Travelgo
ΠΡΟΟΡΙΣΜΟΣ
    sun-solid Αθήνα
    Thu 17.4°C
    Clear

    Αμμοθίνες Λήμνου: Μια «μικρή Σαχάρα» στο Αιγαίο

    ΛΗΜΝΟΣ
    Κείμενο: Travelgo Team
    Αμμοθίνες Λήμνου: Μια «μικρή Σαχάρα» στο Αιγαίο

    Έρημος σε ελληνικό νησί; Κι όμως υπάρχει! Οι Αμμοθίνες Λήμνου, που απλώνονται σε μια έκταση περίπου 70 στρεμμάτων στο βόρειο τμήμα του νησιού, δημιουργούν ένα εντυπωσιακό τοπίο, μοναδικό στην Ελλάδα - Δείτε φωτογραφίες και βίντεο

    Οι δεκάδες παραλίες με χρυσή άμμο, οι παραδοσιακοί οικισμοί, οι σπάνιοι αρχαιολογικοί χώροι, οι γαστρονομικοί θησαυροί και η ποικιλία τοπίων είναι μερικοί από τους λόγους που κάνουν τη Λήμνο έναν ιδιαίτερο προορισμό στο Βόρειο Αιγαίο για όσους αναζητούν ήρεμες διακοπές. Το ταξίδι εδώ είναι γεμάτο με ευχάριστες και αναπάντεχες εκπλήξεις.

    Η Λήμνος, εκτός από τις άλλες ομορφιές της, διαθέτει και εντυπωσιακά τοπία που σίγουρα δεν περιμένει να δει κανείς σε ένα ελληνικό νησί. Οι Αμμοθίνες, μια αμμώδης έκταση 70 στρεμμάτων στο βόρειο τμήμα του νησιού, αποτελούν το πιο απρόσμενο τοπίο της Λήμνου. Πρόκειται για ένα μοναδικό φυσικό φαινόμενο, μια έρημο στην ενδοχώρα του νησιού.

    Διαβάστε ακόμη:

    Η απρόσμενη έρημος της Λήμνου

    travelgo.gr
    Οι Αμμοθίνες της Λήμνου είναι ένα μοναδικό φυσικό φαινόμενο (πηγή: Shutterstock)

    Οι Αμμοθίνες – ή Παχιές Αμμουδιές – αποτελούν ένα σπάνιο τοπίο που αξίζει να δείτε από κοντά αν βρεθείτε στη Λήμνο. Αυτή η μικρογραφία της… Σαχάρας βρίσκεται στα βόρεια του νησιού, κοντά στην παραλία Γομάτι και περίπου τρία χιλιόμετρα μακριά από το χωριό Κατάλακκος. Δεν είναι καθόλου τυχαίο που τις Αμμοθίνες τις έχουν χαρακτηρίσει ως την «έρημο της Λήμνου». Αυτό που αντικρίζεις όταν φτάνεις στην περιοχή είναι χρυσαφένιοι λόφοι με ελάχιστη βλάστηση κάτω από τον ζεστό ήλιο - σαν ένα κομμάτι Aφρικής που μεταφέρθηκε στο Βόρειο Αιγαίο. Λέγεται, μάλιστα, πως εδώ γυρίστηκαν οι σκηνές της ερήμου στην ταινία «Μια Ελληνίδα στο χαρέμι» με τη Ρένα Βλαχοπούλου.

    travelgo.gr
    Στα βόρεια του νησιού θα βρείτε μια μικρογραφία της… Σαχάρας (πηγή: Shutterstock)

    Οι αμμοθίνες είναι αμμώδεις λόφοι που υπάρχουν συνήθως σε παράκτιες περιοχές και δημιουργούνται από τη διάβρωση και την απόθεση της άμμου. Η ιδιαιτερότητα των Αμμοθινών της Λήμνου είναι ότι δεν είναι παράκτιες, αφού η κοντινή παραλία (Γομάτι) βρίσκεται σε απόσταση δύο χιλιομέτρων. Αυτά τα χρυσαφένια «βουνά» προσφέρουν ένα μοναδικό θέαμα στον επισκέπτη, ενώ η μορφή τους αναμορφώνεται συνεχώς από τους ισχυρούς βόρειους ανέμους. Προτιμήστε να επισκεφθείτε την περιοχή νωρίς το πρωί ή αργά το απόγευμα. Φορέστε οπωσδήποτε κλειστά παπούτσια για να προστατευτείτε από την καυτή άμμο και φροντίστε να έχετε μαζί σας νερό και καπέλο.

    travelgo.gr
    Πηγή: Shutterstock
    travelgo.gr
    Πηγή: Shutterstock
    travelgo.gr
    Πηγή: Shutterstock

    Δείτε ένα εντυπωσιακό βίντεο από τις Αμμοθίνες Λήμνου

    Διαβάστε Επίσης

    gazzetta
    gazzetta insider reader insider