Travelgo
ΠΡΟΟΡΙΣΜΟΣ
    sun-solid Μέτσοβο
    Sat 2.6°C
    Clouds

    Χριστούγεννα στο Μέτσοβο: Αξία διαχρονική

    ΜΕΤΣΟΒΟ
    Κείμενο: Travelgo Team
    Χριστούγεννα στο Μέτσοβο: Αξία διαχρονική

    Πέτρα, παράδοση και αυθεντική γοητεία. Το Μέτσοβο προσφέρει το ιδανικό σκηνικό για χριστουγεννιάτικες αποδράσεις.

    Παγωμένος βουνίσιος αέρας, πλακόστρωτα στενά, αρχοντικά με αναμμένα τζάκια, θέα σε χιονισμένες βουνοκορφές και μυρωδιές που σου ανοίγουν την όρεξη. Σκέφτεστε καλύτερο σκηνικό για χριστουγεννιάτικες διακοπές; Στο Μέτσοβο θα βρείτε όλα τα παραπάνω και πολλά ακόμη για μια αξέχαστη γιορτινή απόδραση.

    Χτισμένο αμφιθεατρικά στα 1.150 μ. σε μία από τις ωραιότερες πλαγιές της Πίνδου, ανάμεσα από οξιές και έλατα, το Μέτσοβο είναι αγαπημένος προορισμός όλο τον χρόνο, αλλά ειδικά το χειμώνα, μισοκρυμμένο στην ομίχλη ή τυλιγμένο σε λευκό μανδύα χιονιού, είναι απλά μαγευτικό. Η παραδοσιακή αρχιτεκτονική, οι αυθεντικές βουνίσιες γεύσεις και η μοναδική ομορφιά της ηπειρώτικης φύσης κάνουν την αρχοντική κωμόπολη του νομού Ιωαννίνων έναν από τους πιο δημοφιλείς ορεινούς προορισμούς της Ελλάδας.

    Χριστούγεννα στο Μέτσοβο: Τι να κάνετε

    travelgo.gr
    Πηγή: Shutterstock

    Περπατήστε στα πλακόστρωτα σοκάκια για να δείτε τα αρχοντικά με τα χαγιάτια και τις βαριές ξύλινες πόρτες, τις πέτρινες βρύσες και τα τοπικά μαγαζιά με τα ξυλόγλυπτα αναμνηστικά. Η πλατεία του Μετσόβου είναι μία από τις διασημότερες της ορεινής Ελλάδας, με χιλιάδες επισκέπτες να φωτογραφίζονται δίπλα στο αξιοθέατο γλυπτό με τις δύο αρκούδες.

    travelgo.gr
    Πηγή: Shutterstock

    Το Μέτσοβο είναι ο παράδεισος των καλοφαγάδων. Μια στάση σε κάποιο γραφικό ταβερνάκι επιβάλλεται, για να δοκιμάσετε θεϊκές πίτες, κοντοσούβλι, κοκορέτσι και φυσικά Μετσοβόνε, το περίφημο καπνιστό τυρί. Δείτε εδώ τα καλύτερα μέρη για φαγητό στο Μέτσοβο.

    travelgo.gr
    Πηγή: Τυροκομείο Ιδρύματος Τοσίτσα

    Μην παραλείψετε να επισκεφθείτε το Τυροκομείο Ιδρύματος Τοσίτσα για να προμηθευτείτε εκλεκτά γαλακτοκομικά προϊόντα, αλλά και το Οινοποιείο Κατώγι Αβέρωφ όπου εμφιαλώνεται το ομώνυμο κρασί, από τα διασημότερα της χώρας.

    A post shared by Katogi Averoff (@katogiaveroff)

    Αξίζει να επισκεφθείτε το σπουδαίο Λαογραφικό Μουσείο του Ιδρύματος Τοσίτσα (Αρχοντικό Τοσίτσα) το οποίο περιλαμβάνει παραδοσιακά ξυλόγλυπτα έπιπλα, υφαντά και κεντήματα, χρυσοκέντητες φορεσιές, διακοσμητικά και χρηστικά αντικείμενα, όπλα, νομίσματα, αγροτικά σκεύη και εικόνες της περιόδου 1650-1850.

    Στην Πινακοθήκη Αβέρωφ θα έχετε την ευκαιρία να δείτε περισσότερα από 700 έργα μεγάλων Ελλήνων ζωγράφων του 19ου και του 20ου αιώνα. Λύτρας, Γύζης, Βολανάκης, Παρθένης, Χατζηκυριάκος-Γκίκας, Τσαρούχης, Μόραλης, Φασιανός είναι λίγα μόνο από τα μεγάλα ονόματα που θα δείτε να υπογράφουν τα έργα της πινακοθήκης.

    travelgo.gr
    Πηγή: Shutterstock

    Μοναδική εμπειρία και η επίσκεψη στην τεχνητή Λίμνη των πηγών του Αώου, 20 χλμ. βορειοδυτικά του Μετσόβου. Η λίμνη κατασκευάστηκε το 1987 στο οροπέδιο Πολιτσές με σκοπό την παραγωγή ενέργειας. Η έκταση της είναι 11,5 τ.χλμ. και βρίσκεται σε υψόμετρο 1.350 μέτρων, γεγονός που την κατατάσσει ως την πιο ορεινή μεγάλη λίμνη της Ελλάδας.

    travelgo.gr
    Πηγή: Shutterstock

    Αν έχετε χρόνο και διάθεση για περισσότερες εκδρομές, μπορείτε να επισκεφθείτε την πόλη των Ιωαννίνων, η οποία απέχει μόλις 45 λεπτά από το Μέτσοβο, αλλά και τα γραφικά Ζαγοροχώρια.

    Διαβάστε Επίσης

    gazzetta
    gazzetta insider reader insider