Travelgo
ΠΡΟΟΡΙΣΜΟΣ
    sun-solid Αθήνα
    Thu 17°C
    Clouds

    10 εμπειρίες που πρέπει να ζήσεις στα Ζαγοροχώρια

    BEST OF
    Κείμενο: Travelgo Team
    10 εμπειρίες που πρέπει να ζήσεις στα Ζαγοροχώρια

    Τα highlights κάθε απόδρασης στα Ζαγοροχώρια - τον «τόπο πίσω από το βουνό».

    Ένας από τους πιο αγαπημένους ορεινούς προορισμούς της Ελλάδας, τα Ζαγοροχώρια ασκούν μια γοητεία που καθηλώνει κάθε επισκέπτη. Σαράντα έξι γραφικά χωριά, στα βόρεια των Ιωαννίνων, ανάμεσα στο Μιτσικέλι και στην Τύμφη, υπόσχονται δυνατές συγκινήσεις στους λάτρεις της παράδοσης, αλλά και της φύσης. Καλοδιατηρημένη παραδοσιακή αρχιτεκτονική, μοναδικά τοπία, αυθεντικές γεύσεις, πηγαία φιλοξενία από ανθρώπους δεμένους με τον τόπο τους. Όλα θα τα βρεις σε αυτό τον προικισμένο τόπο. Αυτές είναι οι πιο δυνατές εμπειρίες που θα σε κάνουν να αγαπήσεις τα Ζαγοροχώρια.

    Βόλτα στο Πάπιγκο

    Δεν γίνεται να ταξιδέψεις στο Ζαγόρι και να μην επισκεφθείς το Μεγάλο και το Μικρό Πάπιγκο, δύο από τα πιο γνωστά χωριά του, που απέχουν μεταξύ τους περίπου τρία χιλιόμετρα. Μια βόλτα στα πλακόστρωτα καλντερίμια αποκαλύπτει καλοδιατηρημένα σπίτια παραδοσιακής ζαγορίσιας αρχιτεκτονικής, εκκλησίες και πέτρινες κρήνες, ενώ οι επιβλητικοί «πύργοι» της Αστράκας, που υψώνονται πάνω από τους οικισμούς, καθηλώνουν το βλέμμα. Αξιόλογες επιλογές διαμονής και φαγητού, αλλά και ευκαιρίες για συναρπαστικές πεζοπορικές διαδρομές, ελκύουν ταξιδιώτες που αναζητούν χαλάρωση, ατμόσφαιρα αλλά και περιπέτεια στη φύση. Το Μικρό Πάπιγκο αποτελεί σταθερή αγάπη των ορειβατών, αφού από το χωριό ξεκινάει η διαδρομή μέχρι την περίφημη Δρακόλιμνη της Τύμφης, μια από τις γνωστότερες αλπικές λίμνες της Ελλάδας.

    Πάπιγκο, Ζαγοροχώρια

    Ανάβαση στην παραμυθένια Δρακόλιμνη

    Αν είσαι φυσιολάτρης, μη χάσεις την ευκαιρία να επισκεφτείς τη Δρακόλιμνη της Γκαμήλας, την αλπική λίμνη που βρίσκεται σε υψόμετρο 2050 μ. Μπορείς να πας μόνο με τα πόδια από το μονοπάτι που ξεκινάει από το Μικρό Πάπιγκο. Θα χρειαστείς περίπου 2,5 με 3 ώρες μέχρι το καταφύγιο της Αστράκας (1950 µ.) και από εκεί περίπου άλλη 1,5 ώρα για να φτάσεις στη µυθική δρακόλιµνη. Τα νερά της είναι κρυστάλλινα και φτάνουν σε βάθος 5 μέτρων, ενώ η θέα στις γύρω βουνοκορφές είναι φυσικά εντυπωσιακή.

