Travelgo
ΠΡΟΟΡΙΣΜΟΣ
    sun-solid Καρδίτσα
    Fri 12.2°C
    Clouds

    Ανθοχώρι Καρδίτσας: Το γαλήνιο χωριό των Αγράφων που αξίζει να ανακαλύψετε

    ΚΑΡΔΙΤΣΑ
    Κείμενο: Travelgo Team
    Ανθοχώρι Καρδίτσας: Το γαλήνιο χωριό των Αγράφων που αξίζει να ανακαλύψετε

    Γνωρίστε ένα από τα πιο όμορφα και άγνωστα χωριά των Αγράφων. Η φύση γύρω από το Ανθοχώρι κάνει το ταξίδι σε αυτή την ορεινή γωνιά της Θεσσαλίας αξέχαστο

    Στις πλαγιές των Θεσσαλικών Αγράφων και στις όχθες του μικρού ποταμού Ανθοχωρίτη, κοντά στο βόρειο τμήμα της Λίμνης Πλαστήρα, βρίσκεται ένα μικρό και γραφικό χωριό που αξίζει να ανακαλύψετε. Το Ανθοχώρι ξεπροβάλλει μέσα σε ένα γαλήνιο και κατάφυτο τοπίο, σε υψόμετρο 700 μ., περίπου 30 χλμ. από την Καρδίτσα και 12 χλμ. από το Μουζάκι. Η φύση γύρω από τούτο το χωριό, το κελάρυσμα των νερών και τα μονοπάτια μέσα στο δάσος θα σας χαλαρώσουν και θα σας γεμίσουν με υπέροχες εικόνες.

    Ανθοχώρι: Το χωριό-ησυχαστήριο στα Άγραφα

    travelgo.gr
    Το Ανθοχώρι Καρδίτσας βρίσκεται μέσα σε ένα μαγευτικό φυσικό τοπίο (πηγή: Shutterstock)

    Το χωριό διασχίζεται από τον ποταμό Ανθοχωρίτη και έχει πολλά πετρόχτιστα σπίτια και όμορφες εκκλησίες. Ξεχωρίζουν ο ναός του Αγίου Γεωργίου (1623) και η εκκλησία της Αγίας Παρασκευής (1887). Η παλιά ονομασία του χωριού ήταν «Φλωρέσι» και σύμφωνα με την παράδοση, προέρχεται από τη λατινική λέξη flores που σημαίνει άνθος.

    travelgo.gr
    Νερόμυλος Ανθοχωρίου (πηγή: Shutterstock)

    Αυτό που κλέβει την παράσταση, όμως, είναι η φύση. Στο δρόμο προς τη λίμνη Πλαστήρα και στην έξοδο του χωριού θα συναντήσετε τον παλιό νερόμυλο που ανακαινίστηκε, μέσα σε ένα υπέροχο τοπίο. Από εκεί ξεκινάει το καταπράσινο φαράγγι του Ανθοχωρίου και το καλοσυντηρημένο μονοπάτι Β20 για τους καταρράκτες του Ανθοχωρίου.

    travelgo.gr
    Καταρράκτης στο Ανθοχώρι (πηγή: Shutterstock)

    Αξίζει να φτάσετε μέχρι το πέτρινο τοξωτό γεφύρι Καμάρα, στο ρέμα της Κορομηλιάς, το οποίο αποτελεί ένα ζωντανό μνημείο για τις δραστηριότητες των κατοίκων της περιοχής. Από την Καμάρα το μονοπάτι συνεχίζει προς την τοποθεσία «Εννιά Βρύσες», όπου γίνεται το καλοκαίρι το ετήσιο αντάμωμα των Ανθοχωριτών.

    Κοντινές εκδρομές

    travelgo.gr
    Λίμνη Πλαστήρα (πηγή: Shutterstock)
    • Η Λίμνη Πλαστήρα απέχει μόλις 20 λεπτά από το χωριό. Ο γύρος της λίμνης (περίπου 60 χλμ.) είναι μια εμπειρία που αξίζει να ζήσετε όλες τις εποχές. Δραστηριότητες για όλη την οικογένεια, γραφικά χωριά, ιστορικά μοναστήρια και ταβέρνες με γνήσιες τοπικές γεύσεις σάς περιμένουν σε αυτή τη γωνιά της Ελλάδας, που συνηθίζουν να την αποκαλούν και «Μικρή Ελβετία». Αν θέλετε να δείτε την πιο γοητευτική εικόνα της λίμνης, οδηγήστε μέχρι το Παρατηρητήριο. Φτάνοντας εκεί, το βλέμμα σας θα χαθεί στην υδάτινη επιφάνεια της λίμνης, ενώ από την άλλη μεριά, οι δασωμένες πλαγιές και στο βάθος οι επιβλητικές κορυφές των Aγράφων συμπληρώνουν το μαγευτικό τοπίο.
    • Επίσης, σε κοντινή απόσταση βρίσκεται η Πύλη Τρικάλων. Από εκεί μπορείτε να κατευθυνθείτε προς την Ελάτη και το Περτούλι, τους πετρόκτιστους παραδοσιακούς οικισμούς που βρίσκονται μέσα στα έλατα στις πλαγιές του Κόζιακα.
    • Εναλλακτικά, μπορείτε να πάρετε το δρόμο για τα χωριά της Αργιθέας, κοντά στο φράγμα του Αχελώου, στα όρια του νομών Καρδίτσας και Άρτας. Αξίζει μια εκδρομή μέχρι την (άγνωστη σε πολλούς) Λίμνη Στεφανιάδα, που έχει πάρει το όνομά της από τον ομώνυμο οικισμό που απέχει 2 χλμ. από τη λίμνη. Αυτή η μικρή φυσική λίμνη, ανάμεσα σε επιβλητικούς ορεινούς όγκους, σε υψόμετρο 850 μ., μαγνητίζει τα βλέμματα με τα σμαραγδένια τιρκουάζ νερά της.

    Διαμονή & φαγητό στο Ανθοχώρι

    • Το Montanema Handmade Village βρίσκεται σε μια πανέμορφη τοποθεσία και αποτελείται από πετρόκτιστα διαμερίσματα και βίλες με διάταξη σαν μικρό χωριό. Διαθέτει ένα πολύ καλό εστιατόριο («Φούρνια»), μπαρ, σπα και εξωτερική πισίνα.
    • Κοντά στην πλατεία του χωριού, η ταβέρνα Φλώρεσι σερβίρει σπιτικά μαγειρευτά και καλοψημένα κρέατα.

    Διαβάστε Επίσης

    gazzetta
    gazzetta insider reader insider