Travelgo
ΠΡΟΟΡΙΣΜΟΣ
    sun-solid Αθήνα
    Thu 20.4°C
    Clouds

    Ναύπακτος: Προορισμός... παντός καιρού

    ΝΑΥΠΑΚΤΟΣ
    Κείμενο: Travelgo Team
    Ναύπακτος: Προορισμός... παντός καιρού

    Ένας κοντινός προορισμός, για Σαββατοκύριακα ή και για περισσότερες μέρες, που συνδυάζει μοναδικά το βουνό με τη θάλασσα. Η Ναύπακτος και η Ορεινή Ναυπακτία μάς καλούν σε μια συναρπαστική απόδραση που τα έχει όλα

    Αν φτιάχναμε μια λίστα με τους ιδανικούς προορισμούς για αποδράσεις παντός καιρού, η Ναύπακτος θα ήταν σίγουρα μέσα σε αυτούς. Γιατί συνδυάζει μοναδικά το βουνό με τη θάλασσα και γιατί έχει πολλά να δεις και να κάνεις όλες τις εποχές.

    Χτισμένη ανάμεσα στο Αντίρριο και τις εκβολές του ποταμού Μόρνου, στην είσοδο του Κορινθιακού κόλπου, η γραφική παραθαλάσσια πόλη της Αιτωλοακαρνανίας διατηρεί αναλλοίωτο το παραδοσιακό χρώμα της και ταξιδεύει τον επισκέπτη στο χρόνο με το ενετικό λιμάνι και το καλοδιατηρημένο κάστρο της. Η γοητευτική πόλη της Ναυπάκτου έχει πολλά για να σας κρατήσει, αλλά ταυτόχρονα αποτελεί και ένα εξαιρετικό ορμητήριο για κάθε είδους αποδράσεις. Έχει τις παραλίες της για το καλοκαίρι, έχει όμως και την Ορεινή Ναυπακτία με την υπέροχη φύση τα παραδοσιακά χωριά της για τους λάτρεις του βουνού και της περιπέτειας.

    Διαβάστε ακόμη:

    Ναύπακτος: Η γοητευτική καστροπολιτεία

    travelgo.gr
    Η Ναύπακτος είναι ένα από τα πιο ρομαντικά μέρη της Ελλάδας (πηγή: Shutterstock)

    Το ενετικό λιμάνι, με τους δύο πύργους που κλείνουν την είσοδο του, αποτελεί το σήμα κατατεθέν της πόλης. Αποτελούσε τμήμα της οχύρωσης της μεσαιωνικής Ναυπάκτου, ενώ σήμερα αποτελεί σημείο συνάντησης για τους κατοίκους της καθ’ όλη τη διάρκεια της ημέρας. Οι πολύχρωμες βάρκες και τα ιστιοπλοϊκά δίνουν το δικό τους χρώμα σε ένα από τα πλέον πολυφωτογραφημένα μέρη.

    travelgo.gr
    Το ενετικό λιμάνι της Ναυπάκτου (πηγή: Shutterstock)

    Συνέχεια του λιμανιού είναι το Στενοπάζαρο, η παλιά αγορά της πόλης, με τα διώροφα παραδοσιακά κτήρια. Το πλακόστρωτο σοκάκι σφύζει από χρώμα και ζωή, με όμορφα cafes και καταστήματα. Στο τέλος του Στενοπάζαρου βρίσκεται ο μητροπολιτικός ναός του Αγίου Δημητρίου και λίγο πιο πέρα το Δημαρχείο. Απέναντι ακριβώς υψώνεται το αρχοντικό του λογοτέχνη Γεωργίου Αθανασιάδη Νόβα.

