Travelgo
sun-solid Λέρου
Thu 27°C
Clear

Λέρος: Ένα γαστρονομικό διαμάντι στο Αιγαίο

ΓΕΥΣΗ
Κείμενο: Χρυσούλα Κυριακοπούλου
Λέρος: Ένα γαστρονομικό διαμάντι στο Αιγαίο

Πώς το απομακρυσμένο νησί έχει γίνει κορυφαίος γαστρονομικός προορισμός.

Αν και η Λέρος συναγωνίζεται διάσημους κοντινούς προορισμούς, όπως είναι η Πάτμος και η Κάλυμνος, καταφέρνει να τερματίσει πρώτη στην τουριστική αποδοχή εφοδιασμένη μόνο με ένα προικιό, την αψεγάδιαστη γεύση. Το νησί τα τελευταία χρόνια αποτελεί πρωτόγνωρο γευστικό case study, καθώς έχει ακουστεί όχι μόνο στα ελληνικά ύδατα αλλά πολύ παραπέρα ως το επόμενο γαστρονομικό αστέρι.

Ακολουθώντας τους διαμαντένιους κολπίσκους, τα γραφικά ψαροχώρια, τους βραχώδη λοφίσκους και τους κήπους γεμάτους εσπεριδοειδή, βρίσκουμε οικεία και απείραχτα από τον χρόνο εστιατόρια, ταβέρνες και μεζεδοπωλεία που παίρνουν τις τοπικές πρώτες ύλες και τις πλέκουν με πληθωρικές δόσεις παράδοσης και ραφιναρισμένες πινελιές μοντερνισμού και δημιουργικότητας. Σε αυτά τα μέρη η ψαροφαγία έχει τον πρώτο ρόλο και μεταφράζεται με κάθε ποιοτικό τρόπο κλασικό ή μη. Ιδού μερικά από τα καλύτερα παραδείγματα.

Τα εστιατόρια προορισμός, όλα ένα και ένα

Της Κακομοίρας

travelgo.gr

Στην καρδιά του Βρομόλιθου σε ένα πανέμορφο μπαλκονάκι πάνω από το απέραντο γαλάζιο ο φιλόξενος οικοδεσπότης Χρήστος Μπούτσης μας καλωσορίζει πάντα με γνήσιο χαμόγελο. Στα τραπέζια του που βλέπουν σταθερά το Αιγαίο έρχονται κάθε λογής καλούδια από τη θάλασσα, αλλά και από τη στεριά μαγειρεμένα με μεράκι. Σαν τις γαρίδες κανταΐφι, που κριτσανίζουν παιχνιδιάρικα, ενώ κρατάνε τα ζουμιά τους ή σαν τη βελούδινη φάβα, μέχρι και τα καλοσχηματισμένα και νόστιμα σούσι. Το εστιατόριο είναι ανοιχτό όλο τον χρόνο και αποτελεί έναν πρώτο καλό σταθμό για να μπείτε στο γαστρονομικό κλίμα της περιοχής και να περάσετε καλά, με παρέα, με γεύσεις, με μουσική.

Ψαροπούλα

psaropoula
psaropoula

Σε αυτό το εστιατόριο, που σερβίρει ασταμάτητα από το 1962, μοσχοβολάει παντού ιώδιο και θάλασσα. Από την ευεργετική τοποθεσία στο ψαροχώρι Παντέλι μέχρι στα πιάτα που έρχονται κατευθείαν από τα δίχτυα. Ο κύριος Αποστόλης κάθε μέρα υποδέχεται από τα καΐκια την ψαριά τους και την αξιοποιεί μερακλίδικα. Για του λόγου το αληθές, δοκιμάστε την ποικιλία με τα τηγανητά, τα μικρά ψαράκια και τις γαρίδες αλλά και την αστακομακαρονάδα που είναι η καλύτερη σε όλο το νησί. Για έξτρα απόλαυση μην ξεχάσετε να πάρετε μαζί σας το μαγιό σας για να βουτήξετε στα καταγάλανα νερά του Παντελιού.

Πυροφάνι

Pirofani
Pirofani

Ένα παλιό ψυγείο-αποθήκη στο Παντένι, δίπλα στη θάλασσα μεταμορφώθηκε εξολοκλήρου σε ατμοσφαιρικό και φιλικό εστιατόριο από τον Σταύρο Καράγκιολη και την οικογένεια του. Ο Σταύρος καθημερινά σαλπάρει με το καΐκι του και ό,τι φέρνει στα δίχτυα του πάνε κατευθείαν στον γιο του που είναι μαέστρος στα ψησίματα και στα μαγειρέματα με βαθιά γεύση. Από τα καλύτερα πιάτα τους είναι το μελωμένο κριθαρότο και τα πολύ ιδιαίτερα γαριδοπιτάκια.

