Travelgo
ΠΡΟΟΡΙΣΜΟΣ
    sun-solid Μύκονος
    Thu 19.7°C
    Clouds

    Μύκονος: Η καρδιά του ελληνικού καλοκαιριού χτυπάει στο νησί των «ανέμων»

    ΜΥΚΟΝΟΣ
    Κείμενο: Γιάννης Μπαϊρακτάρης
    Μύκονος: Η καρδιά του ελληνικού καλοκαιριού χτυπάει στο νησί των «ανέμων»

    Το Travelgo.gr σας ταξιδεύει στους κορυφαίους προορισμούς για το 2023 με την AEGEAN.

    Κοσμοπολίτικη, αλλά και ειδυλλιακή, άγρια, αλλά και σαγηνευτική. Η Μύκονος είναι ένα νησί με δύο όψεις, στο οποίο οι περισσότεροι μένουν στη μία, αυτή που φαίνεται. Αυτή που βγαίνει προς τα έξω.

    Η αλήθεια είναι, όμως, πως αν ψάξετε καλύτερα το «νησί των ανέμων», θα συναντήσετε πολλά ανεξερεύνητα διαμάντια. Από παραλίες και μαγευτικά τοπία, μέχρι γεύσεις, εικόνες και ήχους που θα σας ταξιδέψουν.

    Με τις καθημερινές πτήσεις της AEGEAN για Μύκονο, αυτό το καλοκαίρι έχετε την ευκαιρία να τη γνωρίσετε καλύτερα και να καταλάβετε από κοντά γιατί όλος ο κόσμος μιλάει για αυτό το μέρος.

    Με μια ματιά

    H Mύκονος από ψηλά / Πηγή: Shutterstock
    Τα λευκά σπίτια με τα μπλε παράθυρα, σήμα-κατατεθέν της Μυκόνου / Πηγή: Shutterstock

    Η Μύκονος είναι νησί του Αιγαίου Πελάγους και ανήκει στις Κυκλάδες. Σύμφωνα με την απογραφή του 2021 ο μόνιμος πληθυσμός του νησιού είναι 9.802 άτομα, ωστόσο όπως καταλαβαίνει εύκολα κανείς αυτός ο αριθμός πολλαπλασιάζεται κατά τους καλοκαιρινούς μήνες. Η Μύκονος άλλωστε ήταν από τα πρώτα ελληνικά νησιά που αναπτύχθηκε τουριστικά. Ήδη από τη δεκαετία του 1960 συνέρρεαν μαζικά τουρίστες, ενώ σήμερα η νυχτερινή ζωή της Μυκόνου θεωρείται must.

    Το νησί είναι ευρέως γνωστό για τα party vibes του και κάθε χρόνο πλήθος από celebrities της Ελλάδας και του εξωτερικού ταξιδεύουν εκεί για να απολαύσουν τις διακοπές τους. Ωστόσο, η Μύκονος δεν είναι μόνο διασκέδαση και πολυτελή ξενοδοχεία. Υπάρχουν πανέμορφες παραλίες, γευστικό φαγητό, σοκάκια για βόλτες που θα ικανοποιήσουν κάθε γούστο.

    Τι να κάνετε

    #1 Βουτιά στις διάσημες παραλίες του νησιού

    Παραλία Ψαρού στη Μύκονο / Πηγή: Shutterstock
    H πασίγνωστη παραλία Ψαρού / Πηγή: Shutterstock

    Οι παραλίες της Μυκόνου είναι γνωστές παγκοσμίως και είναι όλες τους μαγικές. Συνδυάζουν κρυστάλλινα νερά, beach bars γεμάτα ζωντάνια, θαλάσσια σπορ, αλλά και χαλάρωση. Αυτή που επιλέγουν οι trend setters του νησιού είναι η Ψαρού, μια όμορφη, αμμώδης παραλία, η οποία είναι πολύ καλά οργανωμένη με ομπρέλες, ξύλινες ξαπλώστρες και άψογη εξυπηρέτηση. Από την άλλη, αν θέλετε κάτι πιο ήρεμο για τις βουτιές σας, τότε η Παράγκα και το Καλό Λιβάδι ή ακόμη και η Φτελιά και ο Άγιος Σώστης, θα σας αποζημιώσουν και με το παραπάνω.

