Travelgo
ΠΡΟΟΡΙΣΜΟΣ
    sun-solid Αθήνα
    Sat 16.6°C
    Clear

    Άγνωστη Ελλάδα: Η βυθισμένη αρχαία γέφυρα και ο κρατήρας με τα νούφαρα

    ΣΤΕΡΕΑ ΕΛΛΑΔΑ
    Κείμενο: Travelgo Team
    Άγνωστη Ελλάδα: Η βυθισμένη αρχαία γέφυρα και ο κρατήρας με τα νούφαρα

    Δείτε από ψηλά μια αρχαία βυθισμένη γέφυρα και έναν κρατήρα που στο εσωτερικό του έχει δημιουργηθεί ένα σπάνιο δάσος από νούφαρα. Μια άγνωστη γωνιά στο νομό Φωκίδας

    Το Up Stories μάς ταξιδεύει με ένα βίντεο σε μια άγνωστη και μαγευτική Ελλάδα. Αυτή τη φορά το drone της ομάδας πέταξε πάνω από μια λιγότερη γνωστή γωνιά του νομού Φωκίδας, εκεί όπου μια αρχαία βυθισμένη γέφυρα ανάμεσα σε δύο μικρά νησάκια και ένας κρατήρας που στο εσωτερικό του έχει δημιουργηθεί ένα σπάνιο δάσος από νούφαρα και υδρόφυτα, δημιουργούν ένα πραγματικά παραμυθένιο σκηνικό.

    Η μυστηριώδης βυθισμένη γέφυρα

    Ο Άγιος Αθανάσιος Φωκίδας και ο Άγιος Κωνσταντίνος, δύο από τα νησάκια που βρίσκονται στον κόλπο της Ιτέας, συνδέονταν παλαιότερα με μια πέτρινη γέφυρα μήκους περίπου 200 μέτρων. Σήμερα διακρίνεται στο βυθό της θάλασσας ένα μέρος της πέτρινης κατασκευής. Σύμφωνα με τον Φ. Νέγρη ήταν ένας μόλος που κατασκευάστηκε με λίθους 20-60 κιλών και είχε πλάτος τέσσερα μέτρα. Κατά μια εκδοχή χτίστηκε από τους κατοίκους της περιοχής την περίοδο της βυζαντινής αυτοκρατορίας, ενώ μια άλλη άποψη είναι ότι κατασκευάστηκε αρκετούς αιώνες νωρίτερα και βυθίστηκε ύστερα από μια γεωλογική μεταβολή.

    Ο εκπληκτικός κρατήρας με τα νούφαρα

    Στην ευρύτερη περιοχή της Ιτέας συναντάμε αρκετούς κρατήρες οι οποίοι για άλλους είναι αποτέλεσμα γεωλογικής μεταβολής και για άλλους αποτέλεσμα βροχής μετεωριτών- μάλιστα κάποιοι πιστεύουν πως στην περιοχή πριν από αρκετά εκατομμύρια χρόνια έλαβε μέρος ένας Αρμαγεδδών.

    Ο ομορφότερος όμως κρατήρας είναι αυτός που βρίσκεται δίπλα στα δύο νησάκια. Ελάχιστοι όμως γνωρίζουν την ύπαρξη του και αυτό επειδή δεν είναι ορατός από τον δρόμο που ενώνει το Γαλαξίδι με την Ιτέα. Πρόκειται για έναν πανέμορφο και συνάμα εντυπωσιακό κρατήρα διαμέτρου 150 μέτρων και βάθους περίπου 50 μέτρων που στο εσωτερικό του φιλοξενεί ένα σπάνιο μείγμα από υδρόφυτα και τεράστια νούφαρα.

    Πηγή: Up Stories

    Διαβάστε Επίσης

    gazzetta
    gazzetta insider reader insider