Travelgo
ΠΡΟΟΡΙΣΜΟΣ
    sun-solid Νομός Θεσπρωτίας
    Thu 15.3°C
    Clouds

    Γλυκή Θεσπρωτίας: Χαλάρωση και περιπέτεια στις όχθες του Αχέροντα

    ΘΕΣΠΡΩΤΙΑ
    Κείμενο: Travelgo Team
    Γλυκή Θεσπρωτίας: Χαλάρωση και περιπέτεια στις όχθες του Αχέροντα

    Μια απόδραση στο χωριό Γλυκή της Θεσπρωτίας, κοντά στις πηγές του μυθικού ποταμού Αχέροντα, θα σας «γεμίσει» με αξέχαστες εικόνες και εμπειρίες - Ένας υπέροχος καλοκαιρινός προορισμός για να γίνετε ένα με τη φύση και να επιδοθείτε σε πολλές δραστηριότητες

    Ο Αχέροντας, ο μυθικός ποταμός της Ηπείρου, μήκους περίπου 50 χλμ., που διασχίζει τους νομούς Ιωαννίνων, Θεσπρωτίας και Πρεβέζης και εκβάλλει στο Ιόνιο Πέλαγος, είναι αναμφισβήτητα ένα από τα ομορφότερα μέρη που μπορεί να βρεθεί κάποιος που αγαπά τη φύση. Είναι να απορεί κανείς πώς ένα τόσο όμορφο τοπίο, γεμάτο ζωή, συνδέθηκε στην αρχαιότητα με τον θάνατο.

    Οι αρχικές του πηγές βρίσκονται στα υψίπεδα του βουνού Τόμαρος, γνωστότερες όμως είναι οι πηγές που εντοπίζονται δύο χιλιόμετρα έξω από το χωριό Γλυκή, στη Θεσπρωτία. Εκεί μπορείτε να θαυμάσετε την ομορφιά της φύσης, να βουτήξετε στα νερά του ποταμού αλλά και να επιδοθείτε σε ποικίλες δραστηριότητες, όπως rafting, κανόε-καγιάκ, ιππασία, τοξοβολία και πεζοπορία.

    Διαβάστε ακόμη:

    Γλυκή: Το καταπράσινο χωριό κοντά στις πηγές του Αχέροντα

    travelgo.gr
    Η Γλυκή Θεσπρωτίας από ψηλά (πηγή: Shutterstock)

    Η Γλυκή είναι ένα ιστορικό χωριό της περιοχής του Σουλίου, κοντά στα όρια των νομών Θεσπρωτίας και Πρέβεζας (60 χλμ. από Πρέβεζα και 40 χλμ. από  Ηγουμενίτσα). Η θέση του είναι μοναδική: ανατολικά του χωριού υψώνονται τα Όρη Παραμυθιάς, ενώ δυτικά ρέει ο ποταμός Αχέροντας. Σύμφωνα με τη λαϊκή παράδοση, τα νερά του ποταμού ήταν πικρά, καθώς τα μόλυνε ένα «στοιχειό» (τέρας) που ζούσε στις πηγές του. Ο Άγιος Δονάτος, πολιούχος της Μητρόπολης Παραμυθιάς Θεσπρωτίας, σκότωσε το στοιχειό και τα νερά του Αχέροντα έγιναν γλυκά - εξού και η ονομασία Γλυκή.

    travelgo.gr
    Στις όχθες του Αχέροντα μπορείτε να απολαύσετε μια διαφορετική βουτιά (πηγή: Shutterstock)

