Travelgo
ΠΡΟΟΡΙΣΜΟΣ
    sun-solid Αθήνα
    Sat 14.9°C
    Clouds

    Χειμερινή απόδραση στο Ναύπλιο - Εμπειρίες, μυστικά και ό,τι αξίζει να δείτε

    ΝΑΥΠΛΙΟ
    Κείμενο: Travelgo Team
    Χειμερινή απόδραση στο Ναύπλιο - Εμπειρίες, μυστικά και ό,τι αξίζει να δείτε

    Ταξιδεύουμε στο Ναύπλιο και σας αποκαλύπτουμε όλα όσα αξίζει να δείτε και να κάνετε, μαζί με τις καλύτερες διευθύνσεις για διαμονή και φαγητό

    Μία από τις ωραιότερες πόλεις της Ελλάδας, η «πρωτεύουσα των ερωτευμένων» και ένας από τους πρώτους προορισμούς που μας έρχονται στο μυαλό όταν σκεφτόμαστε εκδρομή για το Σαββατοκύριακο. Το Ναύπλιο είναι ένας τόπος που αγαπάμε να επιστρέφουμε κάθε εποχή και με κάθε ευκαιρία. Ιστορία, βενετσιάνικη φινέτσα, θάλασσα, ρομαντικοί περίπατοι και καλό φαγητό συνθέτουν το τέλειο σκηνικό για μια απόδραση από την καθημερινότητα, μόλις μιάμιση ώρα μακριά από την Αθήνα. Ακολουθεί ένας μικρός οδηγός για να ζήσετε ολοκληρωμένη την εμπειρία του Ναυπλίου.

    Παλιά Πόλη Ναυπλίου: Ρομάντζο και Ιστορία

    travelgo.gr
    Η Παλιά Πόλη του Ναυπλίου είναι μία από τις πιο γραφικές της Ελλάδας (πηγή: Shutterstock)

    Στο Ναύπλιο δεν γίνεται παρά να ξεκινήσετε με βόλτες στην υπέροχη παλιά πόλη, μία από τις ωραιότερες και πιο ρομαντικές της Ελλάδας. Η «Νάπολη της Ανατολής» των Ενετών, η πρώτη επίσημη πρωτεύουσα της Ελλάδας, παραμένει αρχοντική. Ενετικά κάστρα, πανέμορφα νεοκλασικά, βενετσιάνικη αρχιτεκτονική, πλακόστρωτα στενά και λουλουδιασμένα μπαλκόνια συνθέτουν ένα σκηνικό που γοητεύει με την ομορφιά και την ιστορικότητά του.

    travelgo.gr
    Η Πλατεία Συντάγματος (πηγή: Shutterstock)

    Η Πλατεία Συντάγματος περιτριγυρίζεται από ιστορικά κτήρια, όπως την ενετική Αποθήκη του Στόλου, όπου στεγάζεται σήμερα το Αρχαιολογικό Μουσείο, το Βουλευτικό, πρώην τζαμί του Αγά-πασά, και το άλλοτε Αλληλοδιδακτικό σχολείο, γνωστό στα νεότερα χρόνια ως Τριανόν. Άλλα σημαντικά αξιοθέατα που θα δείτε στην παλιά πόλη είναι η εκκλησία του Αγίου Σπυρίδωνα (όπου δολοφονήθηκε ο Ιωάννης Καποδίστριας), ο ναός του Αγίου Γεωργίου (με σημαντικές εικόνες και τοιχογραφίες, όπως το αντίγραφο του Μυστικού Δείπνου του Ντα Βίντσι), η Πλατεία Τριών Ναυάρχων με το Δημαρχείο, καθώς και η Πλατεία Φιλελλήνων.

    Ναύπλιο
    Ναύπλιο
    Γραφικά σοκάκια στην παλιά πόλη του Ναυπλίου (πηγή: Shutterstock)

    Χαθείτε στα στενά πλακόστρωτα και παρατηρήστε γύρω σας τα αρχιτεκτονικά στοιχεία που αφηγούνται την ιστορία του Ναυπλίου. Ανεβείτε τις σκάλες του Ψαρομαχαλά, της πιο παλιάς συνοικίας της πόλης, περπατήστε στον κεντρικό πεζόδρομο της Βασιλέως Κωνσταντίνου με τα αμέτρητα καταστήματα, στην οδό Σταϊκοπούλου με τα πολλά ταβερνάκια και στην παραλιακή περατζάδα της Μπουμπουλίνας.

