Travelgo
ΠΡΟΟΡΙΣΜΟΣ
    sun-solid Μέθανα
    Thu 19.7°C
    Clouds

    Μέθανα: Ένας προορισμός - έκπληξη δύο ώρες από την Αθήνα

    ΜΕΘΑΝΑ
    Κείμενο: Travelgo Team
    Μέθανα: Ένας προορισμός - έκπληξη δύο ώρες από την Αθήνα

    Γνωστά για τα ιαματικά λουτρά τους, τις όμορφες παραλίες και τα αρχαιολογικά μνημεία τους, τα Μέθανα προσφέρονται για οικογενειακές, οικονομικές και χαλαρωτικές διακοπές σε επαφή με τη φύση, μόλις δύο ώρες από την Αθήνα.

    Σε απόσταση μόλις δύο ωρών από την Αθήνα και μετά από μια πανέμορφη διαδρομή μέσα στη φύση, θα βρείτε τη φημισμένη λουτρόπολη των Μεθάνων, ένα από τα παλαιότερα θέρετρα του Αργοσαρωνικού. Η χερσόνησος των Μεθάνων βρίσκεται στο βορειοανατολικό τμήμα της Πελοποννήσου και είναι γνωστή για τα λουτρά της και το ηφαίστειο στο χωριό Καμένη Χώρα. Μπορείτε να την επισκεφθείτε με ferry boat από τον Πειραιά, αλλά και οδικώς μέσω Κορίνθου-Επιδαύρου (180 χλμ.).

    Καταπράσινα τοπία, οικισμοί με παραδοσιακό χρώμα, αρχαιολογικοί χώροι, πευκοδάση, παραλίες με πεντακάθαρα νερά, ιαματικές πηγές, θαλάσσιες δραστηριότητες και πεζοπορία στα μονοπάτια του ηφαιστείου με πανοραμική θεά στον Αργοσαρωνικό, είναι μόνο μερικά από αυτά που μπορείτε να απολαύσετε στα Μέθανα, έναν προορισμό ιδανικό για όσους αναζητούν την απλότητα, την ηρεμία και την επαφή με τη φύση στις διακοπές τους.

    Στις αρχές της χρονιάς, οι New York Times πρότειναν τα Μέθανα ως έναν από τους 52 προορισμούς σε όλο τον κόσμο που αξίζει να επισκεφθεί κανείς το 2023! Αξίζει, μάλιστα, να σημειωθεί ότι ήταν ο μοναδικός ελληνικός προορισμός της λίστας. Θέλετε κι άλλους λόγους για να βάλετε στο πρόγραμμα μια απόδραση στα Μέθανα;

    Μέθανα: Το ηφαίστειο και οι ιαματικές πηγές

    travelgo.gr
    Η λουτρόπολη των Μεθάνων είναι ένα από τα παλαιότερα θέρετρα του Αργοσαρωνικού (Πηγή: Shutterstock)

    Από την αρχαιότητα τα Μέθανα ήταν φημισμένα για τις ιαματικές πηγές τους, οι οποίες οφείλονται σε ηφαιστειακά φαινόμενα. Είναι χαρακτηριστική η αναφορά του Παυσανία, στα «Τροιζηνιακά», στην έκρηξη του ηφαιστείου και την εμφάνιση θερμών πηγών με θεραπευτικές ιδιότητες, στις αρχές του 3ου αι. π.Χ. Μαζί με τα ηφαίστεια της Μήλου, της Σαντορίνης και της Νισύρου, τα Μέθανα ανήκουν στο ηφαιστειακό τόξο του Νοτίου Αιγαίου. Στη χερσόνησο έχουν καταγραφεί 30 κρατήρες και η τελευταία ηφαιστειακή δραστηριότητα έγινε υποθαλάσσια το 1700, στο βόρειο μέρος μπροστά από τα Μέθανα. Βορειοδυτικά, πάνω από το χωριό Καμένη Χώρα, βρίσκεται ο πιο γνωστός κρατήρας του ηφαιστείου, ο οποίος έχει βάθος περίπου 50 μ. και διάμετρο 100 μ. Το ηφαίστειο αυτό δεν είναι πια ενεργό.

    travelgo.gr
    Το ιστορικό κτήριο των λουτρών Μεθάνων (Πηγή: Shutterstock)

    Τα Μέθανα είναι ονομαστά για τις ιαματικές πηγές και τα λουτρά τους. Τα νερά που αναβλύζουν από τις πηγές μεταφέρουν πολυάριθμα πολύτιμα ιχνοστοιχεία μετάλλων και ορυκτών που προσφέρουν μοναδικές ιδιότητες θεραπείας πολλών παθήσεων και γενικότερης αναζωογόνησης του οργανισμού. Το μεγαλοπρεπές οικοδόμημα του υδροθεραπευτηρίου, με την καταγάλανη λίμνη με τα θερμομεταλλικά νερά, προδίδει μία ξεχωριστή νότα στην πόλη των Μεθάνων.

