Travelgo
ΠΡΟΟΡΙΣΜΟΣ
    sun-solid Λακωνία
    Fri 9.9°C
    Clear

    Τσίντζινα Λακωνίας: Ο μυστικός παράδεισος του Πάρνωνα

    ΛΑΚΩΝΙΑ
    Κείμενο: Travelgo Team
    Τσίντζινα Λακωνίας: Ο μυστικός παράδεισος του Πάρνωνα

    Κρυμμένο μες στα έλατα, στην καρδιά του Πάρνωνα, με παραδοσιακά πέτρινα σπίτια αμφιθεατρικά χτισμένα σε τρεις πλαγιές, το χωριό Τσίντζινα (γνωστό και ως Πολύδροσο) είναι το όνειρο κάθε φυσιολάτρη

    Στα ανατολικά της Σπάρτης βρίσκεται ο Πάρνωνας, το βουνό που χωρίζει την Αρκαδία από τη Λακωνία. Με υπέροχα παραδοσιακά χωριά, καταπράσινα δάση και πολλές διαδρομές για τους λάτρεις της πεζοπορίας, της ποδηλασίας και της οδήγησης, αποτελεί έναν χαμηλών τόνων ορεινό προορισμό για τους «δραπέτες» του Σαββατοκύριακου. Από τα πιο γνωστά και όμορφα χωριά του, είναι τα Τσίντζινα (ή Πολύδροσο), ένα καταπράσινο χωριό, ιδανικό ορμητήριο για να εξερευνήσετε το βουνό.

    Τσίντζινα: Στην αγκαλιά της φύσης

    travelgo.gr
    Τα Τσίντζινα είναι ένα από τα πιο ορεινά χωριά της Λακωνίας (πηγή: Shutterstock)

    Κρυμμένο μες στα έλατα, στην καρδιά του Πάρνωνα, σε υψόμετρο 1.100 μέτρων, με παραδοσιακά πέτρινα σπίτια αμφιθεατρικά χτισμένα σε τρεις πλαγιές, το χωριό Τσίντζινα (γνωστό και ως Πολύδροσο) δίνει μια αίσθηση καταφυγίου και προσφέρεται για αποδράσεις όλες τις εποχές. Αξίζει να το ανακαλύψετε, ακόμα και για ένα Σαββατοκύριακο. Ο οικισμός είναι ιδανικός για όσους αναζητούν ηρεμία και αγαπούν το περπάτημα στο δάσος και τις δραστηριότητες στο βουνό. Η απόσταση από Αθήνα είναι περίπου 225 χλμ. και θα χρειαστείτε τρεις ώρες για να φτάσετε στο χωριό (στις πινακίδες το χωριό αναφέρεται άλλοτε ως Τσίντζινα και άλλοτε ως Πολύδροσο).

    travelgo.gr
    Άποψη του χωριού (πηγή: Ξενώνας Πρυτανείο)

    Στην πλατεία του χωριού θα δείτε το παλιό σχολείο και την εκκλησία του Αϊ-Βλάση με τις αγιογραφίες του Φώτη Κόντογλου. Περπατήστε στα λιθόστρωτα δρομάκια, απολαύστε την ηρεμία του τοπίου και αν θέλετε, συνεχίστε ακολουθώντας ένα από τα εννέα μονοπάτια που ξεκινούν από το κέντρο του χωριού και οδηγούν σε σπήλαια, πηγές και γραφικά εκκλησάκια. Είναι σηματοδοτημένα και το καθένα έχει διαφορετικό βαθμό δυσκολίας. Η γύρω περιοχή προσφέρεται για εξερεύνηση, όχι μόνο από πεζοπόρους, αλλά κι από ορειβάτες, μιας και η κορυφή του Πάρνωνα, η Μεγάλη Τούρλα (1.942 μ.), τους περιμένει προκαλώντας τους να διασχίσουν το πανέμορφο φαράγγι για να τη συναντήσουν.

    travelgo.gr
    Πηγή: Ξενώνας Πρυτανείο

    Μην παραλείψετε να ακολουθήσετε το μονοπάτι που θα σας βγάλει στο χτισμένο σε βράχο εκκλησάκι του Αϊ-Γιάννη για να αγναντέψετε το χωριό από ψηλά, αλλά και να επισκεφθείτε το μοναστήρι των Αγίων Αναργύρων, ένα από τα παλαιότερα της περιοχής. Αν έχετε όρεξη για περισσότερες εκδρομές, σε κοντινή απόσταση θα βρείτε τα χωριά Βαμβακού, Βαρβίτσα, Καρυές, Καστάνιτσα και Γεράκι.

    Διαμονή & φαγητό

    Στο ψηλότερο σημείο του χωριού, ο ξενώνας Πρυτανείο διαθέτει 11 καλαίσθητα δωμάτια και εστιατόριο με σπιτικές γεύσεις. Για φαγητό, υπάρχει επίσης το Κουκουνάρι που σερβίρει νόστιμα πιάτα.

    Διαβάστε Επίσης

    gazzetta
    gazzetta insider reader insider