Travelgo
ΠΡΟΟΡΙΣΜΟΣ
    sun-solid Ιωάννινα
    Mon 13.8°C
    Clear

    Ιωάννινα: Λίμνη και γοητεία

    BEST OF
    Κείμενο: Travelgo Team
    Ιωάννινα: Λίμνη και γοητεία

    Το Travel by Reader.gr σε ταξιδεύει στους κορυφαίους προορισμούς για το 2021 με την AEGEAN

    Τα Ιωάννινα των γραμμάτων και των τέχνων, των θρύλων και των παραδόσεων, είναι μια πόλη με ιδιαίτερη φυσιογνωμία, φιλόξενη και εντυπωσιακή, γεμάτη ζωή. Στην πρωτεύουσα της Ηπείρου συνδυάζονται μοναδικά η Ιστορία, η παραδοσιακή αρχιτεκτονική, ο πολιτιστικός πλούτος, οι γαστρονομικές απολαύσεις και η νεανική ενέργεια.

    Πέταξε με την AEGEAN στα Ιωάννινα για να ανακαλύψεις έναν προορισμό γεμάτο μοναδικούς θησαυρούς και πολλές επιλογές για μαγευτικές περιηγήσεις στην Ήπειρο.

    travelgo.gr
    Παραλίμνιος περίπατος στα Ιωάννινα (πηγή: Shutterstock)

    Γιατί να πας

    Δίπλα σε μια μαγική λίμνη και ανάμεσα σε μεγάλα βουνά, τα Ιωάννινα είναι μία από τις ωραιότερες και πιο ατμοσφαιρικές πόλεις της Ελλάδας. Το εντυπωσιακό κάστρο, οι διαδρομές μέσα την πόλη, τα πολλά αξιοθέατα και τα μουσεία που προσφέρουν την αίσθηση μιας άλλης εποχής, οι γευστικοί πειρασμοί, τα δεκάδες μαγαζιά που σφύζουν από ζωή και, φυσικά, η Παμβώτιδα με το νησάκι της κυρά Φροσίνης, στήνουν το καλύτερο αγχολυτικό σκηνικό για ατελειώτες βόλτες.

    Τα top αξιοθέατα

    Δεν γίνεται να πας στα Ιωάννινα και να μην πάρεις το καραβάκι από το μώλο που θα σε μεταφέρει στο νησάκι της Παµβώτιδας, ένα από τα ελάχιστα κατοικημένα νησιά λιμνών στον κόσμο και, μαζί με αυτό του Αγίου Αχιλλείου Πρεσπών, τα μοναδικά στην Ελλάδα. Εκεί θα βρεις ταβέρνες που θα σε δελεάσουν να δοκιμάσεις βατραχοπόδαρα και χέλι, αλλά και μοναστήρια με εξαιρετικό ενδιαφέρον, όπως τη Μονή Αγίου Νικολάου Φιλανθρωπηνών και τη Μονή Αγίου Παντελεήμονα, όπου στεγάζεται το Μουσείο Αλή Πασά και Επαναστατικής Περιόδου.

    travelgo.gr
    Το νησάκι της λίμνης Παμβώτιδας (πηγή: Shutterstock)

    Μια βόλτα στο Κάστρο των Ιωαννίνων είναι απαραίτητη. Εντός των τειχών του θα ανακαλύψεις μια καστροπολιτεία σαν ζωντανή καρτ ποστάλ, με λαβυρινθώδη σοκάκια και παλιά σπίτια που θα σε ταξιδέψουν σε άλλη εποχή. Εδώ θα δεις και μερικά από τα σημαντικότερα αξιοθέατα της πόλης: το Τζαμί του Ασλάν Πασά (σήμερα στεγάζει το Δημοτικό Εθνογραφικό Μουσείο), το Φετιχιέ Τζαμί και τον τάφο του Αλή Πασά. Μην παραλείψεις να επισκεφθείς το εξαιρετικό Μουσείο Αργυροτεχνίας και το Βυζαντινό Μουσείο.

    travelgo.gr
    To Φετιχιέ Τζαμί στο Ιτς Καλέ (πηγή: Shutterstock)

    Άλλα μουσεία, εκτός κάστρου, που αξίζει να επισκεφθείς είναι το Αρχαιολογικό Μουσείο στο Πάρκο Λιθαρίτσια, με ευρήματα από τον αρχαιολογικό χώρο της Δωδώνης, αλλά και το περίφημο Μουσείο Ελληνικής Ιστορίας Παύλου Βρέλλη στο Μπιζάνι με τα 150 κέρινα ομοιώματα.

    Το Σπήλαιο του Περάματος που αποτελείται από πολλές διαδοχικές αίθουσες με σταλαγμίτες και σταλακτίτες, απέχει μόλις 4 χλμ. από την πόλη. Είναι ένα από τα ωραιότερα των Βαλκανίων και αξίζει σίγουρα μια επίσκεψη. Οι θάλαμοί του είναι τόσο όμορφοι που δυσκολεύεσαι να πιστέψεις ότι έχουν διαμορφωθεί χωρίς ανθρώπινη παρέμβαση!

    Μια σύντομη διαδρομή 22 χλμ. νοτιοδυτικά από τα Γιάννενα, θα σε οδηγήσει στην Αρχαία Δωδώνη, έναν από τους σημαντικότερους αρχαιολογικούς χώρους της Ελλάδας. Μη χάσεις την ευκαιρία να δεις το αρχαίο θέατρο της Δωδώνης, ένα από τα μεγαλύτερα και καλύτερα σωζόμενα αρχαία ελληνικά θέατρα, με χωρητικότητα περίπου 18.000 ατόμων.

