Travelgo
ΠΡΟΟΡΙΣΜΟΣ
    sun-solid Λέρου
    Fri 18.7°C
    Clear

    Λέρος: Όσοι την γνωρίζουν δεν την ξεχνούν ποτέ

    ΛΕΡΟΣ
    Κείμενο: Γιώργος Μυλωνάς
    Λέρος: Όσοι την γνωρίζουν δεν την ξεχνούν ποτέ

    Το Travelgo.gr σας ταξιδεύει στους κορυφαίους προορισμούς για το 2023 με την AEGEAN.

    Ο τίτλος του παρόντος άρθρου αποτελεί μια φράση που συνηθίζουν να λένε οι κάτοικοι της Λέρου. Το νησί τους, το οποίο ανήκει στα Δωδεκάνησα, σύμφωνα με τη μυθολογία ήταν το καταφύγιο της θεάς Άρτεμις, όταν ήθελε να ξεφύγει από θεούς και ανθρώπους.

    Σήμερα οι καλοκαιρινές διακοπές στη Λέρο απευθύνονται σε όλους τους ταξιδιώτες που αποζητούν ηρεμία, αφού το νησί δεν έχει αλλοιωθεί ακόμα από τον υπερτουρισμό και ακόμα και στις πιο hot τουριστικές περιόδους έχει τόσους τουρίστες ώστε και να μην νιώθετε μόνοι, αλλά και να μην αλλοιώνεται η ηρεμία σας.

    Η Λέρος είναι γεμάτη από κρυφές παραλίες και ορμίσκους, ήσυχες γωνιές, παραδοσιακά σπίτια και πολύχρωμα νεοκλασικά, γαστρονομική παράδοση και σπουδαία ιστορία. Όλα όσα, δηλαδή, χρειάζεστε για να μην την ξεχάσετε ποτέ.

    Ταξιδέψτε στην Λέρο με την AEGEAN και ζήστε μια αξέχαστη εμπειρία!

    Με μια ματιά

    H Λέρος είναι ένα από τα πιο βόρεια Δωδεκάνησα και έχει λίγο κάτω από 8.000 μόνιμο πληθυσμό. Σύμφωνα με τον Όμηρο οι κάτοικοί της συμμετείχαν στον Τρωικό Πόλεμο, ενώ τα λιμάνια της ήταν υψίστης σημασίας για τους Αθηναίους στον Πελοποννησιακού Πολέμου.

    Μετά την Μικρασιατική Καταστροφή αρκετοί Μικρασιάτες εγκαταστάθηκαν μόνιμα στο νησί και έγιναν ένα με τον ντόπιο πληθυσμό. Στην πιο σύγχρονη ιστορία της είναι γνωστή για τις τεχνικές σχολές που ίδρυσε εκεί η βασίλισσα Φρειδερίκη, αλλά και για το Ψυχιατρικό Νοσοκομείο που δημιουργήθηκε το 1958.

    Τι να κάνετε

    travelgo.gr
    Λέρος / Πηγή: Shutterstock

    #1 Εξερευνήστε το Λακκί

    Το Λακκί ιδρύθηκε επί Ιταλοκρατίας την δεκαετία του 30' -το '47 ενώνονται τα Δωδεκάνησα με την υπόλοιπη Ελλάδα- με το όνομα Porto Lagos και ακόμα και σήμερα η ιταλική φινέτσα του εκπλήσσει τον ταξιδιώτη. Το Λακκί, στο οποίο η Φρειδερίκη είχε δημιουργήσει τεχνικές σχολές στις οποίες συνέρρεαν οι νέοι των Δεδεκανήσων για την επαγγελματική τους κατάρτιση, αποτελεί ένα υπαίθριο μουσείο με φαρδύς δρόμους, δενδροστοιχίες ευκαλύπτων και πανέμορφα, εντυπωσιακά κτίρια με τεράστια καλλιτεχνική αξία. Επιπλέον, αποτελεί το μεγαλύτερο φυσικό λιμάνι μεγάλου βάθους της Μεσογείου.

