Travelgo
ΠΡΟΟΡΙΣΜΟΣ
    sun-solid Μέτσοβο
    Fri -0.4°C
    Clouds

    Μέτσοβο: Το στολίδι της Πίνδου

    ΜΕΤΣΟΒΟ
    Κείμενο: Travelgo Team
    Μέτσοβο: Το στολίδι της Πίνδου

    Ανάμεσα στα βουνά της μεγαλύτερης οροσειράς της Ελλάδας, της Πίνδου, σκαρφαλωμένο σε υψόμετρο 1.150 μ., το Μέτσοβο δεσπόζει επιβλητικά και γοητεύει κάθε επισκέπτη με την παραδοσιακή ατμόσφαιρα που αποπνέει

    Χτισμένο αμφιθεατρικά σε μία από τις ωραιότερες πλαγιές της Πίνδου, ανάμεσα από οξιές και έλατα, το Μέτσοβο αποτελεί υπόδειγμα ορεινού οικισμού που σφύζει από ζωή όλες τις εποχές του χρόνου. Το πλούσιο φυσικό τοπίο, ο αναλλοίωτος παραδοσιακός χαρακτήρας, τα αρχοντικά με τα ξύλινα χαγιάτια, οι αυθεντικές βουνίσιες γεύσεις και η φολκλόρ ατμόσφαιρα κάνουν αυτή την αρχοντική κωμόπολη του νομού Ιωαννίνων έναν από τους πιο δημοφιλείς ορεινούς προορισμούς της Ελλάδας.

    Ιδιαίτερα το χειμώνα, το φημισμένο βλαχοχώρι, γενέτειρα σπουδαίων εθνικών ευεργετών (Τοσίτσας, Στουρνάρας, Αβέρωφ κ.ά.), αποτελεί σταθερή αξία στον τουριστικό χάρτη της Ηπείρου. Μισοκρυμμένο στην ομίχλη ή τυλιγμένο σε λευκό μανδύα χιονιού μοιάζει με πίνακα ζωγραφικής.

    Διαβάστε ακόμη:

    Τι να κάνετε στο Μέτσοβο

    travelgo.gr
    Πηγή: Shutterstock

    Φτάνοντας στο Μέτσοβο θα αφήσετε το αυτοκίνητο για να περιπλανηθείτε στα πλακόστρωτα σοκάκια, να δείτε τα αρχοντικά με τα χαγιάτια και τις βαριές ξύλινες πόρτες, τις πέτρινες βρύσες και τα τοπικά μαγαζιά με τα ξυλόγλυπτα αναμνηστικά.

    Η πλατεία του Μετσόβου είναι μία από τις διασημότερες της ορεινής Ελλάδας, με χιλιάδες επισκέπτες να φωτογραφίζονται δίπλα στο αξιοθέατο γλυπτό με τις δύο αρκούδες! Μια στάση σε κάποιο γραφικό ταβερνάκι επιβάλλεται, για να δοκιμάσετε θεϊκές πίτες, κοντοσούβλι, κοκορέτσι και φυσικά Μετσοβόνε, το ονομαστό καπνιστό τυρί.

    travelgo.gr
    Πηγή: Shutterstock

    Μην παραλείψετε να επισκεφθείτε το Τυροκομείο Ιδρύματος Τοσίτσα για να προμηθευτείτε εκλεκτά γαλακτοκομικά προϊόντα, αλλά και το Οινοποιείο Κατώγι Αβέρωφ όπου εμφιαλώνεται το ομώνυμο κρασί, από τα διασημότερα της χώρας.