Ο Σώτος

travelgo.gr

Δεν γίνεται να είσαι στη Λέρο και να μην περάσεις έστω μια βόλτα από το ουζερί του Σώτου στον Δρυμώνα. Στο μικρό μαγαζί φαίνεται σαν να έχει σταματήσει ο χρόνος και να προχωράει μόνο σε ό,τι έχει να κάνει με την αυθεντική γεύση. Ο Σώτος φέρνει την ψαριά του και μαζί με τη γυναίκα του μπαίνουν στην κουζίνα και κάνουν στα κατσαρολικά και στα τηγάνια τα γευστικά τους θαύματα. Αν και είναι πολλές οι σπεσιαλιτέ τους, όπως το ζουμερότατο σουβλάκι ροφός, πρέπει οπωσδήποτε να κάνετε μια γευστική γύρα στα φρέσκα όστρακα που μαζεύει κάθε μέρα ο Σώτος. Θα βρείτε τα πάντα από αχινούς, στρείδια, καλόγνωμες, μύδια, πεταλίδες... και ό,τι και αν διαλέξετε θα ανοιχτεί μπροστά σας. Είναι πραγματικά γλυκίσματα της θάλασσας.

Λέρος: Τα δύο σημεία αναφοράς

Μύλος by the Sea

travelgo.gr

Το εστιατόριο με φόντο τον μύλο έχει γίνει viral για πολύ καλούς λόγους και όλοι αφορούν το άρτιο γευστικά και τεχνικά μενού του. Ο Γιώργος και ο Μάριος τα παιδιά του Τάκη Κουτσουνάρη ανέλαβαν την οικογενειακή ψαροταβέρνα και την μετέτρεψαν σε ένα από τα πιο ισχυρά γαστρονομικά brand του τόπου μας. Ο Μάριος ανέλαβε την κουζίνα ξεδιπλώνοντας το πηγαίο ταλέντο του στη διαχείριση του ψαριού. Οι δημιουργίες του είναι ζηλευτές ακόμα και από εστιατόρια με αστέρια Michelin. Ενώ ο Γιώργος συνδύασε το επικοινωνιακό ταλέντο του, καλωσορίζοντας τους πελάτες, με τις οινικές γνώσεις του καταγράφοντας μια συναρπαστική λίστα 200 κρασιών από όλον τον κόσμο.

travelgo.gr

Τα πιάτα τους αποθεώνουν την πρώτη ύλη και τα φρέσκα ψάρια με όλους τους πιθανούς τρόπους επεξεργασίας, από ωμά, στη σχάρα μέχρι την κατσαρόλα. Ο Μάριος κάθε ψάρι που επιλέγει το αντιμετωπίζει με την φιλοσοφία head to tail. Κατέχοντας την ιαπωνική τεχνική κοψίματος χρησιμοποιεί όλα τα μέρη του ψαριού, χωρίς να πετάει τίποτα. Έτσι το ταρτάρ και το καρπάτσιο έχουν φοβερή ένταση και λεπτότητα, ενώ τα ψησίματα ενός φρέσκου τόνου είναι ονειρεμένα. Πέρα από αυτά εντυπωσιακά είναι τα αλλαντικά που φτιάχνουν από dry aged ψάρια, όπως το σαλάμι τόνου με φιστίκια και μάραθο. Μερικά ακόμα αξιοσημείωτα πιάτα τους είναι το χριστόψαρο beurre blanc και τα σπαράγγια με χέλια.

Serza

Η πιο πρόσφατη γαστριμαργική άφιξη στο νησί, στη Μερικιά, φέρει την υπογραφή δυο σπουδαίων επαγγελματιών του χώρου, του σεφ Θεοδόση Θεοδοσίου και του sommelier Γιώργου Μητράκου. Οι δυο τους εκπλήρωσαν το όνειρο τους σχεδιάζοντας το Serza, που παντρεύει τοπικές συνταγές με τη δική τους φαντασία και το θαυμαστό μαγειρικό τους αυτοσχεδιασμό.

Συγκεκριμένα στο στόχαστρο τους κεντράρουν παλιές συνταγές από τα μικρά νησιά της Δωδεκανήσου, οι οποίες φρεσκάρονται και εμπλουτίζονται με τοπικά υλικά της Λέρου και όχι μόνο. Το τραπέζι στρώνεται σε ένα ειδυλλιακό τοπίο πάνω στο κύμα και γεμίζει με εύγευστα πιάτα από τη θάλασσα αλλά και τη στεριά. Μερικά από το highlight είναι οι τραγανοί χταποδοκεφτέδες και η μανέστρα με κατσικάκι από την Κάλυμνο.

Πηγή: Reader.gr

Διαβάστε Επίσης

gazzetta
gazzetta insider reader insider