    #2 Ανακαλύψτε το Παντέλι

    Το γραφικό Παντέλι είναι το πιο γνωστό ψαροχώρι του νησιού. Δεν χρειάζεται να κάνει πολλά για να σας κερδίσει. Μοιάζει με σκηνικό από παλιά ελληνική ταινία, αφού είναι λες και δεν το έχει αγγίξει ο χρόνος εδώ και 40-50 χρόνια. Διαθέτει ψαροταβέρνες πάνω στο κύμα, καΐκια, χαρούμενα πρόσωπα που απολαμβάνουν την ντόπια μαγειρική και ολόφρεσκα ψάρια, παραδοσιακά καφενεία και μια παραλία με πεντακάθαρα νερά για να κάνετε το μπάνιο σας.

    travelgo.gr
    Λέρος / Πηγή: Shutterstock

    #3 Απολαύστε τα Άλιντα

    Τα Άλιντα είναι η πιο τουριστική περιοχή του νησιού. Μόλις φτάσετε εκεί θα δείτε ένα τοπίο με πεύκα και μία παραλία με κρυστάλλινα νερά. Στα Άλιντα μπορείτε να δείτε τον Πύργο Μπελένη, ένα κομψό παλιό αρχοντικό που φιλοξενεί και το Λαογραφικό και Ιστορικό Μουσείο με βιβλιοθήκη Τύπου, το πρώτο ξενοδοχείο, το δημαρχιακό Ξενώνα και τις εκκλησίες της περιοχής.

    #4 Δοκιμάστε τις τοπικές λιχουδιές

    Μην ξεχάσετε να δοκιμάσετε την παραδοσιακή πατσαβουρόπιτα, η οποία είναι γλυκό και μάλιστα πολύ νόστιμο. Επίσης, ξεδιψάστε με χυμό γκαβάφα, έναν καρπό τον οποίο ίσως γνωρίζετε με το όνομα «γκουάβα». Πρόκειται για ένα φρούτο που εξωτερικά φέρνει σε λεμόνι και έφεραν στη Λέρο Έλληνες μετανάστες από την Αίγυπτο.

    travelgo.gr
    Λέρος / Πηγή: Shutterstock

    #5 Κάντε καταδύσεις

    Αν σας αρέσουν οι καταδύσεις, τότε η Λέρος είναι το νησί σας. Από το λιμανάκι της Αγίας Μαρίνας, ξεκινούν καθημερινά υποβρύχιες ξεναγήσεις στον βυθό του νησιού. Εκεί θα αντικρίσετε δεκάδες ναυάγια και καλά κρυμμένα μυστικά του Αιγαίου.

    Tips

    -Για ήρεμα μπάνια, επισκεφτείτε τον Βρωμόλιθο. Από το Καστέλο στο Παντέλι ξεκινά ένας δρόμος που φτάνει στον κόλπο του Βρωμόλιθου. Εκεί θα βρείτε μια οργανωμένη παραλία, αλλά και αρκετή φυσική σκιά κάτω από τα αρμυρίκια.

    -Η Λέρος βρίσκεται μόλις 45' με το πλοίο της γραμμής από τους Λειψούς. Οπότε επιβάλλεται μια μονοήμερη εκδρομή στο νησί που δεν έχει ούτε δείγμα από ξαπλώστρες και ομπρέλες στις παραλίες του, διαθέτοντας ταυτόχρονα φυσική σκιά από αρμυρίκια. Εκεί θα βρείτε μαγικές παραλίες με γαλαζοπράσινα νερά, όπως ο Πλατύς Γιαλός και η Κοχλακούρα.

    travelgo.gr
    Λέρος / Πηγή: Shutterstock

    -Η Λειψοί αξίζουν και μια δεύτερη επίσκεψη, αφού από εκεί φεύγουν καϊκια για μίνι κρουαζιέρες, τα οποία κάνουν στάσεις σε Μακρονήσι, Ασπρονήσι, Τηγανάκια και Μαράθι.

    Πώς να πάτε

    Ταξιδέψτε προς Λέρο με τις καθημερινές πτήσεις της AEGEAN και ετοιμαστείτε να ζήσετε τις πιο μοναδικές και αξέχαστες διακοπές της ζωής σας!

    Δείτε το αφιέρωμα με τους κορυφαίους προορισμούς του μήνα

    Λέρος: Όσοι την γνωρίζουν δεν την ξεχνούν ποτέ
    Λέρος: Όσοι την γνωρίζουν δεν την ξεχνούν ποτέ
    Λέρος: Όσοι την γνωρίζουν δεν την ξεχνούν ποτέ
    Λέρος: Όσοι την γνωρίζουν δεν την ξεχνούν ποτέ
    Λέρος: Όσοι την γνωρίζουν δεν την ξεχνούν ποτέ

    Διαβάστε Επίσης

    gazzetta
    gazzetta insider reader insider