Travelgo
ΠΡΟΟΡΙΣΜΟΣ
    sun-solid Αθήνα
    Fri 27.9°C
    Clouds

    Διακοπές στη Λευκάδα: Όλα όσα αξίζει να ζήσετε στο στεριανό νησί του Ιονίου

    ΛΕΥΚΑΔΑ
    Κείμενο: Travelgo Team
    Διακοπές στη Λευκάδα: Όλα όσα αξίζει να ζήσετε στο στεριανό νησί του Ιονίου

    Νησί προικισμένο με εντυπωσιακές παραλίες και με το αβαντάζ της εύκολης πρόσβασης μέσω της πλωτής γέφυρας, η Λευκάδα δεν αποτελεί τυχαία έναν από τους δημοφιλέστερους καλοκαιρινούς προορισμούς της Ελλάδας.

    Είναι νησί, αλλά φτάνεις με αυτοκίνητο (σε περίπου 4 ώρες από την Αθήνα). Και αυτό είναι ένα από τα μεγάλα αβαντάζ της Λευκάδας. Μια πλωτή γέφυρα ενώνει το πανέμορφο νησί του Ιονίου με την ηπειρωτική Ελλάδα και το κάνει έναν ιδιαίτερα ελκυστικό καλοκαιρινό προορισμό με εύκολη πρόσβαση.

    Η Λευκάδα είναι το νησί στο οποίο μπορούν όλοι να περάσουν καλά. Η ανατολική πλευρά της, με γαλήνια τοπία και θάλασσα ήρεμη και ρηχή, προσφέρεται για οικογενειακές διακοπές. Η δυτική πλευρά, από την άλλη, είναι γεμάτη μοναδικές, άγριας ομορφιάς παραλίες, από τις ωραιότερες της Ελλάδας και της Μεσογείου. Οι διαδρομές στην καταπράσινη ενδοχώρα και τα ορεινά χωριά που κρατούν τις παραδόσεις, συμπληρώνουν το παζλ των εμπειριών.

    Το σίγουρο είναι ότι χρειάζονται αρκετές μέρες για να ανακαλύψετε τα πολλά πρόσωπα της Λευκάδας. Εμείς, για να σας βοηθήσουμε, φτιάξαμε έναν οδηγό με όλα όσα πρέπει να δείτε και να κάνετε όταν βρεθείτε στο νησί.

    Εξερευνώντας την πόλη της Λευκάδας

    travelgo.gr
    Πόλη Λευκάδας (πηγή: Shutterstock)

    Η πόλη της Λευκάδας έχει ιδιαίτερο χρώμα και τα σοκάκια του ιστορικού κέντρου κρύβουν εκπλήξεις. Μια βόλτα θα σας αποκαλύψει χρωματιστά σπίτια (φτιαγμένα από λαμαρίνα για προστασία από τους σεισμούς), όμορφα κτήρια και ενδιαφέρουσες εκκλησίες του 17ου-18ου αιώνα επηρεασμένες από την ενετική αρχιτεκτονική. Αξίζει να επισκεφθείτε το Αρχαιολογικό Μουσείο, το Μουσείο Άγγελου Σικελιανού, καθώς και το μικρό Μουσείο Φωνογράφου. Ο κεντρικός πεζόδρομος Ντέρπφελντ είναι γεμάτος με καταστήματα και σφύζει από ζωή, όπως και ο παραλιακός δρόμος. Στην ανατολική πλευρά της πόλης βρίσκεται η Μαρίνα Λευκάδας, η οποία θεωρείται από τις μεγαλύτερες και από τις πιο οργανωμένες στη Μεσόγειο.

    travelgo.gr
    Πηγή: Shutterstock

    Στην είσοδο της πόλης, δίπλα στο λιμάνι, θα δείτε το περίφημο πάρκο των ποιητών, το οποίο οι ντόπιοι αποκαλούν Μποσκέτο. Εκεί φιλοξενούνται οι προτομές σπουδαίων προσωπικοτήτων του νησιού, όπως του Αριστοτέλη Βαλαωρίτη, του Άγγελου Σικελιανού και του Λευκάδιου Χερν. Αξίζει, επίσης, να περπατήσετε πάνω στην ξύλινη γέφυρα που είναι χτισμένη πάνω από το κανάλι, που βρίσκεται μπροστά ακριβώς από τον πεζόδρομο με τα καφέ-μπαρ, δίπλα από το λιμάνι. Οι κάτοικοι την αποκαλούν γέφυρα των στεναγμών ή γέφυρα των ερωτευμένων.

