Travelgo
ΠΡΟΟΡΙΣΜΟΣ
    sun-solid Θεσσαλονίκη
    Tue 16.2°C
    Clouds

    Θεσσαλονίκη: Μία και μοναδική

    ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
    Κείμενο: Travelgo Team
    Θεσσαλονίκη: Μία και μοναδική

    Το Travel by Reader.gr σας ταξιδεύει στους κορυφαίους προορισμούς για το 2022 με την AEGEAN

    Αρχόντισσα και νεανική την ίδια στιγμή, η Θεσσαλονίκη είναι μια πόλη με χίλια πρόσωπα που όσες φορές κι αν την επισκεφθείς, δεν χορταίνεται! Με τους χαλαρούς ρυθμούς της, τη ζωντανή ατμόσφαιρα, την πολιτιστική σκηνή, το καλό φαγητό και τη φημισμένη νυχτερινή ζωή της, η δεύτερη μεγαλύτερη πόλη της Ελλάδας μπορεί να καυχιέται ότι ξέρει να περιποιείται τους φιλοξενούμενούς της.

    Κλείστε αεροπορικά εισιτήρια με την AEGEAN για να ανακαλύψετε τις εικόνες, τις μυρωδιές και τις γεύσεις μιας πόλης που πάντα έχει κάτι καινούργιο να σου δώσει.

    Θεσσαλονίκη: Μία και μοναδική
    Η παραλία και ο Λευκός Πύργος (πηγή: Shutterstock)

    Γιατί να πάτε

    Τόπος με μακρά ιστορία και πολυπρόσωπη γοητεία, η Θεσσαλονίκη σας καλεί να περιηγηθείτε στα σπουδαία αξιοθέατα και μνημεία της και να ανακαλύψετε τους θησαυρούς που κρύβονται σε κάθε γωνιά της. Θα σας κερδίσουν οι κεντρικοί δρόμοι, οι πλατείες, τα γραφικά στενά, το υπέροχο φαγητό και τα γεμάτα νεανική ενέργεια στέκια της. Η Θεσσαλονίκη είναι μια πόλη που αλλάζει και αναζωογονείται διαρκώς. Το μόνο σίγουρο είναι πως θα φύγετε με την υπόσχεση ότι θα επιστρέψετε σύντομα για περισσότερες βόλτες.

    Τα top αξιοθέατα

    Ο εμβληματικός Λευκός Πύργος και η ιστορική Πλατεία Αριστοτέλους είναι στα must see αν έρχεστε πρώτη φορά στη Θεσσαλονίκη. Υπάρχουν όμως κι άλλα σημαντικά μνημεία που θα σας ταξιδέψουν στην πλούσια ιστορία της πόλης, όπως η εκκλησία της Αγίας Σοφίας, ο ναός του Αγίου Δημητρίου που είναι γνωστός για την κρύπτη του, η Αψίδα του Γαλερίου ή Καμάρα και, φυσικά, η περίφημη Ροτόντα, ένα θαύμα της βυζαντινής αρχιτεκτονικής, που μετά από πολλά χρόνια εργασιών δεσπόζει και πάλι στην καρδιά της πόλης. Σίγουρα θα κάνετε μια στάση και σε κάποιο από τα αξιόλογα μουσεία της Θεσσαλονίκης, όπως το Αρχαιολογικό Μουσείο και το Μουσείο Βυζαντινού Πολιτισμού.

    Θεσσαλονίκη: Μία και μοναδική
    Ηλιοβασίλεμα στις «Ομπρέλες» (πηγή: Shutterstock)

    Η βόλτα στη Νέα Παραλία είναι μία από τις πιο όμορφες διαδρομές της Θεσσαλονίκης και συνολικά της Ελλάδας. Ακολουθήστε τους ντόπιους σε έναν χαλαρό περίπατο για να απολαύσετε τον ήλιο και τον ουρανό της Θεσσαλονίκης, κάνοντας μια στάση για τις απαραίτητες φωτογραφίες στις περίφημες «Ομπρέλες» του Ζογγολόπουλου. Αν βρεθείτε εδώ την ώρα που ο ήλιος είναι έτοιμος να δύσει στον Θερμαϊκό, θα καταλάβετε ότι ωραίο ηλιοβασίλεμα δεν έχει μόνο η Σαντορίνη.

    Για να θεωρηθεί οποιοδήποτε πέρασμα από τη Θεσσαλονίκη ολοκληρωμένο, επιβάλλεται ένας περίπατος στην Άνω Πόλη και στη συνέχεια μια στάση για τσίπουρα και μεζέδες σε κάποιο από τα μεζεδοπωλεία που βρίσκονται εκεί. Σε αυτή τη βόλτα θα δείτε παραδοσιακά σπίτια μακεδονίτικης αρχιτεκτονικής και σημαντικά μνημεία όπως το Γεντί Κουλέ ή αλλιώς Επταπύργιο, τη Μονή Βλατάδων και τον Πύργο Τριγωνίου. Η καταπληκτική θέα από εδώ στην υπόλοιπη πόλη είναι ακόμη ένας καλός λόγος για να αγαπήσετε τη Θεσσαλονίκη.

