Travelgo
ΠΡΟΟΡΙΣΜΟΣ
    sun-solid Λέρου
    Thu 20.7°C
    Clouds

    Λέρος: Ήρεμη δύναμη

    ΛΕΡΟΣ
    Κείμενο: Travelgo Team
    Λέρος: Ήρεμη δύναμη

    Μαγευτικά Δωδεκάνησα

    Αγία Μαρίνα, Λακκί, Άλιντα, γραφικά χωριά, καταγάλανα νερά κι εκπληκτική θέα συνθέτουν ένα ειδυλλιακό σκηνικό που έχει το όνομα Λέρος. Το νησί βρίσκεται στο νοτιοανατολικό άκρο του Αιγαίου, στα Δωδεκάνησα, βορειοδυτικά της Καλύμνου, της οποίας αποτελεί συνέχεια, με μεγαλύτερο χωριό την Αγία Μαρίνα.

    Γραφικός οικισμός με θέα στην είσοδο ενός μεγάλου κόλπου και φυσικού λιμένα, είναι χτισμένος αμφιθεατρικά και ανεβαίνει προς το Πάτελο ή προς την Αγία Παρασκευή περνώντας δίπλα από το Μπρούτζι κι από εκεί στους γύρω λόφους. Με σήμα κατατεθέν τα παραδοσιακά σπίτια και τα επιβλητικά αρχοντικά, τα στενά σοκάκια, στο λιμάνι της βρίσκεται το φρούριο Μπρούζι ή Μπούρτζι, το οποίο είναι ρωμαϊκής εποχής. Πάνω από την Αγία Μαρίνα δεσπόζει και το περίφημο Κάστρο της Παναγίας, το οποίο είναι χτισμένο στην κορυφή του λόφου Απιτύκι και έχει πανοραμική θέα στο απέραντο γαλάζιο του Αιγαίου πελάγους.

    travelgo image

    Ο ναός της Αγίας Μαρίνας, που βρίσκεται στον οικισμό, οικοδομήθηκε το 1933 στη θέση παλαιότερης ομώνυμης εκκλησίας. Ο ναός είναι λιθόκτιστος και η πρόσοψη του είναι επενδυμένη με σκαλιστές μαύρες πέτρες από το νησί Λέβιθα και με κόκκινες ψηφιδωτές, προερχόμενες από τον όρμο του νησιού, Κρυφό. 

    Η κύρια τουριστική περιοχή της Λέρου είναι τα Άλιντα. Στην παραλία των Αλίντων μπορείτε να θαυμάσετε το ιστορικό και λαογραφικό Μουσείο στον Πύργο του Μπελλένη. Ένα κομψό παλιό αρχοντικό, πρώην θερινή κατοικία του Παρίση Μπελλένη, ευεργέτη του νησιού, είναι σήμερα το σπίτι του Ιστορικού και Λαογραφικού Μουσείου, δίνοντας στους επισκέπτες την ευκαιρία να γνωρίσουν την ιστορία του νησιού και των κατοίκων του. 

    Άλλα ενδιαφέροντα χωριά είναι το ψαροχώρι Παντέλι, ο Βρομόλιθος με την παραλία του, η Γούρνα, o Ξηρόκαμπος, το Παρθένι. Το πρώτο είναι ένα χωριό ψαράδων με μικρές ψαροταβέρνες και καφενεία, που έχει κρατήσει τον παραδοσιακό χαρακτήρα του, μακριά από το μαζικό τουρισμό.

    travelgo image

    Ο Βρομόλιθος ονομάζεται ένας ανοιχτός όρμος δίπλα στο Παντέλι της Λέρου. Έχει μεγάλη αμμουδερή και σε μερικά σημεία βοτσαλωτή παραλία. Κοντά βρίσκονται μικρά ξενοδοχεία, ενοικιαζόμενα δωμάτια και ψαροταβέρνες δίπλα στη θάλασσα. Απέναντι βρίσκεται το νησάκι της Αγίας Κυριακής, με ένα εκκλησάκι στην πλαγιά του μικρού λόφου του.

    Ο κόλπος του Λακκιού, επίσης, είναι ένα από τα μεγαλύτερα φυσικά λιμάνια της Μεσογείου. Χτίστηκε κατά την διάρκεια της Ιταλικής κατοχής ως πόλη που θα στέγαζε αξιωματικούς και, σήμερα, πέρα από το ότι είναι το κύριο λιμάνι του νησιού, αποτελεί και το εμπορικό του κέντρο.

    travelgo image

    Βόλτες με θέα & εντυπωσιακές παραλίες

    Το νησί έχει μερικές όμορφες γωνιές που μπορείτε να θαυμάσετε την υπέροχη θέα και το ηλιοβασίλεμα. Το Κάστρο, με πανοραμική θέα στους οικισμούς και στους όρμους της Αγίας Μαρίνας και των Αλίντων, το Μεροβίγλι, η τοποθεσία «Μάρκελλος» με αξιόλογη θέα στον κόλπο του Παρθενίου, είναι μερικά από αυτά. Ο λόφος Σκουμπάρδος, ο ψηλότερος του νησιού με ύψος 327 μέτρα, με θέα στον οικισμό Λακκί είναι ένα ακόμη σημείο που πρέπει να επισκεφθείτε. 

    Όσον αφορά στις παραλίες; Εκτός από εκείνη των Αλίντων, ο Άγιος Σπυρίδωνας, η Αγία Μαρίνα, η μακρόστενη αμμουδιά του οικισμού, με φόντο τον ιστορικό ανεμόμυλο, η Αγία Κιουρά και τα Δύο Λισκάρια είναι μερικές από τις οποίες μπορείτε να επισκεφθείτε.

    Λέρος: Ήρεμη δύναμη
    Λέρος: Ήρεμη δύναμη
    Λέρος: Ήρεμη δύναμη
    Λέρος: Ήρεμη δύναμη
    Λέρος: Ήρεμη δύναμη
    Λέρος: Ήρεμη δύναμη
    Λέρος: Ήρεμη δύναμη
    Λέρος: Ήρεμη δύναμη
    Λέρος: Ήρεμη δύναμη
    Λέρος: Ήρεμη δύναμη
    Λέρος: Ήρεμη δύναμη

    Διαβάστε Επίσης

    gazzetta
    gazzetta insider reader insider