    Διακοπές στη Λευκάδα: Όλα όσα αξίζει να ζήσετε στο στεριανό νησί του Ιονίου
    Πηγή: Shutterstock

    Στην είσοδο του νησιού, ακριβώς απέναντι από τη γέφυρα, σας υποδέχεται το μεσαιωνικό κάστρο της Αγίας Μαύρας, που αποτελεί πρότυπο οχυρωματικής τέχνης. Στο εσωτερικό του διατηρούνται ερείπια κτηρίων της Ενετοκρατίας, ενώ υπάρχει και το εκκλησάκι της Αγίας Μαύρας. Υπέροχη είναι η θέα στη λιμνοθάλασσα της Λευκάδας, που αποτελεί έναν από τους πιο αξιόλογους υδροβιότοπους του Ιονίου και προσφέρει μόνιμη κατοικία σε ερωδιούς, γλάρους, αγριόπαπιες, πελεκάνους και φλαμίνγκος.

    Διακοπές στη Λευκάδα: Όλα όσα αξίζει να ζήσετε στο στεριανό νησί του Ιονίου
    Πηγή: Shutterstock

    Ένα ιδιαίτερο σημείο της Λευκάδας είναι η Γύρα: μια στενή λωρίδα λευκής αμμουδιάς μήκους 7 χλμ., που αγκαλιάζει τη λιμνοθάλασσα στο βόρειο σημείο του νησιού, κάνοντας το τοπίο μοναδικό. Ξεκινά πίσω σχεδόν από το κάστρο της Αγίας Μαύρας δημιουργώντας την Αμμόγλωσσα και φτάνει έως την άλλη άκρη, πέρα από την πόλη. Ο περίπατος της Γύρας είναι μια βόλτα που αξίζει να κάνετε για τη θαυμάσια θέα που προσφέρει. Κοντά στο χωριό Φρύνι, λίγο έξω από την πόλη, θα συναντήσετε τη Μονή Φανερωμένης, ένα από τα σπουδαιότερα μνημεία της Λευκάδας. Χτισμένη σε έναν πευκόφυτο λόφο, προσφέρει υπέροχη θέα στην πόλη, τη λιμνοθάλασσα και το Ιόνιο.

    Στα παραθαλάσσια και ορεινά χωριά

    Διακοπές στη Λευκάδα: Όλα όσα αξίζει να ζήσετε στο στεριανό νησί του Ιονίου
    Άγιος Νικήτας (πηγή: Shutterstock)

    Το πιο κοντινό στην πόλη της Λευκάδας παραθαλάσσιο θέρετρο είναι ο Άγιος Νικήτας με τον παραδοσιακό οικισμό του και την πολυσύχναστη παραλία με τα πεντακάθαρα νερά που προτιμούν κυρίως οι οικογένειες. Εκτός από την ομώνυμη παραλία, σε μικρή απόσταση από το χωριό βρίσκονται μερικές από τις ωραιότερες παραλίες του Ιονίου όπως τα Πευκούλια, ο Μύλος και το Κάθισμα.

    Αν κατευθυνθείτε ανατολικά από την πόλη της Λευκάδας θα συναντήσετε πρώτα τη Λυγιά με το γραφικό λιμανάκι της και στη συνέχεια τη Νικιάνα, ένα παραθαλάσσιο χωριό με μικρές και όμορφες παραλίες, πολλά καταλύματα και παραδοσιακές ψαροταβέρνες.

    Διακοπές στη Λευκάδα: Όλα όσα αξίζει να ζήσετε στο στεριανό νησί του Ιονίου
    Νυδρί (πηγή: Shutterstock)

    Το Νυδρί είναι ένας από τους πιο δημοφιλείς προορισμούς στο νησί, καθώς διαθέτει τα πάντα: πολυσύχναστη παραλία, ξενοδοχεία, beach bars, εστιατόρια και δυνατότητες για θαλάσσια σπορ. Με ορμητήριο το Νυδρί μπορείτε να επισκεφθείτε τους καταρράκτες στο Δημοσάρι και να πραγματοποιήσετε εξορμήσεις στην Πολυνησία της Λευκάδας, την Ιθάκη και την Κεφαλονιά. Λίγα χιλιόμετρα νότια από το Νυδρί, θα βρείτε τον όρμο του Βλυχού με τον ομώνυμο παραδοσιακό οικισμό του και τον λόφο Γένι όπου οι ελιές κατεβαίνουν μέχρι τη θάλασσα.

