Travelgo
ΠΡΟΟΡΙΣΜΟΣ
    sun-solid Καρπενήσι
    Fri 0.5°C
    Clouds

    Μεγάλο Χωριό: Απόδραση στην καρδιά της Ευρυτανίας

    ΚΑΡΠΕΝΗΣΙ
    Κείμενο: Travelgo Team
    Μεγάλο Χωριό: Απόδραση στην καρδιά της Ευρυτανίας

    Χτισμένο ανάμεσα σε ένα πυκνό δάσος από έλατα, στις πλαγιές του όρους Καλιακούδα και σε υψόμετρο 720 μέτρων, το Μεγάλο Χωριό είναι ένα από τα ομορφότερα και πιο διάσημα χωριά της Ευρυτανίας.

    Από το Καρπενήσι και το χιονοδρομικό στο Βελούχι μέχρι την κοιλάδα του Καρπενησιώτη, τον Προυσό και τη λίμνη Κρεμαστών, η Ευρυτανία σου δίνει πολλούς λόγους να την γνωρίσεις, να την αγαπήσεις και να επιστρέφεις συχνά σε αυτήν. Ένας από αυτούς τους λόγους είναι και το Μεγάλο Χωριό, ένα από τα ομορφότερα και πιο γνωστά χωριά του νομού. Όσοι έχουν επισκεφθεί την Ευρυτανία σίγουρα έχουν περάσει από αυτό το γραφικό, πετρόχτιστο χωριό, έστω και για μια βόλτα, ή το έχουν επιλέξει σαν βάση τους για εξορμήσεις στην περιοχή.

    Μεγάλο Χωριό Ευρυτανίας: Μαγικός συνδυασμός φύσης και παράδοσης

    travelgo.gr
    Το Μεγάλο Χωριό είναι χτισμένο μέσα σε πυκνό ελατοδάσος στις πλαγιές της Καλιακούδας (πηγή: Shutterstock)

    Μόλις 13 χιλιόμετρα μακριά από το Καρπενήσι, το Μεγάλο Χωριό είναι χτισμένο μέσα σε ένα πυκνό δάσος από έλατα, στις πλαγιές του όρους Καλιακούδα και σε υψόμετρο 720 μέτρων. Πρόκειται για έναν από τους πιο γραφικούς και βολικούς για διαμονή οικισμούς, στη μέση της διαδρομής που ξεκινά από την πόλη του Καρπενησίου και καταλήγει στον Προυσό και το ιστορικό μοναστήρι. Η πληθωρική φύση που το περιβάλλει, η παραδοσιακή αρχιτεκτονική και οι επιλογές για διαμονή και φαγητό που προσφέρει, έχουν κάνει το Μεγάλο Χωριό ένα από τα πιο αγαπημένα των επισκεπτών της Ευρυτανίας. Τόσο το λευκό του χιονιού τους χειμερινούς μήνες, όσο και το πράσινο της άνοιξης και του καλοκαιριού, κάνουν το τοπίο εδώ πραγματικά μαγευτικό.

    travelgo.gr
    Το λευκό του χιονιού κάνει το τοπίο μαγευτικό (πηγή: Shutterstock)

    Αφήστε το αυτοκίνητο έξω από το χωριό για να περιπλανηθείτε στους πλακόστρωτους δρόμους με τα καλοδιατηρημένα πέτρινα αρχοντικά. Από τα πιο χαρακτηριστικά σημεία του χωριού είναι η όμορφη κεντρική πλατεία με τον πλατάνο, από την οποία βλέπει κανείς τις κορυφές του όρους Χελιδώνα και την κοιλάδα του ποταμού Καρπενησιώτη. Αξίζει να επισκεφθείτε και το αξιόλογο Λαογραφικό Μουσείο του χωριού, που φιλοξενεί πληθώρα εκθεμάτων (τοπικές ενδυμασίες, χειροποίητα κεντήματα, εργαλεία, αλλά και τον μηχανισμό του παλιού ρολογιού του χωριού του 1926). Αν ακολουθήσετε τον ανηφορικό δρόμο, πριν την είσοδο του χωριού, θα βρεθείτε στο καταφύγιο του βουνού, αλλά και στη θέση Λακκώματα, όπου υπάρχει μνημείο για την ιστορική μάχη της Καλιακούδας που έγινε στις 28 Αυγούστου του 1823. Από εδώ θα απολαύσετε τη Χελιδόνα και το Παλαιό Μικρό Χωριό.

    travelgo.gr
    Πηγή: Shutterstock

    Εκτός από ξενώνες, καφέ και ταβέρνες με καλό φαγητό, στο Μεγάλο Χωριό θα βρείτε και ωραία μαγαζιά τοπικών προϊόντων για να αγοράσετε χειροποίητα ζυμαρικά, γλυκά του κουταλιού, μαρμελάδες, τσίπουρα κ.ά.

