Travelgo
ΠΡΟΟΡΙΣΜΟΣ
    sun-solid Αρκαδία
    Sat 15.2°C
    Clouds

    Βαλτεσινίκο Αρκαδίας: Ένα χωριό - μπαλκόνι με θέα στα έλατα

    ΑΡΚΑΔΙΑ
    Κείμενο: Travelgo Team
    Βαλτεσινίκο Αρκαδίας: Ένα χωριό - μπαλκόνι με θέα στα έλατα

    Αν αναζητάτε νέους ορεινούς προορισμούς για τα επόμενα Σαββατοκύριακα, βάλτε πλώρη για Ορεινή Αρκαδία και Βαλτεσινίκο, ένα χωριό-κόσμημα μέσα στο μεγαλείο της αρκαδικής φύσης.

    Στην καταπράσινη αγκαλιά του Μαινάλου ανακαλύπτει κανείς χωριά πραγματικά διαμάντια. Ένα από αυτά είναι το Βαλτεσινίκο, το οποίο βρίσκεται σε απόσταση 60 χλμ. από την Τρίπολη και μόλις 20 χλμ. από τη διάσημη Βυτίνα. Σκαρφαλωμένο στα 1.110 μέτρα, ανάμεσα σε φουντωτά ελατοδάση, το Βαλτεσινίκο ξεχωρίζει για την υπέροχη θέα που προσφέρει στις καταπράσινες πλαγιές του Μαινάλου.

    Βαλτεσινίκο: Στο μπαλκόνι του Μαινάλου

    travelgo.gr
    Πηγή: Shutterstock

    Γνωστό και ως «το μπαλκόνι του Μαινάλου», το Βαλτεσινίκο είναι ένα από τα ομορφότερα αλλά πιο ορεινά χωριά της Ορεινής Αρκαδίας. Χαρακτηρισμένο ως παραδοσιακός οικισμός, το χωριό διαθέτει υπέροχα πετρόχτιστα σπίτια και δαιδαλώδη πλακόστρωτα καλντερίμια, για να χαθείτε σε μια βόλτα στο χρόνο. Από τα πιο σημαντικά και εντυπωσιακά κτίσματα είναι εκείνο που στεγάζει το Λαογραφικό Μουσείο. Το χωριό έχει ωραίες εκκλησίες και μια κεντρική πλατεία με καφέ και ταβερνάκια.

    travelgo.gr
    Πηγή: Shutterstock

    Γνωστή είναι και η παράδοση της ξυλογλυπτικής τέχνης στην περιοχή, ιδιαίτερα για τη φιλοτέχνηση εκκλησιαστικών τέμπλων. Ακόμη και σήμερα ντόπιοι τεχνίτες συνεχίζουν την τοπική αυτή παράδοση δουλεύοντας το ξύλο. Δείγματα αυτής της τέχνης μπορείτε να θαυμάσετε στα περίτεχνα τέμπλα των δύο μεγαλύτερων εκκλησιών του χωριού, του Αϊ Γιώργη και των Αγίων Θεοδώρων.

    travelgo.gr
    Πηγή: Shutterstock

    Λίγο έξω από το χωριό βρίσκεται το μοναστήρι της Κοίμησης της Θεοτόκου (1625), με σπάνιες εικόνες και αγιογραφίες. Από εκεί συνεχίζοντας το μονοπάτι θα βρεθείτε στο μοναστήρι του Αγίου Νικολάου που χρονολογείται γύρω στον 16ο αιώνα και είναι χτισμένο στο κοίλωμα ενός βράχου μέσα σε σπήλαιο.

    Μη χάσετε

    • Από το Βαλτετσινίκο ξεκινά ένα τμήμα του διάσημου Menalon Trail, που αναπτύσσεται σε μήκος 75 χλμ. περνώντας από ιστορικούς οικισμούς της Αρκαδίας. Οι λάτρεις της πεζοπορίας μπορούν να περπατήσουν το τμήμα που συνδέει το Βαλτεσινίκο με τα κοντινά Μαγούλιανα, μια ωραία διαδρομή μες στα έλατα, μήκους 6,5 περίπου χιλιομέτρων.
    travelgo.gr
    Πηγή: Shutterstock
    • Αν και άγνωστα σε πολλούς, τα Μαγούλιανα, χτισμένα σε υψόμετρο 1.365 μ., είναι το ψηλότερο κατοικήσιμο χωριό της Πελοποννήσου. Γαντζωμένο αμφιθεατρικά στην πλαγιά, προσφέρει μια υπέροχη πανοραμική θέα στην οροσειρά του Μαινάλου. Τα πετρόκτιστα σπίτια του, πολλά από τα οποία είναι καλά συντηρημένα, είναι έργα των περίφημων Λαγκαδινών μαστόρων της πέτρας.
    travelgo.gr
    Πέτρινα σπίτια στα Λαγκάδια (πηγή: Shutterstock)
    • Κοντά στο Βαλτετσινίκο βρίσκονται και τα Λαγκάδια, γνωστά ως το «κρεμαστό χωριό της Πελοποννήσου» λόγω της τοποθεσίας τους. Πατρίδα των πιο γνωστών τεχνιτών πέτρα της περιοχής, τα Λαγκάδια είναι ένα χωριό φτιαγμένο στο χέρι. Τα σπίτια, οι εκκλησίες, το ιστορικό σχολείο, οι βρύσες, η πλατεία και τα καλντερίμια είναι πραγματικά κομψοτεχνήματα της αρχιτεκτονικής της πέτρας.
    • Σε μικρή απόσταση από το Βαλτεσινίκο, με κατεύθυνση προς τα όρια του νομού Αχαίας, ο υδάτινος παράδεισος του Λάδωνα, του μεγαλύτερου παραπόταμου του Αλφειού, αποτελεί μια ωραία εναλλακτική περιήγηση. Εκεί θα ανακαλύψετε έναν τόπο με παρθένα φύση, πέτρινα γεφύρια, μια γαλήνια λίμνη και πολλές φυσιολατρικές δραστηριότητες: από ράφτινγκ στο ποτάμι και κανό στη λίμνη μέχρι ποδήλατο στις όχθες και πεζοπορίες στα γύρω μονοπάτια.

    Διαμονή

    • Ο πετρόκτιστος ξενώνας Θέα Βαλτεσινίκου, χτισμένος σε δύο επίπεδα πάνω στη ράχη της πλαγιάς, σχεδόν κρέμεται πάνω από το Βαλτεσινίκο.
    • Το Valtessiniko studios αποτελείται από 7 συνολικά πετρόκτιστα κτίσματα που φιλοξενούν μεζονέτες και μια μεγάλη σουίτα.
    • Το Πέτρα & Έλατο Art Hotel βρίσκεται σε απόλυτη αρμονία με το ορεινό τοπίο και προσφέρει απαράμιλλη θέα στον παραδοσιακό οικισμό και στο καταπράσινο τοπίο.

    Διαβάστε Επίσης

    gazzetta
    gazzetta insider reader insider