Travelgo
ΠΡΟΟΡΙΣΜΟΣ
    sun-solid Σύρου - Ερμούπολης
    Fri 16.4°C
    Clear

    Ερμούπολη: Απόδραση στην πόλη που μοιάζει με υπαίθριο μουσείο

    ΣΥΡΟΣ
    Κείμενο: Travelgo Team
    Ερμούπολη: Απόδραση στην πόλη που μοιάζει με υπαίθριο μουσείο

    Η πρωτεύουσα της Σύρου, αλλά και των Κυκλάδων, η εντυπωσιακή Ερμούπολη με τα γραφικά σοκάκια και την αρχιτεκτονική που δεν υπάρχει πουθενά αλλού, είναι ένα μέρος που σου κλέβει την καρδιά με τις ομορφιές και την ιστορία του

    Αν ονειρεύεστε διακοπές με ποιότητα, αέρα μιας άλλης εποχής, καλό φαγητό και επιλογές για όλα τα γούστα, τότε η Σύρος είναι το νησί σας. Ένα νησί 4 εποχών, ιδανικό τόσο για τις αποδράσεις του Σαββατοκύριακου όσο και για πολυήμερες διακοπές. Η πρωτεύουσα του νησιού και των Κυκλάδων, Ερμούπολη, κλέβει την παράσταση με την αρχιτεκτονική και την ατμόσφαιρα της.

    Ακολουθώντας τα γραφικά σοκάκια της πόλης, θα νιώσετε σαν να μπαίνετε σε χρονομηχανή. Τα πανέμορφα νεοκλασικά και τα εντυπωσιακά κτήρια, το επιβλητικό Δημαρχείο στην πλατεία Μιαούλη, έργο του Ερνέστου Τσίλλερ, το περίφημο Δημοτικό Θέατρο Απόλλων που αποτελεί μικρογραφία της Σκάλας του Μιλάνου, τα αρχοντικά πάνω στο κύμα στην αριστοκρατική συνοικία Βαπόρια, ο ναός του πολιούχου Αγίου Νικολάου με τον χαρακτηριστικό γαλάζιο τρούλο και οι υπόλοιπες ορθόδοξες και καθολικές εκκλησίες, κάνουν την Ερμούπολη να μοιάζει με υπαίθριο μουσείο που αξίζει να εξερευνήσετε απ’ άκρη σ’ άκρη.

    Διαβάστε ακόμη

    Ερμούπολη: Ιστορία σε κάθε βήμα

    Ερμούπολη είναι μια κοσμοπολίτικη πρωτεύουσα με τον δικό της ξεχωριστό χαρακτήρα, μια νησιωτική πόλη που έχει ζωή ανεξαρτήτως εποχής. Αποτελεί το κεντρικό λιμάνι της Σύρου και τον διοικητικό πυρήνα όλων των Κυκλάδων και της Περιφέρειας του Νοτίου Αιγαίου.

    travelgo.gr
    Η Ερμούπολη είναι μια νησιωτική πόλη που σφύζει από ζωή καθ’ όλη τη διάρκεια του έτους (πηγή: Shutterstock)

    Η πόλη άρχισε να κατοικείται από τους πρόσφυγες που ήρθαν σταδιακά στο νησί από τη Μικρά Ασία, τη Χίο, την Κάσο, τα Ψαρά και την Κρήτη από το 1822. Οι πρόσφυγες που εγκαταστάθηκαν εκεί άρχισαν να αναπτύσσουν τη ναυτιλία και το εμπόριο, χτίζοντας μια νέα πόλη αρχής γενομένης με την κατασκευή του ναού της Μεταμορφώσεως του Σωτήρος που σήμερα αποτελεί τη Μητρόπολη των Ορθοδόξων κατοίκων της Σύρου. Έκτοτε η ανάπτυξη είναι συνεχής: το λιμάνι γίνεται το εμπορικό κέντρο του νέου ελληνικού κράτους, ενώ ακολουθεί η ανάπτυξη της βιομηχανίας, των ναυπηγείων, καθώς και διαφόρων διοικητικών υπηρεσιών. 

    travelgo.gr
    Η πρωτεύουσα της Σύρου είναι ένα «υπαίθριο μουσείο» που αξίζει κανείς να εξερευνήσει απ’ άκρη σ’ άκρη (πηγή: Shutterstock)

    Έτσι, σιγά σιγά η Ερμούπολη μετατρέπεται σε μια πόλη - κόσμημα, με έντονους ρυθμούς ζωής και η Σύρος ξεκινά να αναγνωρίζεται για τις μεγάλες πρωτιές της: το πρώτο εμποροδικείο της Ελλάδος που ιδρύθηκε στο νησί το 1826, το πρώτο γυμνάσιο ιδρύσεως 1833 από το οποίο αποφοίτησε και ο Ελευθέριος Βενιζέλος, το πρώτο πρωτοδικείο το 1834, το πρώτο λοιμοκαθαρτήριο, επιμελητήριο και τυπογραφείο, την πρώτη ναυτιλιακή εταιρία που ιδρύθηκε το 1857, αλλά και τις πρώτες μηχανοκίνητες βιομηχανίες, όπως η υφαντουργεία και η βυρσοδεψία.

