Travelgo
ΠΡΟΟΡΙΣΜΟΣ
    sun-solid Αθήνα
    Fri 14.1°C
    Clouds

    Θηρασιά: Η «άγνωστη αδελφή» της Σαντορίνης

    ΘΗΡΑΣΙΑ
    Κείμενο: Travelgo Team
    Θηρασιά: Η «άγνωστη αδελφή» της Σαντορίνης

    Η μικρή γειτόνισσα της Σαντορίνης προσφέρει απλόχερα στον επισκέπτη εικόνες από άλλη εποχή. Τόσο κοντά αλλά και τόσο μακριά από τη διάσημη «αδελφή» της, η Θηρασιά είναι ένα νησί με δική του προσωπικότητα που αξίζει να ανακαλύψετε.

    Η Θηρασιά, όπως και η Σαντορίνη, ήταν κάποτε κομμάτι της νήσου Στρογγύλης, που μετά από μεγάλη ηφαιστειακή έκρηξη διασπάστηκε σε μικρότερα κομμάτια, σχηματίζοντας τη διάσημη καλντέρα και ένα σύμπλεγμα νησιών. Φτάνοντας σε αυτό το νησί θα νιώσετε σαν να έχετε κάνει ένα ταξίδι πίσω στο χρόνο, σε μία Ελλάδα του χθες. Με λίγα ενοικιαζόμενα δωμάτια και ταβερνάκια δίπλα στη θάλασσα, η Θηρασιά είναι ένα από τα λιγότερο τουριστικά ανεπτυγμένα νησιά όλης της χώρας.

    Για να φτάσει κανείς εκεί μπορεί να χρησιμοποιήσει λάτζες που αναχωρούν από τον όρμο του Αμμουδιού στην Οία (περίπου 20 λεπτά) ή με πλοίο από το λιμάνι του Αθηνιού . Χαλαροί ρυθμοί, ηρεμία και μια οικεία ατμόσφαιρα κυριαρχούν σε αυτό το ήσυχο νησί. Οι παραδοσιακοί οικισμοί, τα γραφικά εκκλησάκια, το άγριο ηφαιστειακό τοπίο, η θέα στην καλντέρα που κόβει την ανάσα και τα καταγάλανα νερά θα σας γοητεύσουν.

    Περιήγηση στη Θηρασιά

    travelgo.gr
    Πηγή: Shutterstock

    Πρωτεύουσα του νησιού είναι ο Μανωλάς, ένας οικισμός χτισμένος στο ψηλότερο σημείο της καλντέρας, με υπέροχη θέα στο Αιγαίο. Περπατώντας στα στενά του οικισμού, ανάμεσα σε κάτασπρα σπιτάκια και παντοπωλεία άλλων δεκαετιών, θα σταματήσετε μπροστά στην εκκλησία του Αγίου Κωνσταντίνου- μία από τις 21 του νησιού. Τα ξύλα της μεγάλης πύλης και του τέμπλου της προέρχονται από ένα πλοίο που ναυάγησε και τσακίστηκε στα βράχια του νησιού. Διακόσια εβδομήντα πλακόστρωτα σκαλοπάτια θα χρειαστεί να κατεβείτε από τον Μανωλά για να φτάσετε στο λιμάνι του Κόρφου και να δοκιμάσετε φρέσκο ψάρι και τοπικές νοστιμιές στα παραλιακά ταβερνάκια.

    travelgo.gr
    Πηγή: Shutterstock

    Εάν θέλετε να εξερευνήσετε το εσωτερικό του νησιού, αξίζει να επισκεφθείτε το χωριό Ποταμός, που είναι χτισμένο μέσα σε μια ρεματιά, αλλά και την Αγριλιά, έναν από τους παλαιότερους αγροτικούς οικισμούς με υπόσκαφα σπίτια και παλιές κάναβες. Την πιο γοητευτική πλευρά της Θηρασιάς αποκαλύπτει η βόλτα μέχρι το μοναστήρι της Κοίμησης της Θεοτόκου, που βρίσκεται στο νοτιότερο άκρο του νησιού. Σκαρφαλωμένο σε ένα λόφο, το λευκό μοναστήρι προσφέρει υπέροχη θέα στην καλντέρα, τη Σαντορίνη, το Ασπρονήσι, την Παλαιά και τη Νέα Καμένη αλλά και στο απέραντο γαλάζιο του Αιγαίου. Δυτικότερα από το μοναστήρι βρίσκεται το παλιό ορυχείο από το οποίο εξορυσσόταν τον 18ο αιώνα η ποζουλάνη (θηραϊκή γη), υλικό που χρησιμοποιήθηκε στην κατασκευή της Διώρυγας του Σουέζ.

    travelgo.gr
    Πηγή: Shutterstock

    Οι παραλίες της Θηρασιάς

    Η Θηρασιά έχει λίγες και μικρές παραλίες. Ωστόσο, η υπέροχη θέα θα σας αποζημιώσει. Οι επισκέπτες, συνήθως, προτιμούν την μαύρη παραλία της Αγίας Ειρήνης που βρίσκεται κοντά στο λιμάνι της Ρίβας. Επίσης, υπάρχει η παραλία στο λιμανάκι του Κόρφου με χοντρά βότσαλα και ελαφρόπετρες.

    Διαβάστε Επίσης

    gazzetta
    gazzetta insider reader insider