    travelgo.gr
    Σύβοτα (πηγή: Shutterstock)

    Τα Σύβοτα είναι ένα μικρό ψαροχώρι, στα νότια του νησιού, κλεισμένο σε έναν όρμο τύπου φιόρδ με δασωμένους λόφους ολόγυρα. Εδώ θα συναντήσετε ένα παραδοσιακό σκηνικό με ψαροταβέρνες πάνω στο λιμάνι. Στο νότιο τμήμα του νησιού, σε απόσταση περίπου 22 χλμ. από το Νυδρί, βρίσκεται η Βασιλική, ένα από τα πιο γνωστά παραθαλάσσια χωριά της Λευκάδας, με λιμάνι, πολλές επιλογές για διαμονή και φαγητό και μια μεγάλη παραλία- από τις γνωστότερες της Ευρώπης στους φαν του windsurfing.

    travelgo.gr
    Καρυά (πηγή: Shutterstock)

    Εάν θέλετε να κάνετε ένα διάλειμμα από τις παραλίες, χαλαρώστε στις πλατείες των ορεινών χωριών Καρυά (γνωστή για τα παραδοσιακά κεντήματα και υφαντά της) και Εγκλουβή (από όπου και οι γνωστές φακές), αλλά και στην Εξάνθεια, το όμορφο κεφαλοχώρι της Λευκάδας, που αγναντεύει το Ιόνιο από υψόμετρο 600 μέτρων.

    Οι εντυπωσιακές παραλίες της Λευκάδας

    Διακοπές στη Λευκάδα: Όλα όσα αξίζει να ζήσετε στο στεριανό νησί του Ιονίου
    Πόρτο Κατσίκι (πηγή: Shutterstock)

    Τα πανέμορφα φυσικά τοπία του νησιού μαγεύουν κάθε επισκέπτη. Οι σπάνιας ομορφιάς παραλίες, για τις οποίες η Λευκάδα είναι γνωστή παγκοσμίως (πολλές από αυτές έχουν ψηφιστεί επανειλημμένα από τουριστικούς οδηγούς ως οι καλύτερες της Μεσογείου), με πιο γνωστές το Πόρτο Κατσίκι και τους Εγκρεμνούς, στη ρίζα εντυπωσιακών γκρεμών, αποτελούν πόλο έλξης πολλών εκατομμυρίων τουριστών από όλο τον κόσμο. Φησισμένες παραλίες είναι επίσης το κοσμοπολίτικο Κάθισμα με τα beach bars, τα Πευκούλια, ο Μύλος, οι παραλίες κάτω από το ορεινό χωριό Καλαμίτσι (Καβαλικευτά, Αβαλί, Μεγάλη Πέτρα), καθώς και η Βασιλική, ο Άη Γιάννης και οι Μύλοι που προτιμούν κυρίως οι windsurfers και kitesurfers.

    travelgo.gr
    Εγκρεμνοί (πηγή: Shutterstock)

    Για τους φυσιολάτρες, υπάρχουν επίσης οι καταρράκτες στο Δημοσάρι, πάνω από το Νυδρί, για εναλλακτικές βουτιές σε γλυκά νερά, καθώς και το φαράγγι της Μέλισσας στην περιοχή των Σφακιωτών- ένα μέρος όπου νιώθεις την απόλυτη επαφή με τη φύση. Το θρυλικό ακρωτήριο Λευκάτα, που βρίσκεται στο νοτιότερο άκρο του νησιού, είναι άρρηκτα συνδεδεμένο με την ιστορία του και προκαλεί θαυμασμό σε όσους το επισκέπτονται.

    Τοπικές γεύσεις

    Το πικάντικο και νοστιμότατο σαλάμι αέρος Λευκάδας είναι σίγουρα το πιο γευστικό σουβενίρ του νησιού. Στη Λευκάδα θα βρείτε και τις ξακουστές φακές Εγκλουβής, που καλλιεργούνται στο ομώνυμο ορεινό χωριό και φημίζονται για τη νοστιμιά τους. Αξίζει επίσης να δοκιμάσετε και να πάρετε μαζί σας αυγοτάραχο από το ιβάρι της λιµνοθάλασσας, καθώς και µαντολάτο, λαδόπιτα, σουµάδα (από πικραµύγδαλα), λικέρ Ροζολί, ντόπιο κρασί και τσίπουρο.

