Travelgo
ΠΡΟΟΡΙΣΜΟΣ
    sun-solid Αθήνα
    Thu 18.9°C
    Clouds

    Ζάζαρη: Μια λίμνη - όνειρο στη Φλώρινα

    ΦΛΩΡΙΝΑ
    Κείμενο: Travelgo Team
    Ζάζαρη: Μια λίμνη - όνειρο στη Φλώρινα

    Λιγότερο γνωστή αλλά πανέμορφη λίμνη της Φλώρινας, η Ζάζαρη αποτελεί ένα μοναδικό τοπίο και έναν σπάνιο υγροβιότοπο στη Βόρεια Ελλάδα – Δείτε υπέροχες εικόνες

    Η μικρή και όμορφη Λίμνη Ζάζαρη αποτελεί ένα από τα (σχετικά) άγνωστα «διαμάντια» της Φλώρινας. Είναι μία από τις τέσσερις λίμνες που σχηματίζονται ανάμεσα στα βουνά Βέρνο, Βέρμιο, Βόρα και Άσκιο, μαζί με τις Βεγορίτιδα, Χειμαδίτιδα και Πετρών, αλλά και ένας από τους πιο σημαντικούς υδροβιότοπους της Βόρειας Ελλάδας, ο οποίος ανήκει στο δίκτυο Natura 2000.

    travelgo.gr
    Πηγή: Shutterstock

    Η λίμνη Ζάζαρη απέχει 43 χλμ. από τη Φλώρινα και βρίσκεται λίγα χιλιόμετρα νότια του χωριού Αετού και αποκαλύπτεται στον επισκέπτη της περιοχής πίσω από ένα χαμηλό ύψωμα. Έχει μικρή έκταση, περίπου δύο τετραγωνικά χιλιόμετρα, μέγιστο βάθος περίπου 4,5 μέτρα και βρίσκεται σε υψόμετρο 600 μέτρων. Συχνά τον χειμώνα παγώνει. Όποια εποχή κι αν έρθετε, θα βρεθείτε μπροστά σε εικόνες που θα σας μείνουν αξέχαστες.

    travelgo.gr
    Πηγή: Shutterstock

    Η λίμνη τροφοδοτείται από έναν χείμαρρο του ποταμού Σκλήθρου, καθώς και από κάποιες πηγές γλυκού νερού στον πυθμένα της, τροφοδοτώντας με τη σειρά της τη γειτονική λίμνη Χειμαδίτιδα. Γύρω της απλώνεται ένα πολύχρωμο μωσαϊκό δασών, λιβαδιών και αγροτικών εκτάσεων.

    travelgo.gr
    Πηγή: Shutterstock

    Η λίμνη Ζάζαρη ενδείκνυται για παρατήρηση πουλιών, καθώς στα νερά της βρίσκουν καταφύγιο δεκάδες είδη πτηνών, μεταξύ των οποίων πολλά είδη ερωδιών καθώς και σπάνια αρπακτικά όπως ο χρυσαετός, ο θαλασσαετός και η αετογερακίνα. Μπορείτε όμως να απολαύσετε και άλλες δραστηριότητες, όπως βόλτα με ποδήλατο στην περίμετρο της Ζάζαρης, ποδηλασία βουνού, ιππασία και πεζοπορία.

    Στις ανατολικές όχθες της λίμνης βρίσκεται ο οικισμός του Λιμνοχωρίου. Κοντά στη λίμνη είναι επίσης τα χωριά Βαλτόνερα, Ανάργυροι και Σκλήθρο.

    travelgo.gr
    Πηγή: Shutterstock
    travelgo.gr
    Πηγή: Shutterstock
    travelgo.gr
    Πηγή: Shutterstock

    Διαβάστε Επίσης

    gazzetta
    gazzetta insider reader insider