ΟΥΡΑΝΟΥΠΟΛΗ
Κείμενο: Travelgo Team

Η Αμμουλιανή είναι ένας μικρός παράδεισος στον κόλπο του Αγίου Όρους. Χρειάζεστε μόνο λίγα λεπτά με το καραβάκι για να φτάσετε στο μοναδικό κατοικημένο νησί της Χαλκιδικής με τις εξωτικές αμμουδιές που προσφέρουν την απόλυτη καλοκαιρινή χαλάρωση

Πολλοί δεν το γνωρίζουν αλλά η Χαλκιδική έχει και μικρά, παραδεισένια νησάκια που μπορούν να σας προσφέρουν τις στιγμές χαλάρωσης που αναζητάτε στις διακοπές σας, με φόντο υπέροχες παραλίες και πανέμορφα τοπία. Ένα από αυτά είναι η Αμμουλιανή, το μοναδικό κατοικημένο νησί της Κεντρικής Μακεδονίας, που βρίσκεται στο τρίτο πόδι της Χαλκιδικής, στον κόλπο του Αγίου Όρους, απέναντι από την Τρυπητή.

Με ατού τις πεντακάθαρες παραλίες με ψιλή, χρυσαφένια άμμο και τα καταπράσινα τοπία του, το μικρό αυτό νησάκι των 4,5 τετραγωνικών χιλιομέτρων, που κάποτε αποτελούσε κοινό μυστικό για τους κατοίκους της Θεσσαλονίκης και όχι μόνο, σήμερα έχει αποκτήσει φανατικούς θαυμαστές που το επιλέγουν σχεδόν κάθε χρόνο έστω και για λίγες μέρες.

Διαβάστε ακόμη:

Αμμουλιανή: Ένας μικρός παράδεισος απέναντι από το Άγιο Όρος

Πηγή: Shutterstock

Η εκδρομή σας ξεκινάει από το λιμάνι της Τρυπητής, κοντά στην Ουρανούπολη, και χρειάζεσαι περίπου 15 λεπτά με το καραβάκι για να φτάσετε στο μοναδικό κατοικημένο νησί της Χαλκιδικής. Παλιότερα, η Αμμουλιανή ήταν μετόχι της Μονής Βατοπεδίου, ενώ μετά το 1925 έγινε τόπος εγκατάστασης Μικρασιατών προσφύγων, οι οποίοι έφεραν μαζί τους ήθη και έθιμα, μία πολύτιμη γαστρονομία, την τέχνη της αλιείας, καθώς και αντικείμενα που φιλοξενούνται στο λαογραφικό Μουσείο του νησιού.

Πηγή: Shutterstock

Η Αμμουλιανή έχει έναν μοναδικό οικισμό, που προσφέρει πολλές επιλογές σε διαμονή και φαγητό. Πριν βουτήξετε στα τιρκουάζ νερά του νησιού κάντε μια βόλτα για να δείτε τα καπετάνικα σπίτια, αλλά και το παλιό ναυπηγείο, γνωστό ως Αρσανάς, όπου οι Αγιορείτες μοναχοί προστάτευαν τις βάρκες τους από την κακοκαιρία.

Πηγή: Shutterstock

Παρά το μικρό μέγεθός της (μόλις 4,5 τετρ. χλμ.), η Αμμουλιανή διαθέτει πολλές παραλίες, από τις ωραιότερες της Χαλκιδικής. Αλυκές, Καραγάτσια, Μεγάλη Άμμος και Καλοπήγαδο είναι μόνο μερικές από αυτές. Εάν σας αρέσει η πεζοπορία, θα χαρείτε ιδιαίτερα τα μονοπάτια του νησιού και την επαφή με τη φύση. Τέλος, μην παραλείψετε να δείτε τα Δρένια ή Γαϊδουρονήσια, ένα σύμπλεγμα μικρών νησιών, σε κοντινή απόσταση από την Ουρανούπολη και την Αμμουλιανή, ιδανικά για κολύμπι και καταδύσεις.

Πηγή: Shutterstock
Πηγή: Shutterstock
Πηγή: Shutterstock
Πηγή: Shutterstock
Πηγή: Shutterstock
Πηγή: Shutterstock
Πηγή: Shutterstock