Travelgo
ΠΡΟΟΡΙΣΜΟΣ
    sun-solid Αθήνα
    Fri 27.7°C
    Clouds

    Τρίδενδρο: Ένα γραφικό χωριό των Αγράφων χτισμένο στο χείλος του γκρεμού

    ΣΤΕΡΕΑ ΕΛΛΑΔΑ
    Κείμενο: Travelgo Team
    Τρίδενδρο: Ένα γραφικό χωριό των Αγράφων χτισμένο στο χείλος του γκρεμού

    Γνωρίστε το Τρίδενδρο Ευρυτανίας, ένα μικρό χωριό με υπέροχη θέα στα νερά του Αγραφιώτη και στην καταπράσινη χαράδρα που κυλά ο ποταμός.

    Ταξιδεύοντας στα Άγραφα, στα σύνορα των νομών Ευρυτανίας και Καρδίτσας, μαγεύεσαι από την ομορφιά, την ηρεμία και την αναζωογονητική ενέργεια του βουνού. Στη φύση και τα χωριά των Αγράφων ανακαλύπτεις μια «άλλη Ελλάδα», μακριά από την πολυκοσμία.

    Υπάρχουν πολλά γραφικά χωριά που μπορεί να ανακαλύψει κανείς σε μια εξόρμηση στην περιοχή. Ένα από αυτά είναι το Τρίδενδρο, από τα μικρότερα χωριά του δήμου Αγράφων, το οποίο για αρκετά χρόνια ήταν γνωστό με την ονομασία Βελισδόνι. Μετά από μια υπέροχη διαδρομή ανάμεσα στα καταπράσινα έλατα στολίζουν τα ψηλά βουνά της Ευρυτανίας, φτάνεις σε αυτό το καλά κρυμμένο μικρό χωριό που είναι χτισμένο σε υψόμετρο 930 μ., στις ανατολικές πλαγιές της κορυφής Καυκί, σε απόσταση 73 χλμ. βορειοδυτικά από το Καρπενήσι.

    Τα σπίτια του χωριού είναι αραιά χτισμένα σε πλαγιά με υψομετρικές διαφορές μεταξύ τους, μέσα στην πλούσια βλάστηση, ενώ στην ανατολική του άκρη περνάει ο ποταμός Αγραφιώτης. Εδώ, η ησυχία διαταράσσεται μονάχα από τα τρεχούμενα νερά και το θρόισμα των φύλλων.

    travelgo.gr
    Πηγή: Travel Inspiration

    Το χωριό αποτελεί τόπο καταγωγής του Νίκου Βελισδονίτη, ο οποίος σπούδασε στην Ιταλία ιατρική και διατέλεσε γιατρός του Σουλτάνου κατά τον 17ο αιώνα, ενώ το 1928 μετονομάστηκε σε Τρίδενδρον. Στην είσοδο του χωριού, ο ταξιδιώτης μπορεί να κάνει μια στάση στην παλιά πέτρινη βρυσούλα, την «καμαρόβρυση», κάτω από τον ίσκιο των πλατάνων. Στο κέντρο του χωριού βρίσκεται η εκκλησία του Αγίου Δημητρίου, η οποία χτίστηκε το 1921. Το 1973 γκρεμίστηκε ο παλιός ναός και το ίδιο έτος ξαναχτίστηκε.

    travelgo.gr
    Πηγή: Travel Inspiration

    Εκτός από την εκκλησία του Αγίου Δημητρίου, υπάρχουν δύο ακόμα εκκλησίες: το μικρό εκκλησάκι του Αϊ-Λιά που βρίσκεται σε περίοπτη θέση πάνω από το χωριό, καθώς και η εκκλησία της Αγίας Παρασκευής, κάτω από την οποία δεσπόζει ένας επιβλητικός πλάτανος. Λέγεται, μάλιστα, πως στον τεράστιο αυτό πλάτανο, με περιφέρεια που ξεπερνά τα 12 μέτρα, κατοικούσε κάποτε μια τριμελής οικογένεια, γι’ αυτό και καλείται και «πλάτανος-σπίτι».

    Η πλακόστρωτη πλατεία του χωριού με το μικρό καφενεδάκι λίγο πιο πάνω, αποτελεί σημείο συνάντησης των κατοίκων του χωριού, ενώ ταυτόχρονα είναι το «μπαλκόνι» του χωριού προς τη χαράδρα. Το Τρίδενδρο δεν διαθέτει ξενώνες, όμως όποιος το επισκεφτεί θα γεμίσει με εικόνες παράδοσης και απαράμιλλης φυσικής ομορφιάς.

    Δείτε το βίντεο του Travel Inspiration:

    Διαβάστε Επίσης

    gazzetta
    gazzetta insider reader insider