Travelgo
ΠΡΟΟΡΙΣΜΟΣ
    sun-solid Καρπενήσι
    Sun 6.1°C
    Clear

    Δομιανοί: Απόδραση σε ένα από τα πιο όμορφα χωριά της Ευρυτανίας

    ΚΑΡΠΕΝΗΣΙ
    Κείμενο: Travelgo Team
    Δομιανοί: Απόδραση σε ένα από τα πιο όμορφα χωριά της Ευρυτανίας

    Οι Δομιανοί είναι ένα υπέροχο παραδοσιακό ευρυτανικό χωριό με πετρόχτιστα σπίτια και λιθόστρωτα σοκάκια σε ένα καταπράσινο περιβάλλον.

    Η Ευρυτανία περιλαμβάνει πολλά μικρά, μαγευτικά χωριά, τα οποία μοιάζουν σαν ζωγραφιά, φωλιασμένα μέσα στην πληθωρική φύση. Ένα από αυτά είναι οι Δομιανοί, στις δυτικές πλαγιές του Τυμφρηστού σε απόσταση 33 χιλιομέτρων από το Καρπενήσι. Το χωριό είναι χτισμένο στα 680 μέτρα υψόμετρο, μέσα σε καταπράσινο σκηνικό, γεμάτο έλατα, καστανιές, καρυδιές, κερασιές και πλατάνια.

    Αυτό το υπέροχο μικρό χωριό είναι χαρακτηρισμένο παραδοσιακός οικισμός. Έχει πέτρινα σπίτια, παραδοσιακά καλντερίμια και πολλά τρεχούμενα νερά. Το πιο ενδιαφέρον αξιοθέατο είναι το μοναστήρι της Παναγίας της Δομιανίτισσας, αφιερωμένο στην Κοίμηση της Θεοτόκου, που από το 1991 έχει χαρακτηριστεί διατηρητέο μνημείο.

    travelgo.gr
    Οι Δομιανοί Ευρυτανίας χιονισμένοι (πηγή: Shutterstock)

    Η παράδοση της περιοχής λέει πως η θαυματουργή εικόνα της Παναγίας της Δομιανίτισσας, που πριν βρίσκονταν στο γειτονικό χωριό Βράχα, είχε βρεθεί στα κλαδιά ενός πουρναριού (το οποίο υπάρχει ακόμη και σήμερα κοντά στην εκκλησία), καθώς από εκείνο το σημείο εξέπεμπε φως. Όταν λοιπόν οι κάτοικοι της Βράχας έμαθαν για το θαύμα, προσπάθησαν να πάρουν την εικόνα, όμως όσες φορές και αν την πήραν τόσες φορές η εικόνα βρέθηκε ξανά στο ίδιο σημείο. Έτσι, οι κάτοικοι των Δομιανών με τη σειρά τους έχτισαν την εκκλησία της Παναγίας για να την στεγάσουν.

    travelgo.gr
    Πηγή: Travel Inspiration

    Αν βρεθείτε εκεί, περπατήστε στα καλντερίμια, χαλαρώστε στην πλατεία του χωριού και γευτείτε την παραδοσιακή ρουμελιώτικη κουζίνα με τα ντόπια, χωριάτικα λουκάνικα και τις πίτες.

    Δείτε το βίντεο του Travel Inspiration:

    Διαβάστε Επίσης

    gazzetta
    gazzetta insider reader insider