    Τι να κάνετε στα Μέθανα

    travelgo.gr
    Το λιμάνι των Μεθάνων (Πηγή: Shutterstock)
    • Κάντε μια βόλτα στο λιμάνι της πόλης και επισκεφθείτε το πευκόφυτο νησάκι των Αγίων Αναργύρων, το οποίο ενώνεται με τα Μέθανα με μια στενή λωρίδα γης. Ο πλακοστρωμένος δρόμος του είναι ό,τι πρέπει για απογευματινούς περιπάτους. Στο νησάκι βρίσκεται η εκκλησία των Αγίων Αναργύρων και οργανωμένη παραλία.
    travelgo.gr
    Θέα στον Αργοσαρωνικό (Πηγή: Shutterstock)
    • Η πεζοπορία στο ηφαίστειο των Μεθάνων είναι μια μοναδική εμπειρία. Η ανάβαση στην Καημένη ΧώραΚαμένη Χώρα), για να φτάσετε στον πιο γνωστό ηφαιστειακό κρατήρα, ακολουθώντας ένα μονοπάτι χαραγμένο στη λάβα, ανάμεσα σε πεύκα και πουρνάρια, θα σας αποζημιώσει με μια εκπληκτική πανοραμική θέα του Αργοσαρωνικού.
    • Για χαλάρωση μετά την πεζοπορία επισκεφθείτε τα ιαματικά λουτρά που είναι γνωστά από την αρχαιότητα για την αποτελεσματική επίδραση τους στην ψυχή και στο σώμα.
    travelgo.gr
    Πηγή: Shutterstock
    • Στο λόφο του Παλαιόκαστρου, κοντά στο Βαθύ, βρίσκονται τα ερείπια της Ακρόπολης των αρχαίων Μεθάνων, με τα καλοδιατηρημένα από ηφαιστειακό πέτρωμα τείχη και την καλοδιατηρημένη πύλη. Επίσης, ορατά ερείπια αρχαίων οικημάτων σώζονται και μέσα στη θάλασσα από τη βυθισμένη πόλη των Μεθάνων.
    • Το Σπήλαιο της Περιστέρας βρίσκεται στον παραλιακό δρόμο, 2.5 χλμ. πριν από το Βαθύ. Ανακαλύφθηκε το 1973, έχει μήκος 250 μ. και αποτελείται από 3 θαλάμους καλυμμένους με νερό.
    • Στο Στενό των Μεθάνων δεσπόζει επιβλητικό το μεσαιωνικό Κάστρο του Φαβιέρου, με τους τέσσερις μικρούς πυργίσκους στις άκρες του, που αποτελεί διατηρητέο ιστορικό μνημείο. Τα τελευταία μέτρα της διαδρομής προς το κάστρο είναι πεζοπορικά, μέσα από ένα μονοπάτι με σήμανση. Σε μικρή απόσταση, θα δείτε και μέρος του οχυρωματικού τείχους, που κατά τον Θουκυδίδη κατασκευάστηκε από τους Αθηναίους την εποχή του Πελοποννησιακού Πολέμου.
    travelgo.gr
    Το ψαροχώρι Βαθύ στα Μέθανα (Πηγή: Shutterstock)
    • Επισκεφθείτε γραφικά χωριά όπως η Καμένη Χώρα, το ψαροχώρι Βαθύ, οι Άγιοι Θεόδωροι, τα Παλαιά Λουτρά και το Μεγαλοχώρι.
    • Στο δυτικότερο άκρο της χερσονήσου, δεσπόζει η Κρασοπαναγιά, ένα ξωκλήσι που σύμφωνα με το μύθο χτίστηκε από χώμα και κρασί πάνω στα βράχια.
    • Επίσης, από τα Μέθανα μπορείτε να κάνετε μονοήμερες εκδρομές στα πολύ κοντινά νησιά του Αργοσαρωνικού, το Αγκίστρι, την Αίγινα και τον Πόρο.

    Παραλίες στα Μέθανα

    Η χερσόνησος των Μεθάνων προσφέρει μία ποικιλία από παραλίες με πεντακάθαρα νερά, πολυσύχναστες αλλά και ερημικές, αμμώδεις ή βοτσαλωτές όπου μπορείτε να χαλαρώσετε και να επιδοθείτε σε θαλάσσιες δραστηριότητες. Δίπλα στο νησάκι των Αγίων Αναργύρων, υπάρχει η αμμουδερή παραλία των Αγίων Αναργύρων και στη συνέχεια η ακτή που διασχίζει τη Λουτρόπολη των Μεθάνων, μετά από περίπου 1.5 χλμ., καταλήγει στη μεγαλύτερη και πιο τουριστική παραλία της χερσονήσου, τη Λημνιώνα, μια οργανωμένη παραλία με άμμο έξω και βότσαλο και άμμο μέσα στη θάλασσα. Στη βόρεια πλευρά θα βρείτε τις παραλίες των Αγίων Θεοδώρων και του Αγίου Νικολάου με τις ιαματικές πηγές, ενώ στην ανατολική ακτογραμμή η παραλία Αλμύρα ενδείκνυται για εκείνους που αποφεύγουν την πολυκοσμία.

    Διαβάστε Επίσης

    gazzetta
    gazzetta insider reader insider