    Θεσσαλονίκη: Μία και μοναδική
    Θέα από την Άνω Πόλη (πηγή: Shutterstock)

    Μυστικά από ντόπιους

    Ανακαλύψτε τις μικρές, «μυστικές» πλατείες της Άνω Πόλης: την ανέγγιχτη στον χρόνο πλατεία Τερψιθέας με το οθωμανικό μαυσωλείο το οποίο χρονολογείται από τον 16ο αιώνα, αλλά και την πλατεία των Αγίων Αναργύρων με την ομώνυμη εκκλησία και το γκρεμισμένο μιναρέ του Ποπάρα τζαμί, όπου μπορείτε να απολαύσετε τον καφέ σας στη σκιά των πλατανιών.

    Οι γεύσεις

    Βασικό κομμάτι της εμπειρίας που προσφέρει η Θεσσαλονίκη είναι χωρίς αμφιβολία το φαγητό της. Σε αυτή την πόλη τρως πολύ καλά - όλοι το ξέρουν αυτό. Δεν αποτελεί έκπληξη που η Θεσσαλονίκη αναδείχθηκε γαστρονομική πρωτεύουσα της Unesco τον Νοέμβριο του 2021. Μπουγάτσες, μεζέδες κάθε λογής, σουτζουκάκια και λαχταριστά γλυκά (πολίτικα, σιροπιαστά, τρίγωνα Πανοράματος, γεμιστά τσουρέκια) θα σας βάλουν σίγουρα σε πειρασμό. Η γαστρονομική σκηνή της πόλης είναι πλούσια και καλύπτει γούστο: από κλασικά μεζεδοπωλεία μέχρι υψηλή γαστρονομία και street food στέκια. Μην παραλείψετε να κάνετε μια βόλτα στις παραδοσιακές αγορές, στο Καπάνι, στα γραφικά σοκάκια γύρω από την Πλατεία Άθωνος και στο Μπιτ Παζάρ, όπου θα βρείτε καφενεδάκια και ουζερί που σερβίρουν οικονομικούς μεζέδες.

    Θεσσαλονίκη: Μία και μοναδική
    Νυχτερινή άποψη της Νέας Παραλίας (πηγή: Shutterstock)

    Η νυχτερινή διασκέδαση

    Ανεξάρτητα από το γούστο σας στη μουσική και τη διασκέδαση, είναι σίγουρο πως στη Θεσσσαλονίκη θα βρείτε πολύ περισσότερα από όσα ψάχνετε: ιστορικά μαγαζιά, cocktail bars, μπυραρίες, μουσικές σκηνές και χαλαρά all day στέκια δίπλα στη θάλασσα. Και ποιος δεν ξέρει τα Λαδάδικα, την ιστορική συνοικία που αποτελεί συνώνυμο της διασκέδασης στη Θεσσαλονίκη. Τα τελευταία χρόνια, στα πάνω τους βρίσκονται τα Άνω Λαδάδικα, ενώ η Βαλαωρίτου παραμένει το σημείο συνάντησης όλων εκείνων που αγαπούν τη νύχτα της Θεσσαλονίκης.

    Κοντινές εξορμήσεις

    Ατελείωτες χρυσαφένιες αμμουδιές, ξεχωριστή φύση, γραφικοί οικισμοί, μπιτάτα beach bars αλλά και ήρεμες γωνιές για απομόνωση σάς περιμένουν στη Χαλκιδική, έναν από τους πιο αγαπημένους προορισμούς για καλοκαιρινές διακοπές. Εκτός από παραλίες που μαγεύουν τους πάντες, η Χαλκιδική έχει και πανέμορφα ορεινά χωριά, όπως η Αρναία και ο Παρθενώνας, που αξίζει να γνωρίσετε αν έχετε περισσότερο χρόνο.

    Πώς να πάτε

    Η AEGEAN έχει καθημερινές πτήσεις για Θεσσαλονίκη. Κλείστε εισιτήριο!

    Δείτε το αφιέρωμα με τους κορυφαίους προορισμούς του μήνα

    Το Άγαλμα του Μεγάλου Αλεξάνδρου στη Νέα Παραλία (πηγή: Shutterstock)
    Το Άγαλμα του Μεγάλου Αλεξάνδρου στη Νέα Παραλία (πηγή: Shutterstock)
    Ηλιοβασίλεμα στην παραλία (πηγή: Shutterstock)
    Ηλιοβασίλεμα στην παραλία (πηγή: Shutterstock)
    Η Πλατεία Αριστοτέλους (πηγή: Shutterstock)
    Η Πλατεία Αριστοτέλους (πηγή: Shutterstock)
    Η Ροτόντα (πηγή: Shutterstock)
    Η Ροτόντα (πηγή: Shutterstock)
    Το Γεντί Κουλέ (πηγή: Shutterstock)
    Το Γεντί Κουλέ (πηγή: Shutterstock)
    Γραφικό στενό στην Άνω Πόλη (πηγή: Shutterstock)
    Γραφικό στενό στην Άνω Πόλη (πηγή: Shutterstock)
    Κουλούρι Θεσσαλονίκης (πηγή: Shutterstock)
    Κουλούρι Θεσσαλονίκης (πηγή: Shutterstock)
    Ο Λευκός Πύργος φωτισμένος (πηγή: Shutterstock)
    Ο Λευκός Πύργος φωτισμένος (πηγή: Shutterstock)

    Διαβάστε Επίσης

    gazzetta
    gazzetta insider reader insider