    Τα αξιοθέατα της Ερμούπολης που δεν πρέπει να χάσετε

    Πλατεία Μιαούλη

    Η Πλατεία Μιαούλη, βόρεια του λιμανιού, είναι η μεγαλύτερη και ιστορικότερη πλατεία της Ερμούπολης και ένα από τα σημαντικότερα αξιοθέατα της Σύρου. Η πλατεία πήρε το όνομά της από τον ήρωα της επανάστασης Ανδρέα Μιαούλη και αρχικά ήταν παραθαλάσσια. Το 1968 κοσμήθηκε με το ξεχωριστό της δάπεδο, για το οποίο χρησιμοποιήθηκε μάρμαρο από τη γειτονική Τήνο. Σήμερα, η πλατεία αποτελεί την καρδιά της πολιτικής, κοινωνικής και πολιτιστικής ζωής της Σύρου, καθώς και ιδανική επιλογή για περιπάτους και καφέ.

    travelgo.gr
    Η Πλατεία Μιαούλη είναι η καρδιά της Ερμούπολης (πηγή: Shutterstock)

    Δημαρχείο

    Δεσπόζουσα θέση στην Πλατεία Μιαούλη έχει το Δημαρχείο της Ερμούπολης, που μοιάζει περισσότερο με ανάκτορο. Πρόκειται για ένα από τα μεγαλύτερα και πιο επιβλητικά δημαρχεία της Ελλάδας. Σχεδιασμένο από τον αρχιτέκτονα Ερνέστο Τσίλλερ στα τέλη του 19ου αιώνα αποτελεί ένα αρχιτεκτονικό μείγμα με ιονικά στοιχεία και επιρροές από την Τοσκάνη. Το Δημαρχείο στεγάζει σήμερα τα δικαστήρια, το υποθηκοφυλακείο, το αρχαιολογικό μουσείο καθώς και διάφορους άλλους δημόσιους φορείς και δημοτικές υπηρεσίες.
     

    travelgo.gr
    Το επιβλητικό κτήριο του Τσίλλερ που στεγάζει το Δημαρχείο (πηγή: Shutterstock)

    Θέατρο Απόλλων

    Το ιστορικό Θέατρο Απόλλων είναι ένα από τα σημαντικότερα αξιοθέατα της Σύρου, καθώς αποτελεί έμβλημα της πολιτιστικής κληρονομιάς της Ερμούπολης. Δημιουργήθηκε το 1864 από τον Ιταλό αρχιτέκτονα Πιέτρο Σαμπό που εμπνεύστηκε τον σχεδιασμό του από 4 εντυπωσιακά ιταλικά πρότυπα συμπεριλαμβανομένης της σκάλας του Μιλάνου. Διαθέτει 4 σειρές θεωρείων και μια περίτεχνη τοιχογραφία στην οροφή. Σήμερα, φιλοξενεί πληθώρα πολιτιστικών εκδηλώσεων και φεστιβάλ.

    travelgo.gr
    Εντυπωσιακή οροφογραφία στο Θέατρο Απόλλων (πηγή: Shutterstock)

    Βιομηχανικό Μουσείο Ερμούπολης

    Μην παραλείψετε να επισκεφθείτε το Βιομηχανικό Μουσείο της Ερμούπολης που στεγάζεται σε 4 βιομηχανικά κτήρια του 19ου αιώνα και προσφέρει μια καλή εικόνα για το πλούσιο παρελθόν του νησιού. Εδώ θα έχετε την ευκαιρία να δείτε μια μοναδική συλλογή με στοιχεία εξοπλισμού βυρσοδεψίας, μηχανουργίας, κλωστοΰφαντουργίας, τυπογραφίας, ναυπηγικής, λουκουμοποιίας, συσκευασίας τροφίμων κ.α., τα οποία προέρχονται από τα εργαστήρια της Ερμούπολης. Ανάμεσα στα εκθέματα και το θρυλικό Enfield 8000, το πρώτο ηλεκτρικό αυτοκίνητο που κατασκευάστηκε στην Ελλάδα.

    travelgo.gr
    Τα Βαπόρια, η πιο όμορφη συνοικία της Ερμούπολης (πηγή: Shutterstock)

