Travelgo
ΠΡΟΟΡΙΣΜΟΣ
    sun-solid Λακωνία
    Thu 21.1°C
    Clouds

    Πόρτο Κάγιο: Απόδραση στο νοτιότερο λιμάνι της Μάνης

    ΛΑΚΩΝΙΑ
    Κείμενο: Travelgo Team
    Πόρτο Κάγιο: Απόδραση στο νοτιότερο λιμάνι της Μάνης

    Φωλιασμένο σε έναν απάνεμο κολπίσκο της Λακωνίας, κοντά στο νοτιότερο άκρο της ηπειρωτικής Ελλάδας, το γαλήνιο λιμανάκι του Πόρτο Κάγιο είναι μία από τις πιο γοητευτικές γωνιές της Mάνης. Ένας προορισμός για όσους αναζητούν την απλότητα και την ηρεμία

    Το ταξίδι στη Μάνη είναι μοναδικό από κάθε άποψη. Αυτός ο τόπος έχει πολλές ενδιαφέρουσες ιστορίες να διηγηθεί και πολλές μαγικές γωνιές για να σε γοητεύσει. Μία από τις στάσεις που πρέπει να κάνετε οπωσδήποτε σε ένα ταξίδι στη χερσόνησο της Μάνης είναι το Πόρτο Κάγιο, ένα γραφικό φυσικό λιμανάκι, μόλις μια ανάσα από το νοτιότερο άκρο της ηπειρωτικής Ελλάδας, το ακρωτήριο Ταίναρο. Φωλιασμένο σε έναν απάνεμο κολπίσκο της Λακωνίας, σε απόσταση 40 χλμ. νότια της Αρεόπολης, αυτό το ήσυχο παραθαλάσσιο χωριό εντυπωσιάζει όσους αναζητούν την απλότητα και την ηρεμία.

    travelgo.gr
    Το Πόρτιο Κάγιο είναι το νοτιότερο φυσικό λιμάνι της ηπειρωτικής Ελλάδας (Πηγή: Shutterstock)

    Το αρχαίο του όνομα ήταν Ψαμαθός, το οποίο και αναφέρεται από τον Παυσανία. Το σύγχρονο όνομα προήλθε από το ενετικό Porto Quaglio και το γαλλικό Port des Cailles που σημαίνει «Λιμάνι των Ορτυκιών» (το μέρος αποτελεί πέρασμα ορτυκιών). Κατά το μακρινό παρελθόν αποτέλεσε ένα από τα πιο σημαντικά λιμάνια της Μάνης, αλλά και ορμητήριο του πειρατικού στόλου του Λάμπρου Κατσώνη.

    Διαβάστε ακόμη:

    Βουτιές σε γαλαζοπράσινα νερά

    travelgo.gr
    Στον όρμο του Πόρτο Κάγιο σχηματίζεται φυσικό απάνεμο λιμάνι (Πηγή: Shutterstock)

    Ο απάνεμος όρμος του Πόρτο Κάγιο αποτελεί ήρεμο αραξοβόλι για σκάφη και δημοφιλή προορισμό για βουτιές στην παραλία με τα βότσαλα και τα πεντακάθαρα γαλαζοπράσινα νερά. Η παραλία του Πόρτο Κάγιο είναι οργανωμένη ως ένα σημείο, έχει όμως και ελεύθερο κομμάτι για να απλώσετε την πετσέτα σας. Υπάρχουν ταβέρνες που σερβίρουν φρέσκο ψάρι σε τραπεζάκια μπροστά στη θάλασσα.

    Κοντά στο Πόρτο Κάγιο, στην περιοχή του Ταίναρου, στη δυτική ακτή, βρίσκεται και το Μαρμάρι με την ωραία παραλία του. Στην ουσία πρόκειται για δύο πολύ όμορφες αμμουδιές με φανταστικά, γαλαζοπράσινα νερά και μαγευτική θέα στις γυμνές λοφοπλαγιές που βουτούν στη θάλασσα.

    Δείτε στο βίντεο το Πόρτο Κάγιο από ψηλά

    Βόλτα στο Ακρωτήριο Ταίναρο

    travelgo.gr
    Το Ακρωτήριο Ταίναρο ή Κάβο Ματαπάς είναι το νοτιότερο άκρο της ηπειρωτικής Ελλάδας (Πηγή: Shutterstock)

    Λίγα χιλιόμετρα μετά το Πόρτο Κάγιο, το Ακρωτήριο Ταίναρο, το νοτιότερο άκρο της ηπειρωτικής Ευρώπης, είναι ο τελευταίος σταθμός της περιήγησης στη Μάνη. Εδώ βρισκόταν, σύμφωνα με τη μυθολογία, η πύλη του Άδη. Η διαδρομή ξεκινάει με τα πόδια από το εκκλησάκι των Αγίων Ασωμάτων, χτισμένο με τις πέτρες του ιερού του Ταινάριου Ποσειδώνα. Μια εύκολη πεζοπορία 45 λεπτών θα σας οδηγήσει στο Φάρο του Ακροταίναρου, εκεί που το Ιόνιο πέλαγο συναντά το Αιγαίο. Τα απόκρημνα βράχια και τα κύματα δημιουργούν ένα άγριο και παράλληλα πανέμορφο τοπίο.

    Διαμονή & φαγητό

    Η παράδοση συναντά την τέχνη στον όμορφο ξενώνα Ψαμαθούς, που προσφέρει μια διαφορετική εμπειρία διαμονής στο Πόρτο Κάγιο.

    Στο γραφικό λιμανάκι του Πόρτο Κάγιο, η ταβέρνα Porto σερβίρει καθημερινά φρέσκο ψάρι από τα νερά του Λακωνικού κόλπου και άλλους λαχταριστούς μεζέδες μπροστά στη θάλασσα.

    Διαβάστε ακόμη:

    Διαβάστε Επίσης

    gazzetta
    gazzetta insider reader insider