    Στο Μέτσοβο υπάρχει το σπουδαίο Λαογραφικό Μουσείο του Ιδρύματος Τοσίτσα (Αρχοντικό Τοσίτσα) το οποίο περιλαμβάνει παραδοσιακά ξυλόγλυπτα έπιπλα, υφαντά και κεντήματα, χρυσοκέντητες φορεσιές, διακοσμητικά και χρηστικά αντικείμενα, όπλα, νομίσματα, αγροτικά σκεύη και εικόνες της περιόδου 1650-1850.

    travelgo.gr
    Πηγή: Shutterstock

    Στην Πινακοθήκη Αβέρωφ θα έχετε την ευκαιρία να δείτε περισσότερα από 200 έργα μεγάλων Ελλήνων ζωγράφων του 19ου και του 20ου αιώνα. Λύτρας, Γύζης, Βολανάκης, Παρθένης, Χατζηκυριάκος-Γκίκας, Τσαρούχης, Μόραλης, Φασιανός είναι λίγα μόνο από τα μεγάλα ονόματα που θα δείτε να υπογράφουν τα έργα της πινακοθήκης.

    travelgo.gr
    Πηγή: Shutterstock

    Στην κορυφή της Πίνδου, με εύκολη και άμεση πρόσβαση μέσω της Εγνατίας Οδού (μόλις 7 χλμ. από την Έξοδο Ανηλίου), το Χιονοδρομικό Κέντρο Ανηλίου, που ξεκίνησε να λειτουργεί το 2012, είναι το νεότερο χιονοδρομικό κέντρο στην Ελλάδα. Το Anilio Adventure Park αποτελεί ένα ξεχωριστό σημείο συνάντησης για σκι, χιονοδρομίες, trekking, ορειβασία, ποδηλασία, εναλλακτικούς τρόπους χαλάρωσης και διασκέδασης, στο γεωγραφικό κόμβο Μακεδονίας-Ηπείρου-Θεσσαλίας.

    travelgo.gr
    Πηγή: Shutterstock

    Μοναδική εμπειρία και η επίσκεψη στην τεχνητή Λίμνη των πηγών του Αώου, 20 χλμ. βορειοδυτικά του Μετσόβου. Η λίμνη κατασκευάστηκε το 1987 στο οροπέδιο Πολιτσές με σκοπό την παραγωγή ενέργειας. Η έκταση της είναι 11,5 τ.χλμ. και βρίσκεται σε υψόμετρο 1.350 μέτρων, γεγονός που την κατατάσσει ως την πιο ορεινή μεγάλη λίμνη της Ελλάδας.

    ΔΙΑΜΟΝΗ

    • Απλωμένο σε μια πλαγιά με μοναδική θέα στο Μέτσοβο, το Grand Forest Metsovo είναι ένα πολυτελές ορεινό resort με μοναδικές υπηρεσίες. Διαθέτει εστιατόριο, μπαρ και spa με εσωτερική πισίνα.
    • Το πολυτελές, πετρόκτιστο Aroma Dryos, σε απόσταση μόλις 3 λεπτών από την κεντρική πλατεία του Μετσόβου, διαθέτει δωμάτια με μοναδική διακόσμηση και υπέροχη θέα στα βουνά.
    • Μια ξεχωριστή εμπειρία φιλοξενίας προσφέρει το γνωστό οινοποιείο Κατώγι Αβέρωφ. Το ξενοδοχείο δίπλα στο οινοποιείο διαθέτει 15 δωμάτια, εστιατόριο και wine bar.

    ΦΑΓΗΤΟ

    • Η ταβέρνα του ξενοδοχείου Γαλαξίας σερβίρει τοπικά πιάτα με κορυφαίες τις χειροποίητες πίτες.
    • Καλό παραδοσιακό φαγητό θα φάτε και στο Κουτούκι του Νικόλα. Δοκιμάστε τη βραστή γίδα και το μοσχαράκι στο πήλινο.
    • Η ταβέρνα τα 5Φ φημίζεται για το κοντοσούβλι της.
    • Τα πιο νόστιμα παϊδάκια θα τα βρείτε στο Νιαο στο Ανήλιο.

    Διαβάστε Επίσης

    gazzetta
    gazzetta insider reader insider