    Βαπόρια

    Τα Βαπόρια είναι η αριστοκρατική συνοικία της Σύρου. Πρόκειται για την παλιά γειτονιά της μεγάλης ακμής του νησιού και ξεχωρίζει για τα μοναδικής ομορφιάς νεοκλασικά κτήρια τα οποία διαμορφώνουν συνολικά μια επιβλητική περιοχή, ίσως μοναδική σε όλη την Ελλάδα. Εδώ, θα θαυμάσετε τα εντυπωσιακά αρχοντικά με τις τοιχογραφίες, τις ξυλόγλυπτες πόρτες και τα μαρμάρινα μπαλκόνια δίπλα στη θάλασσα, που έχτισαν οι πρόσφυγες του Βορείου Αιγαίου και της Κρήτης, καθώς και τον επιβλητικό ναό του Αγίου Νικολάου με τον χαρακτηριστικό γαλάζιο τρούλο. Επίσης, σε αυτή τη γοητευτική γωνιά της Ερμούπολης θα βρείτε και μια μικρή παραλία (Αστέρια) για να κάνετε βουτιές από τα βράχια.

    travelgo.gr
    Τα Αστέρια, η αστική παραλία της Σύρου στη συνοικία Βαπόρια (πηγή: Shutterstock)

    Διαμονή & Φαγητό στην Ερμούπολη

    Πού να μείνετε

    • Το Εν Ερμουπόλει, που στεγάζεται σε νεοκλασικό κτήριο του 1908, λίγα μέτρα από την κεντρική πλατεία, είναι έτοιμο να σας προσφέρει την παραδοσιακή του φιλοξενία.
    • Ο Ξενών Απόλλωνος, ένα πανέμορφο ιστορικό κτήριο του 1830 στα Βαπόρια, θα σας φιλοξενήσει σε ένα μοναδικό περιβάλλον άνεσης και υψηλής αισθητικής.
    • Οι πολυτελείς σουίτες του 1844 Suites στεγάζονται σε ιστορικό κτήριο και προσφέρουν έναν μοναδικό συνδυασμό χαλάρωσης, φινέτσας και αυθεντικής φιλοξενίας.
    • Σε ιδανική τοποθεσία κοντά στο λιμάνι της Ερμούπολης, το Esperance1 προσφέρει ευρύχωρα και άνετα δωμάτια. Σε μικρή απόσταση από το πρώτο κτήριο, θα βρείτε το Esperance 2 - ένα κατάλυμα διαφορετικό, με ποικιλία επιλογών.
    • Η Locadiera Pansion βρίσκεται στην ωραιότερη και πιο εύκολα προσβάσιμη τοποθεσία της Ερμούπολης, στην καρδιά του λιμανιού και δίπλα από το κέντρο της πόλης και το δημαρχείο.
    • Μια καλή επιλογή για άνετη κα ήσυχη διαμονή στην Ερμπούπολη είναι και το Onar Syros - Rustic Rooms.

    Πού να φάτε

    • Στο Αρχονταρίκι της Μαρίτσας για αιγαιοπελαγίτικη παραδοσιακή κουζίνα.
    • Στο Περί Τίνος για προσεγμένες κυκλαδίτικες και ελληνικές γεύσεις.
    • Στο Avant Garden θα δοκιμάσετε τα ιδιαίτερα πιάτα σύγχρονης ελληνικής κουζίνας από τον σεφ και ιδιοκτήτη Κωνσταντίνου Μπουραντά.
    • Για ελληνικό πρωινό, καφέ και νόστιμα μεζεδάκια, καθίστε στο Ελληνικό Καφενείο επί της Πλατείας Μιαούλη.

    Τι να αγοράσετε

    travelgo.gr
    Παραδοσιακά συριανά λουκούμια (πηγή: Shutterstock)

    Το πιο φημισμένο προϊόν του νησιού είναι το συριανό λουκούμι. Η τέχνη της παρασκευής του έφτασε στη Σύρο με τους πρώτους πρόσφυγες από Χίο, ενώ το έτερο συριανό προϊόν των λουκουμοποιών είναι η χαλβαδόπιτα που παρασκευάζεται από θυμαρίσιο συριανό μέλι και φρεσκοψημένο αμύγδαλο. Η Σύρος φημίζεται και για τα τυροκομικά της, όπως το περίφημο τυρί Σαν Μιχάλη που ξεχωρίζει για τη μοναδική πικάντικη γεύση του. Στην οδό Χίου θα βρείτε αρκετά μαγαζιά για να προμηθευτείτε παραδοσιακά προϊόντα του νησιού.

    Δείτε την Ερμούπολη από ψηλά

    Διαβάστε ακόμη:

    Διαβάστε Επίσης

    gazzetta
    gazzetta insider reader insider