    Κοντινές εξορμήσεις

    • Με ορμητήριο το Μεγάλο Χωριό, σχεδιάστε εκδρομές για να γνωρίσετε τα γύρω γραφικά χωριά, το καθένα με τη δική του γοητεία. Μικρό Χωριό (Παλαιό και Νέο), Κλαυσί, Βουτύρο, Νόστιμο και Κορυσχάδες είναι μερικά από αυτά. Φυσικά, δεν θα παραλείψετε να κάνετε μια βόλτα και στο Καρπενήσι, την πρωτεύουσα του νομού Ευρυτανίας. Για τους λάτρεις του σκι υπάρχει το Χιονοδρομικό Κέντρο Βελουχίου. Βρίσκεται στις πλαγιές του Τυμφρηστού, σε απόσταση 12 χλμ. από την πόλη του Καρπενησίου και σε υψόμετρο 1.840 μ.
    • Σε πολύ κοντινή απόσταση βρίσκεται η Μονή Προυσού. Λαξευμένη σε κάθετο βράχο μέσα σε ένα τοπίο άγριας ομορφιάς, η επιβλητική μονή αποτελεί προσκυνηματικό κέντρο ολόκληρης της περιοχής. Μην παραλείψετε να κάνετε μια στάση και στο χωριό του Προυσού για να καθίσετε σε κάποιο από τα ταβερνάκια της πλατείας και για να προμηθευτείτε προσούτο Ευρυτανίας από το αλλαντοποιείο Στρεμμένου.
    travelgo.gr
    Η Μονή Προσού (πηγή: Shutterstock)
    • Η επίσκεψη στον Προυσό μπορεί να συνδυαστεί με μια πεζοπορική διαδρομή μέχρι τη Μαύρη Σπηλιά που υπήρξε καταφύγιο για τους κατοίκους την περίοδο της Τουρκοκρατίας αλλά και κατά τη Γερμανική κατοχή.
    • Αξέχαστο θα σας μείνει το επιβλητικό φαράγγι Πανταβρέχει. Ένας μαγικός τόπος με λίμνες, καταρράκτες, απότομα βράχια και άγρια βλάστηση. Πρόκειται για ένα εντυπωσιακό τοπίο που όμοιό του δεν συναντά εύκολα κανείς. Η πιο ασφαλής εποχή για να το διασχίσετε είναι φυσικά το καλοκαίρι (από Ιούνιο έως τέλος Σεπτεμβρίου), με τη βοήθεια πάντα έμπειρων οδηγών.

    Διαμονή

    • Φωλιασμένο σε ένα ειδυλλιακό τοπίο, το Anerada Inn Boutique Hotel αποτελείται από 5 δωμάτια διακοσμημένα σε ρομαντικό στυλ και ένα αναξάρτητο διώροφο σπίτι στον κήπο που μπορεί να φιλοξενήσει έως 4 άτομα.
    • Στο Forest Suites μπορείτε να επιλέξετε ανάμεσα σε 14 δωμάτια και σουίτες, προσεγμένα ως την τελευταία λεπτομέρεια, με μοντέρνα διακόσμηση και θέα στο δάσος και τα βουνά.
    • Ο ξενώνας Grand Village Boutique Inn διαθέτει 4 δίκλινα δωμάτια και μία σουίτα με σοφίτα που μπορεί να φιλοξενήσει τέσσερα άτομα, όλα πολυτελή.
    • Μια ωραία επιλογή είναι και παραδοσιακός ξενώνας Λεβάντα, στην είσοδο του Μεγάλου Χωριού.

    Φαγητό

    • Το ψητοπωλείο Θανάσης και το Εξοχικό Κέντρο Άγιος Αθανάσιος αποτελούν σταθερή αξία για παραδοσιακές γεύσεις στο Μεγάλο Χωριό.
    • Επιβάλλεται μια στάση καφενείο της κυρά-Παρασκευής για να δοκιμάσετε το περίφημο γαλακτομπούρεκο του Καρβέλη,που φτιάχνεται με μυστική συνταγή από το 1981. Το ίδιο γαλακτομπούρεκο μπορείτε να το δοκιμάσετε και στο Ρακόμελο, ακριβώς απέναντι, παρέα με καφέ και ζεστό ρακόμελο.
    • Στο Γαύρο, μόλις 1,5 χλμ. από το Μεγάλο Χωριό, κάντε μια στάση στην παραδοσιακή ταβέρνα Το Πέταλο, για σπιτικά μαγειρευτά, αρνάκι γάστρας, αλλά και ντόπια ψητή πέστροφα. Πεντανόστιμη πέστροφα αλλά και υπέροχες πίτες θα δοκιμάσετε στο Σπίτι του Ψαρά.
    • Στη διασταύρωση για Μικρό και Μεγάλο Χωριό, η ταβέρνα Παράδεισος αποτελεί μία από τις καλύτερες επιλογές για παραδοσιακό φαγητό στην περιοχή. Αξίζει επίσης να δοκιμάσετε το φαγητό στο εστιατόριο Στην Πόλη στο Παλιό Μικρό Χωριό.

    Διαβάστε Επίσης

    gazzetta
    gazzetta insider reader insider