    Το βενετσιάνικο κάστρο στην κορυφή του λόφου, σαγηνεύει με την εντυπωσιακή θέα που χαρίζει. Το θέαμα, μάλιστα, το βράδυ, με τη φωτισμένη γέφυρα Ρίου-Αντιρρίου στο φόντο, γίνεται ακόμα πιο εντυπωσιακό. Το Κάστρο της Ναυπάκτου είναι ένα από τα πλέον καλοδιατηρημένα παραδείγματα φρουριακής αρχιτεκτονικής στην Ελλάδα. Τη σημερινή του μορφή την οφείλει στους Ενετούς που έχτισαν πάνω στην αρχαία οχύρωση, ενώ οι υπόλοιποι «ιδιοκτήτες» πρόσθεσαν τη δική τους σφραγίδα.

    travelgo.gr
    Το κάστρο της Ναυπάκτου (πηγή: Shutterstock)

    Στη διαδρομή προς το κάστρο, θα συναντήσετε τον Πύργο του Μπότσαρη, ένα εντυπωσιακό κτήριο του 15ου αιώνα που χρησιμοποιήθηκε πολλές φορές για τη στέγαση των εκάστοτε ηγεμόνων της πόλης. Αμέσως μετά την απελευθέρωση της Ναυπάκτου, το 1829, ήρθε στην κατοχή του στρατηγού Νότη Μπότσαρη, ενώ σήμερα ανήκει στο «Ίδρυμα Δημητρίου και Αίγλης Μπότσαρη» και φιλοξενεί διαρκή έκθεση αντιγράφων από πίνακες και χάρτες που έχουν σχέση με τη Ναυμαχία της Ναυπάκτου. Θα δείτε, επίσης, το ξακουστό Ρολόι, το νεότερο μνημείο της ιστορικής πόλης της Αιτωλοακαρνανίας, που χτίστηκε το 1914 από τον Μητροπολίτη Σεραφείμ Δομβοϊτη και θεωρείται ένα από τα ομορφότερα αξιοθέατα της πόλης.

    travelgo.gr
    Θέα στο λιμάνι της Ναυπάκτου από το κάστρο (πηγή: Shutterstock)

    Αν βρεθείτε στη Ναύπακτο το καλοκαίρι, πέρα από τις δύο πεντακάθαρες παραλίες της Ναυπάκτου, το Γρίμποβο ανατολικά και την Ψανή δυτικά, οι οποίες ξεχωρίζουν για τα αιωνόβια πλατάνια τους, μπορείτε να απολαύσετε το μπάνιο σας και σε άλλες κοντινές παραλίες και να εξερευνήσετε τα γύρω μέρη: Χιλιαδού, Μοναστηράκι, Σκάλωμα, Μαραθιάς, Γλυφάδα, Σπηλιές και το μικρό νησάκι απέναντι, τα Τριζόνια.

    Απόδραση στην Ορεινή Ναυπακτία

    travelgo.gr
    Άποψη της Άνω Χώρας στην Ορεινή Ναυπακτία (πηγή: Shutterstock)

    Στα ορεινά της Αιτωλοακαρνανίας, λίγο βορειότερα από την πόλη της Ναυπάκτου, η Ορεινή Ναυπακτία με την υπέροχη φύση και τα γραφικά χωριά της, είναι ένας από τους ομορφότερους προορισμούς της ηπειρωτικής Ελλάδας για φθινοπωρινές και χειμερινές αποδράσεις.

    Αφήνοντας πίσω σας τη Ναύπακτο, με κατεύθυνση τα ορεινά της περιοχής, οι φιδίσιοι, ανηφορικοί δρόμοι θα σας οδηγήσουν σε χωριά που πνίγονται στο πράσινο, σε αλπικά τοπία και σε μονοπάτια μέσα σε ατελείωτα δάση. Στην Ορεινή Ναυπακτία (τα Κράβαρα όπως λεγόταν παλαιότερα) θα βρείτε το ιδανικό σκηνικό για απόδραση από την καθημερινότητα, επαφή με φύση, χαλάρωση και ηρεμία.

    travelgo.gr
    Στην Άνω Χώρα (πηγή: Shutterstock)

