασμένο eco spa και ένα εστιατόριο, το «Veranda at 1700 Greek Organic Herbs Cuisine».
    • Το Αυραγόνιον στο Μεγάλο Πάπιγκο είναι μια «γειτονιά» από 6 παραδοσιακά σπίτια, χτισμένα στα τέλη του 1760, τα οποία αναπαλαιώθηκαν με ιδανικό τρόπο και συμπληρώθηκαν από καινούργια κτίσματα που ανέλαβαν μάστορες της περιοχής ειδικευμένοι στον παραδοσιακό τρόπο χτισίματος.

    • Ο ξενώνας Άστρα συνδυάζει το παραδοσιακό και το μοντέρνο στυλ σε απόλυτη εναρμόνιση με το φυσικό περιβάλλον δημιουργώντας μια μικρή όαση άνεσης και φιλοξενίας.

    • Το Arkefthos Mountain Hotel είναι ένα boutique ξενοδοχείο με όμορφα και ζεστά δωμάτια. Highlight το κλασικά διακοσμημένο σνακ μπαρ με τζάκι και jukebox.
    • Το Saxonis Houses αποτελείται από τρία ξεχωριστά σπίτια, ανάμεσα από το οποία σχηματίζεται ένας μοναδικός, αγγλικού τύπου κήπος. Υπάρχουν 10 δωμάτια και ζεστό καθιστικό με τζάκι.

    ΦΑΓΗΤΟ

    • Στο ζεστό εστιατόριο Άστρα θα απολαύσετε νόστιμο φαγητό με σαλατικά από το μποστάνι τους και κρέας από ζώα δικής τους εκτροφής.
    • Στο εστιατόριο του ξενώνα Καλλιόπη για χορτόπιτες, αλευρόπιτες και «παπρικάσι» (πικάντικο χοιρινό).
    • Εξαιρετικές οι σούπες (ειδική η κοτόσουπα) στο εστιατόριο του ξενώνα Δίας στο Μικρό Πάπιγκο.

    ΚΑΦΕ

    • Η Στέρνα είναι ένα πανέμορφο καφέ που ξεκίνησε τη λειτουργία του από το Καπέσοβο, ενώ εδώ και λίγα χρόνια το βρίσκουμε και στο Πάπιγκο. Έχει μεγάλη ποικιλία από λαχταριστά γλυκά και παραδοσιακές συνταγές για να δοκιμάσετε αλλά και σπιτικά προϊόντα για να αγοράσετε.
    • Σταθερή αξία στο Μεγάλο Πάπιγκο το Γλυκοπωλείο Μπίμτσα για καφέ στη χόβολη και πεντόστιμα χειροποίητα γλυκά.
    • Όμορφο είναι και το Κουκουνάρι. Δοκιμάστε τη μηλοαχλαδόπιτα και το κέικ καρότου.
    Πάπιγκο: Στολίδια από πέτρα
    Πάπιγκο: Στολίδια από πέτρα
    Πάπιγκο: Στολίδια από πέτρα
    Πάπιγκο: Στολίδια από πέτρα
    Πάπιγκο: Στολίδια από πέτρα
    Πάπιγκο: Στολίδια από πέτρα
    Πάπιγκο: Στολίδια από πέτρα
    Πάπιγκο: Στολίδια από πέτρα

    Διαβάστε Επίσης

    gazzetta
    gazzetta insider reader insider