    Οι γεύσεις 

    Οι παραδοσιακές γεύσεις συμπληρώνουν το ιδανικό city break στα Ιωάννινα. Υπέροχα πιάτα από την ηπειρώτικη κουζίνα, κρέατα στη γάστρα και λαχταριστές πίτες κάθε λογής απλώνονται μπροστά σου για να τα γευτείς και βέβαια να τα συνοδεύσεις με εκλεκτά τοπικά κρασιά ή τσίπουρο. Ξεχωριστό κεφάλαιο αποτελούν τα γιαννιώτικα σιροπιαστά, ο μπακλαβάς κι άλλα μυρωδάτα γλυκά ταψιού που θα σε κάνουν να θέλεις να τα δοκιμάσεις όλα!

    Η νυχτερινή διασκέδαση 

    Ως φοιτητούπολη, τα Ιωάννινα ξέρουν από διασκέδαση. Από τα καφέ και τα μπαρ δίπλα στη λίμνη, τα στέκια της Λεωφόρου Δωδώνης, της οδού Ανεξαρτησίας και της Στοάς Λιάµπεη μέχρι τα δεκάδες τσιπουράδικα σε κάθε γωνιά της πόλης, οι επιλογές είναι πολλές και δεν αφήνουν κανέναν παραπονεμένο.

    Τέχνη από ασήμι

    Στα παραδοσιακά καταστήματα της παλιάς πόλης θα ανακαλύψεις θησαυρούς χειροποίητων δημιουργιών, υπέροχα κοσμήματα και σκεύη αργυροχρυσοχοΐας. Τα Ιωάννινα είναι η πόλη των ασημουργών καθώς έχουν τεράστια παράδοση στην επεξεργασία του ασημιού και η λαϊκή τέχνη στην περιοχή ξεχωρίζει.

    Μυστικά από ντόπιους

    Λίγο έξω από την πόλη, μετά το Πέραμα, η περιοχή της Ντραμπάτοβας με το μικρό λιμάνι απέναντι από το νησάκι, είναι ιδανική για να απολαύσεις την ομορφιά της Παμβώτιδας και να δοκιμάσεις παραδοσιακές γεύσεις δίπλα στα νερά της λίμνης. Για την τέλεια πανοραµική άποψη, τόσο της λίµνης όσο και ολόκληρης της πόλης, θα κατευθυνθείς μέχρι το χωριό Λιγκιάδες στο όρος Μιτσικέλι.

    Κοντινές εξορμήσεις

    travelgo.gr
    Το Μονοδένδρι στα Ζαγοροχώρια (πηγή: Shutterstock)

    Με αφετηρία την πόλη των Ιωαννίνων μπορείς να κάνεις ημερήσιες εκδρομές σε μερικούς από τους πιο γραφικούς προορισμούς της Ελλάδας. Στα οπωσδήποτε μια εκδρομή στα πασίγνωστα πέτρινα χωριά του Ζαγορίου για βόλτες με φόντο την επιβλητική χαράδρα του Βίκου. Επίσης, το Μέτσοβο, η Κόνιτσα και τα Τζουμέρκα κρύβουν όμορφες διαδρομές μέσα στη φύση, πέτρινα γεφύρια, ποτάμια και χωριά που θα σου μείνουν αξέχαστα.

    Πώς να πας

    Κλείσε εισιτήριο με τις πτήσεις της AEGEAN για να ανακαλύψεις τους θησαυρούς των Ιωαννίνων.

    Δες το αφιέρωμα με τους κορυφαίους προορισμούς του μήνα

    Φθινοπωρινό σκηνικό στη λίμνη Παμβώτιδα (πηγή: Shutterstock)
    Φθινοπωρινό σκηνικό στη λίμνη Παμβώτιδα (πηγή: Shutterstock)
    Κύκνοι στη λίμνη Παμβώτιδα (πηγή: Shutterstock)
    Κύκνοι στη λίμνη Παμβώτιδα (πηγή: Shutterstock)
    Το νησάκι των Ιωαννίνων (πηγή: Shutterstock)
    Το νησάκι των Ιωαννίνων (πηγή: Shutterstock)
    Παραδοσιακά σπίτια στο νησάκι της Παμβώτιδας (πηγή: Shutterstock)
    Παραδοσιακά σπίτια στο νησάκι της Παμβώτιδας (πηγή: Shutterstock)
    Πολύχρωμα σπίτια στην πόλη των Ιωαννίνων (πηγή: Shutterstock)
    Πολύχρωμα σπίτια στην πόλη των Ιωαννίνων (πηγή: Shutterstock)
    Το αρχαίο θέατρο Δωδώνης (πηγή: Shutterstock)
    Το αρχαίο θέατρο Δωδώνης (πηγή: Shutterstock)
    Το Σπήλαιο Περάματος (πηγή: Shutterstock)
    Το Σπήλαιο Περάματος (πηγή: Shutterstock)
    Το Δίλοφο στα Ζαγοροχώρια (πηγή: Shutterstock)
    Το Δίλοφο στα Ζαγοροχώρια (πηγή: Shutterstock)

    Διαβάστε Επίσης

    gazzetta
    gazzetta insider reader insider