    Δρακόλιμνη της Γκαμήλας

    Πεζοπορία στο φαράγγι του Βίκου

    Το φαράγγι του Βίκου είναι η απόλυτη ατραξιόν της περιοχής. Πρόκειται για ένα από τα πιο ξακουστά στην Ελλάδα, ενώ κατέχει μία θέση στο βιβλίο Γκίνες ως το φαράγγι με το μικρότερο άνοιγμα στον κόσμο. Ο καλύτερος τρόπος για να το γνωρίσεις είναι, φυσικά, διασχίζοντας το (με έμπειρη καθοδήγηση) μέσα από τα σηματοδοτημένα μονοπάτια της περιοχής. Θα κοπιάσεις (η διάρκεια της διαδρομής είναι τουλάχιστον 5 ώρες), αλλά θα ανταμειφθείς με εικόνες απίστευτης ομορφιάς. Εμπειρία που αξίζει να τη ζήσεις και να την ξαναζήσεις! Εναλλακτικά, μπορείς απλά να αγναντέψεις τη χαράδρα από ψηλά - τα καλύτερα σημεία για να το κάνεις βρίσκονται στο Μονοδένδρι, στην τοποθεσία Οξιά και στο μοναστήρι τις Αγίας Παρασκευής, αλλά στη θέση Μπελόη κοντά στο χωριό Βραδέτο.

    Περιπλανήσεις με φόντο ιστορικά γεφύρια

    Μία από τις πιο χαρακτηριστικές εικόνες στο Ζαγόρι είναι χωρίς αμφιβολία τα πέτρινα τοξωτά γεφύρια του. Χρονολογούνται από τον 18ο αιώνα και φτάνουν τα 60 σε αριθμό. Αξίζει σίγουρα να κάνεις μια στάση και να φωτογραφηθείς με φόντο αυτά τα μοναδικά αριστουργήματα. Σημείωσε τα πιο γνωστά: το Καλογερικό, του Κόκκορου ή Νούτσου και του Κοντοδήμου γύρω από το χωριό Κήποι, του Μίσσιου κοντά στη Βίτσα και του Καμπέρ Αγά κοντά στους Μηλιωτάδες.

    travelgo image

    Εκδρομή στο Δίλοφο

    Για πολλούς το Δίλοφο θεωρείται το ομορφότερο και πιο καλοδιατηρημένο χωριό του Ζαγορίου. Ο οικισμός έχει χαρακτηριστεί παραδοσιακός και αποτελεί εξαιρετικό δείγμα ζαγορίτικης αρχιτεκτονικής. Αφήσε το αυτοκίνητό σου (δεν κυκλοφορούν μέσα στο χωριό) και περιπλανήσου στο ατμοσφαιρικό σκηνικό αυτού του χωριού που περιλαμβάνει στενά πλακόστρωτα καλντερίμια, υπέροχα αρχοντικά (όπως το ύψους 13,5 μέτρων αρχοντικό Μακρόπουλου- το ψηλότερο σπίτι στο Ζαγόρι), πέτρινες βρύσες και μια όμορφη κεντρική πλατεία. Είναι σίγουρο ότι αν το επισκεφτείς μια φορά, θα επιστρέψεις πολλές ακόμα.

    Δίλοφο

    Ράφτινγκ στον Βοΐδομάτη

    Ο Βοΐδομάτης θεωρείται ένας από τους καθαρότερους ποταμούς της Ευρώπης και είναι ιδανικός για αρχάριους που θέλουν να γνωρίσουν τη δραστηριότητα του rafting. Η διαδρομή από τη γέφυρα της Αρίστης μέχρι το πέτρινο γεφύρι της Κλειδωνιάς είναι μαγευτική. Η κατάβαση γίνεται σε καταπράσινο περιβάλλον ανάμεσα από αιωνόβια πλατάνια και πέτρινα τοξωτά γεφύρια.

