Travelgo
ΠΡΟΟΡΙΣΜΟΣ
    sun-solid Kýthnos
    Fri 15.4°C
    Clear

    Δρυοπίδα Κύθνου: Ένα κυκλαδίτικο χωριό διαφορετικό από τα άλλα

    ΚΥΘΝΟΣ
    Κείμενο: Travelgo Team
    Δρυοπίδα Κύθνου: Ένα κυκλαδίτικο χωριό διαφορετικό από τα άλλα

    Η Δρυοπίδα, το γραφικό χωριό της Κύθνου με την ιδιαίτερη αρχιτεκτονική και το πανέμορφο σπήλαιο, αξίζει αναμφίβολα μια επίσκεψη. Ανήκει στις Κυκλάδες, αλλά δεν θυμίζει κυκλαδίτικο χωριό

    Μόλις δύο ώρες μακριά από το λιμάνι του Λαυρίου, η Κύθνος είναι το ιδανικό κοντινό νησί για χαλαρές διακοπές. Αυτό το νησί θα το ερωτευτείτε για τις παραλίες του, που είναι αμέτρητες και στην πλειοψηφία τους ανοργάνωτες, για τη γραφική Χώρα αλλά και για τους υπόλοιπους παραδοσιακούς οικισμούς του.

    Η Κύθνος διαφέρει από τα υπόλοιπα κυκλαδονήσια και αυτό θα το καταλάβετε με μια επίσκεψη στη Δρυοπίδα, ένα γραφικό χωριό με ιδιαίτερη αρχιτεκτονική που δεν θυμίζει κυκλαδίτικο οικισμό. Κύριο γνώρισμα του οικισμού είναι τα κεραμίδια που καλύπτουν τις σκεπές των περισσότερων σπιτιών.

    Διαβάστε ακόμη:

    Δρυοπίδα: Το γραφικό χωριό της Κύθνου με την ιδιαίτερη αρχιτεκτονική

    travelgo.gr
    Στη Δρυοπίδα τα σπίτια έχουν κεραμιδένιες στέγες (πηγή: Shutterstock)

    Αθέατη από τη θάλασσα, η Δρυοπίδα βρίσκεται στο νότιο μέρος του νησιού, σε απόσταση 8 χλμ. από τη Xώρα και είναι χτισμένη ανάμεσα σε δύο λόφους, σε υψόμετρο 190 μέτρων. Ο οικισμός οφείλει την ονομασία του στους Δρύοπες, τους πρώτους σύμφωνα με την παράδοση κατοίκους του νησιού.

    travelgo.gr
    Πηγή: Shutterstock

    Στη Δρυοπίδα τα κτίσματα έχουν κεραμιδένιες στέγες, καθώς το χωριό έχει μακρά παράδοση στην κεραμική τέχνη. Τα δαιδαλώδη σοκάκια του χωριού είναι πραγματικός λαβύρινθος. Περιηγηθείτε ανάμεσα στα παραδοσιακά κεραμοσκεπή σπίτια, τις παλιές εκκλησίες και τις όμορφες μικρές πλατείες. Καθίστε για φαγητό στο Χάρτινο Καράβι του σεφ Αλέξανδρου Αγγελή ή στην Πελέγρα για παραδοσιακά μαγειρευτά και συνεχίστε για ποτό στον Κούκο.

    travelgo.gr
    Στα παραδοσιακά σοκάκια της Δρυοπίδας (πηγή: Shutterstock)

    Στο χωριό λειτουργεί το Λαογραφικό Μουσείο της Κύθνου στο οποίο εκτίθενται ενδύματα, αντικείμενα και εργαλεία της παραδοσιακής ζωής των κατοίκων του νησιού, καθώς και ένα μικρό Βυζαντινό Μουσείο που στεγάζεται στην εκκλησία του Αγίου Γεωργίου. Σημαντικό αξιοθέατο είναι και η εκκλησία του Αγίου Μηνά που διαθέτει ξυλόγλυπτο τέμπλο και εικόνες του 16ου αιώνα.

    travelgo.gr
    Το χωριό είναι αθέατο από τη θάλασσα (πηγή: Shutterstock)

    Στο νότιο άκρο του χωριού θα συναντήσετε το σπήλαιο Καταφύκι, ένα από τα πιο γνωστά αξιοθέατα της Κύθνου, το οποίο διαθέτει πλούσιο διάκοσμο από σταλακτίτες και σταλακτίτες. Η επίσκεψη σε αυτό θα σας προσφέρει μια αναπάντεχη νότα δροσιάς. Οι ντόπιοι το έχουν χρησιμοποιήσει ως καταφύγιο κατά τη διάρκεια του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου, αλλά και ως χώρο εορτασμού του Πάσχα και της Πρωτομαγιάς.

    travelgo.gr
    Πηγή: Shutterstock
    travelgo.gr
    Πηγή: Shutterstock
    travelgo.gr
    Πηγή: Shutterstock
    travelgo.gr
    Πηγή: Shutterstock

    Διαβάστε ακόμη:

    Διαβάστε Επίσης

    gazzetta
    gazzetta insider reader insider