Travelgo
ΠΡΟΟΡΙΣΜΟΣ
    sun-solid Θεσσαλονίκη
    Thu 18.2°C
    Clouds

    Θεσσαλονίκη: Ανακαλύπτοντας τις ομορφιές της Άνω Πόλης

    ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
    Κείμενο: Travelgo Team
    Θεσσαλονίκη: Ανακαλύπτοντας τις ομορφιές της Άνω Πόλης

    Δεν γίνεται να επισκεφτείτε τη Θεσσαλονίκη και να μην κάνετε μια βόλτα στην Άνω Πόλη. Χαθείτε στα στενά της πιο όμορφης γειτονιάς της πόλης για να ανακαλύψετε μια άλλη Θεσσαλονίκη, βγαλμένη από το παρελθόν

    Η Θεσσαλονίκη είναι ένα «υπαίθριο μουσείο» που σου δίνει τη δυνατότητα να συναντήσεις την Ιστορία σε κάθε σου βήμα. Πέρα από τον εμβληματικό Λευκό Πύργο, την Πλατεία Αριστοτέλους και τα εντυπωσιακά μουσεία της, η Θεσσαλονίκη διαθέτει πολλά μέρη που ταξιδεύουν τον επισκέπτη στην πλούσια ιστορία της πόλης.

    Δεν γίνεται να επισκεφτείτε τη Θεσσαλονίκη και να μην κάνετε μια βόλτα στην Άνω Πόλη, την πιο παραμυθένια γειτονιά του κέντρου της. Εκεί θα ανακαλύψετε μια άλλη Θεσσαλονίκη, βγαλμένη από το παρελθόν, με στενά λιθόστρωτα δρομάκια, παραδοσιακά σπίτια μακεδονίτικης αρχιτεκτονικής, αλλά και με στοιχεία που μαρτυρούν τις οθωμανικές επιρροές, γραφικές πλατείες, ταβερνάκια και σημαντικά μνημεία.

    Διαβάστε ακόμη:

    Άνω Πόλη: To «μπαλκόνι» της Θεσσαλονίκης

    travelgo.gr
    Πηγή: Shutterstock

    Η Άνω Πόλη της Θεσσαλονίκης είναι μια βουτιά στην ιστορία της πόλης. Ένα ιδανικό μέρος για εξερεύνηση. Η περιοχή που είναι γνωστή ως Άνω Πόλη αρχίζει από τη βόρεια πλευρά της οδού Αγίου Δημητρίου φτάνοντας βόρεια ως τα τείχη της Ακρόπολης, δυτικά και ανατολικά ως τα αντίστοιχα Βυζαντινά Τείχη, που σώζονται σχεδόν ολόκληρα στην περιοχή. Πρόκειται για τη μοναδική περιοχή που ουσιαστικά έμεινε άθικτη από τη μεγάλη φωτιά του 1917.

    travelgo.gr
    Πηγή: Shutterstock

    Ανηφορίζοντας από το κέντρο της πόλης, αφήνετε πίσω σας την πυκνή δόμηση και τις πολυκατοικίες για να ανακαλύψετε μια άλλη Θεσσαλονίκη, βγαλμένη από το παρελθόν. Στη βόλτα σας θα περάσετε από γραφικές γειτονιές με μικρές μονοκατοικίες αλλά και όμορφα αρχοντικά μακεδονίτικης αρχιτεκτονικής, αυλές γεμάτες λουλούδια, στενά καλντερίμια, δαιδαλώδη σοκάκια, πλατείες με παραδοσιακά καφέ και ταβερνάκια με νόστιμους ντόπιους μεζέδες, που θα σας ταξιδέψουν πίσω στο χρόνο. Μερικά από τα μαγαζιά που συναντήσετε εδώ, όπως το Τσινάρι και το Ίγγλις, μετράνε πάνω από έναν αιώνα ζωής.

    travelgo.gr
    Πηγή: Shutterstock

    Ξεκινώντας πάνω από την οδό Αγίου Δημητρίου, θα περάσετε και από σημαντικά μνημεία και εκκλησίες, ανάμεσα τους Μνημεία Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς της UNESCO, όπως η εκκλησία της Αγίας Αικατερίνης, η Μονή Βλατάδων, ο Αγιος Νικόλαος ο Ορφανός, ο Όσιος Δαυίδ, ο ναός των Ταξιαρχών, το τζαμί Αλατζά Ιμαρέτ, το μαυσωλείο του Μουσά Μπαμπά.

    travelgo.gr
    Πηγή: Shutterstock

    Συντροφιά σας στη διαδρομή τα τείχη της Θεσσαλονίκης, το Επταπύργιο ή Γεντί Κουλέ (όπως ήταν η οθωμανική του ονομασία), που λειτουργούσε ως φυλακές (ανδρικές, γυναικείες και στρατιωτικές) από το 1890 ως το 1989, στο βορειοανατολικό άκρο της Ακρόπολης και ο Πύργος Τριγωνίου από όπου η θέα σε όλη την πόλη και τον κόλπο του Θερμαϊκού θα σας μείνει αξέχαστη.

    travelgo.gr
    Πηγή: Shutterstock
    travelgo.gr
    Πηγή: Shutterstock
    travelgo.gr
    Πηγή: Shutterstock
    travelgo.gr
    Πηγή: Shutterstock

    Διαβάστε Επίσης

    gazzetta
    gazzetta insider reader insider