Travelgo
ΠΡΟΟΡΙΣΜΟΣ
    sun-solid Αθήνα
    Fri 23.7°C
    Clear

    Λευκάδα: Βόλτα στα ομορφότερα ορεινά χωριά της

    BEST OF
    Κείμενο: Travelgo Team
    Λευκάδα: Βόλτα στα ομορφότερα ορεινά χωριά της

    Οι υπέροχες πλατονασκέπαστες πλατείες, τα συγκλονιστικά ηλιοβασιλέματα με θέα το Ιόνιο και οι νοστιμότερες φακές της Ελλάδας είναι μερικές από τις εκπλήξεις που επιφυλάσσει η βόλτα στα ορεινά χωριά της Λευκάδας.

    Αν και οι περισσότεροι την επιλέγουν για τις ονειρικές της παραλίες με τα τιρκουάζ νερά, η Λευκάδα διαθέτει πανέμορφα, ορεινά χωριά, χωμένα στην αγκαλιά καταπράσινων τοπίων, που αποκαλύπτουν στους επισκέπτες το... άλλο της πρόσωπο. Σε αυτές τις γωνιές του νησιού, η φύση και η παράδοση πρωταγωνιστούν και μαγεύουν τους επισκέπτες.

    Λιθόστρωτα καλντερίμια, πλατείες με τεράστια πλατάνια, πετρόκτιστα σπίτια και διάσπαρτα ιστορικά εκκλησάκια συνθέτουν ένα σκηνικό εντελώς διαφορετικό από αυτό που κυριαρχεί στα παραθαλάσσια θέρετρα του νησιού. Ας κάνουμε έναν περίπατο στα ορεινά της Λευκάδας για να γνωρίσουμε μερικά από τα ομορφότερα και πιο γνωστά χωριά της.

    Λευκάδα: Ταξίδι στα ορεινά χωριά

    Καρυά

    travelgo.gr
    Πηγή: Shutterstock

    Η επίσκεψη στην Καρυά, το ορεινό κεφαλοχώρι της Λευκάδας, είναι μια εμπειρία που δεν πρέπει να χάσετε αν βρεθείτε στο νησί. Χτισμένο σε υψόμετρο 500 μέτρων, σε απόσταση 15 χλμ. από την πόλη της Λευκάδας, το χωριό είναι παραδομένο στην αγκαλιά του καταπράσινου τοπίου. Η καρδιά του χωριού χτυπάει στην πλατανοσκέπαστη πλατεία, όπου βρίσκεται η εκκλησία του Αγίου Σπυρίδωνα με το επιβλητικό της καμπαναριό, η οποία χτίστηκε στα τέλη του 19ου αιώνα. Στο Παρδαλό Κατσίκι και στην ταβέρνα της Ελένης θα απολαύσετε καλομαγειρεμένο σπιτικό φαγητό. Η Καρυά φημίζεται επίσης για τα παραδοσιακά κεντήματα και υφαντά, που εδώ και αιώνες φτιάχνονται με χρήση μιας ειδικής τεχνικής («καρσάνικη βελονιά»). Στα μαγαζάκια του χωριού θα βρείτε υπέροχα καρσάνικα κεντήματα, φτιαγμένα με το ίδιο μεράκι και την ίδια λεπτομέρεια όπως τότε.

    Εγκλουβή

    travelgo.gr
    Πηγή: Shutterstock

    Χτισμένη σε υψόμετρο 730 μέτρων, η Εγκλουβή είναι το ορεινότερο χωριό της Λευκάδας και ένα από τα παλαιότερα του νησιού. Παραδοσιακό και πετρόχτιστο, το χωριό αυτό οφείλει την ονομασία του στην τοποθεσία του, καθώς είναι περιτριγυρισμένο από βουνά (εγκλωβισμένο). Η Εγκλουβή είναι φημισμένη σε ολόκληρη την Ελλάδα για τις πεντανόστιμες φακές που παράγει. Αν δεν τις έχετε δοκιμάσει, δεν ξέρετε τι χάνετε! Στο χωριό θα βρείτε μια πανέμορφη πλατεία και ταβερνάκια όπου μπορείτε να δοκιμάσετε παραδοσιακές λευκαδίτικες συνταγές. Σε κοντινή απόσταση βρίσκεται το οροπέδιο Βουνί με το εκκλησάκι του Αγίου Δονάτου, ενώ μόλις 2 χλμ. περίπου από το χωριό θα βρείτε τους περίφημους Βόλτους, έναν ιδιαίτερο και μοναδικό οικισμό με πέτρινες θολωτές κατασκευές - δείγματα αρχαϊκής αρχιτεκτονικής - που χρησίμευαν ως προσωρινές κατοικίες κατά την διάρκεια της συγκομιδής και του αλωνίσματος της φακής. Κάθε χρόνο στις 6 Αυγούστου στη Γιορτή της Φακής Εγκλουβής, το χωριό και οι φακοπαραγωγοί προσφέρουν δωρεάν μαγειρεμένο τον πολύτιμο θησαυρό τους στους επισκέπτες.

    Εξάνθεια

    travelgo.gr
    Πηγή: Rachi

    Χτισμένη αμφιθεατρικά στην πλαγιά του όρους της Ελάτης, σε απόσταση 20 χλμ. από την πόλη της Λευκάδας, η Εξάνθεια είναι «βουτηγμένη» μέσα στην καταπράσινη φύση. Αυτό το γραφικό χωριό διαθέτει δείγματα παραδοσιακής αρχιτεκτονικής και φημίζεται για την ονειρική θέα που προσφέρει στο μαγευτικό ηλιοβασίλεμα. Επιβάλλεται να κάνετε μια στάση στο εστιατόριο Ράχη για φαγητό στην καταπληκτική βεράντα με την απίστευτη θέα στο Ιόνιο. Ακριβώς δίπλα, στο Fly Me, μπορείτε να απολαύσετε εξαιρετικά κοκτέιλ. Από εδώ, οι πιο τολμηροί επισκέπτες κάνουν πτήσεις με αλεξίπτωτο πλαγιάς. Επίσης, ένα από τα αξιοθέατα που δεν πρέπει να χάσετε είναι το ξωκλήσι της Παναγίας στην τοποθεσία Γραβιά, ανατολικά του χωριού.

    Διαβάστε Επίσης

    gazzetta
    gazzetta insider reader insider