Travelgo
ΠΡΟΟΡΙΣΜΟΣ
    sun-solid Αθήνα
    Fri 28.2°C
    Clouds

    Καρυά: Το ορεινό χωριό που αποκαλύπτει το άλλο πρόσωπο της Λευκάδας

    ΛΕΥΚΑΔΑ
    Κείμενο: Travelgo Team
    Καρυά: Το ορεινό χωριό που αποκαλύπτει το άλλο πρόσωπο της Λευκάδας

    Σε απόσταση 15 χλμ. από την πόλη της Λευκάδας, μέσα στην αγκαλιά του καταπράσινου τοπίου, βρίσκεται η Καρυά, ένα ορεινό στολίδι που θα σας αποκαλύψει ένα άλλο, παραδοσιακό και εξίσου ενδιαφέρον πρόσωπο του νησιού

    Η Λευκάδα φημίζεται, ως γνωστόν, για τις εντυπωσιακές παραλίες με τα τιρκουάζ νερά που μαγεύουν τους πάντες. Όμως, το «στεριανό» νησί του Ιονίου έχει και μια καταπράσινη ενδοχώρα γεμάτη θησαυρούς και γραφικά χωριά που κρατούν παραδόσεις.

    Η επίσκεψη στην Καρυά, το ορεινό κεφαλοχώρι της Λευκάδας, είναι μια εμπειρία που δεν πρέπει να χάσετε αν βρεθείτε στο νησί. Χτισμένο σε υψόμετρο 500 μέτρων, σε απόσταση 15 χλμ. από την πόλη της Λευκάδας και παραδομένο στην «αγκαλιά» του καταπράσινου τοπίου, αυτό το όμορφο χωριό θα σας αποκαλύψει ένα άλλο πρόσωπο της Λευκάδας, εξίσου γοητευτικό και ενδιαφέρον.

    Διαβάστε ακόμη:

    Καρυά: Το όμορφο κεφαλοχώρι της ορεινής Λευκάδας

    travelgo.gr
    Πηγή: Shutterstock

    Είκοσι μόλις λεπτά οδήγησης με το αυτοκίνητο από την πόλη της Λευκάδας θα σας φέρουν μπροστά στο παραδοσιακό σκηνικό της Καρυάς με τα αμέτρητα πλακόστρωτα δρομάκια, τα παλιά αλλά και ανακαινισμένα πέτρινα σπίτια, τις περιποιημένες αυλές και τα διάσπαρτα ιστορικά εκκλησάκια. Η καρδιά του χωριού χτυπάει στην κεντρική πλατεία, όπου βρίσκεται η εκκλησία του Αγίου Σπυρίδωνα με το επιβλητικό της καμπαναριό, η οποία χτίστηκε στα τέλη του 19ου αιώνα. Εκεί θα βρείτε παραδοσιακές ταβέρνες και καφενεία για να περάσετε ευχάριστα το χρόνο σας και να συναναστραφείτε με τους φιλόξενους κατοίκους του χωριού.

    travelgo.gr
    Πηγή: Shutterstock

    Η Καρυά είναι ένας ορεινός οικισμός που διατηρεί ανέπαφο και ζωντανό το παραδοσιακό στοιχείο και την πολιτιστική του παράδοση. Κάτι που μπορείτε να ανακαλύψετε και με μια επίσκεψη στο Λαογραφικό Μουσείο του χωριού. Η Καρυά φημίζεται επίσης για τα παραδοσιακά κεντήματα και υφαντά, που εδώ και αιώνες φτιάχνονται με χρήση μιας ειδικής τεχνικής («καρσάνικη βελονιά»). Στα μαγαζάκια του χωριού θα βρείτε υπέροχα καρσάνικα κεντήματα, φτιαγμένα με το ίδιο μεράκι και την ίδια λεπτομέρεια όπως τότε.

    Μην παραλείψετε να επισκεφθείτε και το Μοναστήρι του Άι- Γιάννη του Προδρόμου στους πρόποδες της Καρυάς, που χρονολογείται από τις αρχές του 17ου αιώνα, με τις εξαιρετικές τοιχογραφίες, το ξυλόγλυπτο τέμπλο και τα πέτρινα κελιά.

    Δείτε την Καρυά Λευκάδας στο βίντεο του n.p. production

    Διαβάστε ακόμη:

    Διαβάστε Επίσης

    gazzetta
    gazzetta insider reader insider