Travelgo
ΠΡΟΟΡΙΣΜΟΣ
    sun-solid Πρέβεζα
    Fri 17.9°C
    Clouds

    Λίμνη Ζηρού: Ένα μαγευτικό τοπίο στην Πρέβεζα

    ΠΡΕΒΕΖΑ
    Κείμενο: Travelgo Team
    Λίμνη Ζηρού: Ένα μαγευτικό τοπίο στην Πρέβεζα

    Ανακαλύψτε τη γαλήνια Λίμνη Ζηρού κοντά στη Φιλιππιάδα Πρέβεζας, έναν μικρό παράδεισο που πολλοί δεν γνωρίζουν. Το τοπίο της λίμνης είναι μαγευτικό και το μέρος ιδανικό για όσους θέλουν να απολαύσουν δραστηριότητες στη φύση.

    Η Λίμνη Ζηρού δεν είναι από τις πιο γνωστές λίμνες της Ελλάδας, αλλά η ομορφιά της είναι εφάμιλλη εκείνης των λιμνών της κεντρικής Ευρώπης και της Βορείου Αμερικής. Θα τη συναντήσετε 2 χλμ. δυτικά της παλαιάς εθνικής οδού Άρτας - Ιωαννίνων, απέναντι από την κοινότητα Παντάνασσας Άρτας.

    Πρόκειται για μια μικρή και ειδυλλιακή λίμνη στα ανατολικά του νομού Πρέβεζας, που στεφανώνεται από ένα παραλίμνιο πυκνό δάσος. Τα γαλήνια νερά της και η πλούσια βλάστηση προσφέρουν στον επισκέπτη μια αίσθηση απόλυτης ηρεμίας. Τόσο το καλοκαίρι όσο και το χειμώνα, η περιοχή είναι μοναδική και προσφέρεται για πολλές δραστηριότητες στη φύση όπως πεζοπορία, ποδηλασία, κολύμπι και κανό.

    Η μαγική λίμνη που κάποτε ήταν σπήλαιο

    travelgo.gr
    Πηγή: Shutterstock

    Η δημιουργία της Λίμνης Ζηρού φαίνεται να οφείλεται στην τεκτονοκαρστική δραστηριότητα της περιοχής. Οι γεωλόγοι πιστεύουν ότι η λίμνη αποτελούσε λιμναίο σπήλαιο, αλλά η οροφή κατέρρευσε πριν από 10.000 χρόνια περίπου. Στα δυτικά της υψώνονται τα Θεσπρωτικά όρη και πολύ κοντά στα ανατολικά της κυλάει ο ποταμός Λούρος με τον οποίο επικοινωνεί υπογείως. Λίγο πιο βόρεια βρίσκεται ο περίφημος Κοκκινοπηλός, μια ομάδα λόφων από ερυθρό άργιλο μεγάλου γεωλογικού και αρχαιολογικού ενδιαφέροντος.

    travelgo.gr
    Πηγή: Shutterstock

    Στις όχθες της Λίμνης Ζηρού χτίστηκε από Ελβετούς αρχιτέκτονες το 1947-1949 η «Παιδόπολη Άγιος Αλέξανδρος Λίμνης Ζηρού» («Ζηρόπολη») για την περίθαλψη των ορφανών παιδιών του 2ου Παγκοσμίου Πολέμου και του Εμφυλίου Πολέμου. Από το 1950 μέχρι το 1975 η «Ζηρόπολη» φιλοξένησε περίπου 800 αγόρια, 6-17 ετών και έδωσε οικονομική ανάσα στην περιοχή, λειτουργώντας ως εκπαιδευτικό κέντρο.

    travelgo.gr
    Πηγή: Shutterstock
    travelgo.gr
    Πηγή: Shutterstock

    Δείτε τη Λίμνη Ζηρού στο βίντεο

    Τι να δείτε στην περιοχή

    Πολύ κοντά στη λίμνη Ζηρού, ο Κοκκινοπηλός είναι ένα διαφορετικό και εντυπωσιακό τοπίο, από αυτά που δεν φανταζόσουν ότι υπάρχουν στη χώρα μας. Πρόκειται για μια ομάδα λόφων ύψους 100-150 μ., ένα σπάνιο σκηνικό που μαγεύει όποιον έχει την τύχη να το δει από κοντά και κάνει πεζοπορία στους λόφους που παίρνουν όλες τις αποχρώσεις του κόκκινου ανάλογα με την ώρα της ημέρας.

    Επίσης, κοντά στο χωριό του Αγίου Γεωργίου, μέσα σε μια κατάφυτη περιοχή, θα δείτε μεγάλα και εντυπωσιακά τμήματα του τεράστιου για την εποχή του Υδραγωγείο Λούρου, που κατασκευάστηκε το 31 π.Χ., με εντολή του Ρωμαίου αυτοκράτορα Αυγούστου Οκτάβιου.

    Αν βρεθείτε στην περιοχή αξίζει να δείτε και τις πηγές του Λούρου. Στο 30ο χιλιόμετρο Ιωαννίνων-Άρτας κοντά στο χωριό Βουλιάστα, βρίσκεται η φυσική λίμνη Βηρός που σχηματίζουν οι πηγές του Λούρου ποταμού, σε υψόμετρο 296 μέτρα. Την αποκαλούν «γαλάζια λίμνη» και όχι άδικα. Ο συνδυασμός του καταπράσινου τοπίου και των καταγάλανων νερών ξεκουράζει το μάτι και αποθεώνει την ομορφιά της φύσης.

    Ο ποταμός Λούρος πηγάζει από όρος Τόμαρος στο νομό Ιωαννίνων ενώ εκβάλει μετά από πορεία 80 περίπου χιλιομέτρων στον Αμβρακικό κόλπο. Υπήρξε από την αρχαιότητα σημαντικός για την ύδρευση κοντινών μεγάλων αστικών κέντρων όπως η Νικόπολη.

    Διαβάστε Επίσης

    gazzetta
    gazzetta insider reader insider