    Τα κορυφαία αξιοθέατα του Ναυπλίου

    Μπούρτζι

    travelgo.gr
    Το Μπούρτζι (πηγή: Shutterstock)

    Το μικρό νησάκι-φρούριο στην είσοδο του κόλπου είναι το σήμα κατατεθέν του Ναυπλίου. Αρχικά ονομαζόταν νησάκι του Αγίου Θεοδώρου. Το Mπούρτζι οχυρώθηκε από τους Ενετούς το 1473, που τοποθέτησαν εκεί πυροβόλα όπλα, και λειτούργησε ως φρούριο μέχρι το 1865. Υπήρξε η πρώτη φυλακή του Κολοκοτρώνη, για καιρό ήταν κατοικία των δημίων του Παλαμηδίου, ενώ την περίοδο 1960-1970 λειτούργησε ως ξενοδοχείο.

    Παλαμήδι

    travelgo.gr
    Το Παλαμήδι (πηγή: Shutterstock)

    Υπάρχει ο εύκολος τρόπος (με το αυτοκίνητο) και ο δύσκολος τρόπος (τα περιβόητα 999 σκαλοπάτια που στην πραγματικότητα είναι λίγο λιγότερα) για να ανέβεις στο Παλαμήδι, το φρούριο το οποίο κατασκευάστηκε το 1687 από τους Ενετούς σε ύψος 216 μέτρων και σήμερα αποτελεί ένα από τα δημοφιλέστερα αξιοθέατα του Ναυπλίου. Όπως και να ανέβεις όμως, η θέα από εκεί στην πόλη και τη θάλασσα είναι μοναδική.

    Ακροναυπλία

    travelgo.gr
    Η Ακροναυπλία από ψηλά (πηγή: Shutterstock)

    Η ακρόπολη του Ναυπλίου που οι Οθωμανοί ονόμαζαν Ιτς-Καλέ χτίστηκε από τους Ενετούς και ύστερα πέρασε στα χέρια των Βυζαντινών και των Τούρκων. Αποτελείται από τρία επίπεδα, που το καθένα ήταν και ένα ξεχωριστό κάστρο με τείχη κτισμένα σε διαφορετικές ιστορικές περιόδους. Από τον βράχο της Ακροναυπλίας θα απολαύσετε μοναδική θέα προς το Μπούρτζι και την παραλία της Αρβανιτιάς.

    Μη χάσετε

    Ο γύρος της Αρβανιτιάς

    travelgo.gr
    Ο γύρος της Αρβανιτιάς είναι η ωραιότερη βόλτα (πηγή: Shutterstock)

    Αν ακολουθήσετε τον πλακόστρωτο πεζόδρομο της Αρβανιτιάς γύρω από την Ακροναυπλία, θα απολαύσετε μια ειδυλλιακή βόλτα με θέα τα νερά του Αργολικού Κόλπου. Θα ξεκινήσετε από το τέλος της προκυμαίας και θα καταλήξετε μετά από περίπου 1 χλµ. στην πλατεία της Αρβανιτιάς.

    Τα μουσεία του Ναυπλίου

    travelgo.gr
    Tο Αρχαιολογικό Μουσείο (πηγή: Shutterstock)

    Το Ναύπλιο διαθέτει έναν ακόμη θησαυρό: τα εξαιρετικά μουσεία του. Αξίζει να επισκεφτείτε το σύγχρονο Αρχαιολογικό Μουσείο στην Πλατεία Συντάγματος (από τα εκθέματα ξεχωρίζει η χάλκινη πανοπλία από το μυκηναϊκό νεκροταφείο των Δενδρών), αλλά και το βραβευμένο Πελοποννησιακό Λαογραφικό Ίδρυμα που διαθέτει μοναδικές συλλογές από το λαϊκό και το νεότερο πολιτισμό της περιοχής. Μοναδικό στο είδος του είναι το Μουσείο Κομπολογιού, που ιδρύθηκε το 1998 από το ζεύγος Ευαγγελινού. Η συλλογή του περιλαμβάνει περίπου 1.000 κομπολόγια από όλο τον κόσμο που χρονολογούνται από το 1700 ως το 1950. Μπορείτε επίσης να επισκεφθείτε το πολύ ενδιαφέρον Πολεμικό Μουσείο και το παράρτημα της Εθνικής Πινακοθήκης (φιλοξενεί έργα των Θ. Βρυζάκη, Φ. Μαργαρίτη, Διον. Τσόκου, Ν. Γύζη, Νικ. Λύτρα κ.ά.).

