Travelgo
ΠΡΟΟΡΙΣΜΟΣ
    sun-solid Κύθηρα
    Fri 15.3°C
    Clear

    Κύθηρα: Το νησί των όμορφων αντιθέσεων

    ΚΥΘΗΡΑ
    Κείμενο: Travelgo Team
    Κύθηρα: Το νησί των όμορφων αντιθέσεων

    Το Travel by Reader.gr σας ταξιδεύει στους κορυφαίους προορισμούς για το 2022 με την AEGEAN

    Εκεί που συναντώνται το Ιόνιο, το Αιγαίο και το Κρητικό πέλαγος, βρίσκεται ένα νησί γεμάτο έντονες αντιθέσεις. Στον αφρό της θάλασσας των Κυθήρων, λέει η μυθολογία, γεννήθηκε η θεά Αφροδίτη. Φαίνεται πως η Αφροδίτη χάρισε στο νησί όπου γεννήθηκε και την ομορφιά της. Τα Κύθηρα, ή αλλιώς Τσιρίγο (από το «Cerigo», την παλιά ενετική ονομασία), ανήκουν στα Επτάνησα αλλά δεν μοιάζουν με κανένα από αυτά. Ούτε και με τα νησιά του Αιγαίου. Είναι ένα νησί που έχει τον δικό του μοναδικό χαρακτήρα.

    Ταξιδέψτε με την AEGEAN στα Κύθηρα για να ανακαλύψετε τα μυστικά ενός νησιού γεμάτου μύθους.

    travelgo.gr
    Το Κάστρο της Χώρας των Κυθήρων (πηγή: Shutterstock)

    Γιατί να πάτε

    Τα Κύθηρα κρύβουν πολλές εκπλήξεις σε όσους τα επιλέξουν για τις διακοπές τους. Έχουν μια όμορφη Χώρα, γραφικά χωριά με ιδιαίτερο αρχιτεκτονικό ενδιαφέρον, εντυπωσιακά κάστρα, βυζαντινές εκκλησιές, μαγευτικές παραλίες, άγριο φυσικό τοπίο, φαράγγια, καταρράκτες και σπήλαια. Πέρα όμως από όλα αυτά, το νησί της Αφροδίτης έχει αυτό το κάτι που σε κάνει να το ερωτεύεσαι με την πρώτη ματιά χωρίς να ξέρεις το γιατί. Αυτός είναι και ο λόγος που έχει φανατικούς επισκέπτες που επιστρέφουν κάθε χρόνο.

    Τα top αξιοθέατα

    H γραφική Χώρα των Κυθήρων θα σας κλέψει την καρδιά από την πρώτη στιγμή. Χτισμένη στο νότιο άκρο του νησιού είναι γεμάτη με αρχοντικά, ενετικά κτήρια και εκκλησάκια. Η βόλτα στα πλακόστρωτα δρομάκια της θα σας μείνει αξέχαστη.

    travelgo.gr
    Γραφικό δρομάκι στη Χώρα των Κυθήρων (πηγή: Shutterstock)

    Σήμα κατατεθέν της Χώρας είναι το ενετικό κάστρο, που χτίστηκε το 1503 και δεσπόζει πάνω από τον οικισμό της. Στο εσωτερικό του μπορείτε να δείτε βυζαντινούς ναούς και αρκετά οικοδομήματα που σώζονται μέχρι σήμερα. Στο Μέγαρο, την άλλοτε κατοικία του Ενετού Προβλεπτή και αργότερα του Άγγλου Αρμοστή, στεγάζεται το Ιστορικό Αρχείο των Κυθήρων, με κείμενα και έγγραφα από τον 16 αιώνα.

    travelgo.gr
    Το Κάστρο των Κυθήρων από ψηλά (πηγή: Shutterstock)

    Αξίζει μια στάση στο ανακαινισμένο Αρχαιολογικό Μουσείο στην είσοδο της πόλης, το οποίο περιέχει ευρήματα προϊστορικών και κλασικών χρόνων όπως γλυπτά, αγγεία, νομίσματα κ.ά - ξεχωρίζει το μαρμάρινο λιοντάρι του 6ου π.Χ. αιώνα και το μαρμάρινο σύμπλεγμα της Αφροδίτης και του Έρωτα.

    Κάντε μια βόλτα και στην Παλαιόχωρα, περίπου 8 χλμ. μακριά από τον Ποταμό. Η πάλαι ποτέ βυζαντινή πρωτεύουσα του νησιού στέκει ερειπωμένη, πάνω σε απότομο λόφο, προστατευμένη ανάμεσα στις χαράδρες λίγο πριν την έξοδο στην θάλασσα, αθέατη όμως από αυτήν.

    Τα πιο γραφικά χωριά

    travelgo.gr
    Το χωριό Ποταμός (πηγή: Shutterstock)

    Το πιο παραδοσιακό χωριό των Κυθήρων, ο Μυλοπόταμος, έχει πιστούς φίλους που αγαπούν τη δροσερή κεντρική πλατεία του, την υπέροχη φύση του, τα τοπία με τις ρεματιές, τους νερόμυλους και τους μικρούς καταρράκτες. Στον Μυλοπόταμο βρίσκεται επίσης το βενετσιάνικο Κάστρο της Κάτω Χώρας, ενός από τους σημαντικότερους παραδοσιακούς οικισμούς του νησιού. Το μεγαλύτερο χωριό των Κυθήρων είναι ο Ποταμός, ένα κεφαλοχώρι με παραδοσιακά σπίτια, παλιά αρχοντικά και μια πλατεία που σφύζει από ζωή όλο το χρόνο.

    travelgo.gr
    Ο Αβλέμονας (πηγή: Shutterstock)

    Στα ανατολικά του νησιού, το γραφικό παραθαλάσσιο χωριό του Αβλέμονα με το ενετικό φρούριο στην κορυφή του, έχει μικρούς κολπίσκους με κρυστάλλινα καταπράσινα νερά που θα σας μαγέψουν. Αρωνιάδικα, Αλοϊζιάνικα, Φριλιγκιάνικα και Καστριτσιάνικα είναι μερικοί ακόμα γραφικοί και ήσυχοι οικισμοί με ιδιαίτερο αρχιτεκτονικό ενδιαφέρον.