    Γνωρίστε τα κοντινά νησάκια

    travelgo.gr
    Μεγανήσι (πηγή: Shutterstock)

    Για τους λάτρεις της ιστιοπλοΐας, τα νησάκια της Λευκάδας αποτελούν αγαπημένο προορισμό. Μη χάσετε την ευκαιρία να νοικιάσετε σκάφος από το Νυδρί για να γνωρίσετε τα μικρά διαμάντια Μεγανήσι, Κάλαμος και Καστός. Έχουν ωραίες παραλίες, γραφικά λιμανάκια, παραδοσιακούς οικισμούς και ταβέρνες που σερβίρουν φρέσκο ψάρι. Απέναντι από το Νυδρί βρίσκεται και ο θρυλικός Σκορπιός, το πάλαι πότε θέρετρο του μεγιστάνα Αριστοτέλη Ωνάση, που πλέον ανήκει στον Ρώσο μεγιστάνα Ριμπολόβλεφ.

    ΟΔΗΓΟΣ ΛΕΥΚΑΔΑΣ

    ΔΙΑΜΟΝΗ

    Πόλη Λευκάδας

    • Στο κέντρο της πόλης, σε έναν ήσυχο δρόμο, το Allure Central Boutique Hotel διατηρεί ορισμένα από τα στοιχεία της παραδοσιακής αρχιτεκτονικής του νησιού και τα εντάσσει σε έναν σύγχρονο σχεδιασμό.
    • Το boutique ξενοδοχείο The Aigli στεγάζεται σε κτήριο του 1800 στην καρδιά της πόλης και προσφέρει όμορφα διακοσμημένες σουίτες.
    • Μια καλή επιλογή είναι και το Πυροφάνι, στην αρχή του πεζόδρομου της κεντρικής αγοράς, με μοντέρνα, ρομαντικά και νεοκλασικά δωμάτια.

    Σύβοτα

    • Οι τέσσερις πολυτελείς βίλες με ιδιωτική πισίνα του Sivota Lefkas Luxury Villas απολαμβάνουν μοναδική θέα στο γαλάζιο του Ιονίου, ενώ βρίσκονται σε απόσταση αναπνοής από την παραλία (500 μέτρα).
    • Χτισμένες στην πλαγιά του κόλπου, οι δύο βίλες του 2S Villas Resort προσφέρουν όλες τις ανέσεις ενός σύγχρονου σπιτιού, μαζί με ανεμπόδιστη θέα στα τιρκουάζ νερά του Ιονίου και στον οικισμό των Συβότων.
    • Σε προνομιακή τοποθεσία με πανοραμική θέα στο Ιόνιο βρίσκεται και το συγκρότημα Dream View Villas. Οι βίλες είναι εξοπλισμένες με όλες τις σύγχρονες ανέσεις και υπόσχονται να κάνουν τις διακοπές σας στη Λευκάδα αξέχαστες.

    Θέση Φάος

    • Το συγκρότημα Faos Villas αποτελείται από τρεις πολυτελείς βίλες και είναι χτισμένο σε έναν οικογενειακό ελαιώνα στη Θέση Φάος, με θέα στον κόλπο της Ρούδας και το νησί Αρκούδι, πολύ κοντά στα γραφικά Σύβοτα και στην οργανωμένη παραλία του Μικρού Γιαλού.

    Καλαμίτσι

    • Χτισμένο σε μια εξαιρετική τοποθεσία στο χωριό Καλαμίτσι, με εκπληκτική θέα στο Ιόνιο πέλαγος, το συγκρότημα πολυτελών βιλών Inorato Luxury Villas αποτελεί μια νέα και ξεχωριστή επιλογή διαμονής στη Λευκάδα για οικογένειες, παρέες και ζευγάρια.

    Άγιος Νικήτας

    • Το Nikolas & Sofia Studios προσφέρει άνετη και ευχάριστη διαμονή σε ένα ήσυχο περιβάλλον μέσα στη φύση.
    • Το Ξενοδοχείο Ionis είναι χτισμένο σε ένα καταπράσινο περιβάλλον, σε απόσταση μόλις 30 μ. από την παραλία του Αγίου Νικήτα.

    Λυγιά

    • Το Mavra Studios βρίσκεται μέσα σε ένα καταπράσινο και γαλήνιο τοπίο, περιτριγυρισμένο από πεύκα και ελιές, ακριβώς μπροστά στην παραλία της Λυγιάς, στην ανατολική ακτή της Λευκάδας.
    • Το συγκρότημα ενοικιαζομένων διαμερισμάτων Digenis Studios σας υποδέχεται φιλόξενα στα προσεγμένα και ευρύχωρα διαμερίσματα της, μόλις 300 μ. από την παραλία.