    5 πράγματα που δεν γνωρίζετε για το Ναύπλιο

    travelgo.gr
    Ανηφορικά σκαλιά οδηγούν σε όμορφες γωνιές με ζωηρά χρώματα (πηγή: Shutterstock)
    • Τα σκαλιά του Παλαμηδίου δεν είναι 999, όπως τα θέλει ο μύθος, αλλά 857.
    • Η παλιά πόλη του Ναυπλίου ενώνεται με την Ακροναυπλία μέσα από τις δρομόσκαλες, που ξεκινούν από το ύψος της Πλατείας Συντάγματος. Οι δρομόσκαλες χαρακτηρίζουν και διέρχονται από τη συνοικία του Ψαρομαχαλά - εδώ τα περισσότερα σοκάκια είναι γεμάτα σκαλοπάτια.
    • Ο Ψαρομαχαλάς, η πιο παλιά γειτονιά του Ναυπλίου, φημολογείται ότι ονομάστηκε έτσι από τους ψαράδες που κατοικούσαν εκεί από την εποχή του Βυζαντίου.
    • Στην Πλατεία Τριών Ναυάρχων λειτούργησε το πρώτο φαρμακείο της Ελλάδας, του Βονιφάτιου Βοναφίν, ο οποίος ταρίχευσε το σώμα του Καποδίστρια. Επίσης, στην πλατεία βρισκόταν το Κυβερνείο του Καποδίστρια, ένα από τα σημαντικότερα κτήρια της πόλης, που καταστράφηκε από πυρκαγιά το 1929.
    • Μεταξύ της εκκλησίας των Aγίων Πάντων και του σημερινού νεκροταφείου της πόλης, συναντά κανείς, στην οδό Mιχαήλ Iατρού, ένα υπέροχο λιοντάρι λαξευμένο στον βράχο. Ο «θλιμμένος Λέων του Ναυπλίου» ή ο «Λέων των Βαυαρών» είναι ένα αξιοθέατο που λίγοι γνωρίζουν. Το τεράστιο γλυπτό φιλοτεχνήθηκε από τον Βαυαρό γλύπτη Christian Heinrich Siegel έχοντας ως πρότυπο τον λέοντα της Λουκέρνης του Bertel Thorvaldsen. Ο λόγος που δημιουργήθηκε αυτό το σπάνιας ομορφιάς μνημείο πριν από 180 και πλέον χρόνια, ήταν για να αποδώσει φόρο τιμής στα θύματα μιας επιδημίας εκείνης της εποχής.

    Κοντινές αποδράσεις από το Ναύπλιο

    travelgo.gr
    Μυκήνες (πηγή: Shutterstock)

    Σε απόσταση 4 χλμ. από το Ναύπλιο, η Αρχαία Τίρυνθα, Μνημείο Παγκόσμιας Κληρονομιάς της UNESCO, υπήρξε μία από τις σπουδαιότερες μυκηναϊκές ακροπόλεις. Θα δείτε τα ξακουστά «κυκλώπεια» τείχη που περιέκλειαν την ακρόπολη, το τοιχογραφημένο ανάκτορο και το δυτικό προμαχώνα, μεταξύ άλλων. Κι αν δεν έχετε χορτάσει Ιστορία, σε απόσταση 20 χλμ. από το Ναύπλιο σας περιμένουν οι Μυκήνες.