    #2 Γεύσεις σε γραφικά ταβερνάκια

    Φαγητό στη Μύκονο / Πηγή: Shutterstock
    Θαλασσινά στα ταβερνάκια του νησιού / Πηγή: Shutterstock

    Μόλις οκτώ χιλιόμετρα από τη χώρα της Μυκόνου, θα βρείτε ένα υπέροχο και γραφικό χωριό, την Άνω Μερά. Πρόκειται για έναν οικισμό που ξεχωρίζει με την κλασσική κυκλαδίτικη ομορφιά του και τα σοκάκια του. Εκεί, λοιπόν, μπορείτε να φάτε νόστιμα και σχετικά πιο οικονομικά πιάτα, τα οποία θα μυρίζουν θάλασσα και ελληνική γη. Φυσικά, μπορείτε να κάνετε κάποια στάση και σε μερικά ταβερνάκια που θα βρείτε στη διαδρομή σας, έξω από τα διάσημα χωριά της Μυκόνου, όπου θα χαρείτε φαγητό, ήλιο και θέα.

    #3 Διασκέδαση μέχρι το πρωί

    Η νυχτερινή πλευρά του νησιού / Πηγή: Shutterstock
    Η Μύκονος τη νύχτα / Πηγή: Shutterstock

    Αναμφίβολα στη Μύκονο η νύχτα κερδίζει τη μέρα. Και για να είμαστε απόλυτα ακριβείς, στο νησί αυτό η νύχτα ξεκινάει μετά τις 22.00, για να μην πούμε και αργότερα. Αν ανήκετε, λοιπόν, στην κατηγορία εκείνων που «αντέχουν» το ξενύχτι, τότε θα βρείτε αμέτρητες επιλογές από μπαράκια για όλα τα γούστα. Πολλά από αυτά βρίσκονται στη χώρα, αλλά η ένταση ανεβαίνει επικίνδυνα και στην Παράγκα. Κόσμος από κάθε γωνιά του κόσμου έρχεται κάθε χρόνο για να διασκεδάσει στη Μύκονο. Αξίζει να πιείτε ένα ποτό κάπου έξω, λοιπόν, και να της δώσετε μια ευκαιρία.

    #4 Βόλτες στα διάσημα Ματογιάννια

    Ιnstagramικό spot στη Μύκονο / Πηγή: Shutterstock
    Ένα από τα καλύτερα σημεία για φωτογραφίες / Πηγή: Shutterstock

    Η οδός Ματογιάννη ή αλλιώς Ματογιάννια, όπως είναι γνωστά, είναι το πιο εμπορικό και πολυσύχναστο σοκάκι του νησιού. Η χώρα της Μυκόνου άλλωστε φημίζεται για τα καταστήματά της, στα οποία μπορείτε να βρείτε τους πιο διάσημους σχεδιαστές του πλανήτη. Μέσα σε αυτά τα σοκάκια υπάρχει και ένα σημείο (αυτό της φωτογραφίας παραπάνω) που θεωρείται ιδανικό για φωτογραφίες και βίντεο. Ένας καφές ή ένα ποτό εκεί, καθώς δύει ο ήλιος θα σας χαρίσει τις πιο όμορφες εικόνες. Στη συνέχεια, μπορείτε να συνεχίσετε τη βόλτα σας στα διάσημα Ματογιάννια κι αν είστε τυχεροί, όλο και κάποιον γνωστό Έλληνα ή ξένο celebrity θα συναντήσετε.

    #5 Φωτογραφηθείτε με τον Πέτρο

    Πέτρος ο Πελεκάνος / Πηγή: Shutterstock
    Ο Πέτρος ο Πελεκάνος / Πηγή: Shutterstock

    Ο Πέτρος ο Πελεκάνος είναι το σήμα-κατατεθέν της Μυκόνου. Για πολλούς είναι το πρώτο πράγμα που τους έρχεται στο μυαλό τους όταν ακούν το «νησί των ανέμων». Αυτό το συμπαθέστατο υδρόβιο πουλί αποτελεί τη μασκότ του νησιού και είναι πολύ πιθανό να τον πετύχετε έξω σε κάποια βόλτα σας στα σοκάκια της Μυκόνου. Είναι φιλικός με τον κόσμο και δεν αρνείται ποτέ τις φωτογραφίες.