    Κατούνα

    • Λίγο έξω από το χωριό Κατούνα και μόλις 8 χλμ. από την πόλη της Λευκάδας, σε μια θέση με πανοραμική θέα, βρίσκεται το Katouna Suites, ένα μοντέρνας αισθητικής, νεόκτιστο ξενοδοχείο με 10 πολυτελείς σουίτες.

    Νικιάνα

    • Στο Christianna Studios θα απολαύσετε αυθεντική φιλοξενία σε μια καταπράσινη τοποθεσία με όμορφη θέα και σε απόσταση μόλις 250 μέτρων από τη θάλασσα.
    • Σε απόσταση 800 μ. από τον κεντρικό δρόμο Λευκάδας-Νυδριού, στις παρυφές του βουνού «Οι Σκάροι», οι βίλες Artemis, Mattina και Afroditi υπόσχονται ονειρικές στιγμές χαλάρωσης. Με μοντέρνο σχεδιασμό και διακόσμηση, συνδυάζουν την άνεση, την απλότητα και τη λειτουργικότητα.
    • Σε μια μαγευτική τοποθεσία δίπλα στο κύμα, το Tesoro Hotel διαθέτει 35 δωμάτια κατανεμημένα σε 6 bungalows, χτισμένα αμφιθεατρικά γύρω από την κεντρική πισίνα.

    Νυδρί

    • Χτισμένη σε μια υπέροχη τοποθεσία στο Νυδρί, η Nidri Hills Villa είναι ιδανική για όσους αναζητούν ένα κομψό καταφύγιο με ηρεμία, μαγική θέα στο Ιόνιο και όλες τις ανέσεις μιας πολυτελούς κατοικίας.

    Καρυά

    • Το Lagkada Suites προσφέρει διαμονή με μια προσιτή και ξεχωριστή πολυτέλεια σε μια ήσυχη περιοχή στο παραδοσιακό χωριό Καρυά.

    ΦΑΓΗΤΟ

    Πόλη Λευκάδας

    • Το Θυμάρι σερβίρει σύγχρονη ελληνική κουζίνα σε μια όμορφη αυλή στο ιστορικό κέντρο και αποτελεί ιδανική επιλογή για ρομαντικό δείπνο.
    • Στην πόλη της Λευκάδας, θα φάτε ωραία και στη Μαργαρίτα, με θέα το λιμάνι και τα ιστιοπλοϊκά.
    • Σταθερή γευστική αξία η Φρύνη στο Μώλο, στην ανατολική παραλία, με ελαφρώς «πειραγμένα» πιάτα από την τοπική κουζίνα.

    Λυγιά

    • Τα Κανιόρια είναι μια ταβέρνα στο χωριό Λυγιά, δίπλα στη θάλασσα. Η τοπική κουζίνα πρωταγωνιστεί στο μενού, το οποίο βασίζεται κυρίως στα φρέσκα ψάρια και τα θαλασσινά.

    Νικιάνα

    • Η ταβέρνα του Μηνά στη Νικιάνα φημίζεται για το φρέσκο ψάρι της.

    Νυδρί

    • Αν βρεθείτε στο Νυδρί, αξίζει να δοκιμάσετε το ιταλικό φαγητό του Pomodoro.

    Εξάνθεια

    • Στην Εξάνθεια, το εστιατόριο Ράχη αποτελεί must στάση για φαγητό στην καταπληκτική βεράντα με την απίστευτη θέα στο Ιόνιο.

    Δρυμώνας

    • Σε έναν καταπράσινο λόφο του χωριού Δρυμώνας, με μαγευτική θέα στη θάλασσα, δεσπόζει το Amente Restaurant & Cocktail Bar. Φημισμένα τοπικά προϊόντα συνδυάζονται με ποιοτικά υλικά και μαγειρεύονται με σύγχρονες γαστρονομικές τεχνικές.

    Χορτάτα

    • Στο χωριουδάκι Χορτάτα, θα βρείτε το εστιατόριο Τ’ Αλώνι που σερβίρει πεντανόστιμα πιάτα με προϊόντα δικής τους παραγωγής.

    Αθάνι

    • Στο χωριό Αθάνι, πηγαίνοντας για τις παραλίες Πόρτο Κατσίκι και Εγκρεμνοί, αξίζει να κάνετε μια στάση στο εστιατόριο Λευκάτας που φημίζεται για το νόστιμο σπιτικό φαγητό του.

    Διαβάστε Επίσης

    gazzetta
    gazzetta insider reader insider