    ΟΔΗΓΟΣ ΝΑΥΠΛΙΟΥ

    Διαμονή

    • Η μαγευτική θέα στο Παλαμήδι, η ζεστή φιλοξενία και οι ποιοτικές παροχές συνδυάζονται μοναδικά στο ολοκαίνουργιο Liberty of Nafplio (άνοιξε το καλοκαίρι του 2021), για να προσφέρουν στους επισκέπτες μια αξέχαστη εμπειρία διαμονής.
    travelgo.gr
    Liberty of Nafplio
    • Μπροστά ακριβώς από το Μπούρτζι και τη θάλασσα, το boutique hotel Impero Luxury Suites θα σας φιλοξενήσει σε ένα μοναδικό περιβάλλον υψηλής αισθητικής που προσφέρει την απόλυτη ισορροπία μεταξύ του κλασικού και του μοντέρνου.
    • Το ξενοδοχείο Leto Nuevo αποτελεί ιδανική επιλογή διαμονής για όσους αναζητούν έναν συνδυασμό ποιότητας, άνεσης, πολυτέλειας και προνομιακής τοποθεσίας στο Ναύπλιο.
    • Η διαμονή στο Ilion Hotel-Suites, σε ένα επιβλητικό κτήριο 400 ετών, πρώην κατοικία ενός δημάρχου του Ναυπλίου, θα σας μείνει αξέχαστη. Βρίσκεται σε κεντρική θέση στο Ναύπλιο, μόλις δύο βήματα από την Πλατεία Συντάγματος.
    • Το Hotel Ippoliti στεγάζεται σε παλιό αρχοντικό στο κέντρο της πόλης και προσφέρει όμορφα ευρύχωρα δωμάτια και πολυτελείς σουίτες, όλα προσεκτικά διακοσμημένα σε ένα ανάλαφρο νεοκλασικό στυλ, με αυθεντικά έπιπλα Τοσκάνης.
    • Κλασική επιλογή διαμονής είναι και το Grand Sarai που στεγάζεται σε ένα από τα πιο παλιά κτήρια του ιστορικού κέντρου. Προσφέρει δωμάτια με πανοραμική θέα στον κόλπο της Αργολίδας, την παλιά πόλη και το Παλαμήδι.
    • Το Carpe Diem Boutique Hotel είναι ένα καινούργιο ξενοδοχείο στην καρδιά της παλιάς πόλης, με ιδιαίτερη διακόσμηση. Από την πρώτη στιγμή θα νιώσετε σαν στο σπίτι σας.
    • Το Latini Family Hotel είναι ιδανικό για οικογένειες που θέλουν να περάσουν όμορφες στιγμές μαζί. Στην πλατεία Φιλελλήνων, ένα καπεταναίικο αρχοντικό μετατράπηκε σε ένα ιδιαίτερο οικογενειακό ξενοδοχείο με καλλιτεχνική αύρα.
    • Το Antonio Gambello Luxury Rooms είναι ένα ξενοδοχείο ξεχωριστής αισθητικής στην καρδιά της παλιάς πόλης. Στεγάζεται σε ένα διατηρητέο κτήριο του 18ου αιώνα και προσφέρει πολυτελή διαμονή, συνδυάζοντας αρμονικά το χθες με το σήμερα.
    • Η Pension Dafni βρίσκεται κοντά στην Πύλη της Ξηράς και λίγα μόνο μέτρα από τα σκαλοπάτια του Παλαμηδίου. Στο εσωτερικό της αντιλαμβάνεσαι πως υπάρχουν ακόμη καταλύματα που συνδυάζουν την απλότητα με την πολυτέλεια τόσο αρμονικά.
    • Μια καλή επιλογή για διαμονή στο κέντρο της πόλης είναι και το Vida Residential Apartments. Αυτά τα άνετα και πολυτελή διαμερίσματα βρίσκονται στον 2ο και 3ο όροφο μιας πολυκατοικίας και μπορούν να φιλοξενήσουν από 2 έως 4 άτομα.
    • Εναλλακτικά, μπορείτε να μείνετε στα πολυτελή πετρόκτιστα διαμερίσματα του Klymeni Traditional Homes, μόλις 1 χλμ. από το Παλαμήδι. Έχουν πανοραμική θέα στο φρούριο του Παλαμηδίου, το Ναύπλιο και τον αργολικό κόλπο.
    • Πολύ κοντά στην πόλη του Ναυπλίου, πάνω σε έναν λόφο στα Πυργιώτικα με θέα στην παραλία του Τολού, βρίσκεται το Perivoli Hotel. Διαθέτει μεγάλη εξωτερική πισίνα και εστιατόριο που σερβίρει τοπικά γκουρμέ πιάτα.

    Φαγητό

    • Ο Μπούνος Ψαροσαβούρας είναι ένα από τα πλέον κλασικά στέκια για φρέσκο ψάρι και θαλασσινούς μεζέδες.
    • Σταθερή αξία για τους λάτρεις της ψαροφαγίας αποτελεί και ο Αραπάκος στην οδό Μπουμπουλίνας.
    • Στην 25ης Μαρτίου αξίζει να δοκιμάσετε τις γεύσεις που έχουν να προτείνουν το Πηδάλιο και η Μέντα.
    travelgo.gr
    Πηδάλιο
    • Για καλή ελληνική κουζίνα, οι ντόπιοι θα σας προτείνουν τον Νούλη.
    • Στο wine-bar-restaurant 3 Sixty θα γευτείτε κρέατα υψηλής ποιότητας από όλο τον κόσμο συνοδεία κρασιών από επιλεγμένα τοπικά πελοποννησιακά οινοποιεία και διάσημα κτήματα της Βόρειας Ελλάδας.
    • Για ιταλικό φαγητό υπάρχουν το Il Porto και το Scuola Pizza Bar.
    • Ο πολυχώρος Φουγάρο, στους ανακαινισμένους χώρους της παλιάς βιομηχανίας Ανθός, διαθέτει και εστιατόριο που σερβίρει πιάτα φτιαγμένα κυρίως με ντόπια υλικά.
    • Αξίζει επίσης να επισκεφθείτε το χωριό Πυργιώτικα για να φάτε κρέατα στα κάρβουνα και χειροποίητες γκόγκες στην ταβέρνα Τ’Αλώνια.
    • Δεν γίνεται να πάτε στο Ναύπλιο και να μην δοκιμάσετε παγωτό. Διάσημο είναι το Antica Gelateria di Roma (γνωστό ως ο «Ιταλός») που προσφέρει χειροποίητο ιταλικό παγωτό και σορμπέ σε διάφορες γεύσεις φρούτων.

    Καφές & ποτό

    Διαβάστε Επίσης

    gazzetta
    gazzetta insider reader insider