    Αποδράσεις στη φύση

    travelgo.gr
    Ο καταρράκτης της Φόνισσας ή της Νεράιδας στον Μυλόποταμο (πηγή: Shutterstock)

    Η περιπλάνηση στα σοκάκια του Μυλοπόταμου θα σας οδηγήσει στη Φόνισσα, μια κρυμμένη ρεματιά με τον ομώνυμο γνωστό καταρράκτη. Αν συνεχίσετε πιο κάτω, θα συναντήσετε τους νερόμυλους και άλλους καταρράκτες. Μια μοναδική τοποθεσία είναι και το Σπήλαιο της Αγίας Σοφίας, λίγα χιλιόμετρα έξω από τον Μυλοπόταμο, με τις αγιογραφίες του 11ου αιώνα και το εκκλησάκι της Αγίας Σοφίας. Μην παραλείψετε να επισκεφθείτε τη βραχονησίδα Χύτρα ή αλλιώς Αυγό, η οποία βρίσκεται σε μικρή απόσταση από το λιμάνι του Καψαλίου. Είναι ένα από τα πιο εντυπωσιακά μέρη των Κυθήρων. Διαθέτει μια θαλάσσια σπηλιά από τη νότια πλευρά της με χρώματα που σε μαγεύουν έξω αλλά και μέσα στο βυθό. Στο τέλος αυτής της σπηλιάς υπάρχει ένα καταφύγιο για φώκιες.

    Οι ωραιότερες παραλίες

    travelgo.gr
    Η παραλία Καλαδί (πηγή: Shutterstock)

    Στα Κύθηρα θα βρείτε μαγευτικές παραλίες για να ευχαριστηθείτε βουτιές. Εντυπωσιακό είναι το Καλαδί, η πιο πολυφωτογραφημένη παραλία του νησιού, με τον μεγάλο κάθετο βράχο στην άκρη της. Διακόφτι (το λιμάνι του νησιού), Καψάλι, Μελιδόνι, Φυρή Άμμος, Αγία Πελαγία, Χαλκός και Φούρνοι είναι μερικές ακόμα από τις παραλίες που αξίζει να ανακαλύψετε.

    Μυστικά από ντόπιους

    Η ερημική παραλία Καλάμι, στο τέρμα ενός φαραγγιού, αλλά και η βοτσαλωτή Κομπονάδα με την άγρια ομορφιά, είναι ιδανικές για ήσυχες βουτιές. Για ένα μοναδικό ηλιοβασίλεμα, οδηγήστε μέχρι τον Φάρο του Μουδαριού, που βρίσκεται στο βόρειο άκρο του νησιού, στο ακρωτήρι Σπαθί. Χτίστηκε το 1857 από τους Άγγλους και είναι ένα από τα πιο ενδιαφέροντα σημεία των Κυθήρων. Από εδώ, με καλό καιρό μπορείτε να δείτε όλο το Λακωνικό Κόλπο, από τον Κάβο Μαλέα μέχρι το Ακρωτήρι Ταίναρο.

    Οι γεύσεις

    Επιβάλλεται να δοκιμάσετε το ξεροτήγανο (παραλλαγή της δίπλας), το θυμαρίσιο μέλι του νησιού (θεωρείται από τα κορυφαία παγκοσμίως) και το τσιριγώτικο λαδοπαξίμαδο που φτιάχνεται με παραδοσιακή συνταγή αιώνων. Ιδιαίτερη φήμη έχουν και τα τοπικά γλυκά (ροζέδες, παστιτσέτα κ.ά.) και η φατουράδα (λικέρ με κανελογαρίφαλα αλλά και φρούτα).

    Πώς να πάτε

    Κλείστε το εισιτήριό σας με την AEGEAN και ετοιμαστείτε για αξέχαστες διακοπές στα Κύθηρα.

    Δείτε το αφιέρωμα με τους κορυφαίους προορισμούς του μήνα

    Η παραλία Χαλκός (πηγή: Shutterstock)
    Η παραλία Χαλκός (πηγή: Shutterstock)
    To Καψάλι (πηγή: Shutterstock)
    To Καψάλι (πηγή: Shutterstock)
    Το Διακόφτι (πηγή: Shutterstock)
    Το Διακόφτι (πηγή: Shutterstock)
    Η παραλία Καλαδί (πηγή: Shutterstock)
    Η παραλία Καλαδί (πηγή: Shutterstock)
    Ο Αβλέμονας (πηγή: Shutterstock)
    Ο Αβλέμονας (πηγή: Shutterstock)
    Το Κάστρο της Κάτω Χώρας στον Μυλοπόταμο (πηγή: Shutterstock)
    Το Κάστρο της Κάτω Χώρας στον Μυλοπόταμο (πηγή: Shutterstock)
    Σοκάκι στη Χώρα των Κυθήρων (πηγή: Shutterstock)
    Σοκάκι στη Χώρα των Κυθήρων (πηγή: Shutterstock)
    Πανοραμική άποψη της Χώρας και του κάστρου (πηγή: Shutterstock)
    Πανοραμική άποψη της Χώρας και του κάστρου (πηγή: Shutterstock)

    Διαβάστε Επίσης

    gazzetta
    gazzetta insider reader insider