    Μετά από περίπου 60 χλμ. από την πόλη της Ναυπάκτου, στα 1.050 μ. υψόμετρο, θα συναντήσετε την Άνω Χώρα, το πιο αναπτυγμένο τουριστικά χωριό της περιοχής. Βρίσκεται στη μέση ενός καταπληκτικού δάσους με έλατα και καστανιές που εισχωρούν μέχρι το χωριό, κι έχει φροντισμένα πέτρινα σπίτια με κόκκινες κεραμιδοσκεπές, καλντερίμια και παραδοσιακούς ξενώνες με θέα όλο το βουνό. Οι βόλτες θα σας οδηγήσουν μέχρι την άλλη «γειτονιά» του χωριού, τη Κάτω Χώρα, που βρίσκεται λίγο χαμηλότερα. Εκτός από το μονοπάτι που συνδέει την Άνω με την Κάτω Χώρα, υπάρχει και το μονοπάτι του Ηρακλή που ενώνει την Άνω Χώρα με την Αμπελακιώτισσα περνώντας μέσα από το φαράγγι του Κάκαβου- η χαρά του πεζοπόρου!

    travelgo.gr
    Το μοναστήρι της Παναγίας Αμπελακιώτισσας (πηγή: Shutterstock)

    Βορειοδυτικά από την Άνω Χώρα, η Αμπελακιώτισσα προσφέρει μοναδική θέα στο ειδυλλιακό τοπίο γύρω της. Το χωριό πήρε το όνομά του από το ομώνυμο μοναστήρι που βρίσκεται στην περιοχή και χρονολογείται από το 1455. Σύμφωνα με την παράδοση η εικόνα της Παναγίας που βρέθηκε στο σημείο που χτίστηκε το μοναστήρι προέρχεται από τα Αμπελάκια Θεσσαλίας.

    H Ελατού είναι ένα χωριό «όνομα και πράμα», μιας και είναι χωμένο μέσα στα έλατα στην πλαγιά ενός βουνού, σε υψόμετρο 1.050 μέτρων. Πέτρινα σπίτια, καλντερίμια και υπέροχη θέα στις κατάφυτες πλαγιές που αγκαλιάζουν το χωριό, προσφέρουν το ιδανικό σκηνικό για χαμηλών τόνων αποδράσεις.

    Πενήντα χιλιόμετρα μετά τη Ναύπακτο, θα βρείτε τον Πλάτανο, με τα πανέμορφα καλντερίμια, τα πέτρινα σπίτια και τα παραδοσιακά καφενεδάκια. Πρόκειται για ένα από τα ομορφότερα χωριά της περιοχής, που διατηρεί αναλλοίωτο τον παραδοσιακό χαρακτήρα του. Η ταμπέλα στο πλατάνι της πλατείας σε ενημερώνει: «Υψόμετρο 875 μ., κλίμα υγιεινό».

    travelgo.gr
    Ο Πλάτανος (πηγή: Τα Σπιτάκια της Ιφιγένειας)

    Έχοντας ως αφετηρία τον Πλάτανο μπορείτε να κατευθυνθείτε προς την εντυπωσιακή τεχνητή λίμνη του Ευήνου. Τα χωριά Νεοχώρι, Αράχοβα, Κλεπά και Περδικόβρυση προσφέρουν μαγευτική θέα στην πανέμορφη Ευηνολίμνη και στο φράγμα του Εύηνου. Έχουν ελάχιστους μόνιμους κατοίκους και ελκύουν εκείνους που αναζητούν ηρεμία και επαφή με τη φύση.

    travelgo.gr
    Η Ευηνολίμνη (Πηγή: Shutterstock)

    Ο ποταμός Εύηνος είναι ένα «εύκολο» ποτάμι ιδανικό για αρχάριους του rafting, που θέλουν να μυηθούν στο σπορ. Η διαδρομή ξεκινάει από τη γέφυρα του Πόρου και καταλήγει στο Διεθνές Προπονητικό Κέντρο Canoe-Kayak, λίγο πριν τη γέφυρα του Μπανιά. Όλη η περιοχή προσφέρεται για δραστηριότητες όπως πεζοπορία, ορεινή ποδηλασία και διαδρομές με οχήματα 4Χ4. Αν είστε λάτρεις της περιπέτειας, στην Ορεινή Ναυπακτία θα βρείτε τον παράδεισό σας.

