Travelgo
ΠΡΟΟΡΙΣΜΟΣ
    sun-solid Ρέθυμνο
    Fri 13.7°C
    Clear

    Αργυρούπολη: Ο καταπράσινος παράδεισος του Ρεθύμνου

    ΡΕΘΥΜΝΟ
    Κείμενο: Travelgo Team
    Αργυρούπολη: Ο καταπράσινος παράδεισος του Ρεθύμνου

    Μια αρχαία πόλη, παλιές εκκλησίες και ένα καταπράσινο τοπίο με πηγές και καταρράκτες. Η Αργυρούπολη Ρεθύμνου είναι ένας από τους πιο ιδιαίτερους οικισμούς της Κρήτης

    Το Ρέθυμνο έχει πολλά γραφικά χωριά που κρατάνε παραδόσεις και κρύβουν θησαυρούς. Μία από τις στάσεις που αξίζει να κάνετε στην ενδοχώρα του νομού είναι η Αργυρούπολη, ένα χωριό κοντά στα σύνορα Χανίων-Ρεθύμνου, που είναι γνωστό για τις πηγές του και το καταπράσινο τοπίο του. Η Αργυρούπολη απέχει περίπου 25 χλμ. από το Ρέθυμνο και είναι χτισμένη πάνω σε ένα λόφο, σε υψόμετρο 260 μέτρων, ανάμεσα από τις πηγές των ποταμών Πετρέ και Μουσέλα.

    travelgo.gr
    Πηγή: Shutterstock

    Η Αργυρούπολη έχει χαρακτηριστεί παραδοσιακός οικισμός και διατηρεί πολλά από τα αρχιτεκτονικά στοιχεία του παρελθόντος. Το χωριό είναι χτισμένο πάνω στα ερείπια της Αρχαίας Λάππας, μιας από τις πιο ισχυρές πόλεις της Μυκηναϊκής περιόδου που φέρεται να ίδρυσε ο Αγαμέμνονας. Σήμερα, στο χωριό μπορεί να παρατηρήσει κανείς αρχαίο και ενετικό αρχιτεκτονικό υλικό να αποτελεί τμήμα πολλών σπιτιών.

    travelgo.gr
    Πηγή: Shutterstock

    Η βόλτα στα σοκάκια της Αργυρούπολης, στις δύο γειτονιές της, θα σας φέρει μπροστά σε υπέροχα βενετσιάνικα αρχοντικά. Στο χωριό σώζονται πολλά σημαντικά ερείπια, μεταξύ των οποίων δύο ρωμαϊκά λουτρά, τρεις βασιλικές και αγάλματα της Αφροδίτης, του Δία και του Διονύσου. Κοντά στον οικισμό βρίσκονται λαξευμένοι στον βράχο ρωμαϊκοί τάφοι, καθώς και ένα μικρό εκκλησάκι αφιερωμένο στις Πέντε Παρθένες (πέντε κοπέλες από την Αργυρούπολη ή κάποια γειτονική πόλη που, σύμφωνα με την τοπική παράδοση, βρήκαν καταφύγιο ησυχασμού στους λαξευμένους τάφους ενός αρχαίου νεκροταφείου. Έζησαν εκεί, πέθαναν και τάφηκαν σε παλιούς τάφους).

    Στις Πηγές της Αργυρούπολης

    travelgo.gr
    Πηγή: Shutterstock

    Λίγο πιο πέρα από το χωριό θα συναντήσετε ένα ειδυλλιακό μέρος με πυκνή βλάστηση, υπεραιωνόβια δέντρα, τρεχούμενα νερά, μικρούς καταρράκτες, λιμνούλες και νερόμυλους. Το σκηνικό είναι καταπράσινο και πανέμορφο. Στις πηγές της Αργυρούπολης ή πηγές της Αγίας Δύναμης, θα βρείτε και αρκετές αξιόλογες ταβέρνες που σερβίρουν παραδοσιακές γεύσεις και ντόπια κρέατα. Ένα ακόμη αξιοθέατο της περιοχής είναι το εκκλησάκι του Αγίου Ιωάννη που είναι λαξευμένο στο βράχο των πηγών της Αγίας Δύναμης.

    travelgo.gr
    Πηγή: Shutterstock
    travelgo.gr
    Πηγή: Shutterstock
    travelgo.gr
    Πηγή: Shutterstock
    travelgo.gr
    Πηγή: Shutterstock
    travelgo.gr
    Πηγή: Shutterstock

    Διαβάστε Επίσης

    gazzetta
    gazzetta insider reader insider