Travelgo
ΠΡΟΟΡΙΣΜΟΣ
    sun-solid Ρέθυμνο
    Sat 19.7°C
    Clear

    Μαργαρίτες Ρεθύμνου: Στο χωριό των πιθαράδων

    ΡΕΘΥΜΝΟ
    Κείμενο: Travelgo Team
    Μαργαρίτες Ρεθύμνου: Στο χωριό των πιθαράδων

    Οι Μαργαρίτες Ρεθύμνου, το όμορφο χωριό των κεραμοποιών στους βόρειους πρόποδες του Ψηλορείτη, είναι ένα μέρος με μοναδικό χρώμα που αξίζει να ανακαλύψετε. Η παράδοση του χωριού στην αγγειοπλαστική είναι εμφανής σε κάθε γωνιά του οικισμού

    Αφήνοντας πίσω σας την πόλη του Ρεθύμνου θα ανακαλύψετε πανέμορφα χωριά που προσφέρουν απλόχερα μία εμπειρία αυθεντικής Κρήτης. Σε αυτά τα μέρη όπου οι άνθρωποι βρίσκονται κοντά με το παρελθόν τους και κρατάνε ολοζώντανες τις παραδόσεις, θα απολαύσετε τη γνήσια κρητική φιλοξενία και θα ζήσετε μοναδικές εμπειρίες στην πιο ανεξερεύνητη πλευρά του νησιού.

    Μία από τις στάσεις που αξίζει να κάνετε στην ενδοχώρα του νομού είναι οι Μαργαρίτες στο Δήμο Μυλοποτάμου, ένα χωριό με μοναδικό χρώμα στους βόρειους πρόποδες του Ψηλορείτη, χτισμένο σε υψόμετρο 300 μ. και σε απόσταση 27 χλμ. από το Ρέθυμνο. Είναι γνωστό και ως το «χωριό των πιθαράδων», καθώς η παράδοση του χωριού στην αγγειοπλαστική είναι εμφανής σε κάθε γωνιά του.

    Διαβάστε ακόμη:

    Ρέθυμνο: Απόδραση στις Μαργαρίτες του Ψηλορείτη

    travelgo.gr
    Πηγή: Shutterstock

    Το υπέροχο τοπίο που τις περιβάλλει, αλλά και η ομορφιά του ίδιου του χωριού, καθιστούν τις Μαργαρίτες πόλο έλξης για πολλούς ταξιδιώτες. Σύμφωνα με την επικρατέστερη εκδοχή, η ονομασία προήλθε από τη λέξη «μαγαρικά» (ή μαγαρικάτα) που σήμαινε «πήλινα» στα βυζαντινά χρόνια. Οι Μαργαρίτες θεωρούνται το μεγαλύτερο κέντρο αγγειοπλαστικής της δυτικής Κρήτης. Στην περιοχή υπάρχει πληθώρα κοιτασμάτων αργιλοχώματος, γεγονός που εξηγεί ως ένα βαθμό τη μακραίωνη ενασχόληση των κατοίκων με την τέχνη του πηλού.

    travelgo.gr
    Πηγή: Shutterstock

    Κάνοντας μια βόλτα στα γραφικά σοκάκια του χωριού θα δείτε μεγάλες πήλινες γλάστρες έξω από κάθε σπίτι, κεραμικά κρεμασμένα στους τοίχους και πιθάρια να κοσμούν τους ολάνθιστους κήπους. Ένα χωριό σαν σκηνικό ταινίας. Σήμερα, στις Μαργαρίτες λειτουργούν τουλάχιστον 16 εργαστήρια αγγειοπλαστικής, όπου μπορείτε να αγοράσετε κεραμικά και να δείτε τους τεχνίτες να δουλεύουν με τον τρόπο των προγόνων τους. Επίσης, στο Μουσείο Κεραμικής, στην πλατεία του χωριού, μπορείτε να θαυμάσετε τη μεγάλη συλλογή κεραμικών δημιουργιών που αναδεικνύει την τέχνη των ντόπιων.

    travelgo.gr
    Πηγή: Shutterstock

    Στις Μαργαρίτες υπάρχουν πολυάριθμες εκκλησίες μέσα και έξω από το χωριό. Επισκεφτείτε την παλαιότερη, τον Άγιο Ιωάννη το Θεολόγο, με το πέτρινο τέμπλο. Στον αυλόγυρο της εκκλησίας είναι θαμμένοι νεκροί του Αρκαδίου. Στην ανατολική πλευρά του χωριού, μέσα στην πλούσια φύση, στέκει από τον 16ο αιώνα το μοναστήρι του Σωτήρος Χριστού και Αγίου Γεδεών που προσφέρει ωραία θέα της περιοχής. Οι λάτρεις της πεζοπορίας μπορούν ακολουθήσουν το μονοπάτι που οδηγεί στο φαράγγι, μέσα από πανέμορφες διαδρομές. Εναλλακτικά μπορείτε να απολαύσετε τη θέα του φαραγγιού από το νότια του χωριού. Τέλος, μην παραλείψετε να καθίσετε για παραδοσιακό κρητικό φαγητό σε κάποια από τις πολλές ταβέρνες του χωριού. Προτείνουμε την ταβέρνα Μάνταλος για φαγητό κάτω από τις μουριές και με ωραία θέα που φτάνει μέχρι τη θάλασσα.

    travelgo.gr
    Πηγή: Shutterstock
    travelgo.gr
    Πηγή: Shutterstock
    travelgo.gr
    Πηγή: Shutterstock
    travelgo.gr
    Πηγή: Shutterstock
    travelgo.gr
    Πηγή: Shutterstock
    travelgo.gr
    Πηγή: Shutterstock

    Διαβάστε Επίσης

    gazzetta
    gazzetta insider reader insider