Travelgo
ΠΡΟΟΡΙΣΜΟΣ
    sun-solid Λακωνία
    Wed 21.1°C
    Clouds

    Βάθεια: Η πυργοπολιτεία της Μάνης που αντιστέκεται στο χρόνο

    ΛΑΚΩΝΙΑ
    Κείμενο: Travelgo Team
    Βάθεια: Η πυργοπολιτεία της Μάνης που αντιστέκεται στο χρόνο

    Στην καρδιά της Λακωνικής Μάνης, μέσα σε ένα τοπίο άγριας ομορφιάς με θέα στη θάλασσα, ο παραδοσιακός οικισμός της Βάθειας αποτελεί ένα μνημείο αρχιτεκτονικής παράδοσης και ίσως το πιο πολυφωτογραφημένο χωριό της Μάνης

    Αν πάτε στη Μάνη και δεν περάσετε από τη Βάθεια, θα έχετε χάσει ένα από τα διαμάντια της περιοχής. Χτισμένη μέσα σε ένα άγριο και επιβλητικό τοπίο, στο νότιο άκρο της μανιάτικης χερσονήσου, με τα πέτρινα πυργόσπιτά της σκαρφαλωμένα πάνω σε πλαγιά, η Βάθεια είναι ίσως το πιο πολυφωτογραφημένο χωριό της Μάνης.

    Αυτός ο εντυπωσιακός παραδοσιακός οικισμός της Λακωνίας είναι γνωστός και ως «Παρθενώνας» της μανιάτικης αρχιτεκτονικής παράδοσης. Η ξακουστή πυργοπολιτεία αντιστέκεται σθεναρά στο πέρασμα του χρόνου και αποτελεί ένα σημαντικό μνημείο αρχιτεκτονικής παράδοσης καθώς και δείγμα λαϊκής οχύρωσης στην Ελλάδα.

    Διαβάστε ακόμη:

    Βάθεια Λακωνίας: Ένα ανοιχτό μουσείο μανιάτικης αρχιτεκτονικής

    travelgo.gr

    Λίγο πριν από το ακρωτήριο Ταίναρο, απλωμένη στην κορυφή ενός υψώματος, η Βάθεια αγναντεύει το πέλαγος και το ηλιοβασίλεμα. Η επίσκεψη στην κορυφή του λόφου και στα σοκάκια με τα μισογκρεμισμένα πυργόσπιτα προσφέρει στον επισκέπτη ένα ιδιαίτερο ταξίδι στο παρελθόν, θυμίζοντάς του υπαίθριο μουσείο παραδοσιακής αρχιτεκτονικής.

    travelgo.gr

    Οι πύργοι της Βάθειας χτίστηκαν κυρίως κατά τον 18ο αιώνα. Το χωριό γνώρισε περίοδο ακμής τον 19ο αιώνα, ενώ κατά τη διάρκεια του 20ού αιώνα εγκαταλείφθηκε σταδιακά από τους κατοίκους της και πολλοί από τους πύργους της Βάθειας ερήμωσαν και άλλοι κατέρρευσαν. Όλα αυτά μέχρι το 1980, όταν με πρωτοβουλία του ΕΟΤ, αρκετά πυργόσπιτα αναστηλώθηκαν και μετατράπηκαν σε τουριστικά παραδοσιακά καταλύματα, φέρνοντας στην επιφάνεια την ομορφιά της ξεχασμένης Βάθειας.

    Δείτε τη Βάθεια από ψηλά στο βίντεο του Travel Inspiration

    Εκδρομές στη Λακωνική Μάνη

    Σε κοντινή απόσταση από τη Βάθεια βρίσκονται πανέμορφα μέρη (Αρεόπολη, Λιμένι, Σπήλαια Διρού, Γερολιμένας κ.ά.) που σας περιμένουν να τα ανακαλύψετε. Κοντά στη Βάθεια θα βρείτε και το Μαρμάρι, μία παραλία-έκπληξη, κρυμμένη ανάμεσα στους γυμνούς λόφους. Στην ουσία πρόκειται για δύο πολύ όμορφες αμμουδιές με φανταστικά, γαλαζοπράσινα νερά και μαγευτική θέα στις γυμνές λοφοπλαγιές που βουτούν στη θάλασσα. Η επίσκεψη στη Βάθεια μπορεί να συνδυαστεί και με μια βόλτα στο Πόρτο Κάγιο, το νοτιότερο λιμάνι της Μάνης, καθώς και στο Ακρωτήριο Ταίναρο, στο νοτιότερο άκρο της ηπειρωτικής Ευρώπης, όπου, σύμφωνα με τη μυθολογία, βρισκόταν η πύλη του Άδη.

    Διαβάστε ακόμη:

    Διαβάστε Επίσης

    gazzetta
    gazzetta insider reader insider