    ΔΙΑΜΟΝΗ

    Ναύπακτος

    • Το Angelland Luxury Suites βρίσκεται σε μια εξαιρετική τοποθεσία στο κέντρο της Ναυπάκτου, προσφέροντας υψηλής ποιότητας διαμονή σε ευρύχωρες σουίτες 36 τ.μ. σε ένα πανέμορφο και καλοσχεδιασμένο κτήριο.
    • Το Battaglia di Lepanto Boutique Hotel που στεγάζεται σε ένα πλήρως ανακαινισμένο διατηρητέο κτήριο, αποτελεί μια ξεχωριστή πρόταση για πολυτελή διαμονή στην καρδιά της Ναυπάκτου.
    • To ρομαντικό Αρχοντικό της Πέπως διαθέτει δωμάτια με ιδιαίτερη αισθητική σε ένα νεοκλασικό του 1850.
    • Μια ποιοτική επιλογή είναι και το διακριτικά πολυτελές Nafs Hotel μπροστά στην παραλία.
    • Το Evinos Garden σας καλωσορίζει σε ένα βιολογικό αγρόκτημα στο χωριό Τρίκορφο Ναυπακτίας, στα μέσα της διαδρομής Μεσολογγίου-Ναυπάκτου, με μια υπέροχη πανοραμική θέα στους γύρω λόφους και τη μοναδική κοίτη του Ευήνου.
    • Το ξενοδοχείο Cavos Fokidos βρίσκεται σε ένα ήσυχο και ρομαντικό περιβάλλον στην περιοχή της Χιλιαδούς, μόλις 10 λεπτά (7 χλμ.) από την πόλη της Ναυπάκτου.
    • Το Παραθάλασσο, στο γραφικό Μοναστηράκι, μόλις 11 χλμ. από τη Ναύπακτο, διαθέτει 4 πέτρινες και καλαίσθητες βίλες που θα σας κάνουν να νιώσετε σαν στο εξοχικό σας.

    Ορεινή Ναυπακτία

    • Τα Σπιτάκια της Ιφιγένειας στον Πλάτανο της Ορεινής Ναυπακτίας καλωσορίζουν από το 2008 που ξεκίνησαν τη λειτουργία τους, όσους αγαπούν την ορεινή ελληνική φύση. Ο ξενώνας διαθέτει και εστιατόριο.
    • Στην Άνω Χώρα θα βρείτε τα Πέτρινα, το Κανναβέικο και το Xenios Chalets.
    • Στην Αμπελακιώτισσα σάς περιμένει ο ξενώνας Δρυάδες.
    • Στην Ελατού βρίσκεται το ξενοδοχείο Η Ελατού κρυμμένο μέσα στην υπέροχη φύση.

    ΦΑΓΗΤΟ

    Ναύπακτος

    • Νόστιμα και καλομαγειρεμένα πιάτα θα βρείτε στο Απίκο (must το γεμιστό καρβέλι).
    • Αξίζει επίσης να φάτε στο Σπιτικό που σερβίρει προσεγμένη κουζίνα.
    • Στον Πάπουλη θα πάτε για μικρά, φρέσκα ψαράκια.
    • Το μεζεδοπωλεό Εύ-οίνος φημίζεται για τη μεγαλή ποικιλία πιάτων και τις χορταστικές μερίδες του.

    Ορεινή Ναυπακτία

    • Στο χωριό Λιμνίτσα αξίζει να κάνετε μια στάση στο Τζάκι όπου η κυρία Τασία φτιάχνει υπέροχες πίτες, μαγειρευτά και φοβερά γλυκά. Στο ίδιο χωριό, στο Πέτρινο τα κρέατα είναι από τη δική τους κτηνοτροφική μονάδα και τα λαχανικά από το μποστάνι τους.
    • Στην Άνω Χώρα θα φάτε πολύ καλά στο Πλατάνι και στης Μοσχούλας.
    • Στο δρόμο προς την Άνω Χώρα κάντε μια στάση στον Λώλο για μαγειρευτά πλάι στο τζάκι.

    Διαβάστε ακόμη:

    Διαβάστε Επίσης

    gazzetta
    gazzetta insider reader insider