    Tips

    Εκκλησία στη χώρα της Μυκόνου / Πηγή: Shutterstock
    Εκκλησία στη Μύκονο / Πηγή: Shutterstock

    - Η Δήλος βρίσκεται σε πολύ κοντινή απόσταση από τη Μύκονο και αξίζει να την επισκεφτείτε σε μια μονοήμερη εκδρομή. Το ακατοίκητο νησί προστατεύεται από την UNESCO και φιλοξενεί την πιο καλοδιατηρημένη αρχαία πόλη στην Ελλάδα. Τα Μυκονιάτικα καΐκια εξυπηρετούν το ταξίδι από τη Μύκονο στη Δήλο και από τη Δήλο στη Μύκονο εδώ και αιώνες, αφού η Δήλος δεν είχε ακτοπλοϊκή σύνδεση με τον Πειραιά. Καθημερινά πλήθη τουριστών από τη Μύκονο, αλλά και τα γύρω νησιά, επισκέπτονται το νησί της γέννησης του Απόλλωνα και της Άρτεμης για να βιώσουν μια μοναδική εμπειρία.

    - Ο Φάρος Αρμενιστής είναι το καλά κρυμμένο μυστικό των ντόπιων. Κατασκευάστηκε το 1891 και το ύψος του είναι 19 μέτρα. Ουσιαστικά χτίστηκε μετά από το ναυάγιο του αγγλικού πλοίου «Βόλτα» και για να μην επαναληφθούν αντίστοιχα σκηνικά στο μέλλον. Λειτούργησε μέχρι και το 1983 και έχει μια μεγάλη ιστορία που αξίζει να ανακαλύψετε. Σήμερα, αν και εγκαταλειμμένος, ο φάρος αποτελεί πόλο έλξης επισκεπτών, αφού η θέση του προσφέρει μοναδική θέα. Ειδικά κατά τη διάρκεια του ηλιοβασιλέματος.

    - Το έθιμο των πανηγυριών στη Μύκονο κρατά χρόνια και οι κάτοικοι παρά τον τουρισμό, δείχνουν τον σεβασμό και την βαθιά τους αγάπη στην πολιτιστική τους κληρονομιά και τις παραδόσεις διατηρώντας το μέχρι και σήμερα. Τα σημαντικότερα είναι στις 17 Ιουλίου της Αγίας Μαρίνας στην Άνω Μερά και στην περιοχή Βορνά, στις 20 Ιουλίου του Προφήτη Λιά στο Σκαλάδο, στις 25 Ιουλίου της Αγίας Άννας στην παραλία, στις 26 Ιουλίου της Αγίας Παρασκευής, στις 27 Ιουλίου του Αγίου Παντελεήμονα στο Μαράθι και Βορνά, στις 6 Αυγούστου του Σωτήρος, στις 17 Αυγούστου στον Γλάστρο, στις 23 Αυγούστου τα εννιάμερα της Παναγιάς στην Άνω Μερά και στις 29 Αυγούστου της Αποτομής της Κεφαλής του Αγίου Ιωάννη του Προδρόμου.

    Πώς να πάτε

    Κλείστε το εισιτήριό σας με την AEGEAN και ετοιμαστείτε για το πιο λαμπερό, μαγευτικό και αξέχαστο καλοκαίρι της ζωή σας.

    Δείτε το αφιέρωμα με τους κορυφαίους προορισμούς του μήνα

    Οι διάσημοι ανεμόμυλοι της Μυκόνου | Πηγή: Shutterstock
    Οι διάσημοι ανεμόμυλοι της Μυκόνου | Πηγή: Shutterstock
    Τα πολυφωτογραφημένα στενάκια της χώρας / Πηγή: Shutterstock
    Τα πολυφωτογραφημένα στενάκια της χώρας / Πηγή: Shutterstock
    Μικρή Βενετία / Πηγή: Shutterstock
    Μικρή Βενετία / Πηγή: Shutterstock
    Εκκλησία στη χώρα της Μυκόνου / Πηγή: Shutterstock
    Εκκλησία στη χώρα της Μυκόνου / Πηγή: Shutterstock
    Αεροφωτογραφία της παραλίας Ψαρού / Πηγή: Shutterstock
    Αεροφωτογραφία της παραλίας Ψαρού / Πηγή: Shutterstock
    Μύκονος by Night / Πηγή: Shutterstock
    Μύκονος by Night / Πηγή: Shutterstock
    I love Mykonos / Πηγή: Shutterstock
    I love Mykonos / Πηγή: Shutterstock
    Παραλία στη Μύκονο / Πηγή: Shutterstock
    Παραλία στη Μύκονο / Πηγή: Shutterstock

    Διαβάστε Επίσης

    gazzetta
    gazzetta insider reader insider