    Η περίφημη Σκάλα του Βραδέτου

    Ανάμεσα στα χωριά Βραδέτο και Καπέσοβο υπάρχει η Σκάλα του Βραδέτου, το πιο εντυπωσιακό καλντερίμι της Ηπείρου. Αυτό το φαρδύ πλακόστρωτο μονοπάτι, εξαίρετο δείγμα τοπικής αρχιτεκτονικής, αποτελούσε μέχρι το 1973 τον μοναδικό τρόπο επικοινωνίας μεταξύ των δύο χωριών. Η σχεδόν μίας ώρας διαδρομή είναι μαγευτική, με τη θέα στη γύρω περιοχή να εντυπωσιάζει.

    Οι εντυπωσιακές «κολυμπήθρες»

    Στο δρόμο από το Μεγάλο προς το Μικρό Πάπιγκο επιβάλλεται μια στάση στο ρέμα του Ρογκοβού και στις μικρές φυσικές πισίνες που ονομάζονται Κολυμπήθρες (οι ντόπιοι τις λένε «οβίρες»). Πρόκειται για κοιλώματα που σχηματίστηκαν από τη φυσική ροή τού νερού του ρέματος και μοιάζουν με μικρές λιμνούλες. Είναι ένα από τα αξιοθέτα που αξίζει να δεις εάν είσαι στην περιοχή, αφού το τοπίο είναι υπέροχο όλες τις εποχές του χρόνου. Το καλοκαίρι προσφέρονται για βουτιές!

    Κολυμπήθρες, Ζαγοροχώρια

    Επίσκεψη σε μοναδικά μοναστήρια

    Από τα δεκάδες ιστορικά μοναστήρια του Ζαγορίου, η μονή της Αγίας Παρασκευής στο Μονοδένδρι ξεχωρίζει για την τοποθεσία της. Χτισμένη στο χείλος της χαράδρας του Βίκου, μοιάζει να κρέμεται στον αέρα. Για να φτάσεις, θα ακολουθήσεις το σύντομο μονοπάτι από την κεντρική πλατεία στο Μονοδένδρι. Μια επίσκεψη αξίζει επίσης η Μονή Σπηλιώτισσας. Βρίσκεται στην Αρίστη και είναι χτισμένη πάνω σε βράχο, δίπλα στον Βοϊδομάτη ποταμό. Διαθέτει εντυπωσιακό ξυλόγλυπτο τέμπλο και τοιχογραφίες του 17ου αιώνα.

    Οι λαχταριστές ζαγορίσιες πίτες

    Αλευρόπιτες, κρεατόπιτες, γαλατόπιτες, μανιταρόπιτες και ό,τι άλλο βάζει ο νους σου σε πίτα θα το βρεις εδώ, βολτάροντας στα καλντερίμια των χωριών. Οι παραδοσιακές ηπειρώτικες πίτες που θα έχεις την ευκαιρία να δοκιμάσεις παντού στην περιοχή είναι γευστικά αριστουργήματα. Θα τις απολαύσεις μαζί με εξαιρετικής νοστιμιάς ντόπια κρέατα, αχνιστές σούπες και κόκκινο κρασί.

    10 εμπειρίες που πρέπει να ζήσεις στα Ζαγοροχώρια
    10 εμπειρίες που πρέπει να ζήσεις στα Ζαγοροχώρια
    10 εμπειρίες που πρέπει να ζήσεις στα Ζαγοροχώρια
    10 εμπειρίες που πρέπει να ζήσεις στα Ζαγοροχώρια
    10 εμπειρίες που πρέπει να ζήσεις στα Ζαγοροχώρια
    10 εμπειρίες που πρέπει να ζήσεις στα Ζαγοροχώρια
    10 εμπειρίες που πρέπει να ζήσεις στα Ζαγοροχώρια
    10 εμπειρίες που πρέπει να ζήσεις στα Ζαγοροχώρια

    Διαβάστε Επίσης

    gazzetta
    gazzetta insider reader insider