    Εδώ θα ανακαλύψετε ένα τοπίο απαράμιλλης φυσικής ομορφιάς που το συνθέτουν οι πηγές στην αρχή της χαράδρας και από τις δύο πλευρές του ποταμού με τα άφθονα κρύα νερά και τα υπεραιωνόβια πλατάνια. Το καλοκαίρι το χωριό είναι ολοζώντανο και αποτελεί δημοφιλή προορισμό για τους λάτρεις της φύσης και της περιπέτειας. Στις δύο όχθες του ποταμού βρίσκονται εστιατόρια και καφέ με τραπέζια κάτω από τα δροσερά φυλλώματα, καθώς και η αφετηρία δύο μονοπατιών, τα οποία οδηγούν στις πηγές του Αχέροντα (ένα στενό σημείο βράχων με ορμητικά νερά) μέσα από ένα καταπράσινο τοπίο. Αν σας αρέσουν οι βουτιές σε κρύα, βουνίσια νερά, εδώ θα βρείτε τον παράδεισό σας. Αν είστε της δράσης, μπορείτε να κάνετε ράφτινγκ, κανόε-καγιάκ, ακόμα και ιππασία στις όχθες του ποταμού, υπό την επίβλεψη έμπειρων συνοδών από εταιρείες εναλλακτικών δραστηριοτήτων.

    travelgo.gr
    Rafting στον Αχέροντα (πηγή: Shutterstock)

    Οι λάτρεις της πεζοπορίας μπορούν να ακολουθήσουν μια εύκολη διαδρομή από το Κέντρο Πληροφόρησης της Γλυκής έως τη θέση που είναι γνωστή ως Σκάλα της Τζαβέλαινας. Από εκεί ένα μονοπάτι κατηφορίζει την πλαγιά που είναι καλυμμένη από πλούσια θαμνώδη βλάστηση, μέχρι την όχθη του ποταμού. Περνώντας μέσα από τα ρηχά νερά στην απέναντι όχθη, θα βρείτε στη Σπηλιά του Δράκου, από την οποία αναβρύζουν πηγές που τροφοδοτούν τον Αχέροντα. Από τη Σκάλα της Τζαβέλαινας μπορείτε να ακολουθήσετε ακόμα μια σύντομη διαδρομή μισής ώρας έως τη γέφυρα Ντάλα, μέσα σε ένα υπέροχο τοπίο, όπου το δάσος με αριές και φιλλύκια διαδέχεται την πλούσια θαμνώδη βλάστηση.

     

    Αχέροντας: Ο μυθικός ποταμός της Ηπείρου

    travelgo.gr
    Πηγή: Shutterstock

    Σύμφωνα με μία εκδοχή, η ονομασία του ποταμού Αχέροντα προέρχεται από τη λέξη «άχος», που σημαίνει θλίψη, στεναχώρια, θρήνος. Στην αρχαιότητα πίστευαν ότι ο Αχέροντας είναι το ποτάμι που ο «ψυχοπομπός» Ερμής παρέδιδε τις ψυχές στον Χάροντα, για να καταλήξουν στο βασίλειο του Άδη. Η κάθε ψυχή, περνώντας από το πορθμείο του Χάροντα, έπρεπε να δώσει από έναν οβολό για τη μεταφορά. Στον δρόμο του ο Αχέροντας διασταυρωνόταν με τους ποταμούς Πυριφλεγέθοντα και Κωκυτό, στο σημερινό χωριό Μεσοπόταμος, όπου βρίσκεται το αρχαίο Νεκρομαντείο.

    travelgo.gr
    Πηγή: Shutterstock

    Ο Αχέροντας έχει χαρακτηριστεί περιοχή ιδιαίτερου κάλλους. Τόσο τα στενά και οι εκβολές του Αχέροντα όσο και η ευρύτερη περιοχή, ανήκουν στο Δίκτυο Natura 2000. Δημιουργώντας στο πέρασμά του τοπία απέραντης γαλήνης και μοναδικής φυσικής ομορφιάς, ο μυθικός ποταμός εκβάλλει στο Ιόνιο Πέλαγος, στο χωριό Αμμουδιά της Πρέβεζας.

    Διαμονή 

    • Μέσα στο χωριό Γλυκή, το Hotel Eirini προσφέρει στούντιο και σουίτες με όλες τις ανέσεις και θέα στον Αχέροντα, πισίνα, εστιατόριο και γυμναστήριο.
    • Ακριβώς στις πηγές του Αχέροντα θα βρείτε το πετρόχτιστο ξενοδοχείο Πηγές, το οποίο διαθέτει δωμάτια με ζεστή ατμόσφαιρα, εστιατόριο και καφέ-μπαρ.

     

    Διαβάστε ακόμη:

    Διαβάστε Επίσης

    gazzetta
    gazzetta insider reader insider