Travelgo
ΠΡΟΟΡΙΣΜΟΣ
    sun-solid Αθήνα
    Sat 16.9°C
    Clouds

    Νάουσα: Ένας ξεχωριστός προορισμός για τις Απόκριες

    ΝΑΟΥΣΑ
    Κείμενο: Travelgo Team
    Νάουσα: Ένας ξεχωριστός προορισμός για τις Απόκριες

    Οι αποκριάτικες εκδηλώσεις στη Νάουσα έχουν ως επίκεντρο το έθιμο «Γενίτσαροι και Μπούλες», ένα παραδοσιακό δρώμενο με ιδιαίτερο χαρακτήρα, που δημιουργεί μια ξεχωριστή ατμόσφαιρα στην πόλη.

    Οι Απόκριες στη Νάουσα είναι μια εμπειρία που αξίζει να ζήσετε. Το έθιμο «Γενίτσαροι και Μπούλες» δίνει έντονο παραδοσιακό χρώμα και δημιουργεί μια ξεχωριστή ατμόσφαιρα στην πόλη της Νάουσας. Το ιδιαίτερο αυτό έθιμο χρονολογείται στον 18ο αιώνα, ενώ οι ρίζες του ανιχνεύονται σε γιορτές στην αρχαία Ελλάδα, σχετικές με τον θεό Διόνυσο.

    Στο δρώμενο συμμετέχουν αποκλειστικά ομάδες (μπουλούκια) εφήβων και νέων (κατά κανόνα ανύπαντρων) ανδρών. Ντυμένοι με την παραδοσιακή ενδυμασία του Γενίτσαρου, γυρίζουν στους δρόμους και τις γειτονιές της πόλης χορεύοντας παραδοσιακούς χορούς με τη συνοδεία του ζουρνά και του νταουλιού. Κινούνται κατά ζεύγη και συνοδεύουν την Μπούλα ή Νύφη που πάντα την υποδύεται ένας άντρας.

    travelgo.gr
    Πηγή: Shutterstock

    Η φορεσιά του Γενίτσαρου με κύριο στοιχείο της τη φουστανέλα αποτελείται από πολλά εξαρτήματα και συμπληρώνεται από τον πρόσωπο, τη χαρακτηριστική προσωπίδα με τα πολύ μικρά ανοίγματα στα μάτια και στο στόμα. Αντίστοιχα, ο άντρας που ντύνεται Νύφη φοράει ένα φαρδύ φανταχτερό λουλουδάτο φουστάνι με εξαρτήματα που χαρακτηρίζουν την τοπική γυναικεία φορεσιά της Νάουσας. Φορά και αυτός προσωπίδα και νυφιάτικη κεφαλοστολή με λουλούδια και κορδέλες.

    travelgo.gr
    Πηγή: Shutterstock

    Το έθιμο ξεκινάει την πρώτη Κυριακή της Αποκριάς και τη Δευτέρα, συνεχίζεται την Κυριακή της Αποκριάς (το απόγευμα πραγματοποιείται γλέντι στην περιοχή Αλώνια με παραδοσιακούς μεζέδες και το φημισμένο Ναουσαίικο κρασί) και την Καθαρά Δευτέρα.

    Τι να κάνετε στη Νάουσα

    Με μεγάλη παράδοση στην οινοποιία, παραδοσιακές γειτονιές με ιδιαίτερο χρώμα, ιστορικά αξιοθέατα και θαυμάσιες εξοχές γύρω από την πόλη, η Νάουσα προσφέρει μοναδικές εμπειρίες σε όσους αγαπούν τις αποδράσεις με έμφαση στη φύση και τις γεύσεις.

    travelgo.gr
    Το Άλσος του Αγίου Νικολάου (πηγή: Shutterstock)
    • Το ποτάμι της Αραπίτσας που διασχίζει την πόλη, δημιουργεί υπέροχα καταπράσινα τοπία, μικρούς καταρράκτες και ιδανικά σκηνικά για ατελείωτους περιπάτους.
    • Μια βόλτα στις γειτονιές Αλώνια, Πουλιάνα και Μπατάνια θα σας ταξιδέψει στο παρελθόν της πόλης, ενώ αξίζει να επισκεφθείτε και το Δημοτικό Πάρκο, κοντά στην πλατεία Καρατάσου, με την άπλετη θέα στον εύφορο κάμπο της Ημαθίας.
    • Σε απόσταση 3 χλμ. από την πόλη, απλώνεται το Άλσος του Αγίου Νικολάου, που έχει ανακηρυχτεί ως τοπίο ιδιαίτερου φυσικού κάλλους. Πρόκειται για μια καταπράσινη έκταση που προσφέρει ένα μοναδικό σκηνικό απόδρασης για όλη την οικογένεια.
    • Η σχολή του Αριστοτέλη βρίσκεται στη θέση Ισβόρια, σε ένα ειδυλλιακό τοπίο πολύ κοντά στην πόλη. Πρόκειται για την τοποθεσία που στέγασε λίγο μετά τα μέσα του 4ου αιώνα π.Χ. τη Σχολή όπου ο φιλόσοφος Αριστοτέλης δίδαξε τον νεαρό Αλέξανδρο.
    • Σε κοντινή απόσταση από την πόλη, βρίσκονται όμορφα χωριά που αξίζουν μια επίσκεψη: το Αρκοχώρι, το Γιαννακοχώρι και το Ροδοχώρι.
    • Βάλτε στο πρόγραμμά σας και μια επίσκεψη σε κάποιο από το ονομαστά οινοποιεία της Νάουσας για να μάθετε την ιστορία πίσω από τα περίφημα κρασιά της περιοχής.
    • Για τους φίλους των χειμερινών σπορ, δύο μεγάλα χιονοδρομικά κέντρα βρίσκονται σε κοντινή απόσταση από την πόλη της Νάουσας: το Χιονοδρομικό κέντρο 3-5 Πηγάδια (17 χλμ. από τη Νάουσα) και το Χιονοδρομικό Κέντρο Σελίου (19 χλμ. από Νάουσα).

    Διαβάστε Επίσης

    gazzetta
    gazzetta insider reader insider