Travelgo
ΠΡΟΟΡΙΣΜΟΣ
    sun-solid Αθήνα
    Sat 26.5°C
    Clear

    Μονοδένδρι: Το πέτρινο στολίδι του Ζαγορίου

    ΖΑΓΟΡΟΧΩΡΙΑ
    Κείμενο: Travelgo Team
    Μονοδένδρι: Το πέτρινο στολίδι του Ζαγορίου

    Χτισμένο σε εκπληκτική θέση, σε υψόμετρο 1.060 μ. και σε ελάχιστη απόσταση από το φαράγγι του Βίκου, το Μονοδένδρι είναι ένα από τα πιο δημοφιλή χωριά για όσους θέλουν να γνωρίσουν την άγρια ομορφιά του Βίκου, αλλά και την ευρύτερη περιοχή των Ζαγοροχωρίων

    Δύσκολα μπορεί κάποιος να ξεχωρίσει το ομορφότερο χωριό στο Ζαγόρι. Κάθε χωριό έχει τη γοητεία του και αποτελεί αφετηρία για συναρπαστικές περιηγήσεις. Απότομοι βράχοι, εντυπωσιακά καλντερίμια που ακολουθούν τις κλίσεις του εδάφους, σπίτια φτιαγμένα από γκρίζα πέτρα, πλατανοσκέπαστες πλατείες και τοξωτά γεφύρια συνθέτουν το σκηνικό σε έναν από τους κορυφαίους ορεινούς προορισμούς της Ελλάδας.

    To Μονοδένδρι είναι ένα από τα πρώτα χωριά που αναπτύχθηκαν τουριστικά στο Ζαγόρι. Πολλοί επισκέπτες το επιλέγουν ως ορμητήριό τους για τη γνωριμία τους με υπόλοιπα χωριά της περιοχής και με την άγρια ομορφιά του Βίκου καθώς το χωριό αποτελεί αφετηρία για το διάσημο φαράγγι του Βίκου αλλά και για πολλές ορειβατικές και πεζοπορικές διαδρομές.

    Διαβάστε ακόμη:

    Μονοδένδρι: Ένα από τα ωραιότερα χωριά του Ζαγορίου

    travelgo.gr
    Πλούσια φύση και πέτρινα σπίτια συνθέτουν το σκηνικό (πηγή: Shutterstock)

    Χτισμένο σε υψόμετρο σε υψόμετρο 1.060 μέτρων στο Κεντρικό Ζαγόρι, σε απόσταση περίπου 40 χλμ. από τα Ιωάννινα, το Μονοδένδρι είναι ένα από τα ωραιότερα και πιο δημοφιλή χωριά της περιοχής. Το χωριό βρίσκεται σε προνομιακή θέση, αφού έχει κοντά του το φαράγγι του Βίκου και τις πλαγιές της Τύμφης και της Αστράκας. Το Μονοδένδρι έχει να επιδείξει τις όμορφες γειτονιές του, τα στενά σοκάκια, τις εκκλησίες και τα σπίτια του, όλα φτιαγμένα σύμφωνα με την τεχνοτροπία της περιοχής και με την ομοιομορφία της γκρίζας πέτρας.

    travelgo.gr
    Η κεντρική πλατεία στο Μονοδένδρι (πηγή: Shutterstock)


    Το Μονοδένδρι, που στην αρχή αποτελούσε μαζί με τη γειτονική Βίτσα μια κοινότητα, γνώρισε μεγάλη εμπορική και οικονομική ανάπτυξη κατά τον 17ο και 18ο αιώνα. Είναι η γενέτειρα των εθνικών ευεργετών Μάνθου και Γεωργίου Ριζάρη, οι οποίοι ίδρυσαν την περίφημη Ριζάρειο Σχολή. Στο χωριό βρίσκεται η Ριζάρειος Χειροτεχνική Σχολή Μονοδενδρίου, η οποία ιδρύθηκε το 1979, με σκοπό τη διατήρηση των παραδοσιακών τεχνών (στους χώρους του ιδρύματος λειτουργεί εκθετήριο και πρατήριο λαϊκής τέχνης). Επίσης, στο ανακαινισμένο Αρχοντικό Πανταζή λειτουργεί το Ριζάρειο Κέντρο Εκθέσεων και Συναθροίσεων που φιλοξενεί πολιτιστικές εκδηλώσεις και δραστηριότητες. Ο ναός του Αγίου Αθανασίου δεσπόζει στην κεντρική πλατεία του χωριού, αναστηλωμένος με δαπάνη των αδελφών Ριζάρη.

    Μονή Αγίας Παρασκευής: Στο χείλος του γκρεμού

    travelgo.gr
    Η Μονή Αγίας Παρασκευής (πηγή: Shutterstock)

    Από τα δεκάδες ιστορικά μοναστήρια του Ζαγορίου, η Μονή της Αγίας Παρασκευής (1412) στο Μονοδένδρι ξεχωρίζει για την τοποθεσία της. Χτισμένη στο χείλος της χαράδρας του Βίκου, μοιάζει να κρέμεται στον αέρα. Για να φτάσετε, θα ακολουθήσετε το σύντομο μονοπάτι από την κεντρική πλατεία στο Μονοδένδρι. Αν δεν χορτάσετε τη θέα από εκεί, 6 χλμ. μετά το Μονοδένδρι, βρίσκεται η θέση Οξιά, στο στενότερο σημείο του φαραγγιού του Βίκου, με θέα καθηλωτική.

    Πεζοπορία στο φαράγγι του Βίκου

    travelgo.gr
    Πανόραμα της χαράδρας του Βίκου (πηγή: Shutterstock)

    Το φαράγγι του Βίκου είναι η απόλυτη ατραξιόν της περιοχής. Πρόκειται για ένα από τα πιο ξακουστά φαράγγια στην Ελλάδα, ενώ κατέχει μία θέση στο βιβλίο Γκίνες ως το φαράγγι με το μικρότερο άνοιγμα στον κόσμο. Ο καλύτερος τρόπος για να το γνωρίσετε είναι, φυσικά, διασχίζοντας το (με έμπειρη καθοδήγηση) μέσα από τα σηματοδοτημένα μονοπάτια της περιοχής. Θα κοπιάσετε (η διάρκεια της διαδρομής είναι τουλάχιστον 5 ώρες), αλλά θα ανταμειφθείτε με εικόνες απίστευτης ομορφιάς.

    Το πέτρινο δάσος

    travelgo.gr
    Πηγαίνοντας προς την Οξιά θα συναντήσετε το πέτρινο «δάσος» (πηγή: Shutterstock)

    Το πέτρινο δάσος στα Ζαγοροχώρια εντυπωσιάζει κάθε επισκέπτη. Πρόκειται για μια σύνθεση ασβεστόλιθων που δεν γίνεται να μην παρατηρήσετε καθώς περνάτε από μπροστά της. Θα το συναντήσετε στον δρόμο από το Μονοδένδρι προς την Οξιά. Μοιάζει με ένα δάσος από πέτρες, καθώς έχουν δημιουργηθεί δομές από λεπτοπλακώδεις ασβεστόλιθους. Αν βρεθείτε εκεί, το σίγουρο είναι ότι θα σταματήσετε για να βγάλετε πολλές φωτογραφίες και να θαυμάσετε το τοπίο.

    Διαβάστε ακόμη:

    Διαβάστε Επίσης